Euro 2012 | Genç, potansiyelli rakip; Belçika.

A Milli futbol takımımız yarın evinde Belçika ile karşılaşıyor. EURO 2012 eleme grubunda ilk maçında geçtiğimiz günlerde Kazakistan'ı deplasmanda 3-0 gibi farklı bir skorla mağlup eden Türkiye gruptaki en önemli rakiplerinden Belçika karşısında da mutlak galibiyet parolası ile çıkıyor. Belçika takımına genel itibariyle baktığınız zaman antrenörleri Leekens genç ve potansiyelli oyuncuları kadroda bulunduruyor. Almanya maçında sahada oynayan takımın yaş ortalaması 22-23 civarı. Van Buyten ortalamayı yükseltiyor. Kadrolarında Dembele, Lukaku, Hazard, Vermaalen, Vanden Borre, Witsel, Vertonghen, Fellaini, Kompany gibi oyuncular bulunuyor. Bu oyunculardan bazıları Avrupa'nın belli başlı ve elit takımlarında forma giyiyor diğerleri de giymeye çok yakınlar. Belçika herhalde Almanya, İspanya, Hollanda gibi ülkelerden sonra gençlerinden ciddi katkılar alacak bir ekol olma yolunda ilerliyor. Avrupa'da altyapılarda ciddi yatırımlar var. Bu yatırımların Belçika'ya olumlu yansıyacağı kesin gibi görünüyor. Geln hep birlikte Belçika milli takımının öne çıkan oyuncularına bir göz atalım..

Bugün Lukaku 17 yaşında olmasına rağmen Avrupa'da hatrı sayılır bir forvet olacak gibi görünüyor. Bir çok Avrupa'lı büyüğün takibinde diye biliyorum. Geçen sezon Anderlecht forması altında müthiş bir sezon geçirdi ve 15 gol-5 asistle oynadı. Avrupa Ligi'nde de 4 gol 5 asistlik performansı var. Çok genç bir oyuncu ve gerçekten müthiş kaliteli bir forvet. Tüm maçlar dahil geçen sezon 52 maç oynadı. 20 gol 11 asist gibi çılgın bir istatistiği var. Buda onun ne kadar istikrarlı olduğunu gösteriyor.

23 yaşında ki Dembele bu yıl Fulham'a transfer oldu. Geçen sene Hollanda'da istatistikleri gayet iyiydi, Alkmaar'ın başarısında önemli rol oynadı. 29 maçta forma giydi 4 golü var 4 asisti var. Sezon genelinde baktığınızda 40 maç 6 gol 5 asistlik katkısı var. Genç ve gerçekten önemli, yetenekli bir oyuncu.. Takımın genç olması bir anlamda tehlikeli keza baktığınız zaman genç oyunculardan kurulu, çok koşan, dinanizmi yüksek olan bir takım Belçika. Fulham'da da sezona iyi başladı. Blackpool karşısında geçtiğimiz haftalarda 2 golün hazırlayıcısı oldu. Lig kupasında da Vale Polo karşısında golünü attı.
Ortasahalarının defansif kısmında Fellaini oynuyor ki, Everton'da 21 yaşında ki genç oyuncu geçen sezon ligde 23 maça çıktı. Premierlig düzeyinde 23 maç demek sizin kaliteli bir genç olduğunuzu gösteriyor. Geçen sezon tüm yıl boyunca 37 maç oynadı, 4 gol attı 5 asist yaptı. Fizik gücü yüksek olan, uzun boylu bir oyuncu. Ortasahada mücadeleden kaçmayan, genç ve dinanizm dolu bir oyuncu. Bu sezonda iyi başladı.

Steven Defour gibi bir oyuncuları var ki, yakın zamanda onuda Avrupa'nın sayılı liglerinde görebilme ihtimalimiz yüksek. Standart Liege'de geçen sezon ciddi bir sakatlık geçirdi ve yaklaşık 4-5 ay futboldan uzak kaldı. 22 yaşındaki genç oyuncu bu sezona iyi başladı diyebiliriz. Belçika liginde 5 maçta forma giydi 2 gol attı. Almanya karşısında da 17 dk forma giyebildi. Sakatlığı tam olarak atlattığını ve hazır olduğunu söyleyebiliriz. Tabii Belçika'nın deneyimli antrenörü Leeskens ne kadar yararlanacak Defour'dan orası ayrı bir soru işareti.

