THY Euroleague ve lisanslar..

THY Euroleague yönetimi yeni sezon öncesi lisans haklarını ve gruplara katılacak takımları dün resmi olarak açıkladı. Beko Basketbol Ligi'nin şampiyonu ve finalistinin doğrudan gruplara katılacağı Avrupa'nın bir numaralı organizasyonunda bu sezon doğrudan gruplara katılımı sağlayacak üç lisans boşa çıktı. Çünkü öyle bir sezon geçirdik ki, bazı takımlar elde ettiği başarıların ardından iki lisansı da kazanmaya hak kazandı. Geride bıraktığımız sezon Avrupa'da peri masallarını andıran bir yıl geçiren Galatasaray Medical Park için gruplara doğrudan katılım sağlayabilecek lisans veya wild-card hakkı doğmuş oldu.
 
YENİ FORMATIYLA TURKISH AIRLINES EUROLEAGUE
Avrupa'nın bir numaralı basketbol organizasyonu olan THY Euroleague'de bu sezon yeni bir format bizleri bekliyor. Son iki sezondur öneleme turu oynatarak 2 takımın gruplara katılımını sağlayan organizasyonda bu sezon sadece bir takım gruplara katılabilecek. 16 takımın katıldığı eleme turunda ise takım sayısı yarı yarıya düştü ve 8 takımın mücadele edeceği belirtildi. Grup aşamasında herhangi bir farklılık bizleri beklemiyor, fakat top16 turunda format değişikliği hissedilmeye başlanacak. Daha önce kura çekimi sonrasında belirlenen Top16 grupları, takımların normal sezonda grup aşamasında aldıkları sonuçlara göre belirlenecek. 16 takım iki gruba ayrılacak ve top8 bileti için yarışacaklar. Gruplarını ilk dört sırada bitiren takımlar çapraz eşleşmenin sonucunda final 8 aşamasını oluşturacak. 5 maçlık çeyrek final serilerinde rakiplerini geçen takımlar adını THY Euroleague Final-Four'a yazdırmış olacak.

DOĞRUDAN KATILIM SAĞLAYAN A LİSANSLARI
THY Euroleague'de her zaman mücadele eden A lisansına sahip takımların sayısında herhangi bir değişiklik bulunmuyor. A lisansına sahip olan 14 takım (Roma hariç) yeni sezonda THY Euroleague'de doğrudan gruplara katılacak. İki sezondur yerel liglerde çok kötü bir süreç geçiren İtalyan temsilcisi Roma, tıpkı geçen sezon olduğu gibi bu sezon da A lisansına sahip olmasına rağmen Euroleague organizasyonuna katılamayacak. Kendi liginde normal sezonu 13.sırada tamamlayan sarı-kırmızılı ekip, Euroleague yönetiminin belirlediği kıstasların altında kaldığı ve liginde de ilk 10 takım arasında olamadığı için yeni sezonda da lisans hakkını devredecek. İtalyan temsilcisi gelecek sezonda da lisansı olmasına rağmen Euroleague'e katılımı sağlayacak koşulları gerçekleştiremezse lisansı tamamen elinden alınacak. Geçtiğimiz sezon hatırlayacağınız üzere, Roma'nın lisans hakları bir başka İtalyan temsilcisi EA7 Milano'ya verilmişti.

EUROCUP ŞAMPİYONU KHIMKI'NİN LİSANSI BOŞA ÇIKIYOR
Bu sezon Avrupa'nın iki numaralı kupası olan Eurocup'ta şampiyonluk yaşayan Rus temsilcisi Khimki, bu başarısının ardından C lisansı ile turnuvaya doğrudan gruplardan katılım hakkı kazanmıştı. Fakat başarılı ekibin lisans hakkı sadece C lisansı ile bitmiyor. Rusya'da play-off finallerine yükselme başarısı gösteren Khimki aynı zamanda THY Euroleague tarafından tanımlanan B lisansının da sahibi oldu. Rusya'da oldukça başarılı bir sezon geçiren Khimki'nin gelecek sezon gruplara katılımını sağlayacak olan lisanslardan birisi boşa çıkıyor. B lisansına sahip olan Khimki'nin, Eurocup şampiyonluğuyla birlikte hakettiği C lisansı boşa çıkıyor. THY Euroleague'de gruplara katılımı sağlayacak olan bu lisans hakkı bir nevi wild-carda dönüşecek. Burada insiyatif tamamen organizasyonun yetkililerine kalıyor, fakat burada en önemli faktörlerden birisi takımların yapacağı yatırımlar ve başvuru yapacak olan takımların yeterliliği..

