TFF resmen açıkladı: Bu sene 6, seneye 5 yabancı!


Türkiye Futbol Federasyonu yeni sezonda liglerde uygulanacak olan yabancı oyuncu sınırını bugün gerçekleştirilen genel kurulda açıkladı. Açıklanan kararda yeni sezonda takımlar 10 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabilecek fakat bu oyunculardan en fazla 6 tanesi maç kadrosunda yer alabilecek. Bir sonraki sezon ise (2014-2015) takımlar en fazla 8 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabilirken, maç kadrosunda 5 yabancı oyuncu bulundurabilecek. Alınan bu karara gerekçe olarak, yeni oyuncuların yetişmemesi olarak gösteriliyor. Kazın ayağı aslında çok farklı tabii ki..

Son yıllarda uluslararası herhangi bir organizasyonda boy gösteremeyen, bir takımı şikeden ve diğer takımı evrakta sahtecilikten men yemiş bir ülke olarak, genç oyuncuların yetişmemesini altyapıların yetersizliğine bağlamak ve bunlara doğru önlemleri almak yerine, yabancı oyuncu sınırını düşürerek alttan yeni oyuncu çıkartacağımızı zannediyoruz. Yabancı sınırını adam gibi yapan ve bu uygulamayı yıllardır gerçekleştiren kulüpler, son dönemlerde Avrupa ve Dünya organizasyonlarının hemen hemen hepsine damgasını vurdu. Yabancı oyuncu sınırlaması koymayan Almanya'nın, geçen sezon gerek milli takım bazında gerekse kulüp takımları bazında sergilediği dominasyon ortada. Bunu görmek çok zor olmasa gerek ama görecek vizyon yoksa, orası başka mesele. Avrupa Birliği'nde yer alan ülkelerin bir çoğunda ise AB dışı oyuncu kuralı var. Bu uygulamanın da genel itibariyle uygulandığı ülkelerde başarı oranının fazla olduğunu söyleyebiliriz, en yakın örnek İspanya. 25 kişiden oluşan takım kadrosunda en fazla 3 tane AB dışı oyuncu olurken, 25 kişilik takım kadrosunun dışında kalan tüm oyuncular altyapıdan olmak zorunda. Futbolun beşiği olarak tanımlanan İngiltere'de ise, yabancı oyuncu kuralı daha farklı bir boyutta. 25 kişilik takım kadrosunda en az 8 tane İngiliz oyuncuya yer vermek zorunda olan İngilizler, maç kadrosunda da altyapıdan yetişen 1 oyuncuyu kadrolarında bulundurmak zorunda. Yabancı oyuncu almaları halinde ise milli takımda forma giyme sayısına bakılıyor ve belli bir yüzdenin altındaysa bu oyuncuya 'çalışma izni' verilmiyor. İngilizler bu konu üzerinde özellikle Güney Amerika'dan yaptıkları transferlerde bir çok problemle karşılaşıyor.

Eğer derdiniz gerçekten altyapıdan oyuncu yetişmemesi ise, takım kadrosunu 25 kişi yapar ve geri kalan kısımları altyapıdan kullanmak zorunda bırakırsınız. Bunun yetersiz olacağını düşünüyorsanız, maç kadrosuna en az 2 tane U20 oyuncusu bulundurma zorunluluğu yada ilk 11'de en az 1 tane U20 oyuncusu bulundurma zorunluluğu koyarsınız. Yabancı sınırlamasıyla yeni jenerasyonun gelişmesini değil, körelmesini sağlıyorsunuz. Çünkü artık yeni çıkacak olan oyuncular bu sınırlamanın arkasına sığınarak kendilerin geliştirmek yerine, sabit kalmayı tercih edeceklerdir. Bu durum ligde oynanan oyunun tatsız, milli takımın süregelen başarısızlığının devamı anlamına geliyor.

BEŞİNCİ YABANCIDAN İTİBAREN PARA ALINACAK
Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri tarafından bugün açıklanan kararda bir başka ayrıntı dikkat çekiyor. Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden takımlar kadrosunda 4'ten fazla yabancı oyuncu dahil etmesi halinde, her oyuncu için federasyonun altyapı fonuna ekstra bir bedel ödeyecek. Bu bedellerin dağılımı şu şekilde;
  • Beşinci Yabancı Oyuncu: 65bin TL
  • Altıncı Yabancı Oyuncu: 80bin TL
  • Yedinci Yabancı Oyuncu: 85bin TL
  • Sekizinci Yabancı Oyuncu: 90bin TL
  • Dokuzuncu Yabancı Oyuncu: 120bin TL
  • Onuncu Yabancı Oyuncu: 140bin TL
Ayrıca kadrosunda yabancı kaleci bulunduran takımlar bu oyuncularla sözleşme yenilemeleri veya transfer etmeleri/kiralamaları halinde yine aynı fona 100bin TL ek bedel ödeyecek. Bunun yanı sıra teknik heyette yabancı antrenör / teknik direktör bulunduran takımlar, sezon başında lisans bedeli olarak yerli antrenörlerin 5 katı fiyat ödeyerek antrenörlerine/teknik direktörlerine çalışma izni çıkarttırabilecek.

Spor Toto Süper Lig'de transfer dönemi 20 Haziran - 06 Eylül ve 07 Ocak - 03 Şubat tarihleri olarak belirlendi.

1 yorum:

  1. demirörenin son sene 25m tl kar ettik dediği durum anlaşıldı galiba.hüsnü güreli beşiktaşı kurtarmak için sınırsız yabancı getirmişti şimdide tüm kulüpler istememesine bir tek fener istemesine rağmen böyle bir uygulama getiriliyor. başkan ilk defa doğru bir laf etti "yeter yıldırım demirören yeter"

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0