Modern zaman Triatlon'u TT Arena!

15 Ocak'ta açılan ve bir türlü bitmek bilmeyen (8 aydır bir adım bile atılmadı, nedense artık?!?!) "çevre düzenlemesi" sonrasında Türk Telekom Arena artık bir maç stadyumu olarak değil, modern zamanların Triatlon'u olarak açıklanabilir. Maç öncesinde yaşanan metro olayları bir tarafa, maç sonunda yaşanan eziyet, bitmek bilmeyen toprak yokuşlar ve 45-50bin kişinin hücum ettiği metroya binememe sonrasında alternatif arayışları nedeniyle zorlu bir doğa etabında bile eşi benzeri görülmemiş bir manzara ile başbaşa kalıyorsunuz. Dilerseniz o kalabalığın içinde metroya binmeye çalışın, dilerseniz yan tarafında uçurum ve inşaat bulunan araziden tırmanın. Seçim sizin...

Bir yarış düşünün; içerisinde 1'den çok branş barındırıyor olsun ve bu yarış içerisindeki branşlarda hem 1km yüzün, hem 40km bisiklete binin, hem de 10km koşun. Kulağa ne kadar hoş geliyor öyle değil mi? Hatta bunu daha da eğlenceli hale getirelim örneğin;

Super sprint kategorisinde; 400m yüzme, 10km bisiklet, 2.5km koşu,
Sprint kategorisinde; 750m yüzme, 20km bisiklet, 5km koşu,
Olimpik kategorisinde; 1500m yüzme, 40km bisiklet, 10km koşu,
Half-ironman kategorisinde; 1900m yüzme, 90km bisiklet, 21.09km koşu,
ITU(International Triathlon Union) kategorisinde;
3800m ile 4000m arasında yüzme, 120km bisiklet, 30km koşu,
Ironman kategorisinde; 3800m yüzme, 180km bisiklet, 42km koşu, olsun.

Nasıl görünüyor? Yeterince zorlu, değil mi?

Asıl eğlenceli kısmı işte şimdi başlıyor. Diyelim ki bunlardan birini seçmek zorunda olsaydınız hangisini seçerdiniz? Ben kendimce; normal şartlarda (NŞA) -aman kimya dersi kıvamında takılmayın buna, zira kimyanız bozulur- bana uygun olanı seçtiğimde en az mesafede görünen super sprint kategorisini seçerdim. Buraya kadar bir problem yok ama asıl problem şurada başlıyor ki, bu yarışları benim, belirli bir süre içerisinde yapabilmiş olmam gerekiyor. Örneğin; 1 gün, 10 saat, 5 saat ya da 3 saat...

Fakat; Modern zaman Triatlon kuralları şöyle buyurur:

1. Gün içerisinde hava durumunun 38 derece olması önemli değildir, bundan mütevellit, sizin bu sıcaklıkta yapacağınız 400m yüzme branşı yalnızca yürümek koşuluyla, terleme-laktikasit biriktirme-soğuma ve yol kenarlarında sizler için hazırladığımız özel su fıskiyeleriyle ıslanmak şeklinde gerçekleştirilecektir.

2. Düzenlediğimiz bu yarışta, elbet varılacağına inandığımız bitiş çizgilerine ait bir güzergah bulunmadığı için -ki şuan içimizde şöyle okkalı bir "girizgah" yapma hissi uyandı- her yarışmacı kendi güzergahını kendisi belirleyecektir.

3. Bu yarışta herşey doğaçlama, her şey spontanedir. Bu yüzden dilerseniz, yüksek yüksek tepelere bisiklete biner gibi çıkarsınız, dilerseniz bariyerlerden, engellerden engelli koşucusu edasıyla atlarsınız, dilerseniz kendini merdiven zanneden yokuşlardan, köprülerden bisiklet sürer gibi koşarsınız. Tabi bunun birinci koşulu önünüzde bekleyen 12bin yarışmacıyı da atlatmış olmanız gerekmektedir.

4. Tüm bu branşları uyguladıktan sonra yapmış olduğunuz yarış yeterli bulunmayacaktır. Bu yüzden kendinizi ekstra paralamanız gerekmektedir. Örneğin; başlangıç çizgisinden 50km sonra şehirler arası karayolunda bir otobüsü yakalamak için koşup aynı zamanda kendinizi onun önüne atmanız gerekecektir.

