Duyan gelmiş; 20 başkan adayı!

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 27 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimli genel kurul öncesinde başkanlığa aday olma süresi bugün mesai bitimiyle sona erdi. Ciddi bir kaosta olan ve geleceği en geç Mayıs ayına kadar belli olması gereken Türk futbolunu yönetmek isteyen tam 21 (yirmibir) kişi çıktı. Hangi akıllı insan evladı böyle bir deli saçmasının ve rant kavgasının ortasında yer almak ister diye merak ederken böylesine büyük bir talep şaşırttı doğrusunu söylemek gerekirse. Aralarında ne ararsanız var. Doktor var, siyasetçi var, mevcut kulüp başkanı var. Kısacası var oğlu var. İşin ilginç yanı bu adayların seçime katılması için 61 imza toplaması gerekiyor. Toplamda delege sayısı 300 civarı olduğunu hatırlatalım.

Türk futbolunun zorlu bir süreçten geçtiği şüphesiz gözardı edilemez bir gerçek. İşin içinde ne idüğü belirsiz bir Kulüpler Birliği, dünyanın parasını verdim diye debelenen bir yayıncı kuruluş ve kalemlerini birilerine satmış sözde yazarlar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Üstüste, altalta koyup topladığınızda kucağınızda tam bir bomba buluyorsunuz. Siyasetin spora karışmama gibi bir durumu yok, gönül karışmamasını isterdi ama. 2020 Olimpiyatları, Türkiye'nin prestiji falan derken siyaset ister istemez konunun içinde aktif rol oynuyor. Gençlik Spor Bakanı'nın görüşüp başkan adayı gösterdiği bir ülkede olduğumuzu unutmamak lazım. Şenes Erzik isminde gerek siyaset, gerek spor camiası birleşmişken asıl bomba Şenes Erzik'ten geldi. Bırakın aday göstermeyi, başkan olarak lanse edilen hatta tebrik bile edilen adam "Aday değilim" diye açıklayınca ortalık yangın yerine döndü. İsmi şike ve şaibeye karışmış, bu konularla ilgili olarak toplantıda "Gerekirse hiç birimiz Avrupa'ya gitmeyiz" gibi açıklanamaz birisinin alel acele başkan adayı olması da ilginç oldu. Aynı şekilde kabul edilemez olduğu aşikar. Türkiye Futbol Federasyonu'na başvuruda bulunan 21 kişi arasından en dikkat çeken ve başkanlık adına en güçlü isimler Ahmet Ata Aksu, Kürşad Tüzmen ve Yıldırım Demirören olarak görünüyor. Bu üç isim arasında herhangi bir birleşme veya çekilme görmezsek seçim muhtemelen bu isimlerin arasında geçecek. Diğer adaylar arasında öne çıkan iki ismin Erdal Alkış ve İbrahim Hacıosmanoğlu olduğunu belirtelim.

Ahmet Ata Aksu
1950-Gaziantep doğumlu olan Ahmet Ata Aksu, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi mezunu. Mimarlık bölümü mezunu olan Aksu, yüksek lisansını Kamu Yönetimi alanında gerçekleştirdi. Genç yaşlarda siyaset ile ilgilenen Ata Aksu'nun spora geçişi fazla uzun sürmedi. 1976 yılında Gaziantepspor'da ikinci başkan olarak görev alan Ata Aksu, 2 sene sonra -28 yaşında- Süper Lig tarihinde en genç başkan olma ünvanına sahip olmayı başardı ve Gaziantepspor'a başkan oldu. 1983 yılında ANAP Partisi'nden Gaziantep milletvekili olarak 17.dönem milletvekili olan Ahmet Ata Aksu, dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından özel olarak görevlendirilerek Türk sporunun en yetkili ismi oldu. Aynı dönemlerde Özerk Futbol Genel Kurulu'nun kurulmasında büyük pay sahibi olan Ahmet Ata Aksu 1989-1995 yılları arasında bu kurulda başkanlık görevini yürüttü. Türkiye Futbol Federasyonu adı altında kurulan özerk federasyonda ilk yönetim kurulu üyelerinden birisi odu. Şenes Erzik döneminde yönetim kurulu üyeliği görevini üstlenen ve Haluk Ulusoy döneminde ise 7.5 yıl başkan vekilliği görevini yürüten Ata Aksu ayrıca bu süreçte; İcra Kurulu Başkanlığı, Naklen Yayınlar Kurulu Başkanlığı, Mali İşler Kurulu Başkanlığı ile Federasyon Sözcülüğü görevlerini de birlikte yürüttü.

Kürşad Tüzmen
1958-Ankara doğumlu olan Kürşad Tüzmen, 1981 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. 1991 yılında ABD’de University of Illinois Uluslararası İşletme Mastırı'nı tamamladı. İngiltere’de East Anglia Üniversitesi’nde Kalkınma İktisadi Sertifika Programına katıldı. 1984 -1991 yılları arasında Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Serbest Bölgeler Daire Başkanlığı’nda Uzman olarak görev aldı. 1991 yılından itibaren Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda görev almaya başlayan Kürşad Tüzmen 2012 yılına kadar bir çok mevkide (Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür, Müsteşar Yardımcısı ve Dış Ticaret Müsteşarı) görev aldı. Mevcut iktidar partisi ile siyasete atılan Kürşad Tüzmen, 3 dönem boyunca (58, 59 ve 60) hükümette bakan olarak görev aldı. Milli yüzücü ve profesyonel dalgıç olan Kürşad Tüzmen bir süre evvel sağlık sorunları nedeniyle AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Yıldırım Demirören
1964-İstanbul doğumlu olan Yıldırım Demirören, eğitimini Leysen American School'da tamamladı. Babası Ertuğrul Demirören'in sahibi olduğu Demirören Şirketler Grubu'nda görev yapan Yıldırım Demirören aynı zamanda TÜSİAD, TUGİAD ve TABA üyesi olarak biliniyor. 2000-2004 yılları arasında Beşiktaş kulübünde asbaşkanlık ve futbol şube sorumlusu görevini yürüten Yıldırım Demirören, siyah-beyazlı kulüpte 2004 yılından itibaren başkanlık görevini sürdürüyor. Bu sezon başında yaşanan şike soruşturması nedeniyle Aziz Yıldırım'ın istifa ettiği Kulüpler Birliği Başkanlığı'na oturan Yıldırım Demirören aktif olarak Beşiktaş başkanlığı ve Demirören Şirketler Grubu yönetim kurulu üyeliğine devam ediyor.

Türkiye Futbol Federasyonu'na başkan adayı olmak için başvuruda bulunan 21 isim şöyle;
Ata Aksu, Erdal Alkış, Kerem Mahmut Canlı, Erdal Çiçek, Yıldırım Demirören, Yılmaz Göbel, Nedim Güneş, Bülent Gürkut, Necati Harman, İbrahim Hacıosmanoğlu, Tekin Işıklıgil, Mehmet Kara, Semi Kopuz, Murat Mermer, Ayhan Sağaltıcı, Ümit Sarıkaya, Mehmet Selçuk, Kürşad Tüzmen, Adil Yazıcıoğlu, Zeki Yürekli ve Hasan Zinni..

NOT | Başkan adaylarından ve en güçlü isimlerden birisi olması beklenen Kürşad Tüzmen bugün itibariyle adaylığından çekildiğini açıkladı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0