Efsaneler | Pele ve Beckenbauer'in takım arkadaşı Galatasaray'lı: Yasin Özdenak!

Galatasaray forması giymiş en büyük kalecilerden biri. Hem abisi hem de kardeşiyle 3 kardeş Galatasaray formasını giyerek bu alanda da bir rekorun sahibi. O Galatasaray’dan ayrıldıktan sonra tam 14 sene, Simoviç gelene kadar takım şampiyon olamadı. Futbol hayatının son yıllarında Pele, Johan Cruyff, Franz Beckenbauer gibi isimlerin oynadığı takımın kalesini korudu. Pele’nin jubilesinde Pele’ye karşı, Maradona’nın ilk yıllarında da Maradona’ya karşı oynadı. Antrenörlük hayatında ise Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya olmak üzere 4 farklı kıtada takım çalıştırdı. Son derece entrellektüel birikimi olan, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden, genç kızların sevgilisi Yasin Özdenak’ı tanıyalım.

11 Ekim 1948 yılında İskenderun’da Özdenak ailesinin ikinci erkek çocuğu dünyaya gelir. İlk çocuğun adı Gökmen’dir, yeni doğan kardeşin adı da Yasin olur. Yasin 17 yaşındayken abisi Gökmen’le birlikte İstanbulspor’da profesyonel olur. 2 sene bu takımda abi kardeş oynarlar. 1967 yılında Berlin Panteri Turgay Şeren’in futbolu bırakmasıyla 19 yaşındaki Yasin Galatasaray’a veliaht olarak transfer edilir. Yasin’in yanında abisi Gökmen de transfer olur. Galatasaray o sene Tatomir Radunovic diye bir de Yugoslav kaleci transfer eder. Haliyle lige bu kaleciyle başlar. Ancak ligin ikinci haftası Feriköy maçında Radunovic 3 gol “yumurtlar” ve takım maçı 3-1 kaybeder. Yöneticiler Radunovic’e 10 gün kafa izni verirler ve kaleyi de 19’luk Yasin’e emanet ederler. Pek bilinmese de o sene birçok maçta Gökmen Özdenak da forvet değil stoper olarak forma giyer. Nedenini sorarsanız bilmek için dahi olmaya gerek yok, Metin Oktay henüz futbolu bırakmamıştır ve hala tahtaya ilk önce onun ismi yazılmaktadır.

Galatasaray o sezonu üçüncü sırada tamamlar. Yeni sezona başlarken Beykoz’dan Nihat Akbay transfer edilir. 1968-69 sezonunda formayı Nihat’a kaptırır genç Yasin. Takım bu sezon şampiyon olurken, Yasin pek forma şansı bulamasa da ertesi sezon tekrar formayı kapar. Yasin artık kalede daha güven vermektedir. 1970 yılında takımın başına Brian Birch’in geçmesiyle şaha kalkan Galatasaray’da kalenin sahibi artık tamamen Yasin Özdenak’tır. Türkiye’de ilk defa üç sene üst üste şampiyonluk kazanan bu müthiş takımın demirbaşlarından olur. Yasin artık Avrupai bir kaleci imajı çizmekte, bu da kurtarılmaz denilen pozisyonları kurtarmaktadır. İyice rakiplerin korkulu rüyası olur. Bu sürede milli takımın kalesini de başarıyla korumaya başlar ve milli takımda kaptanlığa kadar yükselir.

Tarihler 19 Eylül 1973’ü gösterdiğinde Galatasaray şampiyon kulüpler kupasında Atletico Madrid deplasmanına çıkacaktır. Maçın favorisi 3 sezon önce yine bu kupayı kazanmış olan Madrid ekibidir. Atletico Madrid’in kadrosunda o dönemin en büyük futbolcularından olan, bizim için de tanıdık bir isim Luis Aragones bulunmaktadır. O sene de kupanın favorilerinden olan Atletico Madrid deplasmanında Yasin Özdenak öyle bir performans ortaya koyar ki sahada ne Aragones kalır ne de gol kralı Garate. Yıllar önce  Turgay Şeren’in Berlin’de yaptığını, Yasin Özdenak da Madrid’de yapar. Ertesi gün gazetelerin manşetleri hazırdır: Madrid Panteri!

Rövanş 3 Ekim’de Sami Yen’dedir. Yasin bu maçta da müthiş bir performans ortaya koyar. 90 dakika 0-0 sona erer. Galatasaray, Avrupa tecrübesi olmamasının sıkıntısını çekmektedir. 117. dakikada Atletico’nun golü gelir ve kupaya veda ederiz. Atletico Madrid de o sezon şampiyon kulüpler kupasını kazanır. Eğer takım arkadaşları bir gol bulabilseydi o sezon kupayı kazanacak kadar iyi olan takımı henüz 1. turda eleyen takımın kalecisi olacaktı Yasin Özdenak. Ve de bu maçların kahramanı olarak adını altın harflerle kazıyacaktı.

