23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bu özel ve anlamlı günde saygı, sevgi ve özlemle anıyor; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mızı tüm içten dileklerimizle kutluyoruz. Bugünü ulusumuza bayram eden, çocuklara lütfeden ve milli bir bayram olmasına rağmen evrensel bir gün haline getirilmesine olanak sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk ve isimsiz tüm kahramanlara minnet ve şükrat borçluyuz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı? Nasıl gelişti ve ne zaman iki ayrı bayram olarak kutlanırken ortak bir bayram haline geldi? Tüm bu soruların yanıtı, aşağıda sizleri bekliyor.

Tarih: 23 Nisan 1920. Ankara'da milli mücadelenin önemli mihenk taşı sayılabilecek bir gün yaşanıyor. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ki milli mücadelenin isimsiz kahramanları İstanbul hükümetine karşı Ankara'da yeni bir hükümet, yeni bir meclis açılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı sonrasında 23 Nisan milli bir bayram olarak kutlanıyor. Bu bayramın çocuklarla alakası ne diyeceksiniz? Döneminin Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) 1927 yılında 23 Nisan tarihini "Çocuk Bayramı" olarak ilan etmişti. 1927'den itibaren Mustafa Kemal Atatürk himayesinde kutlanan bu bayramda çocuk koroları, çocuk halk oyunları gösteri ekibi gibi bazı gruplar 23 Nisan tarihinde kutlanan Ulusal Egemenlik bayramında yer alırdı.

1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk büyük bir erdem göstererek ulus çocuklarından bir grubu temsilci olarak makamında ağırladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı adı altında kutlanan bayramda çocukların bu derece rol oynamasının yanı sıra aynı gün Çocuk Bayramı olarak kutlanıyordu. 1933 yılında ki milli bayramda çocuklar stadyumlarda gösteriler düzenliyor, korolar ile şarkılar söylüyor ve en önemli bir günlük bile olsa çocuk meclisi kuruluyordu. 1933 yılında ayrıca ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey tarafından yazılan Andımız okundu. Her ne kadar bugün kaldırılmak istense de, İstiklal Marşı'nın ardından 1933 yılında ki kutlamalarda Andımız'ın çocuklar tarafından okunması büyük bir beğeni kazandı.

1935 Anayasası'nda hiç değinilmeyen "23 Nisan Çocuk Bayramı" 1970 yılına kadar "23 Nisan Milli Hakimiyet Bayramı" ile birlikte kutlanmaya ve hatta ortaklaşa düzenlenmeye başlandı. 1970'li yıllara gelindiğinde tüm ulustan katılım halini almaya başlayan 23 Nisan Çocuk Bayramı aradan geçen 10 yıllık sürenin ardından tek bir isim altında birleştirildi; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun !

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0