Teşekkürler 12 Dev Adam..
İspanya'da düzenlenmekte olan FIBA 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda yarı-final eşleşmelerinin belli olacağı çeyrek final maçlarında ilk gün tamamlandı. Gururumuz 12 Dev Adam çeyrek finaldeki rakibi Litvanya'ya 73-61 yenilerek, turnuvaya veda etti. EuroBasket 2013 faciasından sonra; Ersan İlyasova ve Enes Kanter gibi iki NBA patentli yıldızımızın turnuvaya katılmamasını da göz önünde bulundurursak, kadro kalitesi dar bir kadroyla son 8'e kalmak başarı olarak yorumlanabilir.
Litvanya gibi zor bir rakibe karşı aslında maça iyi başladık. Ömer Aşık, Emir Preldzic ve Sinan Güler hem hücumda hem de savunmada oyunun her iki yönünü domine ettiler. Starter oyuncularının skor katkılarına ve efektiflik puanlarına bakarsak 12 Dev Adam'ın açık ara üstünlüğü var diyebiliriz. Kerem Gönlüm 13, Ender 12, Ömer 11, Emir 10, Sinan 9 sayı attı. İlk beşimiz 55 sayı atmış. Benchten gelen skor katkımız ise sadece 6. Litvanya'nın yüzdeli üçlük isabetleri dışında benchten gelen skor katkısı 28. Üçlük yüzdeleri %53, bizim ise %17'de kalmış. İstatistiklere baktığımızda aslında oluşması gereken farkın daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ama Ender ve Gönlüm başta olmak üzere ilk beşimiz skor anlamında çok fark yarattı. Sinan çok büyük oynadı, Ender hareketlenmese belki maç çoktan kopacaktı, Aşık pota altını iyi kararttı, Kerem Gönlüm topu hep doğru yerde aldı ve bitirdi, Emir'e zaten söyleyecek bir şey yok Ender'in attığı her sayıda Emir'in payı var vs vs. Şunu kabul etmek lazım: Litvanya kağıt üstünde gerçekten bizden daha önde. Kadro kaliteleri arasında ciddi bir fark olmasa da, azımsanmayacak bir fark olduğunu söyleyebilirim. Lavrinovic kardeşler başta olmak üzere Litvanya ekolünün inceliklerini dünya basketboluna başarılı bir şekilde gösteren çok oyuncuları var. Basketbolu çok doğru oynuyorlar. Topu elinde 1 saniye fazla tutan oyuncu göremezsiniz. Herkes işini yapıyor ve en iyi yaptığı şeyi bir öncekinde başarılı olmasa dahi bir sonraki pozisyonda çekinmeden uygulamaya çalışıyor. Oyuncularının çoğu Euroleague'de bir şeyleri kanıtlamış veya kanıtlaması muhtemel olan oyuncular. Bizim de oyuncularımızın çoğu EL'de forma giyiyor ama takımlarımızda ya 2 ya da 3. opsiyonlar. Ömer Aşık'ı bir kenara bıraktığımızda gerçekten takımında ilk opsiyon olarak kim var? Belki yabancı sınırının da etkisiyle Emir ve Sinan play-off'larda önemli rol aldılar, ilk beş başladılar diyebiliriz. Ama hiçbir Türk takımında Carlos Arroyo gibi, Bojan Bogdanovic gibi fark yaratan bir tane yerli oyuncu yok. İbrahim Kutluay'dan bu yana; kendi skorunu yaratabilen, sazı eline alan, fark yaratan bir tane kısa oyuncumuz yok. Bu yüzden takım olarak iyi oynayıp takım olarak maçı kazanmanın öneminden çok bahsettik bu turnuvada. Bence başarılı da olduk. Çünkü Seibutis, Pocius, Maciulis, Lavrinovic kardeşler gibi skor alternatifi yüksek bir takımdan kurulu değiliz. EuroBasket 2013'te yerle bir olan milli takım, 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda çeyrek finale çıktı. Şüphesiz Ergin Ataman'ın dar rotasyonda aldığı maksimum verimin bu başarıda %100 payı var. "2010'da finale çıktık, 2014'te ise çeyrek finali başarı olarak görüyoruz. Coach başarısızdır." diyen bir zihniyet de yok değil. Aksine 2013'teki turnuvada oynadığımız basketbolun rezilliğine bakıp, helal olsun Ergin Ataman'a demeleri lazım.
Burnumuzu kaf dağından indirelim, ne olduğumuzu, nasıl başarılı olacağımızı, nasıl çeyrek finale çıktığımızı idrak edelim. Bu takımdan bu kadar olur, dar rotasyondan bu kadar verim alınır. Başarılı coach'un, staff'ın, oyuncunun arkasında duralım. Emir'den, Sinan'dan, Ender'den ve diğerlerinden alınabilecek maksimum verim bu kadar. 2010'da Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova ve Ömer Aşık'ın olağanüstü performansları sayesinde finale kadar yürüdüğümüzü unutmayalım. Ömer Aşık dışında bu takımın en değerli üç skoreri Sinan, Ender ve Kerem Gönlüm 2010'da ilk beş başlayamadılar. Emir de 2010'da devşirme olsaydı eminim Hidayet Türkoğlu'nun arkasında kalacaktı. Şimdi Cedi Osman, Okben Ulubay, Tolga Geçim, Furkan Korkmaz, Ege Arar, Egemen Güven gibi genç yeteneklerimizi A takıma nasıl monte ederiz diye düşünmeliyiz. 3-4 sene sonra bu oyunculardan verim almaya başlamamız gerek. Çünkü 2010'dan bu yana süregelen 12 Dev Adam jenerasyonun üst düzey başarı limiti çoktan doldu.
FCN Blog ekibi olarak 12 Dev Adam'ı çeyrek final başarısından dolayı kutluyoruz.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.