BBL | Ligde ilk mağlubiyet..

Galatasaray Medical Park kulüp tarihinin en iyi başlangıcına imza attığı Beko Basketbol Ligi'nde bu sezon ilk yenilgisini Pınar Karşıyaka'dan aldı. Ligin 9.hafta mücadelesinde Karşıyaka Arena'ya çıkan takımımız başabaş giden mücadelede son bölümdeki kötü performansıyla 72-69 mağlup oldu. Karşıyaka taraftarının taşkınlık yapıp maçı 2 kez durdurduğu bu karşılaşmada atmosfer son derece olumsuzdu. Maç öncesi ve maç içerisinde yaşanılan gerilim dolu dakikalarda, karşılaşmanın hakemlerinin sadece 'seyirci' kalması dikkat çeken bir unsur olurken, takımımızda Ender Arslan bu maçta 20 sayı - 6 asistlik bir performans ortaya koydu.

Maç hava atışıyla birlikte başlayamadı. Çünkü hava atışının yapılmasıyla birlikte Karşıyaka seyircisi sahaya konfeti atıp maçı durdurdular. Bunun sonrasında Ergin Ataman takımını soyunma odasına götürdü. Saha temizlendikten sonra takım geri dönüp maç başlarken oyun oldukça çekişmeli bir şekilde gelişti. Karşıyaka Dixon'la etkili olurken biz de Ender'in iyi performansıyla ayakta kaldık ve ilk çeyreği 19-21 önde geçtik. İkinci çeyrekte de dengeler bozulmazken üstünlüğümüzü koruduk. Özellikle hücumda istediklerimizi tam olarak yapamıyor olsak da skor üretmeyi başardık ve devreye 40-36 önde girdik. Üçüncü çeyreğe Karşıyaka daha iyi başlayıp öne geçse de çok çabuk geri geldik ve özellikle savunmamızda biraz daha sertleşip öne geçtik ve farkı 7'ye çıkardık. 52-59 önde girdiğimiz son periyotta skor 54-59 iken Karşıyaka seyircisi hakemlerin verdiği bir karar sonucu-ki bu karar öyle bariz bir hata falan değildi- sahayı yabancı madde yağmuruna tuttular. Bunun üzerine hakemler soyunma odasına giderken prosedür gereği 15 dakika sonra sahaya dönüp maçı yeniden başlattılar. Maçın yeniden başlamasından sonra hemen skoru Ender'in üçlüğüyle birlikte 54-62 yaptık. Ancak geri kalan bölüm bizim için hiç iyi geçmedi. Bu süreçte savunmamız iyi bir görüntü çizmezken hücumda da kitlendik. İşi tamamen bireyselliğe yıkıp düzenden çıkarken artan bireysel hatalarla birlikte bu bölümde tam 18-7'lik bir seri yedik ve maçı kaybettik.

Bu maçta takım olarak gösterdiğimiz performansın yeterli olmadığı ortada. Savunmada yediğimiz 72 sayı belki çok fazla gözükmüyor ama özellikle ikili oyun savunmasında yaşadığımız zaafiyet ve Lee Dixon'ın deliciliğine karşı bir çözüm üretemememiz eksik yanlarımızdı. Bir süreliğine de olsa alan savunması deneyebilirdik. Ayrıca ribaundlarda da kötü bir görüntü çizdik. Bu maça kadar maçın en ribaundçu takımı olurken bu maçta rakibin ribaundlarda 33-23 üstünlük sağlamasına engel olamadık. Hücumda ilk yarı ve üçüncü çeyrekte özellikle Ender'in aldığı sorumlulukla beraber idare eder bir görüntümüz vardı. Ancak son çeyrekte sadece 10 sayı bulabilmemiz kabul edilebilir değil. Son bölümde düzenden tamamen çıkıp işi bireyselliğe döktük. Bu alışık olmadığımız birşey değil ama bu bölümleri Hawkins'le oynamaya alışmışken  Ender'le oynamaya çalışınca plan işlemedi. Lakovic bile en kritik anlarda top getirme görevi alırken Hawkins'in bu kadar arka planda kalması hata oldu. Bu Ataman'ın hatalı tercihleri kadar Hawkins'in de öne çıkmayışının bir sonucuydu. Buradan bireysel performanslara geçersek Ender Arslan'ı en öne yazabiliriz. Ender sezon başından beri en etkileyici performansını sergileyip 20 sayı-6 asistle oynadı. Ancak son bölümde de yük tamamen onun sırtına binince doğal olarak bunu kaldıramadı. Yanına bir yardımcı gelmesi gerekiyordu. Ender haricinde belli bölümlerde Cenk'in sorumluluk aldığını ekleyebiliriz. Ancak pota altı elemanlarımızı bu maçta önceki maçlarda olduğu kadar aktif kullanamadık. Son haftalarda öne çıkan Ersin-N'dong performanslarıyla birlikte Furkan-Macvan'ın bu tecrübeli isimlere ayak uydurması lazım.