Yasin Özdenak & Pele
Yasin Özdenak 1976 yılında henüz 28 yaşındayken futbolu bırakma kararı alır. Yöneticiler çok uğraşsa da onu bu kararından döndüremezler. Fenerbahçe’yle yapılan jubile maçıyla futbola veda eder. Ama bu veda kısa süreli olur. Çünkü İtalya’nın Palermo takımı Yasin’i ısrarla istemektedir. Bu transfer için araya Sinyor Can Bartu ve Turgay Şeren’i koyarlar. Herkes bu transferin bitmesine kesin bir gözle bakmaktadır ki ortaya süpriz bir talip daha çıkar: New York Cosmos!

Cosmos takımı Ahmet&Nasuhi Ertegün kardeşlerin ABD’de kurdukları futbol takımıdır. Bu takımda dönemin en büyük yıldızlarını oynatarak Amerika’ya futbolu sevdirmeyi hedeflerler. Peki bu takımda kimler mi vardır? Pele, Beckenbauer, Cruyff, Neeskens gibi dönemin en büyük yıldızları birer birer bu takıma transfer olmaktadır. İşte böyle bir takım kaleyi de Yasin’e emanet etmek isteyince Palermo’ya ret cevabi verilip okyanus ötesi’nin yolu tutulur. Yasin Özdenak artık dünyanın gelmiş geçmiş en büyük yıldızlarıyla aynı takımda forma giymektedir.

Yasin Özdenak 1977-80 yılları arasında Cosmos’ta futbol oynar. 1980 yılında futbolu bırakır ama Cosmos onu bırakmaz. Cosmos’un teknik direktörlüğüne getirilir. Birkaç ay takımı tek başına çalıştırdıktan sonra o dönemin en iyi teknik direktörlerinden Hannes Weisweiler’in göreve getirilmesiyle onun yardımcısı olur. 1983 yılına kadar bu görevi sürdürür. Daha sonra bir kez daha futbol hayatına ara vererek iş hayatına atılır. 1998 yılında Çanakkale Dardanelspor’un genel menajerliğini üstlenerek futbola tekrar döner.

Yasin Özdenak & Franz Beckenbauer
Yasin Özdenak 1999 yılında Galatasaray’ın alt yapısında göreve başlar. 2000’de Lucescu’nun gelmesiyle Yasin de yardımcığına getirilir. 2002’de Lucescu’yla birlikte takımdan ayrılır. Avustralya’da Sydney Crescent Star takımının başına geçer. Takımı Avustralya Premier Ligi’ne çıkarır. 2005 yılında buradan ayrılır.

2007 yılında Şenol Güneş’in yardımcısı ve kaleci antrenörü olarak FC Seoul takımına geçer. Bir süre de Uzak Doğu futboluna katkıda bulunduktan sonra Şenol hocayla beraber 2009’da görevi bırakırlar. Şenol Güneş Trabzonspor’un yolunu tutarken Yasin Özdenak bir kez daha Avustralya’nın yollarına düşer. Bu kez istikamet Hume City takımıdır. Yasin hoca 2010’dan beri Hume City takımını çalıştırmaktadır.

Yasin Özdenak en kariyerli Türk futbolculardandır. Herkesin hayranlıkla izlediği, idol aldığı isimlerle aynı takımda yıllarca oynamayı başarmış bir semboldur. Pele'nin dünyaca meşhur jubile fotoğrafında Siyah İnci'yi omzunda taşıyan adam takım arkadaşı Yasin Özdenak'tır. Bir süre yurt dışında top koşturduktan sonra Türkiye’ye dönmemiş, zor olanı seçip kariyerine yurt dışında devam etme yolunu seçmiştir. Ülkemizi teknik direktör olarak 4 kıtada başarıyla temsil etmiş ve hala etmeye devam etmektedir. Son olarak belirtmek gerekirse Yasin Özdenak 1970-71 sezonunda 9 maç üst üste kalesini gole kapatarak bu alanda Galatasaray rekorunu kırmıştır ve halen bu rekoru elinde bulundurmaktadır. Gönül ister ki gün gelsin bu birikimlerini Galatasaray’lı gençlere anlatacak bir ortam oluşsun ve yeniden yapılanma yolunda has Galatasaray’lı Yasin Özdenak’tan da sonuna kadar faydalanalım. Elbet bir gün büyük insan...

Pele'nin jubilesinde: Yasin Özdenak, Pele'yi omzunda taşırken (Turuncu Formalı)
Not: Galatasaray formasını giyen diğer kardeş yine Yasin gibi kaleci olan Doğan Özdenak’tır. Yasin’in futbolu bıraktığı sene transfer olarak bir sene Galatasaray forması giymiştir.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0