Eskisinden Daha Güçlü Bir Sırbistan

Turnuvada son 8'e girilirken yarı final yolundaki rakibimiz Sırbistan - İspanya galibi olacaktı. Günün ilk maçında İspanya'yı son saniyede Teodosic'in inanılmaz üçlüğü ile deviren Sırbistan, adını yarı finale yazdırdı. Millilerimiz de Slovenya adımını müthiş bir şekilde geçerek Sırbistan'ın yarı finalde rakibi olmayı başardı. Eleme maçlarında yaptığımız gibi bugünde yarı finalde karşılaşacağımız Sırbistan'ı mercek altına alacağım.

Dusan İvkovic'in talebeleri, turnuvanın performans olarak en iyi takımlarından biri kuşkusuz. Grup maçlarında 2 uzatmaya giden Almanya maçı hariç yenilgi yüzü görmediler. Yarı finale giden yolda Arjantin, Hırvatistan ve İspanya gibi oldukça güçlü takımlara karşı sahadan galibiyet ile ayrıldılar. Bu takımlar içinde en dikkat çekici galibiyet, çeyrek finalde İspanya'ya karşı. Her ne kadar son topla beraber kazansalar da İspanya gibi Dünya ve Avrupa şampiyonunu saf dışı bırakmak, her takımın başarabileceği bir olay değil. Bu güvenle bizim karşımıza çıkacakları bir gerçek. Ancak biz de karşılarına seyirci desteği ve üstün savunmamız ile geliyoruz. Şimdi parkedeki derinliklere inerek, Sırbistan'a oyuncular üzerinden bakalım.

Basketbolda bir söz vardır herkesin bildiği : '' Oyun kurucun kadar konuş '' diye. Bu bölgede Sırbistan gerçekten büyük konuşuyor. Geçtiğimiz yıl Euroleague'de MVP ödülüne layık görülen ve Sırbistan takımının en büyük silahı Milos Teodosic'ten bahsediyorum elbette. Bu turnuvayı performans olarak bildiğimiz Teodosic seviyesinde geçirmese de İspanya maçının maç topunu büyük bir öz güvenle sokması, onun ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu bir kez daha kanıtladı. Sırbistan takımının lideri konumunda Milos Teodosic. Hücumda bütün oyunlara şekil veriyor, karşısındaki savunmaya göre çözümleri çok rahat bir şekilde bulabiliyor. Bizim Teodosic karşısında göstereceğimiz savunma, maçın kilit noktalarından biri olacak. Eğer Teodosic'i oyun kuralları içerisinde sinirlendirip, ritmi dışına itmeyi başarırsak Sırbistan hücumunu %50'lik gücünü bertaraf etmiş olacağız. Ömer Onan ve Sinan Güler'i Teodosic karşısında bulacağız, iki oyuncumuzun da savunma yetenekleri üst düzeyde. Teodosic'i de düzen dışına çıkaracaklardır.

Milos Teodosic ile başladığımız yazıya kısa oyuncular ile devam edelim. Son İspanya maçında fazla kendisini gösteremese de Aleksandar Rasic, hem şutu hem de penetresi olan, hücuma çeşitlilik yaratan bir oyuncu. Teodosic ile yan yana oynadıklarında takımın hücum opsiyonlarını arttıran ikili olarak öne çıkıyorlar. Rasic aynı Teodosic gibi asist yönü çok kuvvetli bir isim. Onun yaratacağı pozisyonların önüne geçmeliyiz. Keza Teodosic'in devrede olmadığı dakikalarda Sırp hücumlarına şekil veren oyuncu Rasic. Kısa oyuncularımızın bu iki organizatör karşısında gösterecekleri etki, direk olarak Sırp hücumlarına etki edecektir.

1 ve 2 numaralardan sıyrılıp 3 numaralı pozisyona geldiğimizde bu mevkiden Sırbistan'ın müthiş katkı aldığının altını çizmek istiyorum. Nemanja Bjelica & Marko Keselj ikilisi müthiş bir turnuva geçiriyor. İki oyuncuda gerek şutla gerekse Teodosic ve Rasic'in servisleriyle içeriden sayılarına gidiyorlar. Bizim dün Nachbar karşısında yaşadığımız sıkıntıları düşündüğümüzde Hidayet Türkoğlu'nun yapacağı savunma çok kritik olacak. Yeri geldiğinde burada Kerem Gönlüm'ü de monte ederek savunma çözümlerine gidebiliriz. Burada savunma üstünlüğünü sağlayamadığımız takdirde savunmada büyük sorunlar yaşayacaktır takımımız.

