Ligin adı süper ama ya zeminler?

Spor Toto Süper Lig'de ilk iki hafta geride kalırken, oynanılan karşılaşmalarda alınan sonuçlardan veya ortaya konulan futboldan çok zeminler dikkat çekti. Mayıs ayından itibaren futbol oynanmayan ve sözde bakıma alınan, yeni sezon için yenilenen stadyumlarımızda zeminlerin bozuk olması, patates tarlasını andıran görüntülerin ortaya çıkması dikkat çekerken, kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. Anadolu takımlarının yanı sıra İstanbul takımlarının zeminlerinde de sıkıntı olduğu aşikar. Sporcu sağlığını tehdit eden zeminler aynı zamanda güzel futbolun en büyük düşmanı. Anlaşılan ligin sadece ismi Süper Lig olarak kalmış, federasyon ve kulüplerimiz tarafından stadyumlara ve futbolun oynandığı yeşil zeminlere gerekli kontroller yapılmamış.


TRABZON HÜSEYİN AVNİ AKER
Geride kalan iki hafta sonunda göze çarpan ilk stad hiç kuşkusuz Trabzonspor'un maçlarını oynadığı Hüseyin Avni Aker Stadyumu. İnanılmaz kötü bir zemin, yer yer kelleşmeden ziyade toprak bütünlüğünün göründüğü bir zemin sizi karşılıyor. Deplasmana gelen takımlardan ziyade kendi takımlarının da oyunlarını bozan, oyuncuları zorlayan ve rakipten çok zeminle mücadele etmenize neden olan bir zemin mevcut Trabzon'da. Zeminde yer alan mevcut durumu görmek için resmi büyütmeniz yeterli olacak, en kısa sürede değiştirilmesini umut ediyoruz. Bu arada bordo-mavili rakibimizin UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele ettiğini ve bu zeminin onlara yakışmadığını belirtelim. Karadenizde yağmur hiç eksik olmaz, zeminin güzel olmaması için hiçbir neden yok. Karabükspor karşılaşması sonrası zeminden şikayetçiydi Şenol Güneş'in öğrencileri ama kendi zeminleri daha kötü görünüyor.

KARABÜK NECMETTİN ŞEYHOĞLU
Süper Lig'de ikinci haftanın sonunda dikkat çeken bir diğer stadyum ise bir başka Karadeniz temsilcisi olan Karabükspor'un maçlarını oynadığı Necmettin Şeyhoğlu Stadı. Ligin ilk haftasında Trabzonspor'u konuk eden lacivert-kırmızılı takımın oyuncularından tutun, rakip takım oyuncuları ve maçın hakemlerine kadar herkes zeminden şikayetçi bir durumdaydı. Patates tarlasını andırıyor desek, andırmıyor. Yeşil bir görüntü var, yalnız yer yer kelleşmelerin olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra zemindeki yeşil görüntü sizi aldatmasın, ağırlıklı olarak toprak zeminleri andıran bir saha yapısına sahip. Sezonun ilk haftasından daha böyle bir zeminle karşılaşmak, kış aylarında nasıl bir zemin olacağı sorusunu akıllara getiriyor. Ligin ilk haftasında Trabzonspor'lu oyuncuların "Patates tarlasına benziyor" yorumunu hatırlıyoruz ama bir üstte gördüğünü gibi beterin beteri varmış.

MANİSA 19 MAYIS 
Süper Lig'in yeni ekiplerinden Akhisar Belediyespor bu sezon karşılaşmalarını Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynama kararı aldı. Böyle bir karar alındı, alınmasına yalnız stadyumun zemini üstte paylaştığımız stadyumlardan farklı bir durumda değil. Kendi stadyumlarının yetersiz ve hazır olmamasından ötürü böyle bir karar aldı deniliyor, Ege'nin tek temsilcisi için. Ama böyle bir zeminde oynamayı herhalde onlarda beklemiyordu. Zeminde yeşille birlikte hakim renk kahverengi olduğunu görüyoruz. Bank Asya'da sıkça karşılaştıkları bir zemin olmasının yanı sıra istedikleri oyunu oynamalarına da engel oluyor. Hem kendi takımları adına, hem rakip takım adına ciddi bir sıkıntı. Manisaspor bir alt lige düşünce gerekli yatırımı yapmamış gibi görünüyor stadyuma, umarız Akhisar Bld. yöneticileri gerekli yatırımı yaparlar.

ANTALYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Antalya'nın stadyum konusunda bir şanssızlığı olduğu apaçık gerçek. Geçtiğimiz sezonlarda maçlarını şehrin 60km dışında yer alan Mardan Stadı'nda oynayan Akdeniz temsilcisi bu sezon maçlarını Akdeniz Üniversitesi'nin spor akademisi öğrencilerinin de kullanacağı Akdeniz Üniversitesi Stadı'nda oynama kararı aldı. Süper Lig'de ilk maçında Kayserispor'u ağırlayan Akdeniz Üniversitesi Stadı'nda zeminde ana rengin yanında kahverengini görüyoruz. Kayseri cephesi maçtan bir gün önce ceza sahasının ve kale direklerinin fotoğraflarını paylaşmıştı, mahalle aralarında bulunan toprak sahalardan hallice olduğunu kamuoyuna paylaşmışlardı. Üniversitenin bütçesi ve imkanları muhtemelen çok kısıtlıdır lakin Süper Lig'de oynayan ve her sene ne yukarı ne aşağıya hareket eden Antalyaspor'un bütçesi stadın zeminine gerekli bakımı yapacak güçtedir.

KASIMPAŞA R.T. ERDOĞAN
Süper Lig'in bir diğer yeni yüzü Kasımpaşaspor'un zemini de lige yeni yükselen Akhisar Belediye'nin kullandığı Manisa 19 Mayıs Stadı'ndan hallice. Anadoluda böyle bir zemin görsek ilk yorumumuz mevsimsel olurdu fakat İstanbul'da böyle bir zeminin tek açıklaması bakımsızlık olsa gerek. Süper Lig'e yeni yükselen ve kadro kurma aşamasında maddi imkanlarının tümünü seferber eden Kasımpaşaspor'un zemini oldukça kötü görünüyor. Her sene yenilenen bir stadyum Recep Tayyip Erdoğan Stadı. Süper Lig'e yeni yükselen bir takım bu zeminde oynamayı hakediyor mu, böyle bir zeminde oynaması normal mi veya bu zeminin açıklaması var mıdır? Bu tür soruların hepsinin cevabı Kasımpaşa yönetiminde saklı olsa gerek.

ANTEP KAMİL OCAK
Zeminin rengi ne yeşil, ne kahverengi. Enteresan bir rengi var Gaziantep'in ev sahipliğini yaptığı Kamil Ocak Stadı'nın. Bölge bölge bozulmaların olduğu, kahverengi renginin yeşile yakın olduğu bir zemin karşımızda. Yaz aylarında yaşanan kuraklıktan mıdır, yoksa zeminin kötü olmasından mıdır bilinmez ama Gaziantep'te zemin sıkıntısı var gibi görünüyor. İki takım oyuncularının ayakta durmakta zorlandığı, zaman zaman zeminden dolayı burkulmaların yaşandığı bir karşılaşma izledik, Süper Lig'in ilk haftasında. Mevsim şartları nedeniyle hem yazın, hem kışın en zor deplasmanlardan birisi olan Gaziantep'te zeminin bozuk olması bunaltıcı sıcakların eklenmesiyle oyuncular adına sahadaki oyundan ziyade dayanıklılık testine dönüşüyor. Sezon öncesi bir takım yasal problemler yaşamıştı kırmızı-siyahlı ekip, bu problemi atlatmayı başarmışlardı. Umarız en kısa sürede zemin problemini de atlatabilirler.

Spor Toto Süper Lig'de geride kalan iki hafta sonunda dikkat çeken tek şey, görmüş olduğunuz gibi berbat zeminler oldu. Bu zeminleri gördükten sonra akıllara tek bir soru geliyor. Bu stadyumlarda futbol mu oynuyoruz, yoksa tarım mı yapıyoruz? Biz karar veremedik, yorum sizin..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0