Nathan Jawai resmen Galatasaray Liv Hospital'de..

Önümüzdeki sezon hem lig hem de Euroleague'de üst düzey başarıları kovalayacak olan Galatasaray Liv Hospital, Sinan Güler'den sonra 2. transferini de tamamladı. Geçtiğimiz sezon Regal Barcelona forması giymiş olan Avustralyalı pivot Nathan Jawai'yle 1+1 yıllığına anlaşan takımımız böylece sezon sonunda basketbol hayatını sonlandıran Boniface Ndong'un ayrılığından sonra boşalan pozisyonu da takviye etmiş oldu. Sözleşmesi biten oyuncu için herhangi bir bonservis bedeli ödenmezken kendisine ise yıllık 700 bin Euro ödenecek.

AVUSTRALYA-AMERİKA-AVRUPA ÜÇGENİ
Nathan Jawai, 10 Ekim 1986 tarihinde Avustralya'daki Queensland eyaletinin küçük bir şehri olan Bananga'da dünyaya geldi. Genellikle Aborjin olarak genellense de kökeni aslen Torres Strait Adalılarından Melanezyalılara dayanır. Takma adı Nate olan Jawai'nin basketbola başlaması ise 16 yaşındayken Aborjin kökenli ünlü basketbolcu Danny Morseu'yla tanışmasıyla gerçekleşti. Morseu'nun tavsiyesiyle ülkedeki basketbol programlarından birine kaydolup burada oynamaya başladı. Buradaki yarı profesyonel macerası sırasında 2004 U-20 Okyanusya Şampiyonası'nda Avustralya formasıyla gümüş madalya da kazandı. Sonrasında 2005'te ülkenin başkenti Canberra'da bulunan Australian Sports Institute'e geçerek 2 yıl da burada oynadı ve kendini geliştirdi. 2007 yılında Texas'ta bulunan Midland College'de oynamak için ülkesinden ilk kez ayrılırken burada istediği ortamı bulamadı ve geri dönüp Avustralya 1. Ligi olan NBL'de forma giymeye başladı. Cairns Taipans'la çok iyi bir sezon geçiren Nate, 17.3 sayı-9.4 ribaund ortalamalarını yakalayarak dikkatleri üzerine çekti. Bu sezon içinde ligin çaylağı ve en iyi ikinci 5'ine seçilirken NBL All-Star'da da oynama şansı buldu. Tüm bu iyi performanslarının ardından ise bir sonraki sezon NBA Draftlarına katıldı ve Indiana Pacers tarafından 2. tur 41. sırada seçilmeyi başardı. Ancak seçildikten hemen sonra bir takas pakediyle birlikte Toronto'nun yolunu tuttu ve NBA macerasına doğru ilk adımlarını atmış oldu.

Jawai'nin NBA kariyeri ise hiç istediği gibi başlamadı. 17 Aralık 2008 günü yapılan rutin sağlık testleri sırasında kalbinde büyüme olduğu tespit edildi. Bu durum her zaman kötü bir sebepten kaynaklanıyor olmasa da bir süre dinlendirilip fiziksel aktivitelerden uzak tutuldu. Bunun sonucunda ise ilk resmi maçına 21 Ocak 2009 günü Detroit Pistons karşısında çıkabildi. Zaten fiziği gereği NBA'in yüksek maç temposuna ayak uydurması zor olan Nate, bir de sezona bu problemlerle girince forma bulması kolay olmadı ve Şubat ayında takımı tarafından Idaho Stempede forması altında oynamak üzere D-League'e yollandı. Gelişim liginde geçirdiği 1 aydan sonra Raptors'a geri dönse de forma şansı bulmakta zorlanırken tüm sezon boyunca NBA'de toplam 6 maça çıkabildi ve hiçbir etki yaratamadı. Bu şekilde geçen ilk sezonun ardından Dallas Mavericks'e takas edildi ve Dallas'ın yaz ligi takımında forma giydi ancak sezon başlamadan önce Minnesota'ya gönderildi. Buradaki sezonu kısmen daha iyiydi ancak yine de yeterli değildi. 39 maça çıktığı Timberwolwes'da 10 dakika ortalamayla sahada kalırken maç başına 3.2 sayı - 2.7 ribaund ortalamaları yakaladı. 8 Kasım 2009'da Portland karşısında gösterdiği 16 sayı - 6 ribaundluk performans ise sezonun en dikkat çekici maçlarından biriydi onun adına.. Bu arada sezonun son bölümlerine girilirken Mart ayında yine D-League'e gitmek durumunda kalan ''Aussie Shaq'' lakaplı Jawai, bu noktadan sonra NBA'de şansının iyi gitmediğini gördü ve Avrupa'ya transfer olmaya karar verdi. 

