Etikten bahsedecek son kurum..

Tokatspor maçında sağ dizinden sakatlanan 19 yaşındaki yabancı oyuncumuz Bruma, sakatlığı nedeniyle sezonu kapattı. Bu talihsiz olay sonrasında yabancı kontenjanı konusunda sorun yaşayan takımımız Bruma'nın sözleşmesini dondurup Hajrovic veya Telles'e lisans çıkartması bekleniyordu. Bekleniyordu, beklenmesine ama adalet - dürüstlük ve etik değerlerin yegane emsali Yıldırım Demirören ve ekibinden oluşan TFF'nin buna izin vermeyeceği, yine bir başka etik değerler savunucusu Mete Düren tarafından 'resmen' açıklandı. TFF'de basın sözcüsü olarak görev yapan şahısın, daha herhangi bir girişim yokken "Başvuruda bulunmasınlar, böyle birşey yapmayız" diye açıklama yapmasını da size bırakıyoruz. Ama kazın ayağı öyle değil, gelelim konunun etik kısmına..

Son günlerde yaşananlar hepimizin malumu.. Bruma'nın sezonu kapatması sonrasında başvuru yapmamamıza rağmen "Böyle bir talep gelirse sözleşmesini dondurmayız, böyle birşey yok" diye açıklama yapan Mete Düren'i biraz daha yakından tanıyalım mı? Aslında hakkında ufak bir internet araştırması yapılsa, herşey netlikle görülebilir. Ancak biz kendisini yazının içerisinde tanıtmak ve hakkında bir kaç kelam etmek istedik. Tabii yazımızın ana konusu yalnızca Düren değil, ona yol gösteren şahıslar olacak. İki dönem önce Beşiktaş yöneticiliği yapan ve Yıldırım Demirören ile birlikte görev yapan Mete Düren'in geçmişte yaptığı açıklamaların ve yaptırımların bu dönemde karşısına çıkması son derece üzücü olsa gerek. Geçmişte yaptıklarını unutup, bu dönemde kurallardan bahsedenlere, o kuralların kimin için ve hangi şartlarda kullanıldığını sormak gerekir. 2009-2010 sezonunda Mathias Delgado'nun sözleşmesini, 2010-2011 sezonunda ise Michael Fink'in sözleşmelerini yabancı kuralı izin vermediği için birer yıl donduran, 2011-2012 sezonunun devre arasında Filip Holosko'yu da sakatlandığı dönemde (2 ay süren bir sakatlık) İstanbul BŞB'ye bedelsiz olarak ve maaşını ödemek koşuluyla kiralayan siyah-beyazlı takımının yönetim kadrosunda sizce o gün kim yer alıyordu? Futbol komitesi üyesi ve basın sözcüsü ünvanıyla görev yapan, tanıdık bir sima; Mete Düren!

O gün federasyonun kurallarını en güzel şekliyle uygulayan ve tüm hareketlerini "etiklik" ilkesine bağlı gerçekleştiren nedense söz konusu Galatasaray olduğunda bir anda "Yapamazlar, edemezler" moduna girmiş durumda. Bruma'nın sözleşmesinin dondurulmasının mümkün olmayacağını ifade eden TFF yöneticisi Mete Düren, aynı oyuncunun Gaziantepspor'a kiralanmasının da etik olmayacağını beyan etmiş. Vakti zamanında aynı nedenlerden ötürü Holosko'yu başka takımlara kiralarken etik değerlerden haberi yoktu demek ki. Yada bu konunun etik olmak ile olmamakla herhangi bir alakasının olmadığının farkında değil şuan, söz konusu Galatasaray ise bir şekilde pürüz çıkartmaya dayalı çalışan kurumun bir parçası olarak.

