STSL | Şampiyonlar Ligi için dev adım..

Spor Toto Süper Lig'de bitime iki hafta kala ezeli rakibi Trabzon'a deplasmanda konuk olan Galatasaray, rakibi karşısında ilk yarısı golsüz biten karşılaşmadan 4-1'lik net galibiyetle ayrıldı ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılım için ligin son haftasında önemli bir avantaj elde etti. Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda oynanılan karşılaşmada tribünlerde yalnızca kadın ve çocuk taraftarlar yer alırken, Galatasaray'a galibiyeti getiren goller Wesley Sneijder (2) - Selçuk İnan ve Umut Bulut'tan geldi. Karşılaşmada iki kez frikikten gol bulan takımımızda, özellikle Wesley Sneijder'in yaklaşık 40 metreden kaydettiği müthiş gol haftaya damgasını vurdu!


Hafta ortasında Ziraat Türkiye Kupası'nı uzun bir aradan sonra Eskişehirspor karşısında Wesley Sneijder'in tek golüyle kazanan Galatasaray adına karşılaşma öncesinde dikkat çeken bir nokta vardı. Roberto Mancini sezon boyunca sürekli farklı onbirler denerken, sezonun son bölümünde doğru kadroyu sahaya sürmeye başladı. Eskişehir karşısında kazanan onbiri sahaya süren Mancini, takımın saha içerisinde dizilişinde yine kendisine has müdahalelerde bulundu. Sabri'yi savunmanın soluna, Telles'in savunmanın önüne atan Mancini, forvet arkasında serbest oyuncu rolünde Wesley Sneijder'i görevlendirmişti. İlk yarının yarım saatlik bölümünde rakip kaleye sadece Selçuk İnan'ın şutlarıyla tehlike yaratan Galatasaray, oyunun son onbeş dakikalık bölümünde toparlanıp Burak Yılmaz ve Wesley Sneijder ile de fırsatlar bulsa da bunları gole çeviremedi. Trabzon adına savunmanın arkasına atılan toplara Henrique'nin hareketlenmesine odaklı bir anlayış sergilenirken, Olcan'ın sık sık içeriye bindirmesi de tehlike arz eden pozisyonların oluşmasına etken oldu. Bu noktada dikkat çekmemiz gereken bir husus var. Mancini her ne kadar savunmanın sağında Semih'i görevlendirse de, genç savunmacı aslında üçüncü stoper gibiydi. Sağ stoper olarak Semih, sol stoper olarak Hakan'ı görevlendiren Mancini orta alanı da Chedjou ile sağlama almıştı. Kamerunlu tecrübeli oyuncu Chedjou sık sık orta alana çıkarken, Melo'yu da geriden oyun kurma konusunda rahatlatıyordu. Ancak savunmanın arkasına atılan toplarda -bu maç için şansımız denilebilir- Henrique'nin ağır kalması ve Chedjou'nun neredeyse kusursuz kademe anlayışı ev sahibi adına çok ciddi bir atak oluşmadan ilk yarının tamamlanmasını sağladı.

