BBL | Dev derbi!

Beko Basketbol Ligi'nin 9. haftası dev bir derbiyle kapanıyor: Galatasaray Liv Hospital - Fenerbahçe Ülker! Eksiklere ve sorunlara rağmen Euroleague Top 16 biletini cebine koymayı garantileyen hatta grup 2.liği konusunda da önemli oranda rahatlayan takımımız lig mücadelesi açısından oldukça kritik bir maça çıkıyor. 1 galibiyet farkla üstümüzde bulunan Fenerbahçe Ülker'le karşılaşacak olan Ergin Ataman'ın öğrencileri derbiyi kazanıp puan tablosunda rakibini yakalamak, sezon başındaki Cumhurbaşkanlığı Kupası Finali'nin rövanşını almak ve tabi ki bir derbi kazanıp önemli derece moral depolamak amacında. Pazartesi akşamı saat 20:30'da başlayacak mücadele öncesi iki takımın son durumları ve ön plana çıkan noktalara baktık..

DERBİ HAVASI BAŞKADIR
Haftaiçi alınan Unicaja Malaga galibiyeti, son dönemde yaşadığımız bütün sorunlara rağmen Euroleague'de koltuğumuzu sağlama almamızı sağladı. Şimdi ise hem psikolojik açıdan bir eşik olabilecek hem de ligdeki yarış için stratejik önemi yüksek bir maça çıkıyoruz. Malaga karşısında taraftar desteğiyle birlikte takımın basketbol olarak farklı bir seviyeye çıkabildiğini gördük. Bu maçtaki oluşacak atmosferin çok daha yoğun olacağını da biliyoruz, dolayısıyla bu takımın enerjisini yukarı çekecektir. Tabi tüm bunlara rağmen karşımızda çok formda ve istim üstünde bir Fenerbahçe Ülker olacak, bu yüzden dikkat etmemiz gereken pek çok nokta da var. Ancak Fenerbahçe karşısındaki Abdi İpekçi atmosferi, Ergin Ataman'ın maça yönelik yapacağı taktik hazırlıklar, Fenerbahçe'nin yerli rotasyonunun kısmen zayıf olması gibi etkenleri de göz önüne alırsak maçı ciddi oranda kazanma şansımız var. Şu ana kadarki 8 lig maçımızdaki derecemiz 5 galibiyet - 3 mağlubiyet şeklinde oldu. İlk 8 haftada bizi skor olarak çeken oyuncuların baktığımızda en başta 13.4 ortalamayla Arroyo geliyor. Macvan çıktığı 3 maçta 11.3 ortalama yakalarken Bonsu 11.2, Erceg de 9.5 sayılık ortalamalarla oynadı. Ayrıca Cenk'in de son 2 lig maçında 15'er sayıyla oynadığını belirtmekte fayda var. 

FENERBAHÇE'DE İŞLER YOLUNDA; OBRADOVİC ETKİSİ
Son 2 sezonun, harcanan büyük paralara rağmen başarısızlıkla geçilmesinin ardından bu yaz son bir hamle yapan ama bu hamleyi sağlam bir şekilde yapan Fenerbahçe Ülker, Zeljko Obradovic'i takımın başına getirdi ve sonrası da malum.. Geçen yıla oranla kadroda da değişikliğe giden rakibimiz sezonun şu noktasına kadar kendi planları doğrultusunda oldukça iyi geldiler. Büyük bir özgüvenle oynadıkları oyun ve inatçı karakterleriyle birlikte geride olsalar bile maçlara tutundular. Bireysel anlamda birçok oyuncunun geçen yıla oranla kendini daha iyi noktaya taşıdığını görmek de mümkün.. Euroleague'de şu ana kadar içeride Barcelona'yı, hem içeride hem dışarıda da CSKA'yı yenmeleri en çok dikkat çeken galibiyetleri oldu. Bu arenadaki tek mağlubiyetlerini ise deplasmanda Katalan'lara karşı aldılar. Lige baktığımızda ise ilk 8 haftada 2 kez kaybeden bir Fenerbahçe Ülker gördük. Emir Preldzic haricinde yerli rotasyonunda direkt güvenebilecekleri bir isim olmamasının da etkisini hisseden sarı-lacivertliler, Euroleague dönüşündeki son 2 deplasmanları olan Tofaş ve Banvit'e kaybettiler. Bu maçla birlikte bu seriyi 3'e çıkarmak amacındayız. Fenerbahçe Ülker şu ana kadarki maçlarda yakaladığı 85 sayı ortalamasıyla ligin Karşıyaka'dan sonra en skorer takımı.. Savunma tarafına baktığımızda ise maç başına 74.6 sayı yediklerini görüyoruz. Bireysel olarak geçen sezondan başlayan yükselişini bu yıl da sürdüren Bogdanovic 17.1 sayıyla en skorer isimleri durumunda şu an.. Mccalebb da 11.8 sayı ortalamasıyla oynuyor. Bu sezon Obradovic yönetiminde farklı bir kimliğe bürünen Emir ise 10 sayı - 6.6 asist ortalamalarını yakaladı şu ana kadar. Son olarak Euroleague'de daha çok ön plana çıksa da muhtemelen bu maçta Obradovic'in güvendiği isimlerden biri olabilecek Bjelica'yı da belirtmek lazım.. Sırp 4 numara oyunun her alanına katkı verebilen ama özellikle hücumdaki birebir oynama becerisi ve geniş fundemental donanımıyla dikkat çekiyor. 

