Eurocup | Cimbom final yakışır sana!

Sezona Ergin Ataman önderliğinde katıldığı bütün kupalarda şampiyonluk hedefiyle çıkan Yenilmez Armada, 30 Mart Çarşamba günü saat 20.00'da Eurocup yarı final ilk maçında İspanyol ekibi Herbalife Gran Canaria ile mabedi Abdi İpekçi Arena’da karşılaşacak. İki karşılaşma üzerinden oynanacak seride rakibine sayı olarak üstünlük kuran ekip, final biletinin sahibi olacak iken serinin ikinci maçı ise 6 Nisan günü İspanya’da oynanacak. 

YARI FİNAL YOLUMUZ
Sezona Eurocup'ta şampiyonluk parolasıyla başlayan Yenilmez Armada, ilk tur grup aşamasını 7 galibiyet-3 mağlubiyet ile lider kapatırken, son 32 turunu ise 4 galibiyet-2 mağlubiyet ile yine lider olarak tamamladı. Evinde oynadığı 10 karşılaşmada 9 galibiyet alan sarı kırmızılı ekip, deplasmanda ise oynadığı 10 karşılaşmada ise 4 galibiyet aldı. 

İkinci grup aşamasından sonra ilk olarak Pınar Karşıyaka ile eşleşen Yenilmez Armada, 67-64 yenildiği ilk maçın ardından rakibini evinde ezici bir oyun ve skor üstünlüğü ile 93-65 yenerek çeyrek finalde Alman temsilcisi Bayern Münih’in rakibi oldu. İlk maçı yine deplasmanda oynayan Galatasaray Odeabank, rakibinin temposunu kontrol edemeyince maç sonu yaptığı ufak hatalarla karşılaşmayı 99-89 kaybetti. İkinci maçta ise artık Avrupa’nın en zor deplasmanlarından biri haline gelen Abdi İpekçi Arena’da 12.000 seyircisi önünde rakibini 72-59 mağlup eden ve kendisine gereken sayı farkını da yakalayan Yenilmez Armada adını yarı finale yazdırmayı başardı.

 
DENGELİ OYUN
Yenilmez Armada takım olarak maç başına 83.9 sayı atarken bu alanda Eurocup'ın en iyi 3. ekibi durumunda. Rakiplerimize ise maç başına 74.6 sayı atma imkanı veren ekibimiz savunma olarak kupanın en iyi ekipleri arasında yer alıyor. Takımımız ayrıca maç başına 11.6 top kaybı yaparak bu alanda da kupanın en iyi 2. ekibi olurken bu istatistik takım halinde topun değerini ne kadar iyi bildiğimizi gösteriyor.

TOPU PAYLAŞMA
Sakatlıktan sonra formunu çabuk yakalayan Errick McCollum 18.9 sayı ortalaması ile ekibimizin en skorer oyuncusu olurken, Vladimir Micov 12.5 sayı-2.7 asist, Blake Schilb ise 12.9 sayı-3.9 asist ortalaması ile takımımızın skor yükünü çeken diğer isimler. Stephane Lasme 11 sayı-6.5 ribaund ortalamaları ile oynarken sahaya yansıttığı etki, bu istatistiklerin çok ötesinde. Yıldız guardımız Errick McCollum ayrıca maç başına yaptığı 4 asist ile bu alanda takımımızın en iyi oyuncusu konumunda. Yeni transferimiz Chuck Davis’te 6.7 sayı-3.3 ribaund ile oynarken özellikle son Bayern Münih maçında verdiği katkı ile turun kapısını açan isimlerden birisi oldu.

RAKİP GRAN CANARIA
Geçtiğimiz yıl Eurocup finalinde Khimki Basket’e kaybeden İspanyol ekibi Gran Canaria bu sene Eurocup macerasına Le Mans, Enel Brindisi, Alba Berlin, Reggio Emilia ve Ludwisburg’un olduğu B Grubunda başladı. Bu aşamada 8 galibiyet alıp sadece Ludwisburg ve Alba Berlin deplasmanlarında kaybeden Gran Canaria, bu turu grup birincisi olarak bitirdi ve son 32 turunda Strasbourg, Avtodor Saratov ve Hapoel Jerusalem’in yer aldığı H Grubuna gitti. Bu aşamada da başarılı oyununu sürdüren Aito Reneses’in öğrencileri sadece ilk maçta Strasbourg’a kaybetti ve bu aşamayı da lider tamamlayarak adını 8’li finallere yazdırmayı başardı.

