Can Topsakal: Tüm vaktimi Galatasaray'a ayırıyorum..

Galatasaray'ın basketboldan sorumlu yönetim kurulu üyesi Can Topsakal, yenilenen yüzüyle resmi yayın organımız Galatasaray Dergisi'nin Eylül ayına önemli açıklamalarda bulundu. Yapılması planlanan yeni salon, takımlarımızın yaz dönemi hareketleri, sponsorluk sorunu, kulüpteki yeni yapılanma ve koçumuz Ergin Ataman'ın geleceğine dair birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan yönetim kurulu üyemizin açıklamalarını sizler için derledik..

Yeni yönetimin idari anlamdaki önemli gündem maddelerini öğrenebilir miyiz?
Önceliğimiz, Galatasaray basketbol şubesinin kalbi diyebileceğimiz altyapı oldu. Florya tesislerinde altyapı oyuncularımızın antrenman yaptığı salonu baştan aşağı yeniliyoruz. Altyapıda epey sorunumuz vardı. Genel bir düzensizlik hakimdi. Özellikle hiyerarşi tarafında görev ve yetkiler açık bir şekilde belirgin değildi. Yönetim olarak daha kurumsal bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Kadın basketbol şubesindeki altyapımızın durumu çok iyi. Bize ilerleyen dönemlerde çok oyuncu kazandıracaklar. Gelecekte kadın basketbol takımımızın çekirdeğini altyapımız oluşturacak. Transferler çekirdek kadroyu takviye edecek. Erkek altyapımızda durum fena değil ancak oyuncu sayısını artırmamız gerekiyor. Bu yönde araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Galatasaray altyapısının, basketbol A takımlarına oyuncu yetiştirmesi gerekiyor. Zira her yıl 10 oyuncu gönderip 10 oyuncu almak, sürdürülebilir bir yapının önünde engel teşkil ediyor.

Erkek basketbol takımımız için geride bıraktığımız sezonu değerlendirebilir misiniz? Çok parlak bir sezon geçirememiş ve özellikle kadro yapısının korunması boyutunda sorunlar yaşamıştık.
Duygun Yarsuvat başkanlığındaki yönetim geçen sezonun yarısında göreve gelmişti ve maalesef transfer dönemi sona ermişti. Çok fahiş şartlarda transferler yapılmıştı ve bu şartları değiştirme imkânımız yoktu. En önemli sorunumuz ödeme güçlüğüydü. Yaşanan diğer sorunlar da genel olarak bundan kaynaklanıyordu. Euroleague’de oyuncularımızın ve teknik ekibimizin özverisiyle Top 16’ya kalma başarısı gösterdik ancak yurt içinde hedeflerimizin gerisinde kaldık. Dursun Aydın Özbek başkanımızla yeniden göreve geldikten sonra teknik ekibimizin yönlendirmesi altında takımın kabuğunu tamamen değiştirdik. Geçen sezonki takımın maliyeti 12 milyon dolardı. Bu sene 6 milyon dolar bütçeli bir takım kurduk. Yeni kadromuzun en az geçen sezonki kadar iyi bir takım oluşturacağını düşünüyorum. Eurocup’ta ve Basketbol Süper Ligi’nde finali oynayıp kazanabilecek bir takım kurduk.

Erkek basketbol takımında geçen sezonun tartışmasız en çok tartışılan konu oyunculara olan borçlardan kaynaklanan sorunlardı. Bu alanda nasıl adımlar atıldı?
Gerçekten yüklü bir borç vardı. Biz bu borçların yaklaşık üçte ikisini kapattık. Kalan az miktardaki bölümünü de yapılandırdık ve bu yapılandırmaya uyuyoruz. Toplam 6 milyon dolarlık bir bütçemiz var. Bunun 3,5 milyon doları sponsorumuz Odeabank tarafından doğrudan karşılanacak.

Sponsorluk konusu da çok tartışıldı. Mevcut durumu değerlendirebilir misiniz?
Sponsorluk konusunu Türkiye’nin ekonomik ve siyasi durumunu göz önünde bulundurmadan ele almak çok mümkün değil. Malumunuz yeniden bir seçim dönemine giriyoruz. Üst üste gelen bu belirsizlik dönemleri sponsorluk süreçlerimizi doğrudan etkiledi. Seçim döneminin ardından sponsorluk konusunda yaşanan belirsizliklerin giderileceğini düşünüyoruz. Yönetim olarak sponsor olsun da nasıl olursa olsun gibi bir düşüncemiz yok. Hakkımızı ve Galatasaray’ın marka değerini karşılayabilecek teklifleri değerlendiriyoruz.

