Mercek Altında: Strasbourg IG'i yakından tanıyalım..

Sezona Eurocup şampiyonluğu parolasıyla başlayan Galatasaray Odeabank'ta artık hedefe sadece 2 maç kalmışken, kupa yolundaki son rakip Fransız temsilcisi Strasbourg. 2009 yılından beri Fransa Milli Takımını'da çalıştıran tecrübeli koç Vincent Collet'in çalıştırdığı Strasbourg tıpkı daha önceki turlarda elediğimiz Dinamo Sassari, Pınar KSK ve Bayern Münih gibi sezona Euroleague'de başlamıştı. Fransa Liginde de ikinci sırada bulunan ve yine bizim gibi tarihlerinde ilk defa Eurocup finali oynayacak olan Strasbourg, kuşkusuz final için elinden geleni yapacaktır. Şimdi finaldeki rakibimiz olan Fransızları daha detaylı olarak inceleyelim.. 

FİNAL YOLUNDA: STRASBOURG
Sezona Euroleague A grubunda başlayan Strasbourg, burada Fenerbahçe, Kızılyıldız, Bayern Münih, Khimki Moskova ve Real Madrid ile eşleşti. Sezona deplasmanda aldığı farklı Kızılyıldız mağlubiyeti ile başlayan Strasbourg, evinde Fenerbahçe'yi 91-70 gibi farklı bir skorla yenerek büyük bir sürprize imza attı. Evinde ve deplasmanda oynadığı oyunlar arasında Alp dağları kadar fark olan Strasbourg, evinde Real Madrid ve Kızılyıldız'ı yenerken deplasmanlarda en fazla 65 sayı atabildi. A grubunu 3 galibiyet, 7 mağlubiyet ile son sırada tamamlayan Vincent Collet ve öğrencileri bu sonuçla Eurocup'ta H grubuna düştü. Burada yarı finalde elediğimiz Gran Canaria, Avtodor Saratov ve normal sezon maçlarında aynı grupta olduğumuz Hapoel Jerusalem ile eşleşen Strasbourg gruba fırtına gibi girdi. İlk 4 maçını kazanan Fransız temsilcisi belkide liderlik maçı olan Gran Canaria maçında deplasmanda rakibine yenilince, herhangi bir önemi olmayan maçta Avtodor'a karşıda yenildi ve grubu 4 galibiyet, 2 mağlubiyet ile 2. sırada tamamladı ve sekizli finallerde Alman temsilcisi EWE Basket Oldenburg ile eşleşti. İlk maçta evinde rakibine 76-78 kaybeden Strasbourg, deplasmanda tam 29 sayı farkla rakibini 64-93 yenerek çeyrek finalde Nizhny Novgorod ile eşleşti. İlk maçı deplasmanda 85-94 ile kazanarak avantajı eline geçiren Vincent Collet'in talebeleri, uzatmaya giden maçta rakibiyle 81-81 berabere kalmasına rağmen skor avantajını yakaladığı için turu geçen taraf oldu. Yarı finalde turnuvanın sürpriz takımlarından biri olan İtalyan Trento ile eşleşen Strasbourg ilk maçı yine kendi evinde 68-74 kaybetti. Büyük çekişmeye sahne olan ikinci maç tıpkı çeyrek final eşleşmesi gibi uzatmalara giderken, Strasbourg rakibini 78-86 yenerek final biletini alan taraf oldu. 

Euroleague'de evinde sürpriz sonuçlara imza atıp deplasmanlarda adeta kapı arkasına saklanan Strasbourg, Eurocup'ta ise özellikle son 32 turu maçlarından sonra evinde kazanamayıp deplasmanlarda aldığı galibiyetlerle turları geçen taraf oldu. Sekizli finaller, çeyrek final ve yarı final maçlarında evinde oynadığı 3 karşılaşmada 2 mağlubiyet, 1 beraberlik alan Fransızlar, deplasmanlarda ise oynadıkları 3 maçın hepsinden galip ayrılmayı başaran taraf oldular. 

