Hoşgeldin Ticha Penicheiro!

Bu sezon ligde ve Avrupa'da mutlak başarı hedefleyen Galatasaray Medical Park kadın basketbol takımı kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor. Bu sezon Euroleague'de sekizli finallere ev sahipliği yapacak olan ve mutlak başarı hedefleyen takımımız USK Prag takımında forma giyen ve kontratı sona eren 38 yaşındaki Portekizli tecrübeli oyun kurucu Ticha Penicheiro ile kesin anlaşma sağladı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen ve bu akşam takımla birlikte ilk antremanını yapan tecrübeli oyuncunun lig maçlarında oynamayacağı, sadece Euroleague karşılaşmalarında oynayacağı belirtildi. 14 yıl WNBA kariyeri olan, 4 kez All-Star seçilen ve halihazırda WNBA'de tüm zamanların en çok asist yapan oyuncusu olarak gösterilen Portekizli oyuncu artık sarı-kırmızı formanın başarısı için mücadele edecek.

18 Eylül 1974, Figueira da Foz doğumlu olan tecrübeli oyuncunun kaderi eğitim hayatı için gittiği Amerika'da değişti. Virgina'da yer alan Old Dominion Universitesi'nde 1994/8 yılları arasında okuyan Portekizli oyuncu burada kolej takımında forma giymeye başladı. 1997 yılında takımının NCAA şampiyonluğunda pay sahibi oldu. Ticha Penicheiro bir yıl sonra ilk turda 2.sıradan Sacramento Monarchs adına WNBA'e draft edildi. Portekizli guard takımdan ayrılırken arkasında forma giydiği süre içerisinde kaydettiği 1,304 sayı ve 591 top çalma ile ODU tarihi adına önemli bir başarıya imza atarak ayrılıyordu. Portekiz doğumlu oyuncu Virgina ekibinde forma giydiği dönemlerde ayrıca 1995/6 ve 1996/7 senelerinde üstüste olmak üzere yılın en iyi oyuncusu seçildi. Amerika'daki ilk yılı olan 1994/5 sezonunda da yılın çaylağı seçilen Ticha Penicheiro, Old Dominion University'de unutulmazlar arasına adını yazdırmayı başarmıştı.

1988 yılında Sacramento tarafından draft edilen başarılı oyuncu ilk sezonunda takımının 30 maçının tamamında ilk 5'te kendisine yer bulurken, maç başı 36 dakika sahada kalmayı başarmıştı. Sezon sonunda istatistik hanesine 6.3 sayı - 4.7 ribaund - 7.7 asit ve 2.2 top çalma yazdırmayı başaran Ticha Penicheiro sezon sonunda bu performansı ile WNBA tarihinde ilk kez düzenlenen "Yılın Çaylağı" ödülüne aday gösterildi. Fakat Portekizli oyuncunun aday gösterildiği ödül Charlotte Sting oyuncusu Tracy Reid'e gitti. 1997 yılında kurulan WNBA'de ilk kez düzenlenen draftlarda Sacramento'nun yolunu tutan başarılı oyuncu tam 12 sezon aynı formayı sırtında taşımayı başardı. 2005 yılında takımıyla WNBA şampiyonluğu yaşayan ve o dönem bu başarıda önemli bir pay sahibi olan Portekizli oyun kurucu 2010 yılının yaz aylarında LosAngeles Sparks'a imza attı.

Sacramento forması altında geçirdiği 12 sezon boyunca 4 kez All-Star'a seçilen Portekizli oyunkurucunun WNBA kariyerinin en iyi yıllarını burada geçirdiğini söylemek mümkün. WNBA'de geçirdiği kariyerinde bir maçta 16 asist yapma başarısını gösteren ve bu başarıyı bir kez daha tekrar eden Ticha Penicheiro; Sacramento Monchars forması altında geçirdiği 1999 sezonunda WNBA'nin en iyi oyunkurucularından birisi olarak gösterilmesinin yanı sıra sezonun en iyi beşine seçildi. 2010 yılında Los Angeles Sparks takımına imza atan Ticha Penicheiro ilk yılında gösterdiği performans sonrasında WNBA'de en iyi ikinci beşe seçilme başarısını gösterirken, bir sonraki sezon (yani bu sezon) 15 yıllık WNBA tarihinin en iyi 15 oyuncusu arasında gösterildi.12 yıl Sacramento, 2 yıl Los Angeles forması terleten başarılı oyuncu geride kalan 14 yıllık WNBA kariyerinde 435 maça çıktı. WNBA'de tüm zamanların en çok asist yapan oyuncusu olarak kabul edilen Ticha Penicheiro'yu kadın basketbolunun en iyi oyunkurucularından birisi olan Sue Bird takip ediyor. 2,560 asist gibi kırılması zor bir rekora imza atan Portekizli oyuncunun en yakın takipçisi olan Sue Bird 1,780 asist ile ikinci sırada bulunuyor.