Oyuncuların sözleşmelerinin dondurulması, dondurulmaması bir kenara. Türkiye'deki tüm adalet kurumlarının, Avrupa'da futbolun bir numaralı yöneticisi UEFA'nın, Avrupa'nın en büyük spor yargılama kurumu olan CAS'ın, Avrupa'nın önde gelen yargı kurumlarından İsviçre Federal Mahkemeleri'nin görüş birliğine varmışcasına karar verdiği bir şike dosyası vardı. 2 yıldır süren tüm adli ve idari yargılamaların yanı sıra, sportif yargılamalarda da "ŞİKE VE TEŞEBBÜS BULUNMAKTADIR." kararı veren bir adalet mekanizması var, kararlar ortada. Bu kararlara rağmen halen çıkıp "Bizim için bu konu kapandı" diyen bir TFF yöneticisi Mete Düren. Tüm ülkenin, kıtanın ve hatta dünyanın kabul edip tescillediği şike davasının üzerini örtmeye çalışan Demirören ve ekibinin bugün çıkıp etikten, haktan veya hukuktan bahsetmek gibi bir lüksü yok. Geçmişte yaptıklarını unutup, Delgado - Fink ve Holosko'nun hesabını vermeden birde üzerine şike konusunda çuvalladıklarını da alenen unutan Mete Düren'in bugün kulübümüze veya herhangi bir kuruma, şahısa "etik değerleri" hatırlatması son derece ironiktir. Fatih Terim'in milli takımın başına nasıl geçtiğini, hepimiz biliyoruz. Galatasaray başkanı Ünal Aysal'a ana avrat küfürler saydıran Vedat İncefe'nin milli takımlar altyapı organizasyonuna nasıl getirildiğini biliyoruz. Geçen sezon Galatasaray'ın şampiyonluğunun nasıl engellenmeye çalışıldığını, bir önceki sezon şampiyonluğumuzu nasıl geciktireceklerinin hesabını yapanları da biliyoruz. Galatasaray'a kupa vermemek için ülkeyi terkedenleri de, bu ülkenin hiç bir stadyumuna gidemeyenleri de biliyoruz. İşte bu malum kurumun basın sözcüsünün bu şekilde ekran karşısına çıkıp, etik değerlerden, ahlaki ilkelerden bahsetmesi komik bile değil. 

Siz önce geçmişte yaptıklarınızın, halen yapmaya devam ettiklerinizin ve adaleti, tüm dünyanın uyguladığı kararları uygulamaktan korkma sebebinizi açıklayın. Bunun hesabını verin. Galatasaray'a nasıl engel oluruz, nasıl işi yokuşa süreriz diye düşünmek yerine Türk futbol tarihinin en büyük lekesine nasıl bulaştığınızı açıklayın. Şikeden yargılanan, evrakta sahtecilik yapan kulübün yöneticileri olarak TFF'nin başında olmanız bile en büyük ironi iken, geçmişte yaptıklarınızı unutup bugün Galatasaray'a etik ve ahlak dersi vermeye kalkmanız sadece acınacak durumda olduğunuzu gösterir. 2 sezon önce göbeğinizi kaşıyarak izlediğiniz, haline güldüğünüz Galatasaray öyle büyük bir çınar olduğunu gösterdi ki, iki yıldır her türlü engellemelerinize rağmen, stadyumlara gelemeyip kupa verememenize ve verdiğiniz Süper Kupa sırasında da suratınız kıpkırmızı olmasına rağmen şampiyonluk kupasını müzesine götürmüştür. Uzun lafın kısası.. Galatasaray'a etik değerleri öğretecek son kurum sizsiniz. Kendi işinize bakın.. Yaptıklarınızın hesabını verin. Yapacaklarınızın hesabını nasıl olsa biz size bir şekilde soracağız. Ama tarih, sizi de, Türk futboluna bu kara lekeyi sürenleri de unutmayacak. Unutursak veya unutturmaya çalışanlara göz yumarsak, yüzümüze tükürsünler.

Dipnot: Sayın Düren. Tıp alanında yaptığınız çalışmalar kapsamında çok başarılı bir cerrah olduğunuz aşikar. Lütfen kendi işinizi yapın. Türk futbolunu yönetmeye kalkmayın.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0