Erkek basketbol takımımızın kadro yapılanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Erkek basketbol takımımızdaki borç sorununu çözüyoruz. Başkanımız basketbola büyük destek veriyor. Şu an tek sorunumuz takımın yeni bir takım olması. Pocius, Young, Carter, Ender ve Kerem gibi önemli oyuncuların yerini Schilb, Green, Lasme, Dorsey, McCollum, Şafak ve İzzet’le doldurduk. Göksenin Köksal da aramıza katıldı. Tam bir kan değişimi söz konusu. Taraftarlarımızdan ricamız ilk maçlarda sabırlı olmaları. Ergin Ataman gibi deneyimli ve usta bir koçumuz var. Ergin hoca bu yeni kadroyu uyumlu bir kadro haline getirecektir. Ona olan inancımız ve güvenimiz tam. Hocamız bildiğiniz gibi Milli Takım’da. Oyuncularımız Yağızer hoca ile antrenmanlara başladılar. Çok iyi bir kadro kurduğumuzu düşünüyorum. Hocamız da gerekli takım kimyasını oluşturacaktır. Yeni transferlerimiz Dorsey ve Lasme bana göre Türkiye’nin hem hücum hem de savunma anlamında en iyi iki uzunu olacaklar. Errick McCollum, Eurocup’ta sayı kralı olmuş bir oyuncu. Tüm yeni oyuncularımız kendilerini ispat etmiş isimler.

Bir ara Marcelinho Huertas da gündeme gelmişti. 
Evet Huertas’ı istiyorduk. Temasımız uzun süre devam etti ancak kendisi Los Angeles Lakers’a gitti. Ama Errick McCollum gibi bir oyuncuyu kadromuza katabildik. Nokta atışı bir transfer oldu. Sinan Güler’in de destek vereceği 1 numara rotasyonunda önemli görevler üstlenecektir.

Ergin Ataman ile ilişkiniz nasıl? 
Basında aramızda yaşananlara dair pek çok haber yer almıştı. Bunların çoğu abartılıydı. Zira yaşanan olay basketbolla alakalı değildi. Şu an hiçbir sorunumuz yok. Hocamızla ahenk içinde çalışıyoruz. Transferleri birlikte yaptık. Tüm oyuncular onun istediği oyunculardı. Seçimlerine saygı duyduk ve yalnızca transferlerin idari süreçlerini hallettik. 

Eurocup rakiplerimiz belli oldu. Nasıl görüyorsunuz rakiplerimizi?
Çok iyi bir kura çektiğimizi düşünüyorum. Görünüşte kolay ancak basketbolda rakibinizi asla küçümsememelisiniz. Finale gideceğimizi ve kupayı kazanacağımızı düşünüyorum. 

 Ergin Ataman Milli Takım’la Avrupa Şampiyonası’ndayken, basında hem Galatasaray’ı hem de Milli Takım’ı çalıştırmasına ilişkin çeşitli polemikler yer aldı. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Bu aslında polemik bile olmaması gereken bir konuydu. Tartışılması bile saçmaydı. Kulüp olarak bu konuda gerekli açıklamalarımızı yaptık. Ergin hoca Milli Takımımızın ve Galatasarayımızın antrenörü. Başkalarının ne söylediği bizi ilgilendirmiyor. Hocamızın hem Milli Takım’da hem de Galatasaray’da sonuna kadar arkasındayız. 

Sarayın Sultanlarını konuşalım dilerseniz. Yeni sezonda Kadın Basketbol Takımımız neler yaşatacak? 
Altyapıda çok iyi bir jenerasyon yakaladık. Son şampiyonuz. Euroleague’i kazanan bir kadromuz var. Buradaki en büyük şansımız kesinlikle Ekrem Memnun hoca. Galatasaray’ı çok seven ve bu sporu her yönüyle çok iyi bilen bir koç. Kemikleşmiş bir kadromuz var. Hem Euroleague’de hem de Türkiye’de şampiyon olacak güçteyiz. Erkek takımımızdaki uyum sürecinin aksine burada hedefe kilitlenmiş ve birbirini çok iyi tanıyan oyuncular var. Oturmuş kadromuzu Işıl Alben ve Cansu Köksal ile takviye ettik. ABD’den Lynetta Kizer ve Jewell Loyd aramıza katılan oyuncular oldu. Kaptanımız Nevriye Yılmaz’la sözleşme yeniledik. Kadromuzu hem koruduk hem de takviye ettik diyebilirim. Bahar Çağlar’ın da sekizinci sezonu olacak. Müthiş bir ivme yakaladı son yıllarda. Daha da faydalı olacağına inanıyorum. 

Geçen sezonki sorunlardan hiç şüphesiz Kadın Basketbol Takımı da etkilenmişti. Sorunlar çözüldü mü? 
Takımımızda şu an hiçbir sorun yok. Borçların çoğunu ödedik, kalanları da yapılandırdık. Sponsorluk görüşmelerimiz devam ediyor. Bazı tekliflerde önemli noktalara geldik ancak henüz kesinleşmedi. Sezon başlamadan önce sponsor konusunu da halletmeyi hedefliyoruz. Euroleague Women A grubunda mücadele edeceğiz. Orada da iyi bir kura çektik. Fenerbahçe ile aynı gruba düştük. Zorlu maçlar oynayacağız ancak turnuvada ilerleyeceğimizi düşünüyorum. 