Sekizli finallerde Fransız ekibi Limoges ile karşılaşan Gran Canaria, deplasmanda 65-82 kazandığı ilk maçtan sonra evinde 77-78 kaybetmesine rağmen turu geçen taraf oldu ve bir önceki turda büyük bir sürprize imza atarak Unics Kazan’ı eleyen Zielona Gora ile eşleşti. İlk maçı yine deplasmanda oynayan ve rakibini 82-93 mağlup eden Gran Canaria, ikinci maçta 83-86 mağlup olmasına rağmen turu geçen taraf oldu ve yarı finalde Yenilmez Armada ile eşleşti.

EN SKORER TAKIM
Eurocup’ta maç başına 85.25 sayı atarak bu alanda 1. sırada olan Gran Canaria oynadığı hızlı ve tempolu basketbolla biliniyor. Maç başına yaptıkları 19.4 asist ortalaması ile topu ne kadar iyi paylaştığını gösteren İspanyol ekibi buna karşılık maç başına  13.85 top kaybederek bu alanda iyi bir karneye sahip değil. Maç başına 10.5 üçlük denemesinde bulunan ve bunlarda %38 gibi yüksek bir yüzde ile isabet oranı yakalayan Gran Canaria yay gerisinde kesinlikle önlem alınması gereken bir takım.

PANGOS & OMIC A.Ş.
Gran Canaria’nın bireysel olarak en etkili isimleri maç başına 13.8 sayı-7.7 ribaund ortalamaları ile oynayan 24 yaşındaki Sloven pivot Alen Omic ve maç başına 12.2 sayı-5.1 asist ortalamaları ile oynayan 23 yaşındaki Kanadalı Euro-rookie oyun kurucu Kevin Pangos.  Bu iki ismin dışında da oldukça önemli oyunculara sahip olan Gran Canaria’da eski Beşiktaşlılar Brad Newley 8.7 sayı; DJ Seeley 8.2 sayı oynarken Fin şutör Sasu Salin’de 12 sayı-3 ribaund ortalamaları ile mücadele ediyor.

GRAN CANARIA NASIL OYNAR?
Eurocup’ın belkide en hızlı tempoda oynayan takımı olan Gran Canaria, aldıkları her net savunma ribaundından sonra direkt olarak rakip potaya koşmaya başlıyor ve buldukları ilk fırsatta topu potaya atıyor. Hızlı hücumlarda dış atış kullanmaktan çekinmeyen ve birinci hücum opsiyonları geçiş hücumu olan  Gran Canaria takımında 2.17’lik pivot Alen Omic hariç  yay gerisinden tehlikeli olmayan oyuncuda yok. 24 saniye hücum süresini pek kullanmayan kısaların organize ettiği ve Alen Omic dahil herkesin açık sahada koştuğu Aito Reneses’in öğrencileri yarı saha hücumlarında ise etkinliklerini kaybediyor. Pangos & Omic ikili oyunları etrafından şekillendirdikleri yarı saha hücumlarında topu zayıf tarafa çok hızlı bir şekilde döndürebilen Gran Canaria bu sayede rakip savunmaları zor durumda bırakabiliyor. Savunma sahasında da oldukça karakterli ve mücadeleci oyunculardan kurulu olan İspanyol ekibi ikili oyun savunmasında kötü olsa bile guardlar ve kanat oyuncularına oldukça sert baskılar uygulayarak onları kontrolden çıkartabiliyor.

MAÇIN ANAHTARI: TEMPO
Gran Canaria’yı şu ana kadar anlatırken sürekli tempodan ve hızlı hücumlardan beslendiklerinden bahsettik. Eğer onları elemek istiyorsak mutlaka tempoyu biz kontrol etmeli ve mümkün olduğunca düşük tutmalıyız. Eğer deplasmanda oynadığımız Bayern Münih maçındaki gibi rakibin temposuna ayak uydurmaya kalkarsak onların istediklerini yapmasına izin veririz. Bu yüzden hücumda kullanacağımız şutları da çok iyi seçmeli ve hücum ribaundlarını alamasak bile karıştırarak Gran Canaria’nın net savunma ribaundu almasına izin vermemeliyiz. Yani bu maç için savunmamız aslında hücumda başlayacak. Savunmaya dönerkende mutlaka konsantre olmalı ve rakip oyuncuları takip etmeli, gerekirse hızlı hücumları faul ile keserek tempoyu yakalamalarına izin vermemeliyiz.

