FCN Scouting | Okay Yokuşlu


Her hafta yazmaya gayret gösterdiğimiz Scouting yazılarımızda bu haftaki konuğumuz, şu an Türkiye’de orta saha mevkinde oynayıp en fazla gelişme potansiyeline sahip, Altay altyapısından yetişen, geçen sene devre arası kampından sonra Altay A takıma çıkan ve kendisiyle röportaj da yapma imkanı bulduğumuz (Röportaj için sizi söyle alalım.) Okay Yokuşlu. Takımımızın şu an eksik bölgeleri belli ve Okay da takımımıza kazandırmamız gereken çok genç ve çok iyi potansiyele bir sahip oyuncu.

 Okay Yokuşlu, 9 Mart 1994 İzmir(Türkiye) doğumlu. Kendisi, söylediğim gibi Altay’ın alt yapısından yetişmiş ve şu an Altay A takımda oynuyor. 1.88 cm boyundaki Okay, aynı zamanda Türkiye 17 Yaş Altı Milli takımımızın kaptanı konumundadır. Geçen sene devre arasında, o zamanki hocası Fuat Yaman Okay’ı A takıma dahil etmişti. Geçen sezon 12 Lig, 2 Kupa maçında sahaya çıkmış ve bunların 7’sinde ilk 11’de forma giyen Okay, çıtayı bu sene daha da yükseltti. Bu sene şu ana kadar, 12’si ilk 11 olacak şekilde topla 21 kez Altay formasını giyen Okay’ın 2 golü de bulunuyor. Okay, Milli Takımlar seviyesinde şu ana kadar 31 maç oynamış durumda ve bu tüm istatistikler 17 yaşındaki bir futbolcunun gelişimi için muazzam sayılar ki Okay’da bunun bilincinde. Erken yaşta profesyonel düzeyde bu kadar maç yapmasını, Okay’ın gözde bir futbolcu olacağının kanıtı olarak gösterebiliriz. Ayrıca Okay, şu an da Bank Asya Ligi’nde gol atan en genç futbolcu ünvanına da sahip durumdadır.

Okay Yokuşlu, şu ana kadar izlediğim kadarıyla, farklı bir futbol yapısına sahip. Orta saha mevkinde oynayan Okay, uzun boyuna rağmen ilerlemiş derecede iyi bir tekniğe sahip. Boyunun avantajını hem kendi yaş seviyesindeki maçlarda hem de Bank Asya Ligi’nde iyi bir şekilde kullanıyor. Tekniği ise söylediğim gibi çok iyi seviyede. Şu ana kadar belki de Türk Futbolu’nda bu tarz bir futbolcu ile karşılaşmadık ama Dünya Futbolu’nda Napoli’li Marek Hamsik, Okay için verebileceğimiz iyi bir örnek olarak duruyor. Okay da Hamsik gibi orta sahada oynayıp, daha çok hücumu düşünen bir yapıya sahip ve bu da hem gol hem de asist istatistiklerine yansıyor. Zaten kendisi de yaptığımız röportajda “Ben bir orta saha oyuncusuyum ama hücumu, asist yapmayı ve gol atmayı çok seviyorum. Bunlar bana haz veriyor.” cümlesini kullandı. Okay’ın dikkat çeken bir artı özelliği de oyun içindeki sakinliğidir. Yaşı 17 olmasına rağmen saha içerisinde fazlası ile rahat hareket edebiliyor. Rahat hareketten kastım, bu yaşta bacakları titrercesine oynamıyor. Aksine, sanki 30 yaşında bir futbolcu gibi rahat bir şekilde sahada yerini alıyor ki Galatasaray’ımızda şu an orta sahada oynayan çoğu futbolcu bile bunu yapamamakta.

Okay’ın eksi özelliklerinin başında, defansif özellikleri geliyor. Orta saha oyuncusu olmasına rağmen hücumu daha fazla düşündüğünü söylemiştik ama kendi de dile getirdiği gibi defansif yönlerini biraz daha geliştirmesi gerekiyor. Bir diğer eksi özelliği ise fiziğine rağmen dayanıklılığının iyi olmaması. Aslında 17 yaşındaki bir futbolcu için bu çok göze batan eksiklik değil fakat Okay oynadığı futbolla “Şu an sadece dayanıklılık ve defansif eksikliğim var.” dercesine oynuyor. Zaten Okay da belirli bir yaşa geldiğinde bu eksiklerini en iyi şekilde kapatacağına inanıyor.

Okay Yokuşlu’yu Galatasaray'ımız ne yapıp edip alması gerekiyor. Abartma değil bu söylediklerim, şu an orta sahamızda Okay gibi bir futbolcumuz olsa herkes kafasındaki kurduğu kadroya “bu yaşına rağmen” Okay’ı yazar. Farkettiyseniz scouting yazılarımızda hep hırslı oyunculardan bahsediyoruz çünkü şu an takımızda en fazla ihtiyaç duyulan oyuncu yapısı bu. Maç yenikken elinden geleni yapacak, galip gelemesek dahi 90 dakika mücade edecek oyunculara ihtiyacımız var. Okay da, Sezer de, Atila da böyle oyuncular. Sistemimiz ne olursa olsun 3lü ya da 2li orta sahalarda Okay kendine her zaman yer bulabilir. Söylediğimiz gibi, Okay gerçekten iyi bir oyuncu bu yaşına rağmen ve önünde uzun bir futbol yaşantısı olduğunu unutmayalım.

Okay Yokuşlu ile yaptığımız röportaj için tıklayınız.

Daha önce paylaştığımız Scouting yazıları:

1 yorum:

  1. Bu oyuncuyu beğendim. Baya iyi görünüyor. Defansını geliştiremezse CM değil CAM oynar.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0