Uzun oyunculara geldiğimizde, karşımızda oldukça tecrübeli ve oyun bilgisi üst düzey isimlerle rakibimiz olacak sahada Sırbistan. İlk olarak forvet pozisyonunda karşımızda son İspanya maçındaki performanslarıyla galibiyette başrol oynayan iki isim geliyor. Novica Velickovic & Dusko Savanovic. İlk beşte çıkan ilk isme göz atalım, Novica Velickovic. Hücum gücü olarak dış şutu takımımız için büyük tehdit ancak Velickovic, savunma dengemizi kolaylıkla bozabilecek penetre örneklerini önceki maçlarda gösterdi. Her oyuncumuz gibi Ersan'a da savunmada büyük rol düşüyor. Bu pozisyonda kenardan gelen oyuncuya bakarsak, ilk beşte çıkan Velickovic'ten hiç de aşağıya kalır bir oyuncu olmayan Dusko Savanovic, kulüp kariyerinde hiç bu seviyelerde basketbolunu sergilememişti. Oyun bilgisini sahada kaldığı boyunca ortaya koyan Savanovic, Sırbistan da şuana kadar en çok sayı atan ismi. Ersan ve Kerem Gönlüm'in bu ikili karşısında gösterecekleri savunma performansı çok kritik. Ayrıca belirtmek isterim ki Tanjevic'in Oğuz Savaş'ı bu pozisyonda denemesi bizim için tehlikeli dakikaların yaşanmasına sebep olabilir. Keza ayaklarının yavaş olmasından dolayı savunmada çok zorluklar yaşayabilir.
Oyuncu kadrosunda son durak olarak pivot mevkisine göz atalım. Burada Nba tecrübesiyle ve hazırlık maçında bize karşı oynadığı iki maçta birebir hücumlarıyla başımıza dert açan Nenad Krstic karşısında uzunlarımızın nasıl savunacakları önemli bir nokta. Krstic'in dış şutu olması onu savunulması zor bir oyuncu haline getiriyor. Sırbistan hücumlarının tıkandığı dakikalarda başvurdukları ilk opsiyon Nenad Krstic. Krstic'e nazaran Kosta Perovic'in hücum gücü daha sınırlı ancak onun da savunmada önemli rollere sahip olması, takımda onun önemli bir parça olmasını sağlıyor. Bu ikili karşısında Ömer Aşık - Semih Erden - Oğuz Savaş triosunun daha önde olduğu bir gerçek. Üç oyuncumuzda performans olarak çok iyi bir turnuva geçiriyor. ( gerçi hangi oyuncumuz kötü bir turnuva geçiriyor ki ) Ancak Sırbistan ile oynadığımız 2 hazırlık maçı aklımıza geldiğinde Nenad Krstic'in etkinliğini de gördük. Önlerinde böylesine güncel maçlar varken oyuncularımız, gerekli savunma derslerini almışlardır diye umuyorum.

Oyuncular üzerinden baktık olaya. Genel tabloya bir kez daha geri döndüğümüzde, Sırbistan hücum silahları olarak başvuracağı bir çok isim var. Oyunun her temposuna rahatlıkla uyum sağlayabiliyorlar. Savunma güçlerinin bizle kıyasladığımızda daha altta kaldığını rahatlıkla söyleyebilirim ancak hücum olarak müthiş bir güçleri var.

Buraya kadar savunmamızla geldik. Bu turu da savunmamız ile geçeceğimiz aşikar. Hücumda ritmi elbet bulacağız ancak savunma disiplinini 40 dakikaya yaymamız gerekiyor. Bu maçın anahtarı, Sırbistan'ı savunma karakterimizle, oyun düzenlerinin dışına çıkartmak. Böylelikle aynı Slovenya maçında olduğu gibi, hücumumuz da daha bir güvenle oynayacağız.

Bizlere büyük mutluluk yaşatan Millilerimize sonsuz teşekkürler. Adlarını finale taşıyacaklarından hiç bir şüphemiz yok. Biz kendi oyunumuzu sergilediğimiz takdirde final çok uzak değil.

Arca Yıldırım

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0