ŞL | Osmanlı'nın torunları geliyor..

Başlık bize değil, yarın karşılaşacağımız Portekiz temsilcisi SC Braga'nın resmi site editörlerine ait. 6 yıl aradan sonra grup aşamasına doğrudan katıldığımız Şampiyonlar Ligi organizasyonunda takımımız yarın grubunda son maçına çıkacak. Son üç maçında topladığı 7 puanla bir üst tura çıkma konusunda oldukça avantajlı bir durumda bulunan Fatih Terim'in öğrencileri deplasmanda karşılaşacağı Braga karşısında sahadan galibiyetle ayrılması durumunda adını Şampiyonlar Ligi'nde son 16 takım arasına yazdıracak. Fatih Terim ve ekibinin sahadan beraberlikle ayrılması durumunda İngiltere'den gelecek olan sonuç Galatasaray'ın bahar aylarında Avrupa'nın kaç numaralı kupasında mücadele edeceğini belirleyecek. Estadio Municipal de Braga'da oynanacak olan karşılaşma 5 Aralık Çarşamba günü saat 21:45'te başlayacak ve maçı İtalyan hakem Nicola Rizzoli yönetecek.

OSMANLI'NIN TORUNU: TÜRKLER GELİYOR
SC Braga resmi sitesinde geçtiğimiz günlerde "Osmanlı'nın torunları Hristiyanlığın en eski şehrine geliyor" şeklinde yer alan bir ibare mevcuttu. Bu konu hakkında sosyal medyada bir takım geyikler döndü ancak Braga ekibinin hem taraftarlarına çağrıda bulunması, hemde içlerindeki tarihsel intikam duygusunun ortaya çıktığını görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu'nun şaşalı dönemlerinde Portekiz Krallığı ile uzun süren bir savaş tarihi olduğu apaçık bir gerçek. Bu savaşların genelinde ise Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyet kurduğunu, hatta Portekiz Krallığı'nın bu savaşlarda aldığı mağlubiyetler sonrasında Akdeniz'deki üstünlüğünü kaybetmesi ve krallık tahtında yaşanan sorunlar sonrasında 57 yıl boyunca İspanya'ya bağlı yaşamaları da bu savaşların ortaya çıkarmış olduğu sonuçlar kapsamında meydana geldi. Tarihte bir çok kez karşı karşıya gelen Osmanlı İmparatorluğu ve Portekiz Krallığı'nın geçmişi 1481 yılında Papa tarafından gerçekleştirilen Haçlı Seferleri'ne dayanıyor. Portekiz temsilcisi SC Braga'nın bu tarihsel olaylar üzerinden hareket etmesi, pek alışkın olduğumuz bir durum değil. Fakat bildiğimiz tek birşey var; Galatasaray yeniden fethe hazırlanıyor!

STSL | LİDER GALATASARAY
Spor Toto Süper Lig'de son haftalarda oldukça sık puan kaybı yaşayan Galatasaray, geride kalan 14.hafta sonunda topladığı 26 puan ve +11 averajla liderliğini sürdürüyor. Fatih Terim'in öğrencileri ligin 3.haftasında oturduğu liderlik koltuğunda 11 haftadır yerini kimseye kaptırmazken, arka arkaya yaşanan puan kayıplarına rağmen rakiplerin de puan kayıpları yaşamasıyla ligde puan parametresi oldukça yakın bir hal aldı. Kasım ayında oynadığımız 5 maçta sonunda 3 galibiyet - 1 beraberlik ve mağlubiyet alan Spor Toto Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray'da en golcü isimler bu maçlarda rakip filelere 8er gol bırakma başarısı gösteren Burak Yılmaz ve Umut Bulut ikilisi oldu.

ŞAMPİYONLAR LİGİ: 5 MAÇTA 7 PUAN 
Bu sezon 6 yıl aradan sonra Avrupa'nın bir numaralı futbol organizasyonunda yer alan Galatasaray, grubunda oynadığı ilk maçında puan alamamasına karşın geride kalan üç maçlık bölümde 7 puan toplamayı başardı. Ali Sami Yen Arena'da doğaüstü şartlarda oynanılan CFR Cluj karşılaşmasında 1-0 geriye düşmesine rağmen Burak Yılmaz'ın golüyle 1-1'lik beraberlikle ayrılan ve ilk puanını almayı başaran Fatih Terim'in öğrencileri bu maçla birlikte Avrupa'da olmak istediğini gösteren bir performans ortaya koydu. Şampiyonlar Ligi'nde grup maçlarının dördüncü haftasında CFR Cluj'a depalsmanda konuk olan takımımız bu karşılaşmadan 3 puanı 3 golle alarak Avrupa'da ilerleyen turlara göz kırpıyordu. Geride bıraktığımız hafta İstanbul'da müthiş bir atmosferde Manchester United'ı kendi evinde ağırlayan ve sahadan 1-0'lık galibiyetle ayrılan Galatasaray bu galibiyetle birlikte 2013 yılında ait olduğu turnuva olan Avrupa'da olacağını ilan etti. Fatih Terim'in öğrencileri yarın akşam Portekiz deplasmanında Şampiyonlar Ligi'nde mi, yoksa Avrupa Ligi'nde mi olacağını belirleyecek.

