Bir dev, basketbolu bıraktı: Boniface N'dong!

23 senelik şampiyonluk hasretinin bittiği bu sezonun en önde gelen isimlerinden biriydi: Boniface N'dong.. Sezon başı Barcelona'dan transfer ettiğimiz ve pota altı rotasyonumuzda önemli bir rol verdiğimiz tecrübeli uzun geçirdiği başarılı sezonun ardından kariyerini sonlandırma kararı aldı. 1977 doğumlu olan ve önümüzdeki Eylül ayında 36 yaşına girecek olan oyuncumuz bu sezon savunmadaki çabası, yüreği, sakatlık sorunlarına rağmen fedakarca oynaması ve kritik maçlarda ortaya çıkıp takımı sırtlayan isimlerden biri olmasıyla hepimizin gönüllerinde özel bir yere kuruldu.

N'dong kariyerine biraz geç bir giriş yapmış, Almanya ve Fransa'daki yıllarının ardından NBA'e gitmişti. Los Angeles Clippers'ta geçirdği ve çok fazla forma şansı bulamadığı dönemin ardından ise önce Rusya'da St. Petersburg ve sonrasında ise İspanya'da Malaga ve Barcelona formalarıyla gösterdiği performansla Avrupa'nın en önemli uzunları arasına girmişti. 35 yaşında ve muhtemelen kariyerinin son sezonu için bizle anlaşan N'dong önemli katkılar verdiği bir sezonu geride bıraktı. Sezonun genelinde iyi bir görüntü çizse de özellikle yükselişe geçip lig şampiyonluğuna yürüdüğümüz dönemde performansını arttırmıştı. Pota altındaki dominasyonuyla birlikte iç-dış dengemizi kurmamıza büyük yardımları oldu N'dong'un. Şahsi fikrim şampiyonlukta Arroyo'dan sonra sahaiçinde en önemli ismimiz olduğu yönündeydi. Hatta şunu da ekleyebiliriz ki N'dong bu sezon takımın oyun karakterini belirleyen 1 numaralı isimdi. Galatasaray MP sezon içinde hücum performansı bakımından inişli-çıkışlı grafikler sergilese da savunma standardını genel olarak bir çizginin üstüne çekmeyi başardı. Hemen her zaman sırtımızı yaslayabileceğimiz bu savunma gücümüzü ortaya çıkaran temel nokta da şüphesiz ki arka tarafta N'dong gibi bir devin uzun kolları, savunma bilgisi ve tecrübesiyle birlikte adeta bekçilik yapması oldu.

N'dong kariyerinde hep işin savunma kısmında ön plana çıkmış bir oyuncuydu. Barcelona gibi temel gücü savunma olan bir takımda yıllarca oranın esas fedailerinden olmuştu. Hücumda ise ancak doğru kullanıldığı zaman katkı veriyordu. Bizde de ilk aşamada savunma ve ribaundlar konusunda önemli katkılar verse de sezonun form tuttuğumuz ve galibiyet serisi yakaladığımız o son 3-4 aylık bölümünde pota altında önemli bir hücum silahı haline de dönüştü. Özellikle sezon içinde bir ara kötü derecede kaybettiğimiz iç-dış dengemizi sağlamak adına önemli performanslar ortaya koydu. Bu performansların daha fazlaca üst düzey maçlarda gelmesi ise onun büyük maçların ve zor zamanları adamı olabildiğini gösteriyordu. Bu anlamda birkaç istatistiğine bakarsak ligin 18. Haftası'nda Anadolu Efes'i 77-70 yendiğimiz maçta 16 sayı - 13 ribaund, 23. Haftadaki Beşiktaş deplasmanında 11 sayı -  6 ribaund, 24. hafta KSK maçında 10 sayı - 12 ribaund, 66-53 biten normal sezon Fenerbahçe Ülker maçında 14 sayı - 5 ribaund, yine KSK'ye karşı play-off yarı final ilk maçında 10 sayı - 9 ribaund, 64-59 kazandığımız ikinci maçta 12 sayı - 8 ribaund, seriyi bitirdiğimiz son maçta ise 23 sayı - 9 ribaundla oynamıştı. Final serisinde sakatlığından ötürü son maça kadar tam randımanla oynayamazken son şampiyonluk maçını da 16 sayı - 5 ribaundla bitirdi. Bu rakamlar bile tek başına bazı şeyleri anlatıyordur herhalde. 

İşte oyunun birçok bölümünde bu kadar büyük katkılar veren, karakteriyle-duruşuyla bile takımı yukarı çeken bir isimdi Boni... Bu yüzden boşluğu öyle kolay dolmayacaktır. Yeni herhangi ortalama bir uzun transferi onun boşluğunu ve yarattığı etkiyi doldurmaya yetmez, o konuda dikkatli olmamız gerekecek. Bu sebeplerden 1 yıl daha devam etmesini isterdik, ama artık bırakma zamanının geldiğini düşünmüş olacak ki bu güzel şampiyonluğu kazanmamızın ardından basketbol hayatına noktayı koydu. Rakamlarla, istatistiklerle ya da diğer şeylerle açıklamanın yetmeyebileceği bir isim. Sahaya her zaman yürek koyan, örnek bir sporcu, önemli anlarda sorumluluk alan, takım arkadaşlarını da oyunun içine dahil eden ve savunmada tam anlamıyla bir liderdi. Umuyoruz ki geriye kalan hayatı da ailesiyle birlikte bizde geçirdiği parlak sezondaki kadar güzel geçer. Hayatında mutluluklar ve bize verdiğin emekler için teşekkürler Büyük Adam!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0