5. Başaramayacak olursanız heyecan-kaygı-panik yapmadan sakin bir şekilde dönün ve oynanacak herhangi bir maç öncesinde Biletix gişelerinden bilet almanız size yeni bir şans tanınması adına yeterli olacaktır.

İnsanların sağlığı eğer otobüslerin bir derbi maçı öncesinde camlarının kırılmasından daha önemli değilse, eğer stadınıza gelen insanların canı, malı, mülkü sizler için çevreyolunun üzerine yapılacak 2-3 durak maliyeti kadar değerli değilse, insanların sağlığı sizler için stadyuma ulaşım sağlanabilmesi adına otobüs durakları yapılabilecek kadar önemli değilse biz bu şekilde tehlikeli yollardan geçmeye hazırız. Bu çileyi ve eziyeti çekmemizdeki amacın Galatasaray olduğunu birileri, birilerine hatırlatsın.

Not: Kurallar bir hayal ürünüdür.

9 yorum:

  1. Liverpool maçında olacakları bildiğimizden 85. dakikada çıktık ve metroya doğru ilerledik. Polis demir kapıları kapatmıştı. Kontrollü veriyordu metroya girişi. İzdiham olacağını bildiğimizden hemen yürümek üzere hareketlendik. Bu arada 2 arkadaşız ve ikimizde düzenli spor yapan fit insanlarız. Yürümek için hareketlendiğimizde öncelikle 1 metreden yüksek bir duvarla karşılaştık. Üzerinden yüzlerce insanla birlikte atladıktan sonra dibinde kayalar olduğunu gördük. Neyseki o kısmı kazasız atlatmıştık. Daha sonra toprak rampadan ilerlemeye başladık çıktıkça arazi daha da dikleşiyordu. Bir taraf uçurum olduğu için oldukça dikkat yürüyorduk. Aşağıya baktığımızda stattan çıkan onbinlerce insan metroya hücum etmişti yukarıdaki görüntü olmuşmuştu. Bu esnada çocuğunu kucağına almış ilerlemeye çalışanbir babaya yol verdik. Rampa bittikten sonra nihayet yola ulaşmıştık. Ancak yola çıkabilmek için 1,5 metrelik viyadük demirlerinden atlamak gerekiyordu. Bu işlemi yaparken hem seri olmak zorundaydınız hem de bir yerinizi kırmamak zorundaydınız. Bizler bu sıkıntıyı da sorunsuz atlattık derken yanımda acı bir inleme ve çığlık duydum. 2 metro solumdan demirden atlamaya çalışan gayet düzgün bir kadın bacağını kırmıştı. Hemen ambulans arandı. Üstelik bu da yetmedi. Evlerimize gidebilmek için Sanayi mahallesine kadar yürüyerek bir toplu taşıma aracına ulaştık. Bir macera filmi değil Türkiye'nin en modern ve güzel stadından bir hazırlık maçı sonrası dönüşü okudunuz.

    O malum yetkililer yetkilerini alıp ceplerine soksunlar bir zahmet!

    YanıtlaSil
  2. Allah allah, maç bittikten sonra staddan çıktık 3 kişi, kapılar açılınca çıktık ve turnikelerden geçip metroya 2. seferinde bindik zaten 4. dakikada bir geliyor. Bence abartılı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  3. @KKTCGalatasaray

    Maçın bitiminden 5-6 dakika önce çıkan insanlar bile metronun girişinde "yukarıdaki fotoğraf" yaşanan izdihamdan ötürü metroya binemez ve mağduriyet yaşarken sizin bu şekilde "abartılı olmuş" yorumu yapmanız bence biraz abartı olmuş. Kusura bakmayın.

    YanıtlaSil
  4. Canavar kardes sen kendin aranmissin ama.Normal insanlar gibi turnikelerden gecmeyi deneseydin.Biz 5dk once ciktik yolun karsisindaki otoparka varmamiz 15 dk surdu.Otoparktan cikis tam bir rezaletti.yarim saat 40 dk bekledik otoparkta.

