Sisteme Dair: Asimetri

Sezon başında detaylıca bahsettiğimiz asimetrik 4-4-2 taktiği günümüz futbolunda çift forvet oynamak isteyen takımlar için zorunluluk. İki forvetin haricinde çift hücumcu kanat oyuncusuyla maça başlamak daha başlarken orta sahayı rakibe kaptırmak manasına geldiği için kanat oyuncularının en bir tanesini, özellikle deplasman maçlarında veya kuvvetli rakipler karşısında, orta saha özellikleri kuvvetli oyunculardan seçmek durumundayız. Orduspor maçında yaşanan sıkıntının en büyük nedeni Fatih Terim'in bu zorunluluğa riayet etmemesiydi.

Galatasaray'ın kanat oyuncularına baktığımız zaman oynaması muhtemel beş oyuncudan üç tanesi (Hamit, Engin, Emre) orta saha özellikleri kuvvetli oyuncularken iki tanesi (Aydın, Amrabat) hücum özellikleri kuvvetli oyuncular. Riera opsiyonu ise alabileceğimiz verimin ciddi oranda kısıtlı olması nedeniyle Terim tarafından haklı olarak düşünülmüyor. Geçen senenin büyük çoğunluğunda kanatlarda Engin ve Emre'nin oynaması orta sahada kuvvetli fakat hücuma çıkarken sıkıntı yaşayan bir takım görüntüsü vermemize sebep olmuştu. Bu sene ise Terim'in kimi zaman mecburiyetten beraber kullanmak durumunda kaldığı Aydın ve Amrabat kanatları ise taktiği adeta 4-2-4'e çevirerek rakiplere büyük avantaj sağlamakta. Tabi bu tercih hatasında Engin'in sezon başında aldığı cezanın payı büyük olsa da teknik ekibin üzerine yerleşen "Nasıl olsa kazanırız." rehavetinin de etkisi var. Örnek olarak Orduspor gibi zorlu deplasmanda Hamit sakatlanınca yapılması gereken değişiklik Amrabat'ın sağ tarafa çekilip Emre Çolak'ın oyuna alınmasıyken yapılan Hamit-Aydın değişikliği orta sahada maç boyunca geniş boşluklar bırakmamıza sebep oldu ve bulduğumuz pozisyonları da değerlendiremediğimiz için üç puanı Ordu'da bıraktık.

Orduspor maçının taktik analizinin mutlaka yapıldığını ve bu önemli sıkıntının not edildiğini varsayarak Galatasaray'ın Braga karşısında çıkarabileceği muhtemel kanat opsiyonlarını değerlendirelim. Hamit'in sakatlığının devam etmesi nedeniyle kadroda olmayacağı fakat Engin'in de Avrupa'da cezalı olmadığını düşünerek elimizdeki kanat oyuncuları Engin, Aydın, Amrabat ve Emre gibi gözüküyor. Bu isimlere bakıldığında kullanılması gereken en mantıklı opsiyon sağ tarafta Engin, sol tarafta Amrabat tercihidir. Engin'in orta sahadaki top tutma kabiliyeti ve yüksek enerjisi ile Amrabat'ın hücumdaki yetenekleri asimetrik 4-4-2 taktiği için gayet ideal. Tabi bu tercihteki sıkıntı Engin'in hazırlık maçları hariç futbol oynamamış olması ve Amrabat'ın hala takıma alışamadığı gerçeği gibi gözüküyor. Özellikle Amrabat'ın Ordu'da oynadığı futbol tedirgin edici. Engin-Amrabat tercihinin karşısındaki diğer alternatif ise sağ tarafta Aydın, sol tarafta Emre opsiyonudur. Bu varyasyondaki en büyük sıkıntı ise Emre'nin Selçuk'un mevkisine kayması ve Selçuk'un oyununu da sekteye uğratması gibi gözüküyor. Aydın'ın da verimsiz hücumcu kanat performansı ayrı bir gerginlik nedeni. Fakat eldeki oyunculara bakıldığında yukarıda listelenmiş ikili opsiyonlar yapılabilecek en mantıklı hamleler olacaktır.

Kısacası Fatih Hoca'nın Braga maçındaki kanat oyuncusu tercihi belki de maçın kaderini en ciddi etkileme potansiyeline sahip taktik hamlesi. Hoca'nın asimetrik 4-4-2 sistemine bağlı kalıp özellikle de iki hücumcu kanat oyuncusu kullanmaktan kaçınması gerek. Braga takımının deplasmanda iyi oynayan ve sık maç kazanan bir ekip olduğu düşünüldüğünde bir sakatlık halinde Aydın-Amrabat kanatları yerine Engin-Emre kanat tercihine yönelmek çok daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. En azından orta sahayı kuvvetli tutmayı becerirsek forvet oyuncularımızın kalitesi sayesinde atabileceğimiz bir gol bize maçı getirecektir.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0