Jawai'nin Avrupa'daki ilk durağı Sırbistan oldu ve Partizan'la anlaşarak buradaki kariyerine başlangıcı yaptı. Partizan'da başarılı bir sezonu geride bırakırken yerel anlamda bütün kupaları topladılar. Sırbistan Ligi, Sırbistan Kupası ve Adriyatik Ligi'ni şampiyonlukla bitirdikleri bu sezonda Euroleague'de ise Top 16'da Real Madrid, Siena ve Anadolu Efes'in bulunduğu grupta sonuncu olarak elendiler. Kalıplı ve güçlü fiziğinin yanısıra pota altındaki bitiriciliği Avrupa'da iş yapan Jawai, Adriyatik Ligi'nde 10.4 sayı - 4.3 ribaund, Sırbistan Ligi'nde 8.9 sayı - 3.9 ribaund ve Euroelague'de de 23 dakika ortalama sürede 9.1 sayı- 5 ribaund istatistiklerini yakaladı. Bu başarılı sezonun ardından ise kariyerinde yukarı doğru bir adım atarark basketbola yatırımını arttırmakta olan Unics Kazan'a transfer oldu. Kazan'daki sezonunda performans çizgisini sürdüren Jawai, takımıyla birlikte Euroleague'de çeyrek final oynarken kendisi de süre bulduğu ortalama 15 dakikada 7.3 sayı - 4.3 sayı ortalamalarıyla mücadelesini sürdürdü. Özellikle Adriyatik Ligi'nde de etkili bir görüntü çizerken 17 dakika sürede 11.5 sayı üretti ve bu performansı da kariyerinde bir sonraki büyük adımı atıp Barcelona'ya transfer olmasına anahtar oldu.. Burada yenilenen pota altı rotasyonunda daha çok Ante Tomic gösterdiği gelişimle ön plana çıkarken Jawai de kenardan geldiği dakikalarda etkili olduğu bir sezon geçirdi. Özellikle Euroleauge Top 16'sında Siena deplasmanında 22 sayı - 12 ribaundla oynayarak sezonun onun adına en dikkat çekici performansına imza attı. Ancak sezonun son düzlüğüne girilen bölümlerde büyük bir şanssızlık yaşadı ve ayağından sakatlandı. Mayıs ayının başında sağ ayağındaki tendonda kısmi yırtık ortaya çıkan ve ameliyat olup sezonu kapatan Jawai, kenardan gelip oldukça verimli olduğu bu süreyi de sonlandırmış oldu. Hatta onun gidişi sezonun geri kalanında Barcelona'nın hedeflerine ulaşmasına da olumsuz yansıdı. Jawai ise sezonu İspanya Ligi ACB'de çıktığı toplam 31 maçta 6.9 sayı - 4.1 ribaund, 30 maç oynadığı Euroleague'de ise 7.1 sayı - 4.7 ribaund ortalamalarıyla bitirdi.

BOYALI ALANDA DOMİNANT BİR GÜÇ: JAWAI
Avustralya Milli Takımı'nın da formasını giyen Jawai, 2009'da Okyanusya Şampiyonası'nda ülkesiyle 2.cilik de yaşadı. En son olarak İspanya'da oynayan yeni transferimiz 2.08 boyunda.. Kalıplı yapısı ve güçlü fiziğiyle birlikte dikkat çekiyor. NBA yıllarında özellikle boyu gereği 4-5 numara gibi görülse de Avrupa standartlarında pivot için boy ortalamasının biraz düşmesiyle birlikte fiziksel olarak yeterli hatta bazı açılardan fazla ve dominant kaçabilen bir pota altı oyuncusu olduğunu söyleyebiliriz. Bizde de Furkan'la birlikte 5 numaradaki ana rotasyonu döndürecek 2 temel isimden biri olacak gibi gözüküyor.

Jawai'nin güçlü olduğu noktalara gelirsek bir kere her şeyden önce fiziksel özellikleri onu farklı kılıyor. Kalınlığıyla birlikte fiziksel temaslarda rakip uzunlar için oldukça dominant ve yıpratıcı bir isim. Ve o cüssesine göre sahip olduğu ayak çabukluğu ve atletizmi de iyidir. Bu özelliklerine yakın mesafeden üst düzey bir bitiricilik eklediğini de hesaba katarsak boyalı alanda hem sırtı dönük oyunlarda hem de P&R'larda önemli bir hücum silahı olacak. Aynı zamanda bu yıl Barcelona gibi bir savunma takımında olmanın avantajlarını tıpkı eski takım arkadaşı Tomic gibi kullanarak savunma konusunda da kendini geliştirdi. Özellikle 1'e 1 savunmalarda daha ön plana çıkan Jawai'nin bir diğer artı tarafı da oyun içinde kaldığı sürelerde konsantrasyonun üst seviyede olup çok kolay dağılmaması. Ayrıca saha içinde oldukça hırslı ve agresif bir yapıda olduğunu hesaba katarsak üst seviye basketbol için mental anlamda da yeterliği olan bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. 

