Mercek Altında: Guillermo Burdisso

Avrupa'da bir gün önce, Türkiye'de ise dün gece itibariyle biten devre arası transfer döneminde fazlasıyla hareketli bir süreç geçiren Galatasaray, transferin son gününde savunmanın ortasına takviyede bulundu. Arjantin'in köklü kulüplerinden Boca Juniors forması giyen 25 yaşındaki savunma oyuncusu Guillermo Burdisso'yu sezon sonuna kadar kiralık olarak kadrosuna katan takımımız böylelikle ara transfer dönemine ait 9. transferini gerçekleştirmiş oldu. Arjantin milli takımda da forma giyen Burdisso'yu daha yakından tanımak için, mercek altına aldık..

A TAKIMDA 3 MAÇ VE MİLLİ TAKIM..
Arjantin'in merkezinde ve Sierras Chicas Dağları'nın eteklerinde, başkent Buenos Aires'in 700 km kuzey batısında yer alan ülkenin en büyük ikinci sanayi şehri olan Cordoba kentinde 24 Nisan 1988 yılında işçi bir ailenin küçük oğlu olarak dünyaya gelen Guillermo Enio Burdisso, tıpkı kendisinden yedi yaş büyük ağabeyi Nicolas Burdisso gibi futbol topunun peşinden gitti. Boca Juniors altyapısında futbola başlayan ağabeyi Nicolas'ın aksine, bölgesel lig takımlarından Club El Porvenir altyapısında futbol eğitimini almaya başlayan Guillermo takvim yaprakları 2006'yı gösterdiğinde kariyerinin ilk profesyonel sözleşmesine imza attı. Guillermo her ne kadar 18 yaşında profesyonel kontrata imza atsa da, 2008 yılının sonuna kadar siyah-beyazlı takımın B takımında forma giymeye devam etti. A takım seviyesinde sadece 3 maçta forma şansı bulan genç savunmacı 2009 yılının başında Rosario Central kulübüne bedelsiz olarak transfer oldu.

Arjantin liglerinin statüsü Avrupa'ya istinaden oldukça farklılık göstermekte. Açılış ve kapanış olarak iki farklı lig oynayan Tangocularda sezonun ilk yarısı Apertura (Torneo) olarak oynanırken, ikinci yarısı da Classura (Torneo Final) olarak oynanmakta. 2009 yılının başında Rosario Central takımı ile 5 yıllık sözleşme imzalayan Burdisso, yeni takımının forması altında ilk maçına 28 Şubat 2009 tarihinde Banfield ile deplasmanda oynanılan karşılaşmada çıktı. Torneo Final Ligi'nin dördüncü haftası olarak kabul edilen karşılaşmada 90 dakika sahada kalan Burdisso takımının sahadan 3-1 mağlup ayrılmasına engel olamazken, mavi-beyazlı ekibin tek sayısını da kaydetti ve ilk maçında golle tanışmış oldu. Gösterdiği performans sonrasında ilerleyen haftalar adına teknik direktör Gustavo Alfaro'nun değişmez isimlerinden birisi olan Burdisso, ilk 3 haftasında forma giyemediği ve toplamda 19 maç üzerinden oynanılan Torneo Final Ligi'nde ilk sezonunda tamamı 90 dakika olmak üzere 12 karşılaşmada forma giydi. Huracan karşılaşmasında 9. dakikada kırmızı kartla oyun dışı kalan Burdisso, oynadığı maçlarda iki kez rakip fileleri havalandırmayı başardı. Rosario Central sezon sonunda küme düşmemek için Belgrano takımı ile play-out karşılaşması oynarken, Burdisso iki karşılaşmada da takımdaki yerinden uzak kalmıştı. Rosario iki maç üzerinden oynanılan play-out serisinde Belgrano karşısında ilk maçta deplasmanda 1-0 galip gelmiş ve kendi evinde 1-1 berabere kalarak bir sonraki sezon olan 2009 yılının son bölümünde oynanacak olan Apertura'da oynama hakkını elde etmişti.

2009-10 sezonu olarak kabul edilen futbol sezonunda Arjantin Ligi'nin açılış organizasyonu olarak kabul edilen Apertura'da mücadele eden Rosario Central forması altında tamamı ilk 11'de ve 90 dakika olmak üzere 18 maçta forma giyen Burdisso bu karşılaşmalarda rakip fileleri 2 kez havalandırdı. 19 maç üzerinden oynanılan Apertura'da teknik direktörünün tercihi doğrultusunda sadece tek bir maçta forma giyemeyen Burdisso gösterdiği performans ile dikkatleri üzerine çekti. Genç oyuncu bu karşılaşmalarda iki kez sarı kart görürken takımı adına en istikrarlı isimlerin başında geldi. 2010 yılının ilk aylarından itibaren oynanmaya başlayan Classura'da mücadele eden Rosario Central forması altında ilk 12 hafta kadronun değişmezlerinden olan Burdisso, takımının Boca Juniors deplasmanında 2-1'lik zaferinde de başrol oynuyordu. Genç oyuncu o maçta sağ bekte görev yaparken, savunmada gösterdiği performansın yanı sıra hücumda da takım arkadaşlarına 2 kez golden önceki son pası aktaran isim oluyordu. Ligin 13. haftasında Argentinos karşısında 34. dakikada sakatlanarak kenara gelen Burdisso, takımdan beş hafta uzak kaldı. Burdisso'nun sakatlığında savunmada büyük problemler yaşayan Rosario Central sezon sonunda Primera B'ye düşmekten kurtulamadı. 2009-10 futbol sezonunda 33 resmi karşılaşmada (tamamı ilk 11 ve 31'inde doksan dakika) mücadele eden Burdisso rakip fileri de 2 kez havalandırmayı başardı. 2010 yılında gösterdiği performansla Arjantin milli takımına davet edilen Burdisso, sezon sonunda takımdan ayrılmak istediğini açıkladı.

