Revize Bütçe | Amatör Branşlar - II

Revize Bütçe 2011 öncesinde Amatör Branşların mali durumu ile ilgili Nisan2010/2011 dönemleri arasında gelir/gider tablolarını ve şubelerde harcanan paraları sizlerle paylaşmıştık. Bir yıllık süreç içerisinde beklenen, gerçekleşen gelirler ve harcanan meblağlar sonrasında da takımlarımızın durumlarını dile getirmiştik. Geçtiğimiz yılın mali tabloları sonrasında Ünal Aysal ve yönetimi tarafından revize bütçe 2011'de amatör branş olarak adlandırdığımız bu şubelerimizde planlanan bedellerde ciddi bir artış görüyoruz. Her alanda şampiyonluk hedefi ile yolan çıkan yeni yönetimin bu branşlara ciddi bir ilgi gösterdiği gerçeğini bir kenara not düşmek lazım. İşte gelecek ay yapılacak olan mali kongre sonrasında amatör branşların mali durumu...

Temmuz ayının ilk haftasında yapılacak mali kongrede ilk hedef kuşkusuz kulübün mevcut bulunan borçlarını kısa vadede ödenmesi gereken paraları ödeyerek daha uzun vadeye yaymak. Borçların yanı sıra temlik edilen gelirlerin aşırı yüksek olması nedeniyle de öncelik bu tarz kararlarda olacak. Fakat atlanmaması gereken ve gerçekten son derece sevindirici gelişmeler mevcut bulunuyor. Galatasaray'ın bir SPOR kulübü olduğunu hatırlayan bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Uzun zamandır Galatasaray'ın bir SPOR kulübü olduğunu unutmuşcasına hareket ediyor, 10 milyon dolarlık takımlara karşı 1 milyon dolarlık takımlarla rekabet ediyorduk. Şimdi ise durum epey değişmiş görünüyor. Mali kongrede 2011 yılında amatör branşlar olarak adlandırdığımız takımlarımız içinde bütçe görüşmesi olacak. Yeniden yapılanan, değiştirilen anlamına gelen revize bütçenin geçtiğimiz yıllara oranla 2 kat arttığını görüyoruz. Hatta amatör branşlara toplamda 51 milyon lira ayırılması ,geçen yıl ki rakamın yaklaşık 4 katı, bile gayet yeterli ve niyetlerini apaçık ortaya koyan bir tablo çizmemize olanak sağlıyor.

Yukarıda görmüş olduğumuz tabloda amatör branşlar olarak adlandırdığımız şubelerimizde mücadele eden takımlarımız adına planan gider bütçesi. Burada yazılan rakamlar bir takımın bütün yıl boyunca harcama yapabileceği maksimum miktarı gösteriyor fakat bu miktar daha da artabilir. Reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri veya bağışlar (ki geçen sene basketbol şubesine Hakan Üstünberk bağış olarak 300bin lira verdi) sayesinde bu harcanması belirlenen maksimum/ideal para artabilir. Elbette bu paranın hepsi harcanacak diye birşey yok. Transferler, sözleşmeler, işlemler ve şubelerin diğer ücretleri açısındanyer alıyor. 2010 yılında erkek basketbol takımına 4.4 milyon lira ayrılmış. Bu sezon için ise erkek basketbol takımına sponsor geliri dahil olmak üzere 13 milyon lira ayrıldığını tabloda görüyoruz. Revize bütçe ile bu bedelin 19 milyon lira, yani yaklaşık 10 milyon euro düzeyine çıkıyor. Sponsor gelirlerinin bu rakama dahil olduğunu, reklam gelirlerinin, yayın haklarının da bu rakam içerisinde yer aldığını belirtmekte fayda var. Basketbol için 10 milyon euro gerçekten iyi bir rakam. Bu rakam daha da artabilir veya tamamı kullanılmayabilir.  Geçen sene Adnan Polat ve yönetiminin 13 milyon lira ayırdığı amatör şubelerin tamamına bu sene planlanan rakamın 39 milyon lira olduğunu görüyoruz. Ünal Aysal ve ekibinin revize bütçesinde amatör şubelerin hepsine 51 milyon lira ayrılıyor. Geçen sene amatör branşlara ayrılan bedel 13 milyon lira iken bu sene amatör branşlara 51 milyon lira ayrılarak her dalda şampiyonluk için yarışılacağı apaçık ortaya konuluyor.

Az evvel amatör şubelere harcanacak toplam paranın 51 milyon lira olduğunu söyledik. Peki bu paralar nereden gelecek? Elbette sponsor, reklam, yayın gelirleri, iddia gelirleri vs.vs. fakat önemli bir bölümünde de yeni yönetim ortaya belli bir miktar koyacak. Yukarıda görmüş olduğumuz tablo mali kongrede Ünal Aysal'ın sunduğu revize bütçenin kabul edilmesi halinde amatör şubelerden beklenen gelirler yer alıyor. Geçen sene 7 milyon lira gelir getiren amatör şubelerden bu sene 25 milyon lira gelir bekleniyor. Yani burada da rakam hemen hemen 3 misli artıyor. En büyük gelir artışı ise bu sene Café Crown ile sponsorluk anlaşması sona eren Galatasaray erkek basketbol takımı yapımş. Geçen sene 3 milyon lira gelir elde eden takımın bu sene bu rakamı 3'e katlayarak 10 milyon lira gelir elde etmesi bekleniyor. Ayrıca burada en çok dikkatimizi çeken ilk nokta Engelsiz Aslanlar adına yapılacak olan düzenlemeler. 1 milyon lira gelirden bahsediliyor ki, geçen sene bu rakamın 30bin lira olduğunu söylemek lazım. Her branşta artan revize bütçe rakamları erkek voleybol, atletizm, sutopu ve briç takımlarında gelir bütçesi için düşmüş. Bununda nedenini daha sonra hep birlikte öğreneceğiz. Özellikle sutopunda reklam gelirlerinde inanılmaz bir düşüş var. Mali genel kurul sonrasında da bunu hep birlikte detayları, ayrıntıları ile birlikte konuşuruz.

Velhasıl kelam, mali genel kurulda Ünal Aysal'ın sunmuş olduğu bütçeler onaylanırsa geçen seneye oranla yaklaşık 3 kat fazla amatör branşlara ilgi gösterilecek, yatırım yapılacak. Bunun en büyüğü ise kuşkusuz 21 yıl aradan sonra final oynayan ve şampiyonluğa çok yaklaşan erkek basketbol takımına olacak. Yenilmez Armada için, 5'te 5 için değil, 16'da 16 için Galatasaray kurulmaya çalışılacak. Kurulacaktır da..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0