    YanıtlaSil
  5. tilkis müdür aranmadık tek yürüyüş yolu olan yer orasıydı ne yapalım :) mecburen yani. 85'de değil 82'de çıkıcaz artık ne yapalım :)

    YanıtlaSil
  6. Canavar arkadaşımızın yorumu hiç de abartılı değil , maçtan neden 5 dk önce çıkmak zorundayım , herkes 5 dk önce çıksa yine aynı manzara olacak , hem sonuna kadar izlemek hakkım benim neden çıkayım , ve en az 30,000 kişi ile birlikte metroyu beklemek zorunda değilim. Alternatif yolların güzergahların mutlaka olması lazım. Ya da en azından her maçta belediye otobüslerinin kalkması lazım. Ve o yukarıdaki köprüye sağlıklı şekilde ulaşılabilecek 2 ya da 3 tane yaya yürüme yolu olması lazım. Bu yolların yapılması için illa yanıbaşımızdaki hastanenin yapılmasını mı bekleyeceğiz?
    Ben de Canavar arkadaşın tarif ettiği aynı yolu kullandım , duvarı aştım , tırmandım, viyadük demirlerinden atladım. Yukarıdaki fotonun aynısından 2 tane de ben çektim. Bizler hadi 20li-30lu yaşlarında genç insanlarız çekeriz bu cefayı sorun değil yıllardır da benzer cefaları çekiyoruz.. Peki çocuğu eşi ile sevgilisi ile gelenler ne yapacaklar? Etrafındakilere Galatsaray sevgisini aşılamaya çalışıp tutup kollarından SamiYen’e getirenler ne olacak? 1 maç belki 2 maç çekecek o çileyi ondan sonra Digiturk sağolsun ne olacak?
    Bu arada biz bir de maça girerken yaşadık bu tırmanma sporunu. Ben Cendere yolu tarafından gelindiğinde yolun yapıldığını sanıyordum ama orada da hiçbirşey yok!!! Orada hatta daha dik bir patikadan yukarı doğru tırmanıyorsun. Hani bize Cendere tarafından da stada kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz denmişti?? Eee nerede peki?
    Alternatif ulaşım çözümlerinin kanallarının , stada rahat giriş çıkış ulaşımları olmadığı sürece Arena 50,000 kişilik olmuş olmamış bana ne? Geçen seneden beri stada 1-2 kere gelip belki de test edenler bu çileleri görenler sizce kombine alır mı? Ha gerçek GS sevdası varsa alması gerekir dersiniz ama şehrin bilmem kaç km ötelerinden gelenlerin yerine koyun kendinizi... Kaç saatin yolda geçecek maça gidip gelirken , bir de üzerine çıkışta itiş kakış bol engebeli bir yarış ile birlikte geçecek fazladan dakikalar... O stresle birlikte galip geldiğin maçın sevincini bile belki yaşayamayacaksın....

    YanıtlaSil
  7. Arkadas nicin abartılmıs demiş ben cocugumla beraber macın 80 dakikasında cıktım 3. golu bile gormedim oturdugum yer sdatın karsısındaki polis lojmanlarının dipi normal bir zamanda sdata gitmem 5dk ama sdattan cıkıpta eve gitmem yaklasık olarak 45 dk surdu simdi biz abartmısmı oluyoruz

    YanıtlaSil
  8. ben aslinda biras sabir diyorum yani hemen herkez stadi terk etmesin yavas yavas ozman cook sey daha rahat olacak tapi metro 2 dakika araylan gelmeli yada 1 dakika bide yol düsenlemeleri olsun bide turnikelere siraylan girilmesi yani bir sira halinde.... ama stad düzenlemesi olmali yani keita diye gs e-mail bombayardimani yapacaksanis ozman bunu icin yapmaliyiz yani keita gelsin diye degil

    YanıtlaSil
  9. Peki çocuğu eşi ile sevgilisi ile gelenler ne yapacaklar? Etrafındakilere Galatasaray sevgisini aşılamaya çalışıp tutup kollarından SamiYen’e getirenler ne olacak? Orada otopark çizgilerinin üst bölümlerinde ki sıkışıklık ne olacak ?

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0