EN BÜYÜK 3 TURNUVA: ŞAMPİYONLAR LİGİ, LİBERTADORES VE SUDAMERICANA..
Arjantin'de sonra eren Classura'nın ardından Avrupa'da 2010-11 sezonu başlamak üzereyken Roma'da forma giyen Nicolas Burdisso'nun referansıyla birlikte İtalyan ekibinin yolunu tutan Guillermo Burdisso için yurtdışında tecrübe edilen ilk deneyim pek başarılı geçmedi. 500bin euro kiralama bedeli ve 4.7 milyon euro satın alma opsiyonuyla Roma'ya kiralanan Guillermo Burdisso hazırlık maçlarında ağabeyi Nicolas Burdisso ile birlikte sarı-kırmızılı ekibin savunma tandemini oluşturmasına karşın teknik direktör Claudio Ranieri tarafından kadroda pek fazla şans bulamadı. Seria A'nın ikinci haftasında oynanılan Cagliari deplasmanında 25. dakikada oyuna giren Burdisso, bir sonraki hafta Bologna karşısında da 33. dakikada oyuna dahil oldu. Bu iki karşılaşmanın dışında herhangi bir maçta forma giymeyen Burdisso, kariyerinde ilk kez Şampiyonlar Ligi deneyimini de Roma forması altında yaşadı. Bayern Münih ile oynanılan grubun ilk maçında 18 kişilik maç kadrosunda ismi bulunan Burdisso bu maçta forma giyemezken, grubun dördüncü karşılaşması olan Base deplasmanında son 10 dakika ağabeyi Nicolas Burdisso'nun yerine oyuna dahil oldu ve kariyerinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi organizasyonunda forma giymiş oldu. Roma forması altında sadece 135 dakika forma giyebilen Guillermo Burdisso sezon sonunda büyük bir hayal kırıklığı ile Arjantin'in yolunu tuttu. Genç savunma oyuncusu için kariyerinin ilk yurtdışı deneyimi büyük bir hüsran olmuştu.

2011-12 sezonu öncesinde Rosario Central tarafından bir başka Arjantin Ligi ekiplerinden Arsenal Sarandi'ye kiralanan Burdisso'nun kariyerinin dönüm noktası belki de mavi-kırmızılı takım oldu. Bir sezon önce 500bin euroluk kiralama bedeli ile Roma'nın yolunu tutan Guillermo Burdisso yine aynı kiralama bedeli ile Arsenal Sarandi'nin yolunu tuttu. Güney Amerika kıtasının en önemli iki turnuvası olarak kabul edilen Copa Libertadores ve Copa Sudamericana'da mücadele etme şansı yakalayan Guillermo Burdisso gösterdiği performans ile dikkatleri üzerine çekti. Arsenal Sarandi forması altında Apertura ve Classura'da tamamı ilk 11 ve kırmızı kartla oyundan atıldığı Newel's Old Boys karşılaşması dışında tamamı 90 dakika olmak üzere toplamda 33 karşılaşmada forma giyen Burdisso bu karşılaşmalarda rakip filelere 6 gol bıraktı. Copa Libertadores turnuvasında gruplarda elenen Arsenal Sarandi formasını 6 kez giyen Burdisso, Copa Sudamericana'da çeyrek final oynayan mavi-kırmızılı ekibin formasını da bu turnuvada 5 kez giydi. Toplamda 11 kez Güney Amerika'nın en büyük organizasyonlarında forma şansı bulan Burdisso bu mücadelelerde 90 dakika sahada kaldı. Sezonu ilk kez 40 maçın üzerinde (44 resmi maç, 43 maçta 90 dakika) tamamlayan Burdisso gösterdiği istikrarlı performansın ardından ülkenin en büyük takımı Boca Juniors'un transfer listesinde yer aldı. Sarı-lacivertli ekip tarafından bonservisinin %25lik kısmı 350bin euroya alınan Burdisso'nun haklarının %50'si menajerlik şirketi HAZ Sports'ta kalırken, %25lik kısmı Rosario Central takımında kaldı. Burdisso'nun bonservisinin %25ine sahip olan Boca Juniors menajerlik şirketi ile yaptığı özel prosedür sonrasında oyuncuyu oynatma hakkına da sahip oldu.