Defour'un takım arkadaşı Witsel'de milli takımda oynuyor. Standart Liege'de geçen sezon Defour'un yokluğunda önemli işler yaptı 21 yaşındaki ortasaha oyuncusu. Oda yaklaşık 6 haftalık bir sakatlık geçirmişti. Geçen sene toplamda 45 maç oynadı, 11 gol 3 asist gibi bir ortalama tutturdu.

Ve takımın en önemli isimlerinden birisi ki Eden Hazard. Takımın en gözde oyuncusu diyebiliriz Lukaku ile birlikte. Bu transfer döneminde adını sıkça duyduk 19 yaşında ki kanat oyuncusunun. Real, Manu falan ciddi ciddi istediler ama Lille çok yüksek bonservis istediği için alamadılar. Geçen sene tüm Avrupa'nın dikkatini çekti ama bir yılda böyle bir istatistik yanıltıcı olabilir. Bu yılda iyi başladı sezona Lille'de kanat olarak çok etkili işler yapıyor. Takımın genç yıldızlarından birisi Hazard, Leeskens'in önemli kozlarından.. Kanatta gerçekten çok süratli ve teknik bir oyuncu. Geçen sezon toplam 57 maç 10 gol 18 asist gibi müthiş bir istatistik tutturdu.

Takımın savunmasında Vermaelen oynuyor. Arsenal'e geçen sezon transfer olan genç savunmacı ilk yılında Premierlig'de 33 maçta forma giydi ki bu çok önemli bir rakam. Arsené Wenger rotasyonu seven bir hoca fakat Arsenal savunmasında önemli isimlerden birisi olmayı başardı 24 yaşındaki savunmacı. Bunların 31'inde de 90 dakika forma giymesi onun kalitesini gösteriyor ayrıca bir o kadar da istikrarlı ve disiplinli. Geçen seneyi toplamda 49 maçta tamamladı, 9 gol 2 asist gibi de katkı verdi takımlarına. Belçika'da takım kaptanı diye biliyorum, savunmanın önemli isimlerinden birisi.

Savunmanın bir diğer önemli ismi de Ajax'lı Vertonghen. Genç savunmacı yakın zamanda Avrupa'nın elit liglerine transfer olacaktır ki bu takım büyük olasılıkla Arsenal olacak gibi görünüyor. Arsené Wenger'in takibinde olan bir oyuncu Vertonghen ve Ajax'ta da Vermaelen ile birlikte savunmada oynadılar. Vertonghen savunmanın hemen hemen heryerinde oynayabilen bir oyuncu. Geçen sene Ajax forması altında ligde 32 maçta forma giydi. 3 gol, 4 asist gibi katkı sağladı. İki ayağınıda kullanabilen bir oyuncu Vertonghen. Geçen sene toplamda 54 maçta forma giydi, 4 gol 4 asist ile oynadığı maçlarda istatistik tutturdu. Cidden çok disiplinli, oyundan kopmayan, istikrarlı bir oyuncu Vertonghen. Toby Alderwireld ile birlikte Vermaelen'i de işin içine katarsak Belçika'yı savunmada geçmek zor olacak.
Bir başka Ajax'lı Toby Alderweireld'de savunmada görev yapıyor. Ajax altyapısında eğitimini alan Vermaelen ve Vertonghen ile aynı jenerasyonun oyuncusu. Genç oyuncu bir iki yıl sonra Avrupa'nın büyük liglerine adım atacaktır. Geçen sene Ajax'ta ciddi süreler buldu ve bu seneye de çok iyi başladı. Ligde 31 maç oynadı fakat sezon geneli toplamda 50 maç oynayan 21 yaşındaki savunma oyuncusu 3 gol 3 asist ile sezonu tamamladı. Savunmanın ortasında forma giyen Alderweireld bu sezonda şimdiden 9 maça çıkmayı başardı. Gerçekten istikrarlı, disiplini ve fizik gücü iyi olan bir oyuncu. Ajax'ın bir başka armağanı diyebiliriz.

