Sarayın Sultanları sezonun ilk kupası için sahada..

Yeni sezonda ligde ve Avrupa'da mutlak başarı parolası ile yola çıkan Galatasaray Medical Park kadın basketbol takımı sezonun ilk kupası için 16 Ekim Pazar günü saat 15:00'te Ankara Arena'da ezeli rakibi Fenerbahçe kadın basketbol takımı ile karşılaşacak. TKBL şampiyonu Fenerbahçe, TKBL finalisti ve Türkiye Kupası şampiyonu Galatasaray Medical Park, 19. Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın sahibi olabilmek için sahada kozlarını paylaşacak. Karşılaşma SportsTV'den canlı olarak yayınlanacak. Galatasaray kadın basketbol takımı bu kupayı 7 kez kazanma başarısı göstererek en çok kazanan takımlardan birisi olarak yer alıyor.

Türkiye kupası şampiyonu ve lig şampiyonunu karşı karşıya getiren Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda Galatasaray ve Fenerbahçe kadın basketbol takımları daha evvel 10 kez karşı karşıya geldi. Bu yıl 19.düzenlenecek olan Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın ilk sahibi ,tıpkı erkek basketbol takımında da olduğu gibi, 1992/93 sezonu sonrasında 14 Eylül 1993 günü Botaşspor'u 102-71 mağlup eden Galatasaray kadın basketbol takımı olmuştu. Galatasaray kadın basketbol takımı bir sonraki sezon, 1993/94 sezonu, Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde dönemin güçlü takımlarından Brisa ile karşılaşmış ve sahadan 94-63'lük skorla galip ayrılmayı başarmış ve kupayı ikinci kez müzesine götürmüştü.

İki ezeli rakip bu platformda ilk kez 1995 yılının Eylül ayında karşılaştı. Lig ve kupa şampiyonu Galatasaray kadın basketbol takımı ile kupa finalisti Fenerbahçe kadın basketbol takımını karşı karşıya getiren karşılaşmada Galatasaray kadın basketbol takımı rakibini 85-67'lik skorla mağlup ederek, üstüste üçüncü kez kupaya uzanmayı başardı. Attığı 30 sayı ile karşılaşmada yıldızlaşan dönemin efsane oyuncularından Clarissa Davis takımımızın şampiyonluğunda büyük rol oynarken, Çelen Kılınç 17 sayı ile Amerikalı yıldızımıza hücumda yardımcı olmuştu. O gün Galatasaray forması ile şampiyonluk sevinci yaşayan Didem Akın, bugün Fenerbahçe kadın basketbol takımında menajerlik görevini üstlenirken, 1995 yılında Fenerbahçe potasına 13 sayı bırakmıştı.

Dönemin "Yenilmez Armada" lakaplı takımı Galatasaray kadın basketbol takımı, 7 yıl üstüste maç kaybetmeden yaşadığı lig şampiyonlukları sonrasında her sezonu Cumhurbaşkanlığı Kupası gibi prestijli bir kupa ile taçlandırmayı başardı. 1996 yılında Brisa'yı 80-51, 1997 yılında Botaş'ı 79-58 ve 1998 yılında yine Brisa'yı 75-59 mağlup ederek üstüste 5.kez bu kupayı müzesine götüren Galatasaray kadın basketbol takımının hegomanyasına 1999 yılında ezeli rakibi Fenerbahçe kadın basketbol takımı son verdi. 1998/99 sezonunda ligde Galatasaray'ın 7 yıl üstüste yaşadığı lig şampiyonluğuna son veren ve tarihteki ilk lig şampiyonluğuna ulaşan sarı-lacivertli takım, Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda da Galatasaray'a 7.kez üstüste şampiyon olma şansı vermedi. 26 Eylül günü Ankara'da oynanılan Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında sahadan 45-43 galip ayrılan Fenerbahçe kadın basketbol takımı bu alanda Galatasaray karşısında ilk başarısını elde etmiş oldu.

Galatasaray'ın kupa hasreti fazla uzun sürmedi ve kadın basketbol takımımız 1999/00 sezonunda ligi şampiyon olarak tamamladı ve 2000 yılında oynanacak olan Cumhurbaşkanlığı Kupası maçına ezeli rakibinden rövanşı almak için çıktı. Fakat o dönem amatör şubelere önemli yatırımlar yapan Fenerbahçe ünvanını korumayı başardı. Lig şampiyonu Galatasaray ve kupa şampiyonu Fenerbahçe'yi karşı karşıya getiren karşılaşmada sahadan üstün ayrılan taraf ,tıpkı bir önceki sezon gibi 2 sayı farkla, 67-65'lik skorla Fenerbahçe olmuştu.