MAÇIN ANAHTAR NOKTALARI
Sahaiçindeki teknik veriler bir tarafa Fenerbahçe Ülker'in şu ana kadar en dikkat çeken yanı şüphesiz ki Obradovic yönetiminde kazandıkları güçlü takım psikolojisi. Kaybettikleri maçlarda bile kolay kolay vazgeçmediklerini görüyoruz ve geride olsalar bile bir şekilde oyuna tutunmayı başarıyorlar. Tabi geride olmayıp domine ettikleri maç sayısı da fazla.. Bu sebeple bizim de taraftar desteğiyle birlikte mental anlamda hep güçlü kalmamız önemli olacak, zira rakibe ufak tefek seriler bile vermemeliyiz. Teknik anlamda özellikle son 2 mağlubiyetlerine baktığımızda Banvit ve Barcelona karşısında savunma ribaundlarını toplamakta oldukça zorlandıklarını gördük. Fenerbahçe Ülker'e karşı Banvit 13, Barcelona tam 17 hücum ribaundu aldı ve bunlar hem Fenerbahçe'nin savunmasına zarar verdi hem de çok sevdikleri o hızlı gelip hızlı sayı bulma şanslarını yakalamalarına engel oldu. Bizim de özellikle üst düzey maçlara zaman zaman hücum ribaundlarıyla tutunduğumuz düşünülürse bu maçta da o ribaundları toplamak ve boyalı alanlarını işlemek önemli olacak. Tabi öte taraftan yine o hızlı hücum şanslarını vermemek adına top kayıplarını minimize etmek de yine belirleyici noktalardan biri olarak gözüküyor. Fenerbahçe'nin genel anlamda uzun kollu oyunculara sahip olması ve bazı dakikalarda çok iyi topa baskı yapmaları bu anlamda zorlayıcı bir etken ama yine de top kayıplarını azaltmak lazım, zira dönüşünde tıpkı Malaga gibi yarısahayı çok çabuk geçip sonuca gidebiliyorlar. Ayrıca geçiş hücumlarını da iyi oynadıklarını ve savunma daha tam yerleşmeden hem içeriden hem dışarıdan cezaları kesebildiklerini de gördük. Bu noktayı toparlarsak hücumda en başta Arroyo&Ender olmak üzere topa yön veren isimlerin son Malaga maçında olduğu gibi az top kaybı yaparak iyi performans göstermesi ve boyalı alandaki üstünlüğü ele alıp özellikle hücum ribaundlarını da iyi kovalamamız en önemli noktalardan 2'si gibi duruyor. Son olarak içeri yardım getirmeyi denedikleri anlarda da bulacağımız dış atışları son haftalardaki gibi kötü değil daha iyi bir yüzdeyle sokmak işimizi kolaylaştırır şüphesiz..

FORVETLERİN SAVUNMASI
Fenerbahçe'nin geniş alan bulup kolay sayıya gidemediği dakikalarda, oyun sete dönüşürken güvendiği 1 numaralı silahları şüphesiz ki forvetleri. Bogdanovic - Emir - Bjelica üçlüsünün bu konuda ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bu isimlerin birebir anlamda pas-penetre-şut tehditlerinin hepsini en doğru şekilde kullanabiliyorlar ve bu da onların hücumları açısından önemli bir nokta. Bu yüzden bu yönlerine karşı alacağımız önlemler de kritik olacak. Banvit'in Mejia&Chuck Davis, Barcelona'nın Papanikolaou&Nachbar gibi forvetlerinin Fenerbahçe'ye karşı çok iyi oynadıklarını ve Bogdanovic-Bjelica gibi isimlerle olan eşleşmelerde üstün geldiklerini görmüştük. Bizim ise zengin olduğumuz kısım forvet rotasyonu değil, dolayısıyla sadece birebir kullanarak eşleşmemiz de zor. Bu anlamda eğer oynarsa Hairston, Bogdanovic ya da Bjelica'ya karşı bir üstünlük kurabilir. Biraz daha zorlama bir ihtimal düşünürsek, belki Bonsu'yu 4 numaraya çekerek onun atletizm ve çabuk ayaklarından faydalanmak ve Bjelica'nın yüzü dönük savunmasını kolaylaştırmak da bize yardımcı olabilir. Çünkü Macvan-Erceg'in bu konuda yetersiz kalma ihtimalleri de var ki Bonsu-Furkan gibi bir ikiliyle hücum ribaunlarını toplamak da daha kolay olabilir. Hatta rakibin birebirlerini yavaşlatmak adına Ergin Ataman'ın çok uzun sürelerde olmasa da kullandığımız zaman hep katkı veren 3 uzunlu-eşleşmeli alan savunması da yine bir alternatif önümüzde.. Çünkü şu ana kadar Fenerbahçe'nin zaman zaman alan savunmasına hücum etmekte zorlandığını gördük ama bunu çok uzun sürelerde yapmak sağlıklı olur mu emin değilim..

Teknik olarak bu noktaların üstünde durulabilir. Her ne kadar derbi atmosferinde özel bir motivasyonla oynayacak olsak da belli noktaların üstüne de çok iyi gitmemiz gerektiği bir gerçek.. Ne olursa olsun, karşımızda Avrupa'nın en formda takımlarından biri bulunuyor. Ama herkesin olduğu gibi onların da belli zaafları var.. Bunların farkında olarak kendi taraftarımız önünde, sezonun muhtemelen en iyi atmosferinde ve iyi bir maç önü hazırlığıyla birlikte çıkacağımız bu maçı kazanmak bizim için çok zor değil. Biz inanıyoruz, siz de inanın.. Ve şu maçı alıp daha güzel günlere doğru yol alalım. Başarılar Yenilmez Armada!



Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0