TFF Süper Kupa: Ortada bir kupa varsa..

Geçtiğimiz sezon teknik direktör Roberto Mancini yönetiminde ligi ikinci sırada bitiren ve Türkiye Kupası'nda şampiyonluk sevinci yaşayan Galatasaray yeni sezon öncesi ilk resmi karşılaşmasında TFF Süper Kupa mücadelesinde ezeli rakibi Fenerbahçe ile karşılaşacak. Cesare Prandelli yönetiminde yeni sezonda dördüncü yıldıza ulaşmak isteyen Galatasaray, son iki sezonda ezeli rakibi ile oynadığı Süper Kupa karşılaşmalarında geleneği devam ettirmek ve üstüste 3.kez mutlu sona ulaşmak istiyor. 25 Ağustos Pazartesi akşamı Manisa'da oynanacak olan mücadeleyi Mustafa Kamil Abitoğlu yönetirken, karşılaşmaya dair tüm gelirler 13 Mayıs günü elim facianın yaşandığı Soma'ya bağışlanacak. Karşılaşma öncesi takımımız hakkında son bilgiler, istatistikler ve maç önü yazısı şu şekilde..

1966'DAN BUGÜNE: 3 İSİM DEĞİŞİKLİĞİ..
Ülkemizde daha önce Cumhurbaşkanlığı Kupası adı altında 1966 yılından itibaren lig ve kupa şampiyonunu sezon öncesinde oynanılan karşılaşmalar, siyasi olaylar nedeniyle 1981 ve 1982 yıllarında Devlet Başkanlığı adıyla oynatıldı. 2 yıllık isim değişikliğinin ardından yeniden Cumhurbaşkanlığı Kupası adı verilen ve her yıl Ankara'da oynanılan organizasyonun uygulaması 1998 yılında kaldırıldı. 8 yıllık aranın ardından 2006 yılında Levent Bıçakçı yönetimindeki Türkiye Futbol Federasyonu, sezon öncesi oynanılan bu karşılaşmanın yeniden oynanması gerektiğini savunarak TFF Süper Kupa adı altında organizasyon yeniden başlatıldı. 2006 yılından itibaren aralıksız olarak devam eden bu organizasyon, geçtiğimiz yıllarda patlak veren (2010-2011) şike skandalı nedeniyle bir yıl oynanmamış fakat bir sezonun ardından Erzurum'da oynanılan karşılaşmayla birlikte bu organizasyon devam etmişti.

1966'DAN BUGÜNE: İLK VE SON ŞAMPİYON GALATASARAY
Türkiye Ligleri'nde bir önceki sezonun kapanış ve yeni sezonun açılış maçı olarak 1966 yılından itibaren oynatılmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda lig şampiyonu Beşiktaş ve kupa şampiyonu Galatasaray karşı karşıya gelmişti. 21 Eylül 1966 yılında Ankara'da oynanılan karşılaşmadan ezeli rakibi karşısında sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrılan Gündüz Kılıç'ın öğrencileri, bu turnuvada ilk kez şampiyonluk sevinci yaşayan takım olma ünvanına sahip oldu. Galatasaray'a şampiyonluğu getiren goller 10. dakikada Turan Doğangün ve 13. dakikada Ayhan Elmastaşoğlu'ndan gelmişti. Bu başarının ardından devam eden sekansta 19 kez daha kupa için sahaya çıkan ve 13 kez mutlu sona ulaşan Galatasaray, geride kalan iki sezonda Fenerbahçe karşısında mutlu sona ulaştı.

