ANALİZ | Galatasaray FXTCR'in ilk yarısı..

Türkiye 1. Lig Voleybol Liglerinin ilk devrelerinin sona ermesinin ardından dün bayan voleybol takımımızın istatistiki ve yorumsal açıdan ilk yarı değerlendirmesini paylaşmıştık. Bugün de erkek voleybol takımımızı değerlendirmeye alacağım. İlk yarısı sona eren Türkiye Erkekler Voleybol Ligi'nde temsilcimiz Galatasaray FXTCR topladığı puan bakımından bayanlar ile aynı olsa da, sıralama açısından bayanlardan bir üst sırada yer aldı. 11 hafta sonunda 20 puan toplayan takımımız, Halkbank, Arkasspor ve Fenerbahçe'nin ardından 4. sırada yer aldı.

Erkek voleybol takımımız Galatasaray FXTCR malumumuz yatırımı çok düşük olan, beklentimiz olmayan bir takımdı. Fakat son 2 senedir şubedeki yapılanma ve özellikle bu yıl geçen seneki kaptanımız Sinan Cem Tanık'ın menajerlik görevini devralması ve deneyimli İtalyan antrenör Flavio Gulinelli'nin takımın başına gelmiş olması takımı iyice canlandırmış görünüyor.

Geçen yılki sade kadro mücadelesi ile oldukça beğeni toplamıştı. Bu yıl yine oldukça düşük yatırımla kadrosunu kuran ekibimiz yabancıların hepsi ile yollarını ayırmış, yerlerine ise Kamil Baranek, Samuel Tuia ve Filip Rejlek'i getirmişti. Ayrıca genç sayılan kadromuza Selçuk Keskin hem kaptanlık hem de ağabeylik ediyor. Deneyimli oyuncumuz bu sene takımı ayakta tutan en önemli yapı taşlarından. Takımımızın bu yıl özellikle Fenerbahçe karşısında aldığı galibiyet ve Şahinbey karşısındaki geri dönüşü izlemeye değerdi. Yine mücadelesini sonuna kadar veren ve oyunundan zevk alan bir takımla karşı karşıyayız. Hedefler büyük olmasa da bu da insanın yüzünü güldürüyor.

Bireysel istatistiklere geçelim. Tıpkı bayan takımı gibi, Galatasaray FXTCR'de geçen yıl savunmada en önemli parçalardan olan blok konusunda oldukça vasat bir performans sergiliyordu. Geçtiğimiz yıl set başına 2,1 blok sayısı ile ligin en kötü performanslarından birine imza atan erkek voleybol takımımız bu yıl bu konuda oldukça iyi bir performans gösteriyor ve blok sayısını ilk devrede set başına 3,1 yapmış durumda. Bu konuda lig lideri Halkbank ile eşit sayıya sahibiz ve geçen yıl dipte bulundığumuz bu konuda şu anlık zirvedeyiz.

Set başına kazandığımız ace sayısı ile geçen yıl Fenerbahçe'den sonra ligin en iyisi olan Galatasaray FXTCR, bu istatistikte bu yılın ilk devresi biraz düşüş yaşamış. Geçtiğimiz yıl 1,5 olan set başı ace sayımız bu yılın ilk dönemi 1,2 sayısına gerilemiş. Bu yıl tahmin ettiğim bir istatistiki bir detay gerçekleşti açıkçası. Geçen sezon kaptan Sinan Cem Tanık'ın mükemmel manşet performansı eklenince takım yüzdesi %43 ile bizi ligin en iyi manşet alan takımı yapmıştı. Bu yıl ise maalesef oran pek tatminkar değil. %36 mükemmel manşet yüzdesi maalesef hücumlarımızda da sıkıntıya yol açabiliyor. Hücum demişken, geçen sezonki mükemmel hücum yüzdemiz ile bu yıl arasında ufak bir fark var. Geçen yılki mükemmel hücum yüzdemizi %2 arttırarak oranı %51'e çıkarmışız. Tabi bu sadece ilk yarı istatistiği. Son olarak geçen yılın ilk yarısında 6 galibiyet 5 mağlubiyeti bulunan takımımız bayan takımının aksine bu istatistiğini geliştirdi ve 7 galibiyet 4 mağlubiyete ulaştı. Hatta şaibeli Ziraat maçı olmasa şu an üçüncü sırada dahi olabilirdik.

