Nostalji | Altyapının kaybolanları: Cafercan Aksu

Yeni bir yazı dizisine başlıyoruz. Bu yazı dizimizde altyapıda umut vaad eden, fırtınalar estiren, Türk futbolunun geleceği olarak gösterilen; fakat ne yazık ki profesyonel olunca beklenen çıkışı gösteremeyen, kaybolup giden yıldız adaylarını inceleyeceğiz. İlk yazımıza da yakın geçmişin en önemli yıldız adayı Cafercan Aksu ile başlamayı uygun görüyoruz. İşte karşınızda 1992 Akdeniz Oyunları ile parlayıp 2000 ve 2002'de Türk futbolunun en büyük başarılarına imza atan jenerasyondan sonra en umut vaad eden jenerasyonun yıldızı Cafercan Aksu'nun hikayesi...

Cafercan, 15 Ocak 1987'de Antalya'da dünyaya gelir. Muhtemelen Türkiye'de ilk ve tek Cafercan isimli çocuktur. Kim bilir belki de kendinden bekleneni verebilseydi şu anda memleketin çeşitli yerlerinde bir sürü Cafercan isimli Galatasaraylı erkek çocuklar olacaktı...

Filiz lisansı Antalya Yolspor'da çıkan Cafercan, 1999-00 sezonunda Fatih Terim'in altyapı hamlesiyle Galatasaray altyapısına kazandırılan genç yeteneklerden biri olur. Aynı sezon altyapıya kazandırılan isimlerden biri de tabi ki Arda Turan'dır. Ancak Cafercan bir anda dikkatleri üzerine çeker. Üstün tekniği, oyun zekası, sol ayağıyla mesafe tanımaksızın çektiği şutlar, attığı goller ile altyapının gözdesi olur. O sıralar Arda, Cafercan'ın takımında oynayan oyunculardan birisidir sadece. 

Galatasaray altyapısında gösterdiği üstün performansla milli takımlara da seçilir. Hem kendi jenerasyonunda hem de üst jenerasyonun milli takımlarında forma giyer. O sıralarda kendisini üst jenerasyonlarla maça çıkaran rahmetli Gündüz Tekin Onay'a yöneltilen "Bu yaşta bu fizikte çocuk üst jenerasyonda oynatılır mı, ezilir"eleştirilerine Gündüz hocanın tek bir cevabı vardır: Ezilmez, ezer!

2004 Avrupa 19 Yaş Altı Milli Takımlar Şampiyonası ikincisi olan takımın değişmez yıldız ismidir Cafercan. Turnuvada attığı gollerle de yıldızını iyice parlatmış, A takımlara göz kırpmıştır. Henüz 17 yaşındadır. Bir sene sonra Akdeniz Oyunları'nda final oynayan milli takımın yıldızı da kendisinden başkası değildir. 2004 yılında profesyonel olur. O sırada teknik direktör olan Hagi, kendisi ve birkaç ismi tereddütsüz A takım kadrosuna alır. Herkes Cafercan'dan kadronun değişmez ismi olmasını beklerken, o ancak birkaç maçta kendine şans bulabilir. Ancak A takıma yükselen başka bir isim kadroyu iyice zorlar; o isim Uğur Uçar'dır..

Gheorghe Hagi, Cafercan'a belki çok fazla süre vermez ama kendisine ne kadar güvendiğini her fırsatta dile getirir. Hatta öyle ki 100. yılda şampiyonluğun kaçtığı Gençlerbirliği maçında kaptan Hakan Şükür'ün yerine şampiyonluk umudu olarak oyuna kendisi girer. Ancak malesef aranılan golü bulamaz ve yüzüncü yılda şampiyonluk Fenerbahçe'ye kaptırılır. Cafercan da pişmesi için altyapıda birlikte çalıştığı Metin Yıldız'ın takımı Çaykur Rizespor'a kiralanır ve bir daha geri dönemez. Oradan Abdullah Avcı'nın İBB'sine, Suat Kaya'nın Orduspor'una ve yine Suat Kaya'nın Gaziantep BB'sine kiralanır. Hiçbirinde kendisinden beklenilen patlamayı yapamaz ve 2009 yılında 22 yaşında bonservisiyle Konya Şekerspor'a verilir...

Konya Şekerspor'da özellikle ikinci yılında üstün performans sergiler. Takımın gol yükünü çeker ve ikinci ligde mücadele eden takımına Bank Asya'ya çıkma şansı yakalatır. Ama malesef play off'larda Sakaryaspor'a yenilerek evlerine dönerler. Gerçi Cafercan bu maçı da boş geçmez, golünü yazar; ama malesef yeterli olmaz. Giresunspor, Boluspor, Tavşanlı Linyitspor sonraki durakları olur. 2013 sezonu başında Gençlerbirliği ile kampa çıkar, ama anlaşma olmaz. Kendisini arasıra Türkiye Kupası maçlarında büyük takımlara karşı sergilediği güzel performanslarla tekrar hatırlatsa da asla eskisi gibi olmaz. Gaziantep BB formasıyla Beşiktaş'a attığı gol kariyeri için güzel bir anı olmaktan öteye gidemez. 2010 senesinde Türkiye Kupası gol kralı olması da onun için hoş bir anı olur..

Şu an ikinci lig ekiplerinden Kocaeli Birlikspor forması giyen, bir çocuk babası Cafercan Aksu halen genç milli takımlar seviyesinde en fazla forma giyen Türk futbolcudur.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0