İkinci yarı öncesinde takımın formasyonunu normale çeviren Mancini, sol bek pozisyonuna Telles'i çekerken Sabri'yi de sağ öne çekmişti. Sneijder'i sol tarafa yakın oynatan İtalyan teknik adam takımın sahaya daha istekli ve tempolu dönmesini de sağlamıştı. İlk yarıda temposu yerlerde sürünen takım, ikinci yarının on dakikalık bölümünde baskıyı kurdu ve Semih'in sağ kanattan getirdiği topta Wesley Sneijder'in ceza sahasına girer girmez gelişine vurduğu pozisyonla golü buldu. Bu golden bir kaç dakika sonra da 1 yıldan fazla bir süredir frikikten ağları sarsmayan Selçuk İnan sahne aldı ve ceza sahası yayı üzerinden -en sevdiği işi yaparak- topu iki direğin kesiştiği noktaya gönderdi. Onur'un ve barajın bakışları arasında top filelerle buluşurken Selçuk İnan adına da ayrı bir istatistik oluştu. Trabzon deplasmanında daha önce denize bakan kalede Tolga Zengin'i iki kez avlayan Selçuk, bu sefer ters kalede Onur Kıvrak'ı da avlamış oldu. Trabzon deplasmanında ikinci yarının ilk 10 dakikasında farkı 2'ye çıkartan takımımız, 60. dakikada Fırat Aydınus'un beyaz noktayı göstermesiyle sarsıldı. O dakikaya kadar karşılaşmanın en etkisiz isimlerinden birisi olan Telles, ceza sahası içerisinde Olcan'ı arkadan yaptığı müdahaleyle indirdi, Aydınus beyaz noktayı gösterdi. Bu penaltıyı fazla tartışmaya gerek yok, keza Telles'in hareketi oldukça kontrolsüz ve ceza sahası içinde rakibinin avantajını bozmaya yönelikti. Topun başına geçen Adrian çok sert ve düzgün vuruşla Muslera'nın uzandığı köşede golü buldu. Bu gol skoru bire indirse de, oyunun kontrolü Galatasaray'ındı. Telles'i kenara alan Mancini, forvet hattını ikiledi ve Umut'u oyuna sürdü. Formasyon bazında yeniden bir değişiklik yapan İtalyan teknik adam savunmayı Semih-Chedjou-Hakan-Sabri dörtlüsüyle kurdu, Yekta - Melo - Selçuk üçlüsünün önüne Sneijder'ı attı. Umut ve Burak ise önde çift forvet olarak sahaya yayıldı. Oyuna girdikten sadece 3 dakika sonra (73) sağ kanattan Semih'ih getirdiği topu boş kaleye yuvarlayan Umut farkı yeniden ikiye çıkartırken ev sahibi takımın da umutlarını kırdı. Bu golden yedi dakika sonra Trabzon'da bir füze tespit edildi! Karşılaşmanın 80. dakikasında neredeyse 40 metreden 118km/h süratle topa vuran Wesley Sneijder, son yıllarda ülkemizin en başarılı ve yetenekli kalecisi Onur Kıvrak'a havada ters takla attırdı. Top önce sağa, sonra sola, sonra tekrar sağa döndü ve sol köşeye doğru uçan Onur'u sırt üstü yere uzanmak zorunda bıraktı. Galatasaray adına sezonun en iyi ve en formda oyuncusu Sneijder, hedef maç olarak nitelendirebileceğimiz bir maçta rakibin tüm umutlarını kırarken rakip kaleciyi de rencide edecek bir gole imzasını attı. Kariyer sezonunu yaşayan Kutsal Portakal, sarı-kırmızı forma altında bu sezon 17.golüne imza atmayı da başardı.

Trabzon gibi zor geçmesi beklenen bir deplasmanda usta ayaklarıyla galibiyete uzanan Galatasaray adına son viraja bir puan önde girmek önemli. Özellikle böyle bir deplasmanda, her ne kadar taraftar baskısı olmasa da, önemli bir rakibe karşı net bir skor ve farklı bir galibiyetle 3 puana uzanmak neredeyse Şampiyonlar Ligi'nin kapısını ardına kadar açmak anlamı taşıyor. Sosyal medyada -özellikle dün- bazı takım taraftarlarının Sneijder'in frikiğinde bazı şeyleri ima etse de, "dervişin fikri neyse zikri de o olur" hesabı, buyursun geçsinler kaleye.. Futbolun güzelliğini, golün güzelliğini ve tabir-i caize muhteşemliğini konuşmak yerine "40 metreden kullanılan frikiğe 2 kişiyle baraj mı kurulur" diye dahiyane yorumlar yapan arkadaşların futbol konuşmasını beklemek bizim ayıbımız olsa gerek. Nasıl olsa bu ülkede şike yapmak, teşvik vermek, saha ortasında ırkçılık yapmak ayıp değil. Futbolun güzelliği ayıp.. Anlayana. 

Bu arada son olarak. Geçen hafta sonu elden ele kağıt dolaştırıp aklı sıra Roberto Mancini üzerinden Galatasaray ile dalga geçenlere de bir çift sözümüz var. Eylül ayında Nyon'da gerçekleştirilecek olan törende UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino'nun elindeki kağıda iyi bakın. Hatta biz size ufak bir amme hizmeti yapalım, aşağıda paylaşalım. Şimdiden alışın diye..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0