ANALİZ | Mustafa Denizli dönemi..

Geçen sezonu Şampiyonluk, Türkiye Kupası, Süper Kupa’yla ama daha önemlisi 4.yıldızla kapattığımız sezonda takımın başında olan Hamza Hamzaoğlu’nun yaptığı Umut Bulut açıklamalarının ardından görevine son verildi. Bunca başarının ardından görevine bu şekilde son verilmiş olması teknik direktörlerin işinin ne denli zor ve değişken olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Hamzaoğlu’nun ayrılmasının ardından gündeme eski oyuncularımız Tugay Kerimoğlu, Ümit Davala, Hasan Şaş veya yabancı teknik adam olarak Daum ve Favre gelmiş olsa da başından beri en güçlü aday Mustafa Denizli’ydi. Süreç basına açık bir şekilde başladı. Denizli ile görüşmeye giderken demeçler veren başkan Dursun Özbek gün sonunda kararı açıklandı ve Mustafa Denizli bir kez daha takımımızın başına geçti.

Atletico Madrid maçında takımın başında çıkmayan hoca, ilk maçına Kasımpaşa deplasmanında çıktı. Sahadan beraberlikle ayrılan takımımız bu hafta kendi evinde Bursaspor’u ağırladı ve sahadan 3-0 lık galibiyetle ayrıldı. Mustafa Denizli Arena’da çıktığı ilk maçta 3 puanla tanışmış oldu. Ben bu yazıda bu yeni süreçte kadro ve oyun hakkındaki görüşlerimi yazmaya çalışacağım. Atletico maçı, ligde de Kasımpaşa ve Bursaspor maçlarının kadrosu aynıydı. Atletico maçında Denayer’ın sakatlanmasıyla kadro Muslera, Sabri, Semih, Chedjou, Hakan, Selçuk, Jose, Yasin, Sneijder, Podolski, Burak şeklinde oldu. Burada değişen tek bölge Jose Rodriguez’in bölgesi oldu. Bu bölgede 3 maçta Jose, Bilal Kısa ve Emre Çolak forma kapma yarışı verdiler. Benim bu bölgeye önerimse gerideki Chedjou. Galatasaray, ligde en az top kapma hamlesi yapan 3.takım. Bu alanda sadece Kayseri ve Mersin’i geçmiş durumdayız. En fazla top kapma hamlesi yapan takımın ise ligde de lider olan takım olan Fenerbahçe olması bu istatistiğin önemini göstermiş oluyor. Takım orta sahada agresif değil. Oynadığı maçlarda orta saha üstünlüğünü eline alamıyor. Kasımpaşa maçını izleyenler rakibin, Donk’un önderliğinde orta saha üstünlüğünü nasıl ele aldığını ve oyunu sahamıza nasıl yıktığını hatırlayacaklardır.Devre arasına kadar takım içinden bu bölgeye en uygun oyuncumuz Chedjou. Kamerunlu oyuncunun Lille’de stopere çekilmeden önceki görev yeri ön liberoydu. Ayaklarının da iyi olmasıyla bu bölgeyi iyi idare edebileceğini düşünüyorum. 

Galatasaray için klasikleşen bir yorum var: Fatih Terim döneminden beri başarıları getiren etmen takımın omurgası oldu. Bekler ve kanatlar sürekli değişirken Muslera, Semih, Ujfalusi, Melo, Selçuk ve Burak değişmezler oldu. Ujfalusi’den sonra Chedjou da oraya iyi oturdu.Bu omurgaya Sneijder gibi bir lider liderlik edince başarı kaçınılmaz oldu. Bu omurganın en ucunda taraftarlar Drogba’yı görme fırsatını da yakaladılar. Bu süreçte sağ bekte Eboue, Tarık, Veysel Sarı, Sabri, Denayer; sol bekte Hakan Balta, Riera, Olcan, Telles ve Carole denendi. Kanatlar konusunda da Engin Baytar, Emre Çolak, Amrabat, Bruma, Aydın Yılmaz, Hajrovic, Yasin, Podolski ve şu an aklıma gelmeyen bir sürü isim sürekli değişti. Ancak omurga hep sağlam kaldı ve takımı taşıyan bölge oldu. Melo’nun gitmesiyle omurga ne yazık ki bozuldu. Bu bölgeye bir önceki paragrafta belirttiğim gibi en mantıklı isim Chedjou. İstikrarın bozulduğu bölge olan stoper bölgesinde de istikrar şart. Şu an formsuz olan Semih’in kulübeye gitmesi gerekiyor. Sol bekte görev verilen Hakan Balta’nın artık yerinin stoper olması gerektiğini düşünüyorum. 2 sezondur Hakan bu bölgede oynuyor ve gayet başarılı. Sakatlığının ardından Carole bölgesine geçip Hakan’ın savunmanın liderliğini alması lazım. Liderlik özellikleriyle bence sezon sonu Milli Takım’ımızın savunma önderliğini de Hakan Balta yapacaktır Euro 2016’da. Chedjou’nun orta sahaya çekilmesiyle Hakan’ın görev arkadaşının da Denayer olması en mantıklı seçenek. Denayer, geçen sene Celtic’te bu bölgede gayet etkiliydi. Denayer sezon başında Şampiyonlar Ligi faktörüyle takımımızı seçerken Celtic’teki partneri Van Dijk de şu an Premier Ligde düzenli forma giyiyor. Denayer’ın sağ bekten stopere geçmesi gerekiyor, nitekim kendisi de bunu istiyor. 

Takım yetkililerimiz bu aralar UEFA ile zorlu bir sınav veriyorlar. Transfer konusunda çıkacak karar merakla bekleniyor.Bu karara göre devre arasında Mustafa Denizli düşündüğü noktalara gerekli düzenlemeleri yapacaktır.Başta ön libero bölgesi ve santrafor bölgesine transfer gerektiğini herkes biliyor artık.Hocanın da gerekli çalışmaları yaptığından eminim. Çıkacak karardan sonra yapılabilecek nokta transferler ve gerekli oynamalarla şampiyonluk zor değil. Denizli’nin Beşiktaş performansında devre arasına 7 puanlık farkla girdiğini, devre arasında yaptığı Fabian Ernst ve Yusuf Şimşek hamleleriyle o sezonu çifte kupayla kapattığını hatırlayalım. Takımın başında büyük bir tecrübe var. Ben hocaya güveniyorum ve devre arasını iple çekiyorum. 
Oktay HAYKIR

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0