Amerika'da başarılı bir grafik çizen ve ilerleyen yaşına rağmen hala saygı duyulan önemli isimlerden birisi olan Portekizli oyuncunun Avrupa kariyeri de hemen hemen aynı görünüyor. İstikrarlı bir grafik çizen Penicheiro'nun kariyerinin ilk yıllarında Fenerbahçe ve Galatasaray ile karşılaştığınıda görebiliyoruz. 2000 yılında Lotos forması giyen ve Euroleague'de Fenerbahçe ile aynı grupta mücadele eden Portekizli oyuncu sezon sonunda istatistik hanesine 13 maç - 30 dakika - 7.1 sayı - 3.9 ribaund - 3.8 asist ve 2.2 top çalma yazdırmayı başarmıştı. 2001 yılında Lotos formasını giyen ve Euroleague'de Galatasaray ile aynı grupta mücadele eden Portekizli oyuncu takımımızla birlikte bir üst tura yükselme başarısı göstermişti. Penicheiro sezon sonunda istatistik hanesine Euroleague'de 12 maç - 30 dakika - 6.2 sayı - 5 ribaund - 5.6 asist ve 2.6 top çalma yazdırmayı başarmıştı.

2002 yılında Avrupa'da İtalyan temsilcisi Lavezzini Basket'e imza atan Penicheiro burada oldukça önemli bir performans göstererek istikrarını sürdürmeye devam etti. İtalyan temsilcisi ile Euroleague'de final-four oynama başarısı gösteren Portekizli oyunkurucu sezonu 18 maç - 33 dakika - 11,2 sayı - 4,6 ribaund - 5,3 asist ve 2,5 top çalma ile oynayarak takımının başarısında önemli bir rol oynadı. Tecrübeli oyuncu ayrıca o dönem Euroleague'de asist lideri olarak sezonu tamamladı. İtalyan temsilcisi ile oldukça iyi bir sezon geçiren ve form grafiğini yükselten Penicheiro bir sonraki sezon UMMC Ekaterinburg ile sözleşme imzaladı. 2003/4 sezonlarında UMMC forması giyen başarılı oyuncu bir sonraki sezon olan 2005 yılında Fransız temsilcisi Olimpic Valenciennes'e imza attı. Fransa'da gösterdiği performans sonrasında Portekizli oyuncu yeniden Rusya'nın yolunu tuttu. Fakat bu sefer UMMC Ekaterinburg'un en büyük rakibi Spartak Moskova'ya imza attı. 2006 yılında Eurocup'ta, 2007 yılında Euroleague'de şampiyonluk sevinci yaşayan Portekizli oyunkurucu Tina Penicheiro kuşkusuz bu başarılarda pay sahibi oldu. 2007 yılında yaşanan şampiyonlukta tecrübeli guard o dönemden arkadaşları olan Ivanka Matic ve Diana Taurasi ile yeniden Galatasaray'da buluşacaktı. 2008'de TTT Riga forması giydi. Tecrübeli oyunkurucu daha sonra Avrupa'da geçirdiği kariyerini üst düzey takımlar yerine tercihi İtalya ve Portekiz kulüplerinden yana kullandı.

2011 yılında USK Prag takımına imza atan Ticha Penicherio, bu sezon A grubunda takımımızla birlikte yeniden aynı grupta mücadele ediyor. Geride kalan 8 hafta içerisinde 6 maçta forma giyen tecrübeli oyunkurucu bu karşılaşmalarda maç başı 26.5 dakika sahada kalırken maç başı istatistik kağıdına 5.3 sayı - 5.5 asist - 3.8 ribaund ve 2.2 top çalma yazdırmayı başardı.

1974 doğumlu Ticha Penicheiro'ya hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0