RAKAMLARIN DİLİNDEN STRASBOURG
Sezona Euroleague'de istediği gibi giremeyen Strasbourg oynadığı 10 karşılaşmada 3 galibiyet, 7 mağlubiyet alırken önemli hücum potansiyelleri olmasına rağmen normal sezonu sadece 71.1 sayı ortalaması ile tamamladı. Deplasmanlarda oldukça silik bir görüntü çizen Fransız ekibi bu maçlarda sadece ortalama 62.2 sayı atarken evlerinde ise ortalama 80 sayı buldular. Evlerinde Fenerbahçe ve Real Madrid'e karşı buldukları 91 ve 93 sayılar ise aslında hücumda hafife alınmaması gereken ve günlerinde oldukları zaman çok can yakabildiklerinin bir göstergesi. Savunma olarakta istediklerini sahaya yansıtamayan Collet'in talebeleri, evlerinde oynadıkları karşılaşmalarda ortalama 78.2 sayı yerken, deplasmanda ise potalarında ortalama 84.6 sayı gördüler. İki sayılık atışlarda %49'luk bir isabet yüzdesi yakalayan Strasbourg, üç sayılık atışlarda ise %33.3'te kaldı. Serbest atışlarda ise %74 gibi düşük bir yüzde yakalayan Fransızlar maç başı ortalama 32.9 ribaund alırken, yaptıkları 17.8 asist ise yüksek tempo ve bireyselliğe dayalı oyun planlarında aslında topu ne kadar iyi paylaştıklarının bir göstergesi. Bunun yanında maç başına 13.5 top kaybı yapan Strasbourg'da oyunlarının en zayıf noktalarından birisi bu nokta.

Eurocup'ta ise Euroleague'e göre çok daha iyi bir performans gösteren Strasbourg, burada oynadığı 12 karşılaşmada 7 galibiyet, 4 mağlubiyet, 1 beraberlik aldı. Oynadığı 12 karşılaşmada rakip potalara ortalama 81 sayı bırakan Vincent Collet'in öğrencileri bunun yanında potasında ise 77.2 sayı gördü. Saha içi yüzdelerini de bir kademe arttıran Strasbourg, iki sayılık atışlarda %52.8, üç sayılık atışlarda %35'lik yüzde yakalarken serbest atışlarda ise %77.4'lük isabet oranı yakaladı. Maç başına 34.6 ribaund çeken Fransızlar, yine maç başına 19.6 asist yaptılar. Top kaybı istatistikleri burada değişmezken 13.5'ta kaldı.

GUARD ROTASYONU: BEAUBOIS&COLLINS
Strasbourg'u bireysel olarak incelemeye başladığımızda göze çarpan ilk isimlerden birinin Rodrigue Beaubois olduğunu görüyoruz. NBA patentli Fransız guard gençlik yıllarında kendisinden beklenen potansiyele yaşadığı sakatlıklardan dolayı bir türlü erişemeyince yeniden Avrupa'nın yolunu tuttu ve bu yazın başında Strasbourg ile sözleşme imzaladı. Bu sezon Strasbourg'un oynadığı 22 Avrupa maçının hepsine ilk beş başlayan iki oyuncudan biri olan Beaubois Euroleague'de 11.8 sayı-1.7 ribaund-2.3 asist; Eurocup'ta ise 13.3 sayı-2.3 ribaund-2.3 asist ortalamaları yakaladı. Strasbourg sistemi içinde takımı oynatmak yerine kendi skoruna oynayan ve takım içerisinde özgürlüğü olan Beaubois, sahip olduğu tüm yeteneklere rağmen oyun istikrarı ve stabilitesi olan bir oyuncu değil. Sert ve baskılı savunmalar karşısında kırılgan bir yapı sergileyen Fransız oyuncu çabuk dağılabilmesine karşılık maçın içine girdiği ve ritmini bulduğu bir maçta 30 sayılara çok rahatlıkla ulaşabilecek bir kapasitede. Guard rotasyonundaki bir diğer önemli isim ise Mardy Collins. Amerikalı oyuncu, Euroleague normal sezonunda 7.6 sayı-2.1 ribaund-2.5 asist ortalamaları ile beklentilerin çok altında kalsa bile Eurocup'ta yakaladığı 13.2 sayı-4.6 ribaund-4.3 asist ortalamaları ile Eurocup'ta en iyi beşe seçilme onurunu yaşadı.

