Analiz: Yetenekli, şutör, potansiyelli..

Cenk Akyol kariyeri boyunca hep potansiyeli yüksek, ama potansiyeline tam olarak erişemeyen oyuncu olarak tanındı. Öyle ki 2005 yılında 18 yaşındayken NBA'e 2.tur 29. sıradan draft edilmişti. Ancak aradan geçen süre boyunca istenilen seviyeye çıkamadı. Zaman zaman etkileyici performanslar sergilese de bunu istikrara yansıtmakta sıkıntılar çekti. Yetenekleri ölçüsünde sergilediği performans tatmin edici olmasa da kendisine önemli yapılanmaların içinde şans bulmayı başardı. Ve şimdi bizim takımımızla yeni bir şans daha elde ediyor.

Cenk Akyol'un en önemli özelliği şutör bir oyuncu olması. Belki genç yaşlardayken tamamen şutu üzerinden oynayacak bir skorer olması beklenmiyordu ancak şu an rakipler üzerinde oluşturabileceği en net tehdit şutları. Ergin Ataman'ın onu bu özelliğiyle kullanmak isteyeceğini tahmin etmek güç değil. Kendi şutunu yaratabilecek yetenekleri de var, ama özellikle rakiplerin içeri gömüldüğü anlarda dışarıdan ceza atışlarını sokacak tarzda kullanılacağını söyleyebiliriz Cenk'in. Geçen sezon Ergin Ataman Beşiktaş'ı çalıştırırken, kariyer hikayesi Cenk'e benzer olan ama hiçbir zaman onunki kadar fazla şey vaad etmeyen Serhat Çetin'den benzer bir şekilde bir verim almıştı.

Cenk Akyol 2-3 numara pozisyonlarında oynayabilen, basketbol literatüründeki tabiriyle swingman diyebileceğimiz bir oyuncu. Tahminime göre Ergin Hoca onu daha çok 3 numarada kullanmayı düşünecek. Tabi şu an için o pozisyonunun 1 numaralı isminin o olmayacağını söyleyebiliriz. Zira o bölge için bir yabancı oyuncu transferi yapılacak ve dakikaların çoğunu ilk aşamada bu isim alacak. Ancak maçların kendi içindeki gelişimleri, sakatlıklar-formsuzluklar, Cenk'in sezon içinde bireysel performansını yukarı çekebilmesi gibi etkenler kendisinin alacağı süreleri arttırabilir. Şu an için söyleyebileceğimiz şey ilk aşamada maksimum 15 dakika süre alacak bir rotasyon oyuncusu olacağı.. Ve bu daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü,bu şekilde olunca Cenk'ten çok fazla beklentilere girilmeyecek ve onun kariyeri boyunca olması istenen adam değil, rotasyonumuzda üstüne düşen sorumluluğu alan adam olması takımımız için yeterli olacak.

Peki bu saydığımız şeylerin olma olasılığı ne kadar yüksek? Cenk burada da aynı istikrar problemlerini yaşar mı? Bu sorulara direkt olumlu cevaplar veremeyiz belki çünkü bu konuda geçmişi belli.. Ancak şöyle geri dönüp kariyerindeki başarılı diyebileceğimiz sezonlara baktığımızda,en iyi sezonunu İtalya Ligi'ndeyken geçirdiğini görüyoruz. 2009-10 sezonunda Avellino formasıyla 23 maçta 11.8 sayı ortalaması yakaladı. Bu sezon haricindeki en verimli sezonlarından biri muhtemelen bizimle 2007-08 sezonunda kiralık olarak geçirdiği dönemdi.Kariyerinde geriye kalan bütün sezonları Anadolu Efes'te geçirdi.Anadolu Efes'in ise son 5-6 sezondur istikrar problemleri yaşadığı ve pek iyi sayılamayacak sezonlar geçirdiği ortada. Bu durumun Cenk'in performansındaki olumsuzluklarda etkisi olduğunu düşünüyorum. Belki daha iyi yapılanmalarda kendi yeteneklerini daha iyi gösterebilirdi. Ek olarak,Ergin Ataman'ın kariyeri boyunca istikrar problemi yaşamış; yetenekli ama bunları parkeye yansıtamayan isimlerden iyi verimler aldığı gerçeği de bizim bu transferle ilgili umutlarımızı yeşertiyor..

Toparlarsak, Cenk Akyol transferinin takımımız için doğru bir transfer olduğunu düşünüyorum. Şu an o mevkide herhangi bir Türk  oyuncu bulmak kolay değil. Dolayısıyla Cenk Akyol'a yönelmek şu an için en mantıklı hamleydi. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi takımı sırtlayacak, skor yükünü taşıyacak adam olmasını da beklemediğimizden yetenekleri ölçüsünde ortalama bir performans göstermesi bizim için yeterli olacaktır. Kendisine tekrar hoşgeldin diyor ve şampiyonluklarla geçmesini umduğumuz bu sezonda başarılar diyorum.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0