Nostalji | Altyapının kaybolanları: Mustafa Kocabey

10 yaşında girdiği Galatasaray altyapısında 17 yaşında A takıma yükselen; Bülent Korkmaz, Tugay Kerimoğlu ve Suat Kaya'dan sonra altyapının yeni meyveleri olarak lanse edilen ekipten olan, o gencecik yaşında attığı gollerle adından söz ettiren, Fransız efsanesi Jean-Pierre Papin'e benzetilen, Metin Oktay'ın varis olarak işaret ettiği isim Mustafa Kocabey'i inceleyeceğiz bugün. 10 yaşında Florya'da başlayan futbol hayatını tam 40 yaşında Sütlücespor'da sonlandıran, 22 yıllık profesyonel futbol hayatına 25 kulüp ve 300 küsür gol sığdıran, Türk Romario nam-ı değer Papin Mustafa'nın hikayesi...

6 Ekim 1974'te İstanbul'da dünyaya gözlerini açan Mustafa futbola sokak aralarında başlar. 1985 yılında Derwall'in Galatasaray'ının alt yapısına girer. Daha altyapıdayken bitirici özelliğiyle dikkat çeker. Taçsız Kral Metin Oktay kendisi için "bu çocuğun arkası kollanırsa benim varisim olur" der. 7 sene altyapıda koşturduktan sonra 1992 yılında Mustafa Denizli sonrası yeniden yapılanmaya giden, bu bağlamda Selçuk Yula gibi fazlalıklardan kurtulan Galatasaray A takımına yükselir. A takıma yükseldiğinde takımın başında başka bir alman Karl Heinz Feldkamp vardır..

Aynı sene altyapının bir başka meyvesi Okan Buruk da A takıma yükselmiştir. Bursaspor'dan Hakan Şükür transfer edilmiş, Hamza Hamzaoğlu, Arif Erdem gibi isimlerle genç Galatasaray iskeleti kurulmuştur.

A takımla ilk resmi maçı plan Aydınspor maçında takımın galibiyet golünü atmak 17 yaşındaki Mustafa'ya nasip olur. İlk Avrupa kupası maçında da Roma'ya karşı 2 gol atar. Artık tüm gözler bu yeni Galatasaray'ın yeni golcüsüne çevrilmiştir. Bitirici özelliğiyle Marsilya'nın efsane futbolcusu Papin'e benzetilir ve "Papin Mustafa" lakabını alır. Bir diğer lakabı ise çektiği estetik rövaşatalardan ötürü "Rövaşata Mustafa"dır. Papin Mustafa A takıma yükselirken Jean-Pierre Papin de efsane olduğu Marsilya'dan o dönemin efsanesi Capello'nun AC Milan'ına transfer olmuştur. Başka bir deyişle Papin Mustafa, Selçuk Yula'nın yerine A takıma yükselirken; Jean-Pierre Papin de Van Basten'in yerine Milan'a getirilmiştir..

Galatasaray'da oynadığı iki sene boyunca birlikte A takıma yükseldiği Okan Buruk'un sağdan getirdiği çok topa kafa vurup gol atmıştır, hem de 1.74 boyuyla. Köşeden alıp da doksana taktığı topların sayısı da az değildir. Fakat ne hikmetse Galatasaray hikayesi kısa sürer Papin Mustafa'nın. 1994-95 sezonunda takım Reinhard Saftig - Hikmet Karaman ikilisine emanet edilmiş ve takıma Kocaelispor'dan birçok gereksiz transfer yapılmıştı. Bu transferlerden birinde Saffet Sancaklı'ya karşı takas olarak kurban edilir Mustafa Kocabey. Galatasaray'dan koparıldığında henüz 20 yaşında bile değildir ve mutlaka geri döneceğine inancı tamdır. Fakat işler umduğu gibi gitmez. Kendisinin Galatasaray macerası biterken kaderin cilvesi olarak Jean-Pierre Papin'in de Milan macerası biter. Ancak Papin'in durağı Genoa ya da Siena değil, Bayern Münih'tir.

O dönem asbaşkan olan Adnan Polat yıllar sonra da başka bir yeşil-siyahlı takım Denizlispor'dan Çağlar Birinci'yi transfer ederken henüz 20 yaşında olmayan Semih Kaya'yı takas olarak feda etmeye çalışmıştır. Sayın Polat'ın futbol bilgisinin yüceliğini bu örnekle bir kez daha hatırlamış olalım(!)

2000-01 sezonu başında Yimpaş Yozgatspor'da oynarken Beşiktaş'a transferi gündeme gelir. Fakat o dönemki yöneticiler Papin Mustafa yerine abuk bir bonservis ödeyerek Fazlı Ulusal'ı transfer etmeyi tercih eder. Böylece Mustafa'nın yeniden üç büyüklerde oynama hayali suya düşer ve hala 26 yaşındadır. Kendisinin Beşiktaş'a transferini gündeme getiren de bir önceki sene siyah-beyazlıları çalıştıran Kalli'nin raporundan başka bir şey değildir elbette.

Mustafa Kocabey'in 2000'li yılları artık alt liglerde geçer. Alt liglerde oynadığı takımlarda yine çok gol atar, Vestel Manisaspor gibi bazı takımların üst liglere yükselmesinde önemli pay sahibi olur. İkinci lig, üçüncü lig derken aktif futbolculuk defterini amatör kümede sonlandırır. Amatörde oynamasının sebebi tabi ki futbol aşkından başka bir şey değildir, zira artık 40 yaşındadır.

Futbolcu olarak "parçalı"dan erken koparılsa da gönlü sarı kırmızılı formadan hiç kopmamıştır Mustafa Kocabey'in. Takımımız geçtiğimiz günlerde bir kez daha tarih yazarak dördüncü yıldızı takarken attığı twitlerle sevincini samimi şekilde ortaya koymaktan çekinmemiştir Papin Mustafa. O twitlerden biri de şudur: "Arma başlı başına bütün yıldızlara bedel etrafında 3-5 tane yıldız olsa ne olur olmasa ne olur."

Aktif futbolculuk hayatı boyunca farklı klasmanlarda 300'ün üstünde resmi gol atan Mustafa Kocabey, bütün ligler baz alındığında hala Türkiye liglerinin en çok gol atan futbolcusudur ve kariyerine futbol yorumcusu olarak devam etmektedir.



Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0