Takımın önemli savunmacılarından birisi de Kompany. 24 yaşında ki Manchester City takımının oyuncusu olan Kompany geçen sezon Premierlig'de 25 maçta forma giyebildi. Genel itibariyle sezonu 36 maçta kapattı. Belçika adına önemli bir oyuncu keza hem savunmada hemde ortasahanın gerisinde oynayabiliyor. İki ayağınıda kullanması oyuncu adına büyük avantaj, joker gibi heryere koyabilirsiniz. Geçen sene City'nin o transfer çılgınlığı sonrasında 40 kişiyi bulan kadroda kendine iyi yer etti diyebilirim. Bu yılda iyi başladı, lig ve kupada forma giydi. City forması altında Mancini'nin güvendiği isimlerden birisi olacaktır Kompany.

Takım böylesine genç fakat kadrolarında 2 tane +30 yaş oyuncuları var. Bayern'de iyi bir sezon geçiren Van Buyten ve Nürnberg forması giyen Timmy Simons takımdaki gençlere abilik yapma amacıyla ulusal takıma çağrıldılar. Böylesine genç bir takımda iki tane lider oyuncunuın bulunması takımın en azından başlarında bir büyük olması daima iyidir. Keza takımı zor anlarda yönetecek abiler olması gerekir, ki genç bir takımdan oluşan Belçika ekibi böylesine abileri arar.

Oyuncuların bireysel analizleri sonrasında Belçika takımının geçtiğimiz hafta oynanan Almanya maçında ki kadrosuda şu şekildeydi. Genç, dinamik, mücadele gücü yüksek, savaşçı bir takımdılar ve Almanya karşısında gerçekten iyi oynadılar. Milli takım golcüsü Klose 51'de skoru belirledi fakat Belçika her an beraberliği bulabilirdi. Genç bir takımlar fakat hiç tecrübesiz değiller. Takımdaki her oyuncu en azından Avrupa Ligi'nde veya Şampiyonlar Ligi'nde forma giydi. Buda onların geleceği adına güzel günleri beklediğini gösteriyor. Cidden yaş ortalaması düşük olan bir takım. Euro2012'ye katıldıkları veya Dünya Kupası 2014'e katıldıkları takdirde ciddi bir potansiyel sağlayacaklardır. İyi bir jenerasyonları var ve başarılı olmamaları için hiç bir neden yok. Almanya maçında ki kadroları ve dizilişleri aşağıdaki gibiydi. Eğer aynı oyunları oynarsa iki takımda gerçekten zor bir maç olacak ve hata telafisi olmayan bir maç olacak. A Milli futbol takımımıza Belçika karşısında yürekten başarılar diliyoruz.

Logan Bailly - Toby Alderweireld, Van Buyten, Thomas Vermaelen (C), Jan Vertonghen, - Marouane Fellaini, Timmy Simons, Vincent Kompany, Eden Hazard, Moussa Dembélé - Romelu Lukaku.

3 yorum:

  1. bizi darma duman ederler.kazanmamizi cok istiyorum ama durarak oynayan ardadan omer erdogandan hakan baltadan medet uman bi takim varsa,ve karsinda da gencecik oyunculardan kurulu Hazardli,Lukakulu su takim varsa sansimiz olduguna inanmiorum. Belki seyirci baskisi tek lehimize olan sey olur bu macta. tek sansimiz bu

    YanıtlaSil
  2. ben gol atabilirmiyiz die endişeliyim açıkcası çünkü tam anlamıyla merkezi forvet diebileceğimiz bi forvetimiz yok ve buda ilerde top tutmamızı gerçekten zorlaştırıo.. hakan şükürü eleştirenler şuanda onun topları alıp kanatlara yada uygun pozisyondaki arkadaşlarına vermesini özlüolardır eminim..

