FCN Scouting | Ivan Santini


Balkan futbolunun dünya futbolu üzerindeki etkisi yadsınamaz. Bu coğrafyada bulunan ülkeler, geçmişten günümüze birçok futbolcu yetiştirmiş, birçok başarılı takım çıkartmıştır. Son dönemde kulüplerin Avrupa'daki etkinliği ve başarısı azalsa da, oyuncu ihracatı konusunda hâlâ çok başarılılar. Bugün bir Vidic'i, Modric'i yahut Dzeko'yu takımında görmeyi kim istemez ki? Bu isimler haliyle yalnızca birer örnek. Elbette ki o topraklarda yetişen daha birçok kaliteli oyuncu vardır ve olmaya da devam edecektir.

Hırvatistan'ın futboldaki lokomotifi hiç kuşkusuz Dinamo Zagreb'tir. Dinamo, Avrupa'da istenilen, beklenilen başarıyı yakalayamasa da, yerel ligi hem başarı, hem de futbolcu yetiştirme açısından domine ettikleri, bir gerçek. Örnek alınması gereken bir altyapı sistemine sahip olan kulüp, hem iyi bir antrenör, hem de çok iyi bir scout olan Romeo Jozak sayesinde, birçok genç yeteneği daha çekirdeği oluşmamış bir meyve iken topluyor, yetiştiriyor ve pazara sunuyor. Lakin yazıda değineceğim oyuncu, Dinamo çıkışlı bir oyuncu değil. O topraklarda doğmuş, büyümüş ve yetişmiş olan NK Zadarlı Ivan Santini, yazının kahramanı.


Tam İsmi: Ivan Santini

Uyruk: Hırvatistan

Oynadığı Kulüp: NK Zadar

Mevkii: Santrfor

Doğum Tarihi: 21.05.1989

Boy: 1,90

Ayak: İkisi de





1989 yılında, Zadar kentinde dünyaya gelen Santini (fotoğrafta solda), doğduğu kentin takımı olan NK Zadar'da futbola başlamış bir isim. Henüz 17 yaşındayken Avusturya'nın yolunu tutan genç oyuncu, Redbull Salzburg'un alt kategori takımlarında oynadıktan sonra, 2009 yılında Bundesliga II ekiplerinden Ingolstadt'ın yolunu tuttu. Kulübün rezerv takımıyla çıktığı maçlarda başarılı bir performans göstermesine rağmen, A takımın maçlarında oyuna genelde sonradan dahil olup, pek bir varlık gösteremedi. Aynı yılın Ağustos ayında yuvaya döndü. Geri dönüşüyle birlikte performansını arttıran oyuncu, her geçen gün kendini geliştirdi ve 2010-2011 sezonunu 29 maçta 10 gol atarak tamamladı. Bu sezon ise tam anlamıyla patlayan Santini, şu ana kadar çıktığı 16 maçta 10 gol atıp, 1 asist yaparak takımının bu sezon attığı 18 golün 11'inde doğrudan pay sahibi olmayı başardı. Ayrıca Santini, gol krallığında şu an lider durumda.

Golün Her Türlüsünü Atan Adam

Güçlü fiziği, hava hakimiyeti, topu saklama ve arkadaşlarına servis yapma becerisi, boyuna rağmen sahip olduğu üst düzey tekniği ve son vuruşlardaki ustalığıyla tam donanımlı bir santrfor. Kolay kolay pes etmeyen, hırslı, sertliğe dayanıklı ve mücadeleci yapısı, onun diğer özelliklerinden. Ayrıca çok statik oynayan bir oyuncu da değil. Golü sürekli arıyor, bulduğu zaman da affetmiyor. Kendisinin tek dezavantajı, hızı. Onu da cüssesine bağlamak çok da yanlış olmaz herhalde. Lakin çok da yavaş olduğu söylenemez açıkçası. Yukarıdaki başlıkta da belirttiğim gibi, golün her türlüsünü atabilecek bir özelliğe sahip. Frikiğinden tutun da, rövaşatasına kadar. Bu yönüyle -aslında sadece bu yönüyle değil- stilini Zlatan Ibrahimovic'e benzetiyorum biraz. Daha önceden de izleyenler varsa kendisini, bana katılanlar olacaktır diye düşünüyorum.

Türkiye'de dört büyükler dışında (hatta onlarda da formayı direk kapması sürpriz olmaz) her takımda forma giyebilecek kapasitede kesinlikle. Potansiyelinin çok yüksek olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Galatasaray'da mevcut şablon 4-4-2 olacakmış gibi duruyor ve ileride oynayacak olan iki oyuncunun (genellikle Elmander - Baros olacaktır) tek alternatifi var, o da Sercan Yıldırım. Transfer döneminde o bölgeye bir transfer daha yapılacağı konuşuluyor. Santini hamlesiyle belki de bir boşluk kapatılabilir.

Bu her zaman olduğu gibi, yalnızca bir öneri. Gerisi teknik ekibin ve yönetimin takdiridir. En nihayetinde en iyi ve en doğru kararı, yine onlar verecektir.

*oyuncuyla ilgili hazırlanmış bir video

1 yorum:

  1. nedense bizde tutmuyor böyle gençken topçular,avrupada tutuyor bunlar ama biz anca iş işten geçipte adam 30'una merdiven dayadığında alabiliyoruz..Aklıma takılan bir şey var : bu amrabat , emenike gibileri biz neden bulamıyoruz da değerinin 8-10 katına alıyoruz ( yada alamıyoruz )

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0