Sancho Lyttle resmen Galatasaray'da..

Ekrem Memnun yönetiminde yeni bir yapılanmaya giden Galatasaray kadın basketbol takımı yeni sezon öncesinde kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor. Avrupa'da ve ligde eski başarılı günlerine dönmek isteyen Galatasaray kadın basketbol takımı, geçtiğimiz sezon İspanya'da duble yapan ve Euroleague şampiyonu olan Ros Casares'in yıldız oyuncusu Sancho Lyttle ile her konuda anlaşma sağladı. 28 yaşındaki Karayip asıllı İspanyol oyuncu yeni sezonda Galatasaray formasının başarısı için mücadele edecek. Yıldız oyuncu geçtiğimiz sezon Euroleague'de maç başına 12.8 sayı - 7.4 ribaund - 2.4 asist ve 2.3 top çalma performansıyla takımını şampiyonluğa taşıyan isimlerden birisi olurken, İspanya Ligi'nde de maç başına 12.4 sayı - 8.3 ribaund - 1.9 asist ve 2 top çalma ortalaması ile mücadele etmişti.

20 Eylül 1983, Karayip doğumlu olan Sancho Lyttle'ın basketbolla tanışması aslında çok geç oldu. Karayiplerde başlayan spor hayatında ortaöğrenim seviyesinde voleybol, kolej döneminde ise netbola meraklı olan Sancho, üniversitede basketbolla tanıştı. Kolej kariyeriyse başarılarla dolu Sancho'nun. İlk iki sezonunu Clerandon Junior Koleji'nde geçiren burada zaman zaman iyi istatistikler sergiledi. İkinci sezonun sonunda University of Houston'a geçiş yaptı. Kolej kariyerindeki asıl kendini gösteren performanlarını sergilemeye başladı. Bu sezonda 16.5 sayı - 9.5 ribaund ortalamalarını tutturdu. Ertesi sezonda ise Lady Cougars'a geçiş yapan Sancho burada da başarılı performansını devam ettirdi. 18.8 sayı ve 12.1 ribaund ortalamalarını yakaladığı bu dönemlerde takımının başarılarında önemli pay sahibiydi. Bu iki sezon onun kolej kariyerinin son iki sezonunu oluşturdu. Bu son iki sezon boyunca yani 2003-04 ve 2004-05'de toplam ribaund ortalamalarında birinci olurken aynı zamanda 2004-05'te hücum ribaundu ortalamalarında ve alınan toplam ribaundda da birinciydi. Tutturduğu ortalamalar hala kolej tarihinin rekorları olarak kayda geçmiş durumdadır.

DRAFT VE WNBA
Kolej kariyerini tamamlayan Sancho 2005 yılında WNBA Draflarına katıldı. Houstan Comets tarafından 5.sırada draft edildi ve böylece WNBA kariyeri başlamış oldu. İlk 4 sezonunu Comets'te geçiren Sancho'nun bu dönemki WNBA performansı çok da dikkat çekici olmadı. Genellikle rotasyonun bir parçası olduğu bu sezonlar arasında en dikkat çekici olan istatistikleri 2008'de yakaladı ve 8.2 sayı-6.2 ribaund ortalamaları tutturdu. 2008 yılındaki sezonun sonunda Houstan Comets takımı kapatılınca dispersal draft'nda(dağılma draftı) Atlanta Dream tarafından ilk sırada seçildi.

WNBA kariyerinin devam eden 3 sezonunu burada geçiren Sancho Houston'daki sezonlarının aksine takımın önemli bir parçası olmayı başardı. İlk sezonunda kariyerinde ilk kez WNBA All Star'a seçilmeyi başarırken,aynı sezonda 13 sayı-7.5 ribaund ortalamarını yakaladı. Sonraki iki sezonda da başarılı performanslarını devam ettirdi. 2010 ve 2011 yıllarında takımı Doğu Konferansı'nı şampiyon tamamlarken pota altında takımını sırtlayan Sancho, bu iki sezonda da Batı Konferansı Şampiyonları'na karşı yenilmekten kurtulamadı. WNBA Finali oynadığı iki sezonun play-off'larının ilkinde 10.6 sayı-9.6 ribaund, ikincisinde 10 sayı-7.5 ribaund gibi istatistiklerle oynadı.

2012'deki normal sezonunda ise 17 maça çıkan Sancho Lyttle 14.8 sayı ve 7.8 ribaund ortalamarını tuttururken play-off'larda yer alamadı. Ayrıca bu sezon 42 top çalma ile ligin en çok top çalan oyuncusu olmayı başardı. Ribaund ortalamasında 7.8 ribaundla 6. olurken verimlilik puanı sıralamasında 16.8 puanla tüm WNBA içinde 8. sırada yer aldı.