    şuanda sadece arda, emre, hamit, sabri, onur, halil tamam gibi görünüo ama diğer oyuncular biraz çelişkili bence.. geçen maç nihat çok fazla içe gömüldü belkide bundan dolayı 2-3 tane kanat etkinliğimiz vardı sadece.. bunlardan 1 tanesi gol oldu.. kanatları zorlasak gollerin devamı gelirdi mutlaka ama olmadı bi türlü sürekli göbekten uğraştık durduk.. etkinlik diebilceğimiz türden atağımızda yoktu ama daha ii olcaktır bu maçta umarım..

    orta alanda ii top yapsakta atakları olgunlaştıramadık geçen maçta bununda nedeni tuncayın topları alamaması yada ii saklayamaması oldu bence.. tuncayı kanatta kullanmak yada kanada sercanı koyup forvete halili almak daha doğru olabilir.. yada en güzeli 4-4-1-1 oynayıp kanatlara sercan - arda 2lisini koyup ileriye halil ve tuncayı koyabiliriz.. 4-4-1-1 oynarsak aurelio oynasın ama yoksa selçuklardan biri oynamalı orta alanda.. zaten belçikanın savunması ve defansif orta sahası çok kuvvetli.. ilerde top tutmak istiosak mecbur halil ve arda oynucak.. sağ kanattada sercan nihattan çok daha seri olduğu için iş yapabilir.. sercanı çok bilmiorum ama arda gününde olursa savunmaya yardım eder eğer yardım etmezlerse 4-4-1-1 de intihar olur.. çünkü rakibin kanatlar kuvvetli ve işi sadece beklere bırakmak yeterli olmaz bence.. çünkü sabri sakatlıktan yeni çıktı ve hakan baltanın formunu hepimiz bilioz.. ve servette rakiple çok fazla birebir oynayıp alanını çok boşaltıo
    rakibin ajaxtan yetişme elemanları bu boşlukları ii değerlendirebilir o yüzden servet yerine başka bir alternatif düşünülebilir.. çünkü onun açıklarını farkedip kapatcak türde bi oyuncu yok malesef milli takımda yada varsa henüz izlemedik.. kazak maçında bile kaçtane pozisyon verdik hepimiz bilioruz.. ama bu maça daha iii konsantre olcagımıza ve kazanacağımıza inanıorum..

    netice olarak zor ama güzel bi maç izlicemizi düşünüorum ama ne olursa olsun bu maçı almalıyız ve umarım alıcaz!!

    YanıtlaSil
  3. @ murat

    her ne olursa olsun 11 kişiyle çıkılıo sahaya rakip kim olursa olsun ve bahsettiğin oyuncular basit futbolcular değiller.. geçen maç ilerde top tutmadığımızdan rakibin üstüne gidemedik.. arda bazen abartıo çalım olayını mesela kazak maçında önünde 35 metre boş alan varken 2 metre arkasından gelen adamı görünce hızlanmak yerine topa basıp çalım yapmaya çalıştı.. ama onun dışında yanlışı yoktu açıkcası.. hakan balta kötü bi oyuncu değil formunda olmaması onu kötü futbolcu yapmaz.. yaptığı hatalardan canımız çok yandı bu ara ama milli takımda daha ii konsantre olup kendine gelebilir.. ömer erdoğan yaşlı ama çalışkan bi savunma oyuncusu ayrıca formayı aurelio dan ve kazım kazımdan daha fazla hakettiği kesin.. tuncayı forvette oynatmamız dolayısı ile etkisizdik çünkü tuncay gerçekten gününde değildi ve o mevkide daha ii alternatifler varken hiddink fanteziye kaçtı bence.. duran toplardan gol attık skor yanıltıcı ama basit rakip karşısında konsantre olmakta mesele onuda hesaba katarak belçika maçını beklemek lazım die düşünüorum.. kötü bi futbolcu bile o mevkiye gelmek için çok çalışıo 2 cümle ile oyuncunun eksikliğini söylemek doğru fakat aşağılamak yanlış bence..

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0