Yarı sahayı çok hızlı geçen ve buldukları boşluklarda tereddüt etmeden potaya kadar giden veya şut atmaktan çekinmeyen Gran Canaria, yarı sahada ise o kadar üretken değil. Pangos & Omic ikilisi üzerinden oynadıkları ikili oyunlarla hücum etmeye çalışan Aito Reneses’in öğrencileri, Omic’in hızlı devrilmesi; Pangos’un oyun aklı ve köşe şutörlerinin etkinliği sayesinde aslında savunulması zor.  Ancak ikili oyunlarını pas kanallarını kapatmaya yönelik savunursak ve onları A planlarından uzaklaştırırsak, bize karşı uygulayabilecekleri bir B planları yok. İkili oyun savunmasında etkili şut attıklarından dolayı ters taraftan kısa yardımlarını yapmakta zorlanacağımız için mutlaka kısalarımızın perdelere takılmaması gerekiyor. Lasme’ninde ikili oyunları savunurken ilk etapta kısanın pas kanallarını kapatıp topun onun elinde kalmasını sağlaması, gerekirse küçük show uplar ile guardı baskı altına alması gerekli. Toparlarsak Gran Canaria’yı savunurken amacımız ilk olarak hızlı hücum etmelerine izin vermemeli ve tempoyu elimizde tutmalı ikinci olarakta yarı sahada ikili oyunlarda pas kanallarını kapatarak topu döndürmelerini engellemeli ve bütün parçalarını hücumda devreye sokamadan sadece toplu oyuncunun eline bakmalarını sağlamak olmalı. Çünkü bireysel olarak bizi tek başına yenebilecek yetenekte oyuncuları yok. Son olarakta Omic gibi fizik olarak çok yer kaplayan bir isme karşı mutlaka savunma ribaundlarına takım olarak girmeli ve daha yerdeyken temasa başlamalıyız. Eğer ribaund işini sadece Lasme’ye bırakırsak çok zorlanacaktır.

HÜCUMDA DOĞRU ATIŞLAR
Sene başından beri sürekli hücumda ne kadar potansiyelli bir takım olduğumuzu söylüyoruz, bunun içinde tekrardan hücumda neler yapmalıyız diye anlatmayacağım. Sene başından beri süre gelen oyun şablonumuzu sürdürüp hücumda topu paylaşarak oynarsak büyük bir sorun ile karşılaşmayız. Dikkat etmemiz gereken noktalar ise mutlaka tempoyu kontrol etmeli, durağan olmaktan kaçınmalı ve tüm parçalarımızı oyuna sokmalıyız. Eğer yarı sahada tempolu hareketli hücum edersek bize karşı koyamayacaklardır. Ayrıca her ne kadar derin bir kadroları olsa bile yetenek bazında bizim kadromuzun altındalar. Ekstra olarak Omic’in zaaflarından faydalanmak adına Lasme’yi ikili oyunlarda daha çok kullanabiliriz ve kanat oyuncularımızın sırtı dönük oyunlarını kullanabiliriz.

EN BÜYÜK GÖREV: TARAFTARA
Maçla ilgili konuşurken aslında en büyük görevlerden birisi de taraftarımıza düşüyor. Kapalı gişe oynayacağımız bu maçta taraftar olarak oyunun içinde olmalı ve adeta sahada 6. oyuncu olmalıyız. Gran Canaria geride kalan iki seride de ilk maçı deplasmanda oynayıp rakiplerine ortalama 14 sayı fark atmış durumda. Bu maçta ise buna kesinlikle izin vermemeli ve onları Abdi İpekçi cehenneminde boğmalıyız..

Eğer istediğimiz oyunu ortaya koyarsak Gran Canaria engelini aşarak Eurocup’ın bir ucundan tutabiliriz. Ben bu takıma ve taraftara sonuna kadar güveniyorum. Çarşamba günü hep beraber omuz omuza bu maçı alalım. O SENE BU SENE!!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0