THY Euroleague | Kazanma karakteri...

THY Euroleague ilk tur mücadelesinde grubun en kritik maçlarından birine Malaga karşısında çıkan Galatasaray Liv Hospital karşılaşmayı 78-70'lik skorla kazanmayı başardı ve oldukça önemli bir galibiyet aldı. Maç boyu çekişmenin sürdüğü oyunda sonlarda hata yapmadan skor avantajını korumayı başaran takımımız galibiyete uzanırken böylece hem Top 16'ya kalmayı garantiledi hem de 2.lik yolunda çok büyük bir adım attı. Bu önemli galibiyette Carlos Arroyo 22 sayı - 5 asistle yıldızlaşırken Ender Arslan da 17 sayı - 4 asisle ön plana çıkan isimlerden oldu. 

Maça 7-0'lık bir seriyle hızlı başlayan takımımız Malaga'nın aldığı mola dönüşünde ise yediği seriyle 8-7 geri düştü. Ancak buna karşılık vermekte geç kalmayıp yeniden üstünlüğü ele almayı bildik. Savunmadaki konsantrasyonumuz ve hücumdaki enerjik yapımızla bu bölümü 19-16 önde geçtik. İkinci çeyrek bizim için o kadar iyi başlamadı. Kenardan gelen Ender'in ilk dakikalarda biraz tutuk kalması ve özellikle Domercant'in de kötü durumunun devam etmesi hücum ritmimizi düşürdü. Malaga bu dakikalarda ilk kez aradığı ortamı buldu ve öne geçip farkı 8'e kadar da çıkardılar. Ancak devrenin sonlarına gelinirken Ender'in sorumluluk almaya başlayıp art arda gelen 6 sayısı ve Arroyo'nun yeniden oyuna dahil olup attığı ekstra basketlerle çok çabuk bir seri daha yakalayarak soyunma odasına gitmeden önce 40-39'la yeniden üstünlüğü ele geçirdik. İkinci yarıya Malik'in penetre üzerinden üretim sağlamasıyla birlikte girdik ancak periyot ilerledikçe sayı bulmakta zorlandık. Buna rağmen Malaga'nın da hücumda bir seri yakalamasına izin vermeyen takımımız yakın giden çeyrek sonunda 55-53'le üstünlüğü sürdürmeyi bildi. Son periyotta aslında savunma direncimiz düşmese de özellikle Furkan'ın faul probleminden ötürü kenarda olduğu dakikalarda ribaundları toplamakta zorlandık. Ve bunlar da Malaga'ya ikinci şans sayıları tanıdı. Ancak özellikle Furkan'ın da oyuna yeniden dahil oluşundan sonra takımımız farkı 6-8 sayıya sabitledi. Maç sonunda Malaga'nın dönme çabalarına rağmen Ender'in de bireysel anlamda sorumluluk alıp doğru tercihler yapmasıyla birlikte fazla hata yapmadık ve karşılaşmadan 78-70 galip ayrılmayı başardık. 

