Jelena Dubljevic resmen Galatasaray'da!

Geçtiğimiz sezon Avrupa'nın en büyüğü olma başarısı göstererek tarihi bir sezonu geride bırakan Galatasaray Odeabank yeni sezon öncesinde kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor. Ekrem Memnun yönetiminde üç kupaya da uzanan Sarayın Sultanları, geçtiğimiz sezonu USK Prag takımında geçiren Avrupa'nın en iyi uzunlarından Jelena Dubljevic ile bir yılı opsiyonlu olmak üzere iki yıllık kontrat imzaladı. Karadağ asıllı 27 yaşındaki yeni transferimizi daha yakından tanıyalım..

Kariyerine Buducnost Podgorica takımıyla başlayan Jelena Dubljevic, ülkesinin takımında 4 sezon mücadele etti. 2006 yılında memleketinden ayrıldı ve İspanya'nın güzide ekiplerinden Ros Casares Valencia'ya transfer oldu. Burada da bir sezon geçiren başarılı uzun, takımıyla beraber lig şampiyonluğu ve Cope de la Reina kupası kazandı. 1 sezondan fazla kadroda barınamadı ve daha düşük bütçeli Rivas'a transfer oldu. Madrid ekibinde 4 sezon geçiren Karadağlı uzun kayda değer bir başarıya nâil olamadı. 2010 yılında İspanya'dan Fransa'ya yolu düştü ve Tarbes Gespe Bigorre takımıyla anlaştı. Geldiği sezon Fransa Kupası'nı gördü ve eski takımı Rivas'a geri döndü. Takımıyla birlikte İspanya Kupası'nı kaldırmış olsa da geçmiş senaryo yine gerçekleşti ve sezon sonunda takımdan ayrıldı. Gezdiği kaliteli basketbol ülkelerinde formunu elit seviyeye yavaş yavaş çıkaran Jelena Dubljevic, 2012-2013 sezonunda Nadezhda Orenburg'un başarısı için ter döktü. Rusya liginin sayı ver ribaund istatistiklerinde üst sıralarda yer almayı başaran başarılı uzun, Euroleague arenasında da kendini ispatlamayı başardı. Rusya'dan sonra yolu USK Prag'a düşen genç uzunun en formda sezonu geçen sezon oldu diyebiliriz. Çek ekibinde geçtiğimiz sezon Euroleague'de 17.1 sayı ve 7.1 ribaund ortalamalarıyla mücadele etti. Milli takımlar performansının da başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Hem Sırbistan&Karadağ hem de Karadağ milli takımlarıyla hem alt yaş kategori hem de A takımlarda adından söz ettirecek performanslar sergiledi. Hem milli takım, hem de kulüp kariyerlerinde, Rivas fiyaskoları dışında istatistiksel bazda hep double-double yakın performanslar sergilediğini söyleyebiliriz.

Öncelikle 27 yaşındaki Karadağlı uzun forvetin çok başarılı bir transfer hamlesi olduğunu vurgulamak istiyorum. Yaşının basketbola göre genç olması, Avrupa'nın en iyi uzunlarından biri olması, katkı veremediği takımın yok denecek kadar az olması, kariyerinin en formda zamanlarında olması gibi örnekler gösterebilir. Aslında biraz daha arka planda kalan bir detay var. Geçen ay EuroLeague grup analizinde USK Prag'ın en önemli oyuncusunun ve skor gücünün Jelena Dubljevic olduğunu söylemiştik. Bir takımı tek bir oyuncuya göre yargılamak ne kadar doğrudur ne derece yanlıştır muâmma. Ancak ben bu transfer hamlesiyle gruptaki rakiplerimizden birini saf dışı bıraktığımızı düşünüyorum. Belki yine iyi birilerini getirecekler, farklı bir kadro planlaması içerisine girecekler bilemem. Ama skor anlamında Jelena Dubljevic'ten efektifini bulacaklarını sanmıyorum, en azından uzun transferi için bunu diyebilirim. Bu parantezi kapattıktan sonra Jelena Dubljevic'in oyun özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Kadın basketbolunda fizik gücü - şut mekaniği - atletizm üçgeninden bir veya birkaç tanesini barındıran oyuncuların kendini diğerlerinden biraz daha ön plana attığını söylemiştik. Jelena Dubljevic 1.88 boyunun ve güçlü fiziğinin avantajını iyi kullanan uzunlardan bir tanesi. Kalıplı olması atlet olmasına engel teşkil ediyor ama arkası dönük oyunu ve bilek hassasiyeti onun bu özelliğini kapatıyor. Savunma zaafiyeti yok denecek kadar az, zaten kadın basketbolunda savunma zaafiyeti olmayan basketbolcu bulmak gerçekten zor. Sadece uzun forvet değil pivot olarak da onu kullanabilirsiniz. 5 numaraya uygun boyu ve fiziği var ama hem Nevriye Yılmaz hem de Sancho Lytlle varken Ekrem Memnun bu tasarrufu gerek görmeyecektir. Jelena Dubljevic'i hücumda daha çok arkası dönük oyunlardaki isabetleriyle ve ceza orta mesafeleriyle göreceğiz. Avrupa'nın en kaliteli kadın basketbolcularından birini takıma kattığımızı yinelemek istiyorum. Skor-ribaund genelinde EuroLeague'in en iyilerinden biri. Belki de en iyisi. Galatasarayımıza kesinlikle ve kesinlikle beklenilenden fazla katkı sağlayacaktır. Kadın basketbolunda yılın transferi diyorum.

FCN Blog ekibi olarak Jelena Dubljevic'e Galatasaray Odeabank forması altında başarılar diliyoruz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0