Strasbourg'un guard rotasyonunu incelemeye devam ettiğimizde ön planda olan isimlerin Beabouis&Collins ikilisi olmasına rağmen takımı yönetme ve düzeni sağlama işinin benchten gelen Paul Lacombe'ta olduğunu görüyoruz. Bu sezon Avrupa'da oynadığı 22 maçın hepsinde benchten gelen 25 yaşındaki Lacombe, Euroleague'de 4.1 sayı - 3.4 ribaund - 2.9 asist ortalamaları ile oynarken Eurocup'ta ise 6.3 sayı - 3.2 ribaund - 3.3 asist ortalamaları ile oynadı. 2012 yılından beri Strasbourg kadrosunda bulunan 1979 doğumlu tecrübeli guard Louis Campbell ise Euroleague'de 8.7 sayı - 2.4 ribaund-3.9 asist ortalamaları ile oynarken, Eurocup'ta ise 7.3 sayı - 3.3 ribaund - 3.6 asist ortalamaları yakaladı.

FORVETLER: KYLE WEEMS 
Strasbourg'un forvet rotasyonuna baktığımız zaman bütün yükün Kyle Weems'te olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıl Nanterre ile Eurochallenge kupasını kazanırken MVP ödülünün sahibi olan 26 yaşındaki Amerikalı forvet büyük ümitlerle geldiği Strasbourg'da, Rodrigue Beabouis ile Avrupa kupalarında oynanan 22 maçada ilk beş başlayan iki oyuncudan diğeri. Euroleague'de oynadığı 10 karşılaşmada 7.9 sayı-3.4 ribaund-1.9 asist ortalamaları yakalayarak hayal kırıklığı yaratan Weems, Eurocup'ta ise biraz toparlanarak 12 karşılaşmada 12 sayı-3.8 asist-1.7 ribaund ortalamaları yakaladı. 3 ve 4 numaralı pozisyonlarda oynayabilen Weems, Fransız ekibinin en önemli hücum silahlarından birisi. Weems ile birlikte forvet rotasyonunu oluşturan Jeremy Leloup ise Euroleague'de ritmini bulamasa bile dikkat edilmesi gereken bir şutör. Euroleague'de %26 ile üçlük atan Fransız oyuncu Eurocup'ta ise yüzdesini %44'e çekmiş durumda.

UZUN ROTASYONU: ZAYIF KARINLARI
Geniş ve çok yönlü guard rotasyonuna rağmen uzun rotasyonunda aynı derinliği gösteremeyen Strasbourg'da Euroleague sezonunda önemli işler yapan Vladimir Golubovic takımdan ayrılırken onun yerine bir ekleme yapılmadı. Geçtiğimiz sezon takımda önemli işler yapan ve önemli bir rolü bulunan Matt Howard ise sezon boyunca sakatlıklarla uğraşıp kendisinden beklenen verimi sahaya yansıtamayınca, sezon önünde rotasyonun gerilerinde yer alan Bangaly Fofana ve Romain Duport ön plana çıkan isimler oldular. Sezon başından beri sakatlıklarla uğraşan ve Euroleague'de sadece 4 maça çıkabilen Matt Howard Euroleague'de 6.3 sayı-4.8 ribaund-1.8 top çalma ile oynarken, Eurocup'ta 8.9 sayı-8.1 ribaund-1.8 asist ortalamaları yakaladı. Sezon öncesinde rotasyonun gerilerinde olmasına rağmen sezon ilerledikçe özellikle Vladimir Golubovic'in ayrılmasıyla ön plana çıkan Bangaly Fofana ise Euroleague'de 3.1 sayı-2.2 ribaund ortalamaları ile oynarken, Eurocup'ta 6.8 sayı-3.7 ribaund-0.9 blok ortalamaları ile oynadı. Uzun rotasyonun bir diğer ismi ise 2.18'lik boyu ile dikkatleri çeken Romain Duport. Boyu dışında pek fazla bir artısı bulunmayan Duport yay gerisinden attığı sürpriz üç sayılık atışlar ile fark yaratmaya çalışıyor. Yarı final ikinci maçında 20 sayı ile oynayan Fransız uzun serinin geçilmesinde baş aktörlerden biri oldu.

KOÇ: VINCENT COLLET
Rakibimiz Strasbourg'un başında 1952 doğumlu tecrübeli koç Vincent Collet bulunuyor. Aynı zamanda Fransa milli takımını da çalıştıran kurt koç, milli takım ile 2013 Eurobasket şampiyonluğu; 2011 Eurobasket ikinciliği; 2015 Eurobasket üçüncülüğü ve 2014 World Cup üçüncülüğü yaşadı. Son oynadığımız Eurobasket'te koçumuz Ergin Ataman ile de karşılaşan Collet o maçtan galip ayrılmayı başaran taraf olmuştu.  

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0