Bu kritik galibiyetin nasıl geldiğine bakarsak bir kere herşeyden önce takımda kazanma inancını gördük. Tüm olumsuzluk ve eksiklere rağmen takım, bu maçı kazanmayı kafasına koymuştu ve sahaya yansıyan vücut dilinde de bunu görmek mümkündü. Bu sebepten ötürü kritik dakikaları fazla hata yapmadan geçtiğimizi söyleyebiliriz. Teknik olarak en doğru yaptığımız iş Malaga'nın o fast-break&geçiş hücumlarını oynamasına çok izin vermememiz oldu. Burada anahtar nokta tabi ki kendi hücumumuzda dengeli oynamamızdı. Maçtan önce Ergin Ataman'ın rakibin ikili sıkıştırmalarına yönelik bazı çalışmalar yapmasını bekliyorduk ve bu maçta takım Malaga savunmasına karşı daha doğru ve akıllı hücum ettiğimizi de gördük. Sadece 2. çeyrekte biraz bu kontrolü kaybettik ki o çeyrekte yediğimiz toplam sayı 23 oldu zaten.. Diğer çeyreklerde ise sırasıyla: 16-14-17.. Tabi Malaga'yı bu kadar yarısaha hücumuna hapsedince onların da verimliliğini düşürdük ve set hücumlarını da iyi savunduk. Buradaki tek eksiklik rakibe özellikle ikinci yarıda verdiğimiz hücum ribaundları oldu. Bu da oyunu koparma fırsatımızı olumsuz etkilemiştir ama sonuca yönelik çok bir etkisi olmadı, biz kazandık. Hücumda özellikle Arroyo&Ender ikilisinin iyi performanslar ortaya koyması ve topu doğru yönlendirmeleri galibiyetin anahtarlarındandı. Belki dış atışlarda takım olarak yine kötüydük (4/19-%21) ancak hem dış oyuncuların penetreleri hem de uzunlara içeride iyi top indirmemizle iki sayılık atışlarda (27/47)'lik bir isabet oranı sağladık. Ki bu 27 isabet Euroleague'de sezonunun en yüksek miktarlarından biri oldu. Bireysel anlamda Arroyo'nun direksiyonda olması ve 22 sayı - 5 asist üretmesi, Ender'in de adeta bir ko-pilot gibi katkı verip 17 sayı - 4 asistlik performansı önemliydi. Tabi onlar kadar Bonsu'nun yokluğunda 8 sayı - 12 ribaund - 2 asist - 1 top çalma - 1 blokla oynayan Furkan'ın da hakkını vermek lazım.. Genç oyuncumuz sahaya yürek koydu resmen. Ayrıca Macvan da oynadığı 30 dakikada 9 sayı - 8 ribaund - 3 asistlik katkıyla iyi bir verim sağladı. Erceg belki yine hücumda pek birşey katamadı ama akıllı savunmasını ve 16 dakikada çektiği 5 ribaundu artı hanesine yazmak da mümkün... Son olarak Hairston'a da değinirsek: yıldız oyuncu geldiğinden bu yana en iyi maçını çıkardı. Belki en kritik anlarda sahneye çıkmadı ama geçiş dakikalarındaki iyi oyunu ve sorumluluk almasıyla birlikte 13 sayı üretti.

Bu maçta şartlar ne kadar zorlaşırsa zorlaşsın Ergin Ataman'ın galibiyet için formül üretme konusunda ne kadar önemli bir koç olduğunu tekrardan gördük. Tabi daha önemlisi takımın bu maçta gösterdiği o vücut dilindeki istek ve kazanma arzusuydu. Bu psikolojimizi, inancımızı ve mücadele anlayışımızı sürdürebildiğimiz sürece teknik eksikliklerin üstesinden gelmek de çok daha kolay olacak tabi. Bunu sezonun geneline yaymak hedeflerimize ulaşmak açısından önemli bizim adımıza.. Öte taraftan gruptaki diğer maçların da sonuçlarına baktığımızda Top 16'ya kalmayı artık matematiksel olarak da garantiledik. Daha önemli olan nokta ise Bayern Münih ve Malaga'nın kaybetmesiyle birlikte 2.lik yolunda çok ciddi bir avantajı ele geçirmemiz.. Eğer haftaya içeride, Euroeleague'e büyük oranda havlu atan Stelmet'i yenersek 2.liği matematiskel olarak da garantileyeceğiz ve son haftaki Bayern Münih deplasmanı bizim için formaliteye dönüşecek. Tabi o karşılaşmadan önce Pazartesi günü Abdi İpekçi'de oynayacağımız ve lig yarışımız için çok büyük önem taşıyan Fenerbahçe Ülker maçı var.. Sadece lig yarışı açısından değil, kazanıldığı takdirde bize büyük moral de katacak bu derbiyi bekliyoruz artık. Hem de sabırsızlıkla...

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0