STSL | Rüzgara karşı bırakılan 2 puan..

Spor Toto Süper Lig'de geçtiğimiz hafta derbi galibiyetiyle takipçisiyle arasındaki puan farkını 5'e çıkartan Galatasaray, ligin 20.haftasında deplasmanda Bursaspor'a konuk oldu. Bursa'da maç saatinde esen yoğun lodosun etkisiyle birlikte iki takım oyuncularının fazlasıyla zorlandığı karşılaşmada evsahibi ekip 18.dakikada Pinto ile öne geçerken, 29.dakikada Umut Bulut ile beraberliği yakaladık. Karşılaşmanın geri kalan bölümünde herhangi bir gol olmayınca, takımımız zorlu deplasmanda 2 puan bırakarak 37 puanla liderliğini sürdürdü.

Hamit ve Melo'nun kart cezalı olması sebebiyle Bursa deplasmanında kalede Muslera, savunmada Sabri - Dany - Semih - Riera, orta alanda Yekta - Engin - Selçuk - Emre, hücum hattında Umut ve Elmander onbiriyle sahaya çıkan takımımız oyuna rakip alanda hücum presle başlamayı planlarken bu plana uygun bir oyun sergilemedi. Özellikle orta alanda tercih edilen sağ kanatta Yekta, orta alanda Engin seçenekleri tartışılabilecek kararlar diyebiliriz. Bursaspor savunmasındaki dengesizliği ve formsuzluğu kullanarak orta alandan sık sık gerek yerden, gerek havadan savunmanın arkasına sarkıtılan toplarla rakip kalede gol fırsatı arayan takımımızda anlaşılmayan tercihlerden birisi de hiç kuşkusuz ligde bu tür pozisyonları en iyi şekilde değerlendiren Burak Yılmaz'ın oynamaması oldu. Eğer sisteminiz buysa ve bu oyunu en iyi oynayan oyuncuyu kulübeye hapsediyorsanız haliyle yedek kalan oyuncu maçın önüne geçiyor. Orta alanda defansif kurguyu Selçuk üzerine bırakan Fatih Terim, ön alanda da Engin Baytar'a şans verirken tecrübeli oyuncunun sezon başından itibaren süregelen formsuzluğu bu maçta da çok net biçimde ortaya çıktı. Engin'in orta alan yerine Yekta'nın tercih edildiği sağ kanatta forma giymesi onu daha etkili kılar mıydı, verimliliğini arttırırmıydı bilinmez. Yekta'nın da sağ kanatta çok etkisiz olduğunu söyleyebiliriz. Melo'nun alternatifi olarak rotasyonda düşünülen ortasaha oyuncusunun defansa yakın ortasaha oyunusu olarak görev alması, Selçuk'un kendi pozisyonunda (ortasaha merkez) yer alması ve Engin'in sağ kanatta oynaması.. Bursa deplasmanında oynanılan sisteme uygun forvet oyuncusunun olmamasından başka birde formasyonda doğru dizilişlerin olmaması takımın kötü oyununda etkisini gösterdi. Fatih Terim elbette maçtan önce bizim düşündüklerimizden fazlasını düşünmüştür ama sahaya çıkan oyuncular ile oynanması istenen oyun arasında ciddi farklar var. Elbette bu küçük detayların yerine Sneijder'in neden son 20 dakika oynadığını tartışmak taraftarın ve basınında Hollandalıya ağzı açık şekilde baktığını gösteriyor.

Hafta ortasında teknik direktör değişikliğine giden ve yeni teknik direktörünü belirleyene kadar yardımcı antrenör Ersel Uzgun tarafından yönetilen Bursaspor'un dün gece iyi bir oyun ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Takımlar için bu tür yaşanan olaylar ekstra motivasyon kaynağı olabiliyor. Takımların büyük bölümü yaşanan bu tür olaylardan sonra olumlu reaksiyon gösteriyor. Dün bu reaksiyonu gösterdiler, ofans ağırlıklı, istekli, arzulu ve baskın oynadılar. Her ne kadar karşılaşmanın istatistiklerinde topa sahip olan taraf Galatasaray gibi görünsede, oyunun genel hakimi kuşkusuz ev sahibi Bursaspor'du. Özellikle ikinci yarıya daha istekli, daha arzulu başladılar ama aradıkları golü bulamadılar. Bu anlamda haftalardır eleştirilen Muslera'ya da parantez açmak gerekiyor, dün müthiş kurtarışlar yaptı Uruguaylı. Belluschi'nin rüzgarında etkisiyle vurduğu nefis şutu aynı güzellikte çıkarttı, adeta basın mensuplarına poz verdi.

Sneijder hakkında da söylenecek bazı şeyler var. Hollandalı oyuncunun maç eksiği olması nedeniyle oynamadığı, oynatılmadığı genel düşünceler olarak görünüyor fakat oyun zekası açık olarak görülüyor ki, takımın 3-4 seviye üzerinde. Oyuna girdikten sonra takımın geride kalan süre boyunca yapamadığı pas alışverişlerine giren Sneijder, her ne kadar çok fazla hazır olmasa da Emre Çolak kadar, Engin Baytar kadar veya şu maçta sağ kanatta değerlendirilmek istenen Yekta Kurtuluş kadar performans verebilir. Son 20, 30 dakika oynayarak Schalke 04 maçlarına hazır olmasını beklememek lazım. Hamit'in iki yıl boyunca top oynamadığı, Engin Baytar'ın sezon başından beri iki tane düzgün performans sergilemediği süreçte Wesley Sneijder hiç olmazsa 45 dakika süre bulmalı diye düşünüyorum. Gerek duran toplar, gerekse attığı paslar ve takımın pas alışverişine katkısıyla skoru değiştirebilecek özelliklere sahip. Hepimiz kendisini yakından tanıyoruz ve elbette şu takımda oynayanları gördükten sonra Sneijder'a daha fazla süre ve şans tanınması gerektiği kanısındayız.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0