AVRUPA KARİYERİ ve MİLLİ TAKIM
Sancho Lytlle pek çok WNBA oyuncusunun yaptığı gibi,sezonun tatilde olduğu kış döneminde Avrupa'da oynadı. İlk deneyimini 2006-07 sezonunda PDV Santa Eelalia'da yaşadı. Sonraki iki kış sezonunu da burada geçiren Sancho, PDV'deki son sezonu olan 2008-09'da Eurocup'ta mücadele etti. Takımımızın şampiyonluğu ile kapanan o sezonda 17.8 sayı - 10 ribaund gibi ilgi çekici ortalamalar yakaladı. 2009-10 sezonundaysa Halcon Avenida'yla iki yıllık sözleşme imzalayan Sancho, buradaki ilk sezonunda Kadınlar Euroleague'de mücadele etti. Bu sezonda 17.6 sayı-10.8 ribaund ortalamalarıyla oynarken, sonraki sezonda Alba Torrens'li Avenida forması altında hem İspanya Ligi'ni hem de Euroleague'i kazanma başarısını gösterdi. Bu sezondaki ortalamaları ise 13.9 sayı-9.8 ribaund oldu. Geçen sezonun başında Ros Casares Valencia takımına transfer olan Sancho önceki sezon yakaladığı başarıyı tekrarladı ve takımının duble yapmasına katkıda bulundu. Sekizli finallerin İstanbul'da yapıldığı sezonda Kadınlar Euroleague'de 12.8 sayı - 7.4 ribaunt ile oynadı. Avrupa kariyeri başarılarla şekil almış olan Sancho Lyttle iki yıl önce İspanya vatandaşlığına geçti ve o yıl Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda İspanya forması giydi. Takımının turnuvayı 3. bitirmesinde büyük pay sahibi olan Sancho turnuvada 18.4 sayı - 11.5 ribaund ortalamalarını yakalarken, her iki alanda da turnuvada ikinci oldu ve turnuvanın en iyi 5'ine seçilme başarısı gösterdi.

7 yıldır WNBA'de forma giyen Sancho Lyttle son dört sezondur Atlanta forması altında mücadele ediyor. 2009 ve 2010 yılında All-Star olma başarısı gösteren Sancho Lyttle, Avrupa'da da başarılı bir kariyer sürdürdü. Bir önceki sezon Halcon Avenida forması altında, geçtiğimiz sezon ise Ros Casares forması altında hem ligde, hem de Avrupa'da şampiyonluklar yaşayan Sancto Lyttle, dört ve beş numaralı pozisyonlarda forma giyebiliyor. Karayiplere bağlı olan Saint-Vicent Adası'nda dünyaya gelen Sancho Lyttle üç sezon önce İspanyol vatandaşlığına geçmişti. Halcon Avenida forması altında Alba Torrens ile birlikte mücadele eden Sancho, geçtiğimiz yıl Ros Casares forması altında da Ann Wauters ile birlikte mücadele etmişti. Sancho yeni takımında da Alba Torrens ve Ann Wauters ile birlikte mücadele edecek.

TEKNİK ANALİZ
Sancho Lyttle bu sezon resmileşen 3. transferimiz. Daha önce resmiyet kazanan Ann Wauters ve Nevriye Yılmaz ile birlikte Sancho da pota altı oyuncusu. 3 yeni transferimizle birlite Sylvia Fowles ve Bahar Çağlar ile  uzun rotasyonumuzu tamamladığımızı söyleyebiliriz. Tamamlanan bu uzun rotasyonumuz şu haliyle rakipler adına gayet korkutucu bir hal aldı.

Sancho Lyttle hem 4 numarada hem 5 numarada oynayabilen bir oyuncu. Bu da Ekrem Memnun'un pota altında farklı kombinasyonlar ve farklı düzenler deneyebileceği anlamına geliyor. 4 numara için fizik-kuvvet olarak ön plana çıkabilecek oyuncuyken, savunmayı sertleştirebilir. Rakibin dış savunmasının sertleştirdiği anlarda içeriden ekstra bir oyuncu olarak zorlayabilir. 5 numarada da atletik yetenekleriyle yine maçın gelişime göre kullanılabilir. Ayakları ağır rakip pivotlara karşı bir silah olabilir. Ama Fowles ve Nevriye'nin varlığında onu 4 numarada daha fazla izleyeceğimizi söyleyebiliriz. Ayrıca çok iyi bir ribaundçu oluşundan ötürü pota altını rakiplere iyice karartabilir.

Sancho Lyttle'ın teknik anlamdaki katkılarının yanısıra mental anlamda da takımı bir basamak yukarı çekeceğini düşünüyorum. Avrupa'daki son iki sezonunda hem İspanya Ligi hem de Kadınlar Euroleague şampiyonluğu yaşayan takımların önemli birer parçaları oldu. Bu anlamda winnerlık karakterinin oturmuş olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak geçen sezonki sakatlığıyla hepimizi üzen Alba Torrens ile  yakın arkadaş oldukları bilinen bir gerçek. Daha önce birlikte oynamış da olduklarından ötürü takımiçi arkadaşlık, sahaiçi uyum gibi konularda çabuk bir adaptasyon süreci yaşayacağını söyleyebiliriz. Bu son transfer hamlemizle birlikte pota altımızı fazlasıyla tamamlamış bulunmaktayız. Bu pota altı gücünü potansiyeli ölçüsünde kullanabilmemiz için şu an eksik olan kısa rotasyonumuzun tamamlanmasını bekleyeceğiz.

Sancho Lyttle'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray kadın basketbol takımı forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0