Arsenal Sarandi forması altında gösterdiği performansla Boca Juniors'un yolunu tutan Guillermo Burdisso, yıllar önce ağabeyinin oluşturduğu savunma tandemini oluşturan önemli isimlerden birisi oldu. 2012-13 sezonu öncesinde Rosario Central ile hazırlık kampı yapmadığı için sıkıntı yaşamış olsa da bu eksiklerini kısa sürede kapatmayı bildi. Boca Juniors forması altında ilk maçına Apertura'nın üçüncü haftasında All-Boys karşısında çıkan ve 90 dakika sahada kalan Guillermo Burdisso kariyerindeki geleneği devam ettirdi. All-Boys karşısında ilk kez Boca Juniors forması giyen ve ilk maçında ilk golünü kaydeden Burdisso bu karşılaşmanın ardından sezon sonuna kadar savunmada Rolando Schiavi'nin partneri oldu. Copa Libertadores'te çeyrek final oynayan Arjantin ekibinin önemli isimlerinden birisi olan Burdisso, toplam dört turnuvada boy gösteren Boca Juniors'ta geçirdiği ilk sezonunda 32 karşılaşmada forma şansı buldu. Bu maçların tamamında (maçın sonunda kırmızı kart gördüğü River Plate derbisi dahil) 90 dakika sahada kalan genç savunmacı 3 gol kez rakip fileleri havalandırırken, takım arkadaşlarına da 2 kez golden önceki servisi yapan isim oldu. Burdisso için son iki sezon Apertura&Classura deneyimlerinin yanı sıra Sudamericana ve Copa Libertadores gibi kıtanın en büyük iki turnuvasında boy göstermek ve bu organizasyonda son iki sezonda 30'a yakın maç oynamak büyük bir tecrübe kazanmasını sağladı.

2012-13 sezonunda gösterdiği performansla Boca Juniors kadrosunda değişmez isimlerden birisi olan Guillermo Burdisso, yeni sezon öncesi kadroya Atletico Madrid'den transfer edilen tecrübeli stoper Daniel Cata Diaz ile birlikte Boca Juniors'un savunma tandemini oluşturdu. Apertura'da ilk dört hafta aralıksız olarak savunma tandemini oluşturan ikiliyi, ligin 4. haftasında oynanılan Estudiantes karşılaşmasında 2 dakikada (88 ve 90) kırmızı kart gören Burdisso bozmuş oldu. Velez karşısında cezası nedeniyle oynayamayan Burdisso, bir sonraki hafta Olimpo maçında savunmadaki yerini geri alsa da gösterdiği kötü performans sonrasında takımının sahada 3-0 mağlup ayrılmasının baş sorumlusu ilan edildi. Beş hafta takımdaki yerinden uzak kalan ve maç kadrosuna dahi giremeyen Burdisso, ligin 12. haftasında deplasmanda oynanılan Goody Cruz karşılaşmasında yeniden savunmadaki yerine geçti. Bu karşılaşmada sakatlığı sebebiyle forma giyemeyen sol bek Insua'nın yerine o bölgede oynayan Cata Diaz'ın boşluğunda stoperde görev yaptı. Burdisso bu mücadelenin ardından sezonun son haftası oynanılan Gimnasia karşılaşmasına kadar maç kadrosunda yer almasına rağmen, süre bulamadı. Gimnasia karşılaşmasında da 90 dakika forma şansı bulan Guillermo Burdisso teknik direktör Carlos Bianchi ile yaptığı görüşmenin ardından sezon sonuna kadar düzenli olarak forma giyebileceği bir takıma kiralanmak istediğini belirtti. Bu görüşmenin ardından 25 yaşındaki savunma oyuncusu Boca Juniors'ta transfer listesine konuldu.

SERT, AGRESİF, GÜÇLÜ..
Galatasaray'ın savunma kurgusunda hem topa hem rakibe sert bir oyuncunun eksikliği uzun bir süredir yaşanılan sıkıntıların başında geliyordu. Son derece kırılgan bir savunma yapısına sahip olan Roberto Mancini'nin elindeki rotasyonda bu anlamda orta alandaki sertliği Felipe Melo arttırsa da, savunmada bu derece sert bir oyuncunun olmaması zaman zaman sıkıntılar yaşatabiliyordu. Bu kapsamda hem topa hem rakibe sert bir oyuncu olan Burdisso'nun bu sıkıntıyı kısmen gidereceği aşikar. Aynı zamanda 188'lik boyuyla hava toplarında da rakiplerine üstünlük kurmayı başaran Burdisso'yu daha önce ligimizde forma giyen Lugano'ya benzetenlerin sayısı azımsanmayacak sayıda..

1 yorum:

  1. Fazla gerilime gelemiyor ve sık sık kırmızı kart görebiliyor gibi geldi bana. Bu biraz düşündürücü.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0