ÇEVİRİ | Veltins Arena'nın ikiz kardeşi: ASY Arena
Şampiyonlar Ligi organizasyonunda çeyrek final bileti için mücadele edeceğimiz Alman ekibi Schalke 04'ün karşılaşma öncesinde resmi sitesinde yayınladığı "Türk Telekom Arena: Zwillingsschwester der VELTINS-Arena" isimli yazının çevirisidir.
Çatının altındaki ekran tanıdık gelebilir, yalnız kırmızı koltuklar maviye alışmış olan gözleri rahatsız edebilir. Bazı taraftarlar bu görüntüde Schalke’nin mabedini hatırlıyor olabilir, bu benzerlikler tesadüf değil. Veltins Arena ve stadın etrafı, Türk Telekom Arena’yı çizen Alman mimarlık ofisi AspStuttgart tarafindan örnek alınan stadyumlar arasında yer alıyor.
Türk Telekom Arena, 2007 yılının Mayıs ayında tanıtıldı ve ilk kazma bu tarihten 6 ay sonra vuruldu. Yaklaşık 230 milyon euroya mâl olan projenin bitişi, yapım aşamasında yaşanılan finansman sorunları nedeniyle birkaç kez ertelenmek zorunda kaldı. 15 Ocak 2011’de ise Galatasaray yeni mabedini Hollanda ekibi Ajax Amsterdam ile oynadığı hazırlık karşılaşmasında resmen açtı.
O gün gol sesi duyulmadı belki ama taraftarlar etkilenerek evlerine döndüler. Lazer şovu yanında özellikle kulübün müzesine dair görüntüler ve çatı altında olan ışık şovları insanları etkilerken, Gelsenkirchen’de olan dört boyutlu devasa skorboardı hatırlattı. Veltins Arena’da olan açılır-kapanır çatı planlanmasına rağmen hala yapılmadı. Galatasaray yönetimi tarafından bu konuda geçtiğimiz günlerde tuhaf bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada açılır-kapanır çatının sadece doğal afetler için mantıklı olabileceğini söylediler.
Galatasaray, yeni mabedi Türk Telekom Arena’da oynadığı ilk derbiyi 18 Mart 2011’de, ezeli rakibi Fenerbahçe’ye karşı 2-1 kaybetti. Bu galibiyet belkide yapım aşamasında Arena’nın bazı bölgelerinde Fenerbahçe atkısı açan ve onları gömen inşaat işçilerinin sayesinde olmuş olabilir. Schalke’nin stadı Veltins Arena yapılırken de aynı şeyler söylemişlerdi.
Galatasaray kurucusu Ali Sami Yen’in isim babası olduğu eski stadlarının ufak kapasitesi yeni stadı mecburi kıldı. Mecidiyeköy’de yer alan stadın sadece 23.785 kişilik kapasitesi vardı ve böylelikle 1964’de yapılan stadyum Avrupa’nın dev takımlarının arasındaki stadların en ufak olanıydı. Bu yüzdende daha sesli duyuluyordu taraftarların marşları ve bu yüzden stada “Cehennem” diyorlardı. Almanca telafuz etmek gerekirse; Hölle!
Galatasaray’ın yeni stadı 52.647 kişilik kapasitesi ile eskiye nazaran yaklaşık 2 katı büyüklüğünde ve ülkenin en büyük stadyumlarından birisi. Aslında stadyum ve kompleksin adı Ali Sami Yen Spor Kompleksi olacaktı ama sonra Türk Telekom isim haklarını 5 senesi opsiyon olmak üzere 10 sene için satın aldı. Türkiye’de bir ilk oldu bu. O zamana kadar isim hakkını satan bir takım yoktu.
UEFA tarafından elit stadyumlar kategorisinden olan Türk Telekom Arena, aynı zamanda milli maçların oynandığı stadyum. Türk Telekom Arena’da ilk defa Ağustos 2011 tarihinde Türk milli takımı Estonya karşısında 3:0’lık galibiyet yaşamıştı. İlk mağlubiyeti ise Almanya milli takımı karşısında aldılar. EURO 2012 elemeleri kapsamında oynanılan maçtan Almanya milli takımı 3-1 galip gelmişti.
Türk Telekom Arena’da futbol sezonu kapandığında ünlü yabancıları görebilirsiniz. Bugüne kadar stadyumda Bon Jovi ve Madonna konser verdi. Bu konserlere 70binden fazla insan katıldı.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.