BURAK YILMAZ: 5 MAÇTA 5 GOL
Sezon başında 5 milyon euro karşılığında Galatasaray'a transfer olan forvet oyuncusu Burak Yılmaz geride kalan 5 maç sonunda attığımız gollerin tamamında imzasını bulundurmayı başardı. Geride kalan beş maç haftası sonunda rakip filelere 5 gol bırakan golcü oyuncu Barcelona takımının süperstar ismi Lionel Messi, Real Madrid takımının süperstar yıldızı Cristiano Ronaldo ve SC Braga'nın tecrübeli forvet oyuncusu Alan ile birlikte gol krallığında ilk sırayı paylaşıyor. Geçtiğimiz sezon Türkiye'de gol istatistiklerini alt-üst etmeyi başaran 27 yaşındaki forvet oyuncusu Burak Yılmaz, takımımızın deplasmanda oynadığı ve 3-1 galibiyetle ayrıldığı Cluj karşılaşmasında hat-trick yaparken, bu başarıya ulaşan ilk Türk oyuncu oldu. Tecrübeli oyuncu Cluj deplasmanında gollerini sağ ayak, sol ayak ve kafayla atarak aynı zamanda Altın Hat-trick yapmış oldu.

Golcü oyuncu bu akşam Braga filelerini havalandırması durumunda Galatasaray kulüp tarihinde bir ilke imza atacak. Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında en çok gol atan oyuncu olmayı başaracak olan yıldız oyuncu 5 golle en golcü ismimiz Hakan Şükür'ü geride bırakacak ve 6 maç sonunda 6 (veya daha fazla) gol atan tek isim olacak.

ŞAMPİYONLAR LİGİ: İSTATİSTİKLER
Şampiyonlar Ligi'nde geride kalan 5 maç haftası sonunda ikinci tur şansını devam ettiren ve Braga karşısında kader maçına çıkacak olan Fatih Terim'in takımı, grup maçlarının başından itibaren kendisine özgü ofans futbolundan hiçbir zaman vazgeçmedi. Geriye de düşse, öne de geçse sahadaki disipliniyle, hücuma yönelik futbol anlayışıyla mücadele eden Galatasaray, bu anlayışını istatistiklere de yansıttı. Geride kalan 5 maç sonunda rakip kaleye maç başına 16.2 şut atan Fatih Terim'in öğrencileri bu alanda en iyi 8.takım olarak yer alırken, rakipleri karşısında %58 topla oynama istatistiğiyle de en iyi 4. takım olarak istatistik sıralamalarında boy gösteriyor. Fatih Terim'in öğrencileri ayrıca savunmada takım oyunu anlayışını da gösterirken, rakiplerine maç başına 10.6 şut imkanı tanırken bu alanda da en iyi 10.takım olarak göze çarpıyor. Savunmada rakiplerine maç başına 15.2 faul yapan sarı-kırmızılılar, maç başına 18.6 faulle en çok faule maruz kalan takım olarak istatistik sıralamasında ilk sırada bulunuyor.

ŞAMPİYONLAR LİGİ: HESAP-KİTAP
Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasının son maçları bu hafta oynanırken, bir çok takım adını şimdiden üst tura yazdırmış durumda bulunuyor. Galatasarayımızın grubunda ikili averaj sonunda ikinci sırada bulunması ve CFR Cluj'un son hafta deplasmanda Manchester United ile karşılaşacak olması akıllara bir çok soruyu beraberinde getiriyor. Braga'dan mutlak galibiyetle ayrılarak adını bir üst tura yazdırmak isteyen takımımız olası kötü bir senaryo durumunda adını Avrupa Ligi'ne yazdıracak. İngiltere'den gelecek olan haberler takımımız adına oldukça önemli, işte gruptan çıkmamızı sağlayacak olan ihtimaller şu şekilde:
  • Galatasaray kazanır, Cluj kaybederse: Şampiyonlar Ligi'nde bir üst turdayız.
  • Galatasaray kazanır, Cluj kazanırsa: Şampiyonlar Ligi'nde bir üst turdayız.
  • Galatasaray kazanır, Cluj berabere kalırsa: Şampiyonlar Ligi'nde bir üst turdayız.
  • Galatasaray kaybeder, Cluj kazanırsa: UEFA Avrupa Ligi'ne gidiyoruz.
  • Galatasaray berabere kalır, Cluj kazanırsa: UEFA Avrupa Ligi'ne gidiyoruz.
  • Galatasaray kaybeder, Cluj berabere kalırsa: UEFA Avrupa Ligi'ne gidiyoruz.
  • Galatasaray berabere kalır, Cluj berabere kalırsa: Şampiyonlar Ligi'nde bir üst turdayız.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0