2000 yılından sonra Galatasaray kadın basketbol takımının başaşağı gidişini seyrettik. Ligi ve kupayı hegomanyası altına alan, Cumhurbaşkanlığı'nda üstüste 6 şampiyonluğu olan Galatasaray kadın basketbol takımına gereken ilgi gösterilmeyince, dönemin "Yenilmez Armada" lakaplı takımı rakiplerinin gerisinde kaldı. Son lig şampiyonluğunu 1999/00 sezonunda yaşayan Galatasaray kadın basketbol takımı, son kupa şampiyonluğunu da 1997/8 sezonunda kazanmıştı. Tarihinde üstüste elde ettiği şampiyonluklar ile kadın basketbolunun lokomotifi olan Galatasaray'ın her yıl geriye gitmesi devam etti ve 2004/5 sezonunda küme düştü.

2005/6 sezonunda bir alt ligde şampiyonluk yaşarak yeniden üst lige yükselen Galatasaray kadın basketbol takımı yeni bir yapılanma içerisine girdi. Lige katıldığı sezonun ardından bir sezon sonra (2007/8) bunun meyvelerini toplayan Galatasaray kadın basketbol takımı ligi ikinci olarak tamamladı, kupada da finale yükseldi. 2008 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda lig ve kupa şampiyonu Fenerbahçe kadın basketbol takımı ile 8 yıl sonra yeniden karşı karşıya gelen Galatasaray kadın basketbol takımı sahadan 71-55 gibi farklı bir skorla galip ayrıldı ve özlenen günlerin geri döndüğüne dair sinyal verdi. Ankara'da oynanılan karşılaşmada Galatasaray taraftarlarının müthiş desteği ve sinerjisinin yanı sıra Amerikalı yıldızı Seimone Augustus'un 23 sayı atarak yıldızlaştığı karşılaşmada Taj-Mc Williams'ın 10, Tuğba Palazoğlu'nun 10, Yasemin Horasan'ın 8 ve Marina Kress'in 8 sayılık performansı ile Galatasaray ezeli rakibi karşısında galip gelen taraf olmuştu. Galatasaray ayrıca aldığı bu Cumhurbaşkanlığı Kupası galibiyeti ile rakibi karşısında kupa kazanma sayılarında 7-6 öne geçmeyi başardı.

Bu dönemden itibaren kadın basketbol takımına yaptığı yatırımları arttıran ve 1990'lı yıllardaki gibi ezeli rekabeti geri getiren iki takım karşılaştıkları her alanda kupa için birbirlerine üstünlük kurmaya çalıştı. 2008/9 sezonuna Cumhurbaşkanlığı Kupası ile başlayan Galatasaray kadın basketbol takımı, sezonun devam eden bölümünde bir ilke imza atarak kadın basketbolda kazanılan ilk Avrupa Kupası olan Eurocup'ı müzesine götürmeyi başardı. Galatasaray eski günlerine dönüyordu, hatta şimdi daha güçlü ve iddialıydı.

2008/9 sezonu sonunda lig şampiyonu Fenerbahçe ve kupa şampiyonu Mersin BŞB'nin karşılaştığı mücadelede gülen taraf Mersin BŞB olmuştu. Ceyhun Yıldızoğlu yönetimindeki Güney temsilcisi sahadan 86-74'lük skorla galip ayrılırken Mersin BŞB'de Ivory Latta 27 sayı ile yıldızlaşırken, Amerikalı oyuncuya destek 18 sayı ile Erlana Larkins ve 14 sayı ile Olimpia Scott'tan gelmişti. O dönem Mersin BŞB forması giyen ve Fenerbahçe potasına 9 sayı bırakarak maç sonunda şampiyonluk sevinci yaşayan Şaziye İvegin bugün Galatasaray Medical Park formasını giyiyor. Fenerbahçe karşısında şampiyonluk sevinci yaşayan ve bugün Galatasaray Medical Park'ta görev yapan bir başka Mersin BŞB'li isim başantrenör Ceyhun Yıldızoğlu ise takımımızın başantrenörü olarak görev alıyor.

2009/10 sezonunda kupa şampiyonu Galatasaray ve lig şampiyonu Fenerbahçe, Cumhurbaşkanlığı'nda son kez karşı karşıya geldi. Abdi İpekçi Arena'da oynanılan karşılaşmada Fenerbahçe kadın basketbol takımı 75-58'lik skorla sahadan üstün ayrılan taraf oldu ve 2 yıl önce Galatasaray'ın 7-6'a getirdiği kupa kazanma sayısını yeniden eşitledi. Geçtiğimiz sezon oynanılan ve Fenerbahçe'nin şampiyonluğu ile sonuçlanan karşılaşmada öne çıkan isim 16 sayı ile Nevriye Yılmaz olurken, Avustralyalı yıldız oyuncu Penny Taylor 13 sayı ile skora katkı sağladı. Geçen yıl Galatasaray'a karşı sahada Fenerbahçe forması ile mücadele eden Diana Taurasi ve Şaziye İvegin bu sezon yine aynı kupada, bu sefer Fenerbahçe'ye karşı mücadele edecek. Geçtiğimiz yıl oynanılan karşılaşmada Amerikalı süperstar Diana Taurasi 8, Şaziye İvegin ise 2 sayı kaydetmişti.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0