Engelsiz Aslanlar’da durum nasıl?
Oyuncuların paralarını alamadıkları için kiracı oldukları evlerden çıkarıldıkları gündeme gelmişti. Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımızda yeni bir yapılanmaya gittik. Takımın misyonunun Türkiye’deki engelli gençlerin spora kazandırılması olduğunu düşünüyoruz. Geçen sezon kadroda sekiz dokuz yabancı oyuncu vardı. Bu sezon iki yabancı oyuncumuz var. Projemiz, uzun vadede misyonumuzla paralel olarak tamamen yerli oyunculardan oluşan bir kadro oluşturmak olacak. Hocamız Sedat İncesu da bu konuda bizimle aynı görüşte. Engelsiz Aslanlarımız, geçen sezon basketbol şubemizde yaşanan sorunların aynılarını yaşadı. Ödemelerdeki aksamalar dışında bir sorunumuz yoktu. Yönetimimizle birlikte bu sorunların tamamını çözdük. Hem oyuncularımız hem de hocalarımız mutlular.

Galatasaray Türkiye’yi basketbol ile buluşturan bir camia. Bu alanda gelecek vizyonumuz nasıl şekillenecek?
Şu andaki en önemli konularımızdan biri tesisleşme. Kendimize ait bir salon için önemli adımlar atıyoruz. 13 bin kişilik otoparkı ve destek üniteleriyle birlikte tam kapsamlı bir kapalı spor salonu inşa etmek için temaslarımızı yapıyoruz. Spor Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinler alındı. Henüz resmiyete dökülmemiş olsa da projenin kısa bir süre içinde hayata geçirileceğine inanıyorum. Başkanımız bu konuyla bizzat ilgileniyor ve Ankara’daki temaslarını sürdürüyor. İnşaat için kaynağımız hazır. İzinlerin resmiyete dökülmesiyle birlikte yaklaşık bir yıl içinde salonumuza kavuşacağımızı düşünüyorum. Erkek Basketbol Takımımızın önümüzdeki yıldan itibaren sponsor, İddaa ve gişe gelirleriyle birlikte istikrarlı bir yapıya kavuşacağını söyleyebiliriz. Formadaki sırt sponsorluğu için görüşmelerimiz sürüyor. Kadın Basketbol Takımımız için gerekli sponsorluk anlaşmalarının yapılmasıyla birlikte Sarayın Sultanları da başarılı yapısını sürdürecek imkânlara kavuşacaktır. Tüm bunlar zamanla olacak ancak salonumuzun da tamamlanmasıyla birlikte çok daha rahat şartlara kavuşmuş olacağız.

Galatasaray taraftarına mesajınız neler?
Büyük Galatasaray taraftarına destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Onlardan tek ricamız, Erkek Basketbol Takımımızı destekledikleri gibi Kadın Basketbol Takımımızı da desteklemeleri. Euroleague Şampiyonu kızlarımızın 30 ila 50 kişiye karşı oynamaları beni çok üzüyor. Tüm takımlarımıza taraftarımızın desteğini gerçek anlamda gösterebilmeleri için girişimlerimiz oluyor. Bu sene erkek ve kadın basketbol maçlarının başlangıç saatlerini birbirlerine yaklaştırmaya çalışıyoruz. Önceleri bir maç 12.00’da olurken diğeri 20.00’da oluyordu. Biz istiyoruz ki, iki maç arasında maksimum iki saat olsun. Bu sayede seyircilerimiz tam bir basketbol festivali yaşayabilsin. Erkek takımımızın maçlarındaki muhteşem taraftar gücü, kadın takımımızın da en önemli destekçisi olmalı. Her şeyin daha iyi olacağı günler bizi bekliyor.

TÜM VAKTİMİ GALATASARAY’A AYIRIYORUM 
Galatasaray Lisesi’nde basketbol oynadıktan sonra Darüşşafaka ile İstanbul Ligi’nde mücadele ettim. Daha sonra iş hayatına atıldım. Finans ve gemi inşa sektöründe yatırımlarım oldu. Yavaş yavaş emekliye ayrılmaya karar vermiştim. Keyif işi olarak başladığım şarap üretimi işini sürdürüyorum. Yönetimde yer alma teklifi geldiğinde, artık daha fazla vaktim olacağı ve Galatasaray için bir şeyler yapabileceğimi düşündüğüm için görevi seve seve kabul ettim. Halihazırda vaktimin çoğunluğunu Galatasaray’ın basketbol şubesi için harcıyorum. 

 Röportaj Galatasaray Dergisi'nden alınmıştır.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0