Geçelim oyuncu istatistiklerine. Takımın en skorer oyuncusu Filip Rejlek, ilk yarı itibariyle ligin en skorerleri arasında üçüncü. Bazı maçlarda 30 sayılara ulaştığına tanık olduğumuz Rejlek'in ilk devrede 229 sayısı bulunuyor ve set averajı 5,09. Diğer skorerlerimiz Kamil Baranek ve Samuel Tuia ise arka arkaya 16 ve 17. sıraları almışlar. 128'er sayıları bulunan oyunculardan Baranek'in daha az set oynadığını görüyoruz. Baranek'in set averajı 3,46, Tuia'nın ise 2,84.

Evet, gelelim büyük değişmenin yaşandığı blok istatistiğine. Beni şaşırtmayan bir istatistik, İbrahim Emet'ten gelmiş. Blok konusunda ilk yarı itibariyle lig lideri olan İbrahim, 39 blok sayısı üreterek bu alanda liderliği açık ara almış. İbrahim set  başına 0,91 blok averajı ile oynuyor. Pasörümüz Selçuk da bu alanda oldukça efektif. Fenerbahçe karşısında muazzam bir blok performansı gösteren tecrübeli pasörümüz 30 blok sayısı ile lig dördüncüsü konumunda.

Pasör verimliliğinde kaptan Selçuk lig dördüncüsü. %48,46 verimlilik yüzdesi ile Selçuk takımda sayı ile olmasa da gayet efektif bir rol oynuyor bu aşikar.

Servis denince benim aklıma direk Tuia ve onun fişek gibi giden servisleri gelse de istatistikler ace sayılarında bir başka Galatasaray oyuncusunu işaret ediyor. Bu isim de Filip Rejlek. 20 ace ile oynayan Filip Rejlek set başına 0,44 ace sayısı alıyor. Tuia ise şu ana kadar 11 ace bulabilmiş.

Servis karşılama yüzdelerinde sanırım şu an takım menajerliğini yapan Sinan Cem Tanık'ı özlemişiz. Ligin bu istatistiklerinde takımımızın en iyisi Samuel Tuia %38,91'lik yüzdesi ile. Fakat sıralamada bir hayli geride, on beşinci.

Erkek takımımızın istatistikleri bu şekilde. İstatistiki olarak öne çıkan isimler Filip Rejlek ve Selçuk Keskin. Ve bu sadece istatistiki olarak değil oyunda da kendini belli ediyor. Takımımız savaşan oyunu ile bu ligde herkese göz dağı veriyor açıkçası. Mücadele bakımından üst sınıf bir takım görünümü veren Galatasaray FXTCR, hücumda daha efektif oyunculara sahip olsaydı şu an daha iyi bir sıralamada olurdu kaçınılmaz. Fakat yapılan yatırım itibariyle bir hayli iyi oynadığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. İbrahim Emet'in blok performansı, Filip Rejlek'in skorer oyunu, Baranek'in zeki sayıları ve Tuia'nın aceleri oyunu zevkli kılıyor. Bu takımın ruhunu en çok ortaya koyan isimlerinden Selçuk Keskin'in verimliliğini unutmayalım.

Evet, takımdan beklentiler en azından kupa kaldırma yönünde düşük olsa da takımımız oyun kalitesi olarak isimleri daha üstünde yer alıyor. Bu da kuşkusuz arma takipçilerini mutlu ediyor. Eğer bu mantalite ile seneye biraz daha fazla yatırım buluşursa hiç kuşku yok ki başarı da gelecektir. Türkiye Liglerinde ilk devre böyle tamamlandı, ikinci yarı bize neler getirecek hep birlikte göreceğiz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0