2011-2012 | Peter Kenyon

14 Mayıs'ta yapılan seçimlerde rekor oy olarak başkanlığa gelen Ünal Aysal gelecek sezona dair ilk hamlesini yapmak üzere. Daha evvel geçtiğimiz yıl Adnan Öztürk'ün ekibinde olması beklenen ünlü futbol direktörü Peter Kenyon yeni yönetimde görev alacak. Ünal Aysal'ın futbol şubesine dair kuracağı ekibin en başında yer alacak isim olan Peter Kenyon daha evvel Chelsea ve Manchester United gibi Avrupa'nın en büyük takımlarında görev aldı.

Geçtiğimiz yıl yapılan seçimde Adnan Öztürk'ün projesi olarak ismini duyduğumuz Peter Kenyon hiç kuşkusuz Avrupa futbolunun en saygın isimlerinden birisi olarak tanınıyor. Daha evvel Umbro'nun CEO'luğunu yapan Peter Kenyon 1997 yılında bu görevinden ayrılarak İngiliz devi Manchester United'ın yolunu tuttu. Martin Edward'ın yardımcılığına getirilen Peter Kenyon, 2000 yılında Manchster'ın kırmızı temsilcisinin bir anlamda futbol şubesinden tek yetkili kişi oldu. Manchester United takımında görev alırken inanılmaz rakamlara reklam gelirleri, sponsorluk anlaşmaları imzaladı. Kırmızı şeytanlarda mali ve ekonomik büyümeyi sağlayan Peter Kenyon, Roman Abramovich'in Chelsea'yi satın almasından sonra ciddi bir bedel ödenerek Chelsea takımına transfer oldu. Chelsea'nin reklam ve sponsorluk gelirlerini 10 katına katlamayı başardı. Uzakdoğu pazarına son derece hakim olan Peter Kenyon zaman zaman anlaşmalar gereğince takımları burada kamp yaptırıp, turnuvalara katılmasını sağlıyor.

Ticari, ekonomi, mali tablo gibi konularda ciddi başarılara sahip olan Peter Kenyon'un en büyük dezavantajı daha evvel Türkiye gibi bir ülkede çalışma deneyimi olmaması. Chelsea ve Manchester United gibi takımların yanında küçük sayılabilecek meblağlar karşısında ne kadar etkili olur, bunu hep birlikte göreceğiz. Peter Kenyon'un Haziran ayından itibaren Galatasaray'da resmen görev alması bekleniyor.

4 yorum:

  1. Peter Kenyon'un futbol yönetiminde aktif görev alacağını sanmıyorum.Yani transfer yapmak dışında teknik adama veya oyunculara bir müdehalesi olmaz.Büyük olasılıkla (Adnan Sezgin'i bile aratacak olan) Bülent Tulun o işlere bakacak.Kenyon daha çok pazarlama ve reklam anlaşmaları gibi ekonomik faaliyetleri yürütür gibime geliyor.Ha transferlerde de tercih anlamında söz sahibi olabilir.Mesela forvet pozisyonu için x,y,z isimlieri ile ilgili fikir beyan edebilir.Ama asıl işi pazarlama ve tanıtım olur.

    Manchester United'daki gibi bir ünvanla işbaşına gelirse daha çok ekonomik işleri yürütür ve oyuncu transfer eder Chelsea'deki gibi bir görevle gelirse antrenör tercihlerine bile o karar verir.Ama şahsi fikrim çok savurgan bir adam olduğu.United'a 28 milyon pounda Veron’u, 19 milyon pounda Van Nistelrooy’u ve 30 milyon pounda Rio Ferdinand’ı transfer etmişti.Biz gerçekçi olursak gelecek yıl avrupada da oynamayacağımızı da hesaba katarsak en fazla vadeli taksitli olmak koşuluyla 20 milyon euro harcayabiliriz.Kenyon da bu parayla Anadolu piyasasından futbolcu arayacak bir adam değil.Aysal kendi cebinden para çıkarmayacağını deklare etti.Kenyon'un Chelsea performansı da pek parlak sayılmaz.Kulübe 2005 yılında 140 milyon pound zarar ettiğini de bir kenara yazalım.

    Peter Kenyon ekonomik olarak Real Madrid kadar güçlü olan kulüpler için çok uygun bir yönetici.Hani eline harcasın diye 100-150 milyon euro nakit sıcak para verip kulübe çeki düzen vermesini bekleyebilirsin ve büyük ölçüde başarılı da olur ama yıllık transfer bütçesi taş çatlasın 15-20 milyon euro olan onu da büyük ölçüde çok uzun dönemlik taksitlere bölen bir orta sınıf avrupa kulübünde ne yapabilir kestirmek zor.Gerçekçi olursak ekonomik olarak çok para haracayabilen bir takım değiliz.Çay çarıştırmak için çay kaşığı değil de kepçe kullanmaya benziyor.

    Bekleyip görelim.En azından Galatasaray'ın tanınırlığını arttıracak hamleler bekliyorum ondan.Belki bu amaçla yurt dışında asyaya kampa filan da götürebilir takımı.Mesela Azerbaycan'a veya Çin'e veya Afrika'da herhangibir ülkeye.Bunun dışında formalarda büyük değişiklikler yapıp özgün forma tasarımları görebiliriz ondan.Pazarlama ürünlerinde büyük bir değişiklik görülebilir.Marka değerimizin artacağı kesin gibi.

    Daha fazla bilgi için: http://ortakafagolblog.blogspot.com/2007/07/peter-kenyon.html

    YanıtlaSil
  2. hep olumlu taraflarını yazmışsınız peki böyle değerli bir ceo neden şu anda chelsea ile çalışmıyor bunun sebebini belirtmemişsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Fatih Terim gelirse bu arkadaslarin hepsi yalan olur...

    "ben ders almam, ders veririm!" F.T.
    boyle bir adami GS'de gormek istemiyorum.

    YanıtlaSil
  4. 1- bu arkadaş chelsea yı zarara uğrattığı gerekçesi ile kovulmadı mı?

    2- özel şirketleri aracılığı ile futbolcu alıp satıyor ve bunlarla kara paranın anasını ağlatıyor değil miydi?

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0