ELEMELER İÇİN WILD-CARD
Geride bıraktığımız sezon içerisinde THY Euroleague'de önelemelerden gelerek final 8'in kapısına dayanan Galatasaray Medical Park için bu organizasyona katılım şansı sadece Khimki'nin boşa çıkan C lisansı değil. Sekiz takım üzerinden oynanacak olan eleme turu için herhangi bir açıklama yapılmazken, Euroleague yetkilileri wild-card aracılığıyla, kendi insiyatifini kullanarak elemelere katılacak takımları açıklayacak. Galatasaray Medical Park erkek basketbol takımı eğer doğrudan gruplara katılımı sağlayacak olan lisanslardan birisini (ki bu sene hem A lisansı, hem de C lisansı boşa çıktı) alamazsa, gruplara katılmak için öneleme turu oynamak zorunda. İlk sezonunda önemli işler yapan takımımızda oldukça memnun olan Euroleague yetkililerinin en azından eleme turu için wild-card vermesi bekleniyor. Top16 turunda tüm maçlarını %100 doluluk oranıyla oynayan ve ilk sezonunda Final 8 şansını son maçta kaçıran Galatasaray Medical Park'ta yapılacak olan yatırımlar ve yeni sezon öncesi gerçekleştirilecek olan hamleler bir nevi Avrupa'da hangi kulvarda mücadele edileceğini gösterecek.

#GALATASARAY4EUROLEAGUE
Yeni sezon öncesinde tüm yük sadece Galatasaray yönetimine ve basketbol şubesine düşmüyor. Grup maçlarında iki maç dışında %100 doluluk oranıyla oynama başarısı gösteren ve top16 turunda tüm iç saha maçlarında %100 doluluk oranına ulaşan, renkli şovlarıyla birlikte tüm Avrupa'nın gıptayla seyrettiği bir topluluk haline gelen Galatasaray taraftarına da büyük iş düşüyor. Yapılacak yatırımlar, kurulacak kadro ve gerçekleştirilecek olan organizasyonların yanı sıra, taraftarın ilgisinin de dikkat çektiği Euroleague organizasyonunda sosyal medya aracılığıyla baskı kurulması mümkün. Euroleague'de bu sezon yılın en iyi taraftarları arasında gösterilen, Top16 turunun ilk maçında deplasmanda seyirci rekoru kıran Galatasaray taraftarının ilgisi yüksek seviyede olursa ve yapılacak baskı işe yararsa, kulübümüzün ortaya koyacağı projelerle birlikte doğrudan gruplara katılımı sağlayacak olan 2 lisanstan birisini kazanma şansımız oldukça yüksek görünüyor.

BİR ÜLKEDEN EN FAZLA 5 TAKIM
Euroleague organizasyonunda bir şehirden en fazla kaç takımın katılabileceği konusunda herhangi bir prosedür bulunmazken, bir ülkeden en fazla 5 takımın katılım gösterebileceği belirtiliyor. Dilerseniz beş takım takım aynı şehirde olsun veya ayrı ayrı şehirlerde olsun. Buna dair herhangi bir yönetmelik, prosedür ve ibare bulunmuyor. THY sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonunda 3 takımımızın doğrudan gruplarda mücadele edeceğini belirtelim. Doğrudan gruplara katılım sergilememizi sağlayacak iki lisans boşta beklerken, elemelere de katılım sağlayacak olan wild-card hakkı Euroleague organizasyonunun elinde bulunuyor. Galatasaray Medical Park erkek basketbol takımının yanı sıra Bandırma Banvit'in de yeni sezon için Avrupa'nın bir numaralı kupasında oynama isteğinde bulunması bekleniyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0