Galatasaray'ın bu turnuvada şampiyonluk yaşadığı yıllar ve antrenörler şu şekilde;
  • 1966, Gündüz Kılıç
  • 1969, Tomislav Kaloperović
  • 1972, Brian Birch
  • 1982, Özkan Sümer
  • 1987, Jupp Derwall
  • 1988 ve 1991, Mustafa Denizli
  • 1993, Rainer Hollmann 
  • 2008, Michael Skibbe 
  • 1996, 1997, 2012 ve 2013 Fatih Terim
PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK: 3>2, 5>3, 10/18
Lig şampiyonu ve kupa şampiyonunu karşı karşıya getiren organizasyonlarda (3 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 TFF Süper Kupa) daha önce beş kez karşılaşan Galatasaray ve Fenerbahçe arasında kıyasıya bir rekabet sürüyor. Beş kez şampiyonluk için sahaya çıkan iki ezeli rakibin ilk mücadelesi 1973 yılında Ankara'da oynanılan Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda oldu. Rakibi karşısında Metin Kurt'un golüyle 1-0 öne geçmesine rağmen sahadan 2-1 mağlup ayrılan takımımız, bir sonraki randevu olan 1985 Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda ezeli rakibine penaltılar sonucunda 4-2 mağlup olmaktan kurtulamadı. Bu karşılaşma sarı-lacivertli takımın Galatasaray karşısında kazanacağı son kupa olacaktı. Galatasaray ezeli rakibi karşısında 1997 yılında Ankara'da oynanılan Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda efsanevi oyuncumuz Hakan Şükür'ün hat-trick performansı sonrasında 3-0 gibi net bir galibiyetle ayrılıyor ve kupayı müzesine götürüyordu. İki takım aradan geçen 15 sene sonra 2012 TFF Süper Kupa karşılaşmasında kozlarını paylaştı. Erzurum'da oynanılan karşılaşmada rakibini Umut Bulut (2) ve Selçuk İnan'ın golleriyle 3-2 mağlup etmeyi başaran Kupa Beyi Galatasaray, bir sonraki sezon Kayseri'de oynanılan TFF Süper Kupa karşılaşmasında da Didier Drogba'nın uzatma dakikalarında bulduğu golle ezeli rakibini eli boş gönderiyor ve ezeli rekabette 3-2 öne geçiyordu.

Galatasaray'ın ezeli rakibi karşısındaki kazanma geleneği bununla da kalmadı. Ezeli rakibi karşısında oynadığı son 10 karşılaşmada 5 galibiyet - 2 beraberlik ve 3 mağlubiyetle ayrılan Galatasaray, rakip kaleye 14 gol bırakırken kalesinde gördüğü 12 gole engel olamadı. Ezeli rakibi karşısında son 3 sezonda 2 Süper Lig ve 2 Süper Kupa şampiyonluğu yaşayan Galatasaray, psikolojik üstünlüğü elinde bulundurmaya devam ediyor. Parçalı forma geride kalan 3 sezon içerisinde oynadığı 18 derbi karşılaşmasında 10 galibiyet elde ederken, siyah-beyazlı ve sarı-lacivertli forma giyen oyunculara sadece 3 kez kaybetti.

2014: SEZAR'IN ASKERLERİ
Bu yaz Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda grup aşamasında elenen İtalya'da teknik direktörlük görevinden 25 Haziran 2014 tarihi itibariyle istifa eden Cesaré Prandelli, takvim yaprakları 5 Temmuz 2014 tarihini gösterdiğinde Galatasaray'ın yeni teknik direktörü oldu. Galatasaray ile iki yıllık sözleşme imzalayan dünyaca ünlü İtalyan teknik adam, kurmaylarıyla birlikte bir hafta boyunca geçen sezona ait maç görüntülerini izledi ve bir önceki teknik direktörümüz Roberto Mancini'nin sezon sonunda yönetime sunduğu raporu inceleme fırsatı buldu. Vatandaşı ile de görüştüğünü dile getiren Prandelli, aldığı radikal bir kararla 9 oyuncuyu yeni sezon öncesi Avusturya'da gerçekleştireceği kampa götürmedi ve kadro dışı bıraktı. Prandelli yönetiminde ilk hazırlık çalışmalarını Avusturya ve Macaristan'da gerçekleştiren Galatasaray burada geride bıraktığı 10 günlük kamp etabında 3 hazırlık karşılaşmasına çıktı. Vorwarts Steyr, Rapid Wien ve Honved ile karşılaşan Prandelli'nin öğrencileri bu karşılaşmalarda 2 galibiyet - 1 mağlubiyet aldı ve kamp çalışmalarının ikinci etabı için İstanbul'a döndü. Galatasaray yeni sezon öncesi çalışmaları kapsamında Şampiyonlar Ligi finalisti ve La Liga'nın son şampiyonu Atletico Madrid ile oynadığı hazırlık maçından golsüz eşitlikle ayrılırken, U21 ve U19 takımlarımız ile oynadığı antrenman maçlarından da farklı galip ayrıldı. Türk işçilerin Belçika'ya göç edişinin 50.yılı kapsamında Belçika devleti tarafından Brüksel'e davet edilen Prandelli'nin öğrencileri, burada RSW-Brüksel takımı ile oynadığı karşılaşmadan da tek golle galip ayrıldı ve hazırlık çalışmalarını tamamladı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0