Dusan Cantekin resmen Galatasaray'da!

Yeni sezon öncesi güçlü bir kadro kurup geçtiğimiz yılın izlerini silmek isteyen Galatasaray Erkek Basketbol şubesi, sezonun başlamasına kısa bir süre kala kadrosunu geçtiğimiz yılın son bölümünü İstanbul Büyükşehir Belediye'de geçiren Dusan Cantekin ile güçlendirdi. İBB ile sözleşmesi bulunan Dusan Cantekin için bir miktar bonservis parası ödenirken, bu paranın miktarı bilinmiyor. Galatasaray Odeabank bu transfer ile kadrosunu tamamlamış olurken, geçtiğimiz yıl ki kadrosunu da büyük ölçüde değiştirmiş oldu.

Yugoslav Topraklarından Türkiye'ye
Sırbistan'ın Kragujevac şehrinde doğan ve asıl adı 'Dusan Gavrilovic' olan genç oyuncu, 14 yaşındayken menajerler vasıtasıyla o zaman ki adıyla Efes Pilsen'e transfer oldu ve Türk pasaportu alarak adını Dusan Cantekin olarak değiştirdi. Doğum yılı yabancı kaynaklarda 21 Haziran 1990 olarak gözükse de Türk kaynaklarında 21 Haziran 1992 olarak gözükmektedir. Efes Pilsen altyapısında birçok Türkiye şampiyonasında oynayan ve çeşitli ödüller kazanan Dusan Cantekin , 2009-2010 yılında o zaman koçluğunu Ergin Ataman'ın yaptığı Efes Pilsen kadrosunda kendisine yer bularak kendisinden beklentilerin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. O sezon 19 karşılaşmada ortalama 9.2 dakika süre bulan genç pivot, 2.1 sayı-2.2 ribaund ortalamaları yakaladı. Bir sonra ki sezon daha çok süre bulması için Mersin BŞB.'ye kiralanan Dusan burada istediği süreleri bulamadı ve benchte geçirdiği bir sezonun ardından Efes Pilsen'e geri döndü. 2011-202 sezonu ise Dusan Cantekin için kırılma sezonu olacaktı. Sırbistan'ın genç oyuncular yetiştirmesiyle ünlü Mega Vizura takımına kiralanan Dusan, burada düzenli süre bularak oyununu birçok noktada  geliştirdi. 39 karşılaşmada ortalama 24.7 dakika oynayan Sırbistan asıllı genç oyuncu, 11.4 sayı-7.2 ribaund ortalamaları yakaladı. Bu başarılı sezonun ardından Banvit'e transfer olan Dusan, ilk sezonunda gerek sakatlıklar gerekse Banvit'in oyununa ayak uyduramaması sebebiyle süre bulmakta oldukça zorlandı. 2013-2014 sezonuna ise iyi başlangıç yapan ve sürelerini arttıran genç oyuncu, sezonun ilerlemesi ile birlikte sürelerini bir miktar kaybetse de sezonu 12.3 dakika da 5.6 sayı-2.9 ribaund istatistikleri ile kapattı ve Ergin Ataman'ın Dünya Şampiyonası için hazırladığı geniş kadroda kendisine yer buldu. Ancak askerlik sorunu nedeni dolayısıyla kamplar başlamadan kadrodan çıkarılan Dusan için sezon böylelikle noktalanmış oldu. 2014-2015 sezonunda eskiden iyi süreler bulduğu ve koçluğunu bir dönem Yenilmez Armada'da da forma giymiş olan Avrupa basketbolunun gördüğü en iyi uzunlardan biri olan Dejan Milovejic'in yaptığı Mega Leks'e transfer olan Dusan, burada yeniden düzenli oynama fırsatı yakaladı. Sezon ortasında ise ligimize yeni yükselmiş olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne transfer olan dev pivot, İBB ile 2.5 yıllık sözleşme imzaladı. Burada yakaladığı formu sürdüren Dusan, bize karşı oynadığı maçta 29 dakika da 10 sayı 5 ribaund ile başarılı bir performans sergilemişti. Dusan sezonu da 14.5 dakika da 7.5 sayı 3 ribaund istatistikleri ile kapattı. 

Saha içinde bir 'DEV'
Saha içerisinde Dusan Cantekin'e bakarsak gözümüze ilk olarak 2.22 metrelik boyu çarpıyor. Geçtiğimiz yıllara göre fiziksel olarak kalınlaşmasına rağmen hala yeterli seviyede güçlü olmaması ve koordinasyon problemleri yaşaması ise tabir-i caizse boyunun hakkını vermesine engel oluyor. Pota altını doldurabilecek fiziksel özelliklere sahip olması, ribaundlara konsantre olması ve boy avantajını bu noktada kullanması, potaya yakın topla buluştuğunda yüzdeli bitirmesi, nadirde olsa kullandığı bir orta mesafe şutunun olması onun kesinlikle oyununun güçlü yönleri. Savunmada ise yumuşak bir oyuncu olduğunu söyleyemeyiz ancak boyuna rağmen kısa kalan kolları, özellikle çember savunurken ona sorun yaratan noktalardan bir tanesi. 2.22 metrelik boyuyla potayı daha etkili koruyabilir Dusan. Birebir savunmada da boyuyla rakiplerini korkutsa da fizik olarak çok güçlü olmaması yine ona sorun yaratan noktalardan bir diğeri. Kariyerini ilerletmek istiyorsa eğer mutlaka ekstra kuvvet antrenmanları yaparak güçlenmeli ve vücut koordinasyonunu geliştirmeli.

Galatasaray Odeabank kadrosunda ne yapabilir diye bakarsak eğer Dusan için, yaptığımız hazırlık karşılaşmalarında uzun rotasyonunda çeşitli sıkıntılar yaşadığımızı gördük. Gerek sakatlıklar gerekse katkı beklediğimiz İzzet ve Ege'nin formsuzlukları bu noktada sorun yaşamamıza sebep oldu. Dusan'ın rotasyonda Joey Dorsey'i 10-15 dakika arası dinlendirebilecek olması, Stephane Lasme'yi 4 numara rotasyonuna kaydırmamızı sağlayacak. Bu sayede orada Caleb Green'i dinlendirebileceğiz. Ayrıca sezon içerisinde olası sakatlık problemlerinde ise 3. pivot olarak elimizi güçlendirecek Dusan. Başka bir nokta ise uzun rotasyonunda biraz kısa kalıyorduk(Lasme 2.03 metre, Dorsey 2.03 metre). Dusan'ın boyu, bu noktada rakibe göre strateji belirlemede koçumuz Ergin Ataman'ın elini güçlendirecektir. Toparlarsak eğer, rotasyonumuzu genişletmek amacıyla piyasada bulunan önemli isimlerden birini kadromuza kattık. Beklentilerimizi doğru şekilde ayarlarsak eğer, Dusan Cantekin'in başarılı bir sezon geçirmesini bekliyorum.

FCNBlog ailesi olarak yeni transferimiz Dusan Cantekin'e hoşgeldin der, başarılı ve uzun bir kariyer geçirmesini dileriz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0