Gelelim Karşıyaka seyircisine... Tabi herşeyden önce Karşıyaka takımını tebrik etmek lazım. Bu sene iyi bir takım oldular ve evlerinde Fenerbahçe Ülker ile Beşiktaş'ın ardından bizi de yenmeyi başardılar. Ancak özellikle bize karşı oynadıkları bu son maçta taraftar katkısını bir farklı aldıklarını söylemek lazım. Karşıyaka taraftarı hep belli bir basketbol kültürü olan, medeni ve hepimize sempatik gelen yanıyla bilinir ancak bu maçta kendi kimliklerinin ötesinde bir taşkınlığa geçtiler. Maçın başında açtıkları agresif olmaktan öte şiddet yanlısı olan ''Kill Them All'' pankartları, maç boyunca ettikleri küfürler, maçın başında sahaya attıkları konfetilerle maçı durdurmaları, ortada olan bir pozisyonda hakemin bizim lehimize karar vermesinden ötürü sahaya yabancı maddeler atıp hakemleri soyunma odasına yollamaları. Böyle bir sabıka kaydıyla maçı tamamlayan Karşıyaka taraftarının neden işi bu kadar abarttığını anlayamadık. Hani agresif olmak, takımı ateşlemek, rakibi baskı altına almak falan her tribünün hakkı da bu yapılanlar işin ölçüsünün kaçtığını gösterdi. Ve maçtan sonra da Ergin Ataman'ın dediği üzere federasyonun yapılanlara karşı önleyici yaptırımlar uygulaması lazım. Tabi bu maçın bir de rövanşı oynanacak ligin ikinci devresinde. Zira o maçta doğru tribün nasıl yapılır dersini taraftarımızın Karşıyakalılara vereceğini tahmin ediyorum.

Toparlamak gerekirse ligde ilk mağlubiyetimizi aldığımızı söyleyelim. Bir gün illa ki kaybedecektik ve bu Karşıyaka deplasmanına denk geldi. Gerçi son saniyelere kadar maçı kovaladık ama yine de maça yeterince konsantre olduğumuzu düşünmüyorum. Bu hem Ergin Ataman hem de oyuncular bazında geçerli. Maçın en kritik anlarında Lakovic'i sahaya sürmenin pek açıklanabilir bir tarafını göremedik Ergin Ataman tarafından. Bazı isimlerin de bireysel olarak daha iyi olabilecekleri bir maçtı ama hepsinin canı sağolsun diyelim. Sezon başından bu yana müthiş bir efor sarfeden ve kaybettiği maçta bile sonuna kadar deneyen takımı eleştirecek pek bir şey yok. Kaldı ki takımın en önemli skor opsiyonu plansız bir şekilde onlardan ayrı kalmışken. Şimdi önümüzde Eurocup'ta grup lideri olup olmayacağımızı belli edecek olan ve daha büyük bir önem taşıyan Donetsk karşılaşması var. Bu maçı unutup önümüze bakalım..

Pınar Karşıyaka maçında oyuncularımızın yaptığı istatistikler ise şu şekilde oldu:
Jamont Gordon: 9 sayı, 1 ribaund, 4 asist, 1 top kaybı, (4/8 şut)
Jaka Lakovic: 2 sayı, 1 top kaybı, (0/1 şut)
Engin Atsür:
2 sayı, 3 top çalma, (0/2 şut)
Cenk Akyol:
12 sayı, 5 ribaund, 1 top kaybı, 2 top çalma, (5/10 şut)
Furkan Aldemir:
- (2:12 süre aldı) 
Boniface Ndong:
9 sayı, 2 ribaund, 2 top kaybı, 1 blok, (3/6 şut)
Milan Macvan:
2 sayı, 1 ribaund, 2 asist, (1/6 şut)
Ender Arslan:
20 sayı, 6 asist, 2 top kaybı, 2 top çalma, (7/11 şut) 
David Hawkins:
7 sayı, 5 ribaund, 2 asist, 1 top kaybı, 3 top çalma, (3/7 şut)
Ersin Dağlı:
6 sayı, 6 ribaund, 1 asist, 3 top kaybı, 1 top çalma, 1 blok, (2/3 şut)

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0