Bunlar pozitif noktalar.. Ancak tabi ki onunla ilgili olumsuz gözüken bazı taraflarını da söylemek gerek. Bir kere son 2 sezonda Kazan ve Barcelona gibi üst düzey basketbol içinde yer alan takımlarda genellikle kenardan gelen ve yaklaşık 15 dakika civarı süreler alan bir isim oldu. Onun fiziğindeki bir oyuncu için bu normal bir durumdu zaten. Öte taraftan geride bıraktığımız sezonun sonunda yaşadığı ciddi sakatlıktan sonra yine onun fiziğinde bir adamın eski haliyle bile dönmesi ne kadar yüksek ihtimal tartışılır. Yani ortalama bir tahminle yine 15-20 dakika civarı süreleri oynayacağını öngörebiliyoruz. Bunun yıllık olarak kendisine 1 milyon dolar harcayan bir Galatasaray LH için de yeterliliği yine bir tartışma konusu. Teknik anlamda ise çok fazla eksiklerinin üstünde durmaya gerek görmüyorum. Çünkü tarzı belli olan bir adam. Yani örnek olarak orta mesafe şutu olmayabilir ama doğru şekilde topla içeride buluştuğunda da bu eksiklerini çok net telafi edebilir hücumda. Zaten onu alırken takımınızda nereleri güçlendirip nerelerde zaaflar yaratabileceğini bildiğiniz bir adam.

Yeni sezon Galatasaray LH'inde alacağı sürelerin demin belirttiğimiz üzere 15-20 dakikalar civarı olduğunu görünce bir kere her şeyden önce Furkan'ın bu yıl daha fazla sahada kalacağını ön görmek mümkün. Bunun haricinde Jawai'nin sahada olduğu dakikalarda ona pota altında bire bir oynayacak pozisyonları hazırlamak ve kısaların onu iyi beslemesi kritik olacaktır. Eğer Jawai doğru pasları doğru zamanda alabilirse kesinlikle içeride çok önemli bir sayı opsiyonu olacak ki geçen sezonda boyalı alanda 1'e 1'i bu kadar etkili olan bir uzunumuz yoktu. Tabi bu kadar fazla içeriden oynamayı seven bir uzuna alan kalması bakımından o sahadayken şutör isimlerin de sahada olup dış şut tehdidini aynı anda ortaya koyabilmeleri önem taşıyacak. Yine aynı zamanda 4 numarada oynayan ismin de dışarıdan oynayabilen bir adam olması spacing açısından  kritik olacaktır. Ve birincil hücum silahı penetre olan oyuncular için de Jawai'nin sahada olduğu dakikaların çok verimli geçeceğini söylemek güç, çünkü o sahadayken ondan alınabilecek maksimum katkıyı almak önemli... Bu da Jamont'un durumunu nasıl bir noktaya taşır, ilerleyen günlerde göreceğiz. Ataman tüm bunların ayarlamasını yapacaktır. Savunmada ise özellikle geçen sezon Barcelona'da öğrendikleri değerli onun adına.. Birebir savunmada onu potaya kadar ittire ittire götürecek uzun pek yok. Ve rakipler için önemli bir blok tehdidi olabilen bir isim. P&R savunmasında ise bunu çok keskin oynayan takımlara karşı belki biraz zaaf yaratır ama bu durumu da sahada bulunan diğer oyuncularla birlikte takım olarak çözmek önem kazanacaktır. Toparlarsak, Ataman geçen sezon sahaiçinde olmayan bir gücü bu sene takımına katmayı hedeflemiş gibi gözüküyor taktiksel olarak ve düzenlemelerini de buna göre yapacağını tahmin ediyorum.

Nate Jawai transferi genel hatlarıyla böyle.. Onun özellikle uzun transferine çok ciddi paralar harcanmak istenmemesinden dolayı da transfer listemizde üstlere çıktığını tahmin edebiliriz. Dediğimiz üzere sahada fiziksel şartlardan ötürü belli dakikaları oynayabilen bir isim ve sakatlığından sonra eski haliyle bile dönüp dönmeyeceğini söylemek güç. Eğer o şekilde dönebilirse sahada olduğu sürelerde pota altına önemli bir güç katacağına şüphe yok ancak geri kalan süreleri de takımın kotarabilmesi önemli olacak. Şahsi fikrim orada daha fazla sorumluluk alacak bir uzunun gerekliliğine yönelikti ama bizim gibi henüz bütçe olarak elit seviyeye çıkamamış bir takım için de ''Ne kadar ekmek o kadar köfte kuralı'' hala geçerli... Rollerin yeniden belirlenmesi ve sakatlıktan iyi dönebilmesiyle beraber yine de fayda sağlayacak ve belli açılardan takıma önemli katkılar verecek bir isim olduğunu da belirtmeden geçmeyelim tekrardan. Umarız Ataman'ın kafasındaki rolün altını da doldurabilir. Hayırlı olsun...

Nathan Jawai'ye FCN Blog olarak hoşgeldin diyor ve formamız altında üstün başarılar diliyoruz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0