Duran Top Şart


Ceyhun Gülselam 1.93 boyunda... Milan Baros 1.85 boyunda... Johan Elmander 1.88 boyunda... Colin Kazım 1.85 boyunda.. Savunmanın tandemini oluşturacak olan isimlerden Servet Çetin 1.91, Tomas Ujfalusi  1.85 boyunda.. Peki bunlar ne için önemli? Rotterdam İşletme Okulu'nun 100 bin faul üzerinden yaptığı araştırmaya göre; uzun boylu oyuncular daha çok faule maruz kalıyormuş. Peki bu konunun Galatasaray ile ne gibi bir alakası var?

Galatasaray'ın takım boyunu incelediğinizde pek çok Süper Lig takımına göre, uzun futbolculardan kurulu olduğunu görüyoruz. Ya da şu ifade daha doğru: Galatasaray'ın takım boyu uzun. Öyle ki; orta sahada görev yapan Selçuk, Melo gibi isimler bile 1.84 boy ortalamasına sahip.

Yukarıdaki tabloda, sarı-kırmızılıların faul avantajını açıkça ortaya koyuyor. Bunun üzerine Keita ve Kazım'ın süratini, füleli çalımlarını; Baros'un top saklama becerisini eklediğinizde Galatasaray'ın rakip sahada çok sayıda duran top kazanacağını öngörebiliriz. O halde, şartları zorlamalı duran top üzerine mutlaka eğilmeli.

Frank Rijkaard, göreve ilk geldiğinde, duran top organizasyonları üzerinde ziyadesiyle durmuş, özel çalışmalar yaptırmıştı. Takım da harika bir başlangıçla üst üste maç kazanırken; köşe vuruşları ve serbest vuruşlar rakipler için inanılmaz tehlikeli olmaya başlamıştı. (Bknz. Mustafa Sarp'ın Beşiktaş'a attığı gol; Elano'nun Pana maçındaki duran topu) Nedendir bilinmez sonrasında, duran top çalışmaları bırakıldı. Belki de ezberlendiği düşünüldü; ancak sezon başındaki başarı devam etmedi.

Fatih Terim'in çalışma stili ile ilgili henüz bir gözlemim olmadı ancak ortada gün gibi duran gerçeklerden yola çıkılacaksa; duran top başarının en önemli kriterlerinden biridir. Bunu Türkiye'de en iyi başaran hoca Cristoph Daum olmuşur. Daum'un çalıştırdığı dönemlerde Beşiktaş'ta Alpay, Fenerbahçe'de Nobre çok önemli bir koz olmuştur.

Bir de duran top kullanacak ismi doğru seçme durumu var elbet. Sabri'nin Bozbaykuşlar'a ilham veren şutları; Kazım'ın kalenin yanından yöresinden geçmeyen vuruşları veya herhangi bir futbolcunun ilhamsız, programsız düşünceleriyle bu kadar ciddi bir futbol saha içi organizasyonu berbat edilemez. Topun başına doğru isimler; hatta mümkünse tek bir isim geçmeli. Bir maestro eksiği var ancak, takım içerisine en azından duran toplar için bir koordinatör bulunabilir.

Galatasaray'ın da bu istatistik ve gerçeklerden yola çıkarak duran toplara ağırlık vermesi şarttır. Türkiye Ligi'nin insana kriz geçirtecek kadar zor maçlarında, savunmanın önüne kamyon park eden takımlara karşı bu anahtar mutlaka kullanılmalıdır. Sezon içinde realiteyi hep birlikte göreceğiz.

1 yorum:

  1. galatasaray da suan butun duran toplar selcuk ınanda. bu bıze bahsettıınız konuyla ılgılı bısı ıfade eder mı acaba ?

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0