Nuria Martinez resmen Galatasaray'da!

Geçtiğimiz sezon mücadele ettiği tüm kulvarlarda şampiyonluk ile tamamlayan ve Avrupa'nın en büyüğü olma başarısını gösteren Galatasaray Odeabank kadın basketbol takımı, yeni sezon öncesinde kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor. Ekrem Memnun yönetiminde bu sezon elde ettiği başarıları yeniden yaşamayı hedefleyen Sarayın Sultanları geçtiğimiz sezon Kayseri KASKİ forması giyen İspanyol milli takımının 30 yaşındaki tecrübeli oyun kurucusu Nuria Martinez ile bir yılı opsiyonlu olmak üzere iki yıllık sözleşme imzaladı.

Kariyerine UB-Barça takımında başlayan Nuria Martinez, hem Avrupa hem de WNBA'de çok önemli takımlarda oynama başarısına sahip. Dinamo Moskova, CB Avenida, Ros Casares Valencia  gibi Avrupa'da önemli bayan basketbol takımlarında oynadı. 2004 yılında Diana Taurasi, Lindsay Whalen, Vanessa Hayden gibi oyuncuların da katıldığı WNBA draftlarında, 3. tur 36. sıradan Sacramento Monarchs tarafından seçildi. Sacramento şehrinde bir sene geçiren İspanyol guard, WNBA'in dişli ekiplerinden Minnesota Lynx'ın yolunu tuttu. Zaman içerisinde Seimone Augustus, Maya Moore, Lindsay Whalen gibi yıldız kadın basketbolcuları barındıran Minnesota'da 2005 ve 2010 yıllarında oynadı. Aradaki beş sene Avrupa basketbolunda daha efektif oldu ve ön plana çıktı. 2008 yılında takımı PF Schio ile Serie A kupasını kazandı. Yaptığı istatistiksel katkıyla takımın en prestijli oyuncularından biri oldu. Daha sonra İspanyol ekibi Ros Casares Valencia ile ligde final oynadı. Aynı sezon Euroleague'de final-four oynamayı başaran Nuria Martinez'in yolu bir sonraki sezon İtalya'ya düştü. 2010-2011 sezonunda takımı Perfumerias Avenida takımıyla Euroleague şampiyonluğu yaşadı. Kariyerinin en ihtişamlı başarısı bu olsa gerek. Başka bir İtalyan ekibi Fratta Umbertide'de de bir sezon geçirdikten sonra rotayı Türkiye'ye çevirdi ve Kayseri Kaski'nin yolunu tuttu. Geçtiğimiz sezon Kayseri ekibinin en göze çarpan oyuncularından biriydi. Takımının Euroleague son 8'e kalmasında ve TKBL yarı-final'ine yükselmesinde önemli bir rol oynadı. Euroleague'de maç başına 8.7 sayı, 2.9 asist, 2.9 ribaund ortalamalarıyla oynadı. Milli takımda Alba Torrens ve Sancho Lyttle gibi tanıdık isimlerle takım arkadaşlığı yapan Nuria Martinez'in milli takım kariyeri kulüp kariyeri kadar parlak değil. Buna rağmen yıldızlar topluluğu İspanya ile iki kez derece gördü. Nuria Martinez'li İspanya; 2004 yaz olimpiyatlarında 6., 2008 yaz olimpiyatlarında ise 5. olmayı başardı.

Oyun kurucu pozisyonunda görev alan Nuria Martinez, Işıl Alben'in takımdan ayrılması sonucu oluşan guard açığının kapatılması için transfer edildi. Fiziki olarak Işıl gibi olan İspanyol guard 1.75 boyunda. Mobil bir oyuncu profili olduğunu söyleyebiliriz. Hızı ve ayak çabukluğu ile tıpkı Işıl Alben gibi fiziki dezavantajlarını kapatmakta. Zaten bayan basketbolunda oyuncuyu öne çıkaran üç temel şey var. Fiziki güç, şut mekaniği ve ayak çabukluğu. Bunlardan herhangi birine sahip olamayan bir oyuncu bayan basketbolunda önemli yerlere gelemiyor. Nuria Martinez bu özelliklerden 2'sini barındırıyor. Ayakları hızlı, sahayı hızla katedebilen mobil oyuncu; bir diğer yandan şut mekaniği iyi, üçlük tehditi güçlü bir oyuncu. Bu özelliklerinin yanısıra mental açıdan da lider vasıflı bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. Gerektiği anlarda sorumluluk almaktan çekinmeyecek kadar şutuna güveniyor. Asist ortalaması biraz düşük gibi gözüküyor ama takımı iyi yönetip yönetemediğine sadece asist ortalamasına bakarak karar veremeyiz. Maç içerisinde uygun tempoyu ayarlıyor mu, doğru zamanda topu kritik elde buluşturuyor mu, ihtiyacımız olan anlarda top elinde mi yoksa sorumluluk almaktan kaçıyor mu gibi kritik sorular da liderlik vasfının ne derece etkin olacağını belirleyecektir. Işıl Alben'in verdiği katkıdan daha fazlasını Nuria Martinez'den bekleyebiliriz. Ben kumaş olarak daha iyi olduğunu düşünüyorum. Takıma uyum sürecinin kısa süreceğini ve liderlik koltuğunda istenilen katkıyı vereceğini düşünüyorum. Nuria Martinez dışında başka kısa transferi olur mu olacak mı bilemiyoruz. Ama İspanyol guard'ın önüne geçebilecek bir isim daha geleceğini sanmıyorum. Kayseri Kaski'de liderlik görevini gayet iyi yerine getirmişti. Euroleague'de UMMC Ekaterinburg'a 11, Fenerbahçe'ye 17 sayı attığı maçlarda onu gıpta ile seyretmiştik. Kayseri ekibini Euroleague'de son 4'e kadar taşımayı başardı. Umarım kaldığı yerden devam eder.

FCN Blog ekibi olarak Nuria Martinez'e sarı-kırmızılı forma altında başarılar diliyoruz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0