Dört final, tek şampiyon: Galatasaray!

Türkiye Kupası bu sezon 54.kez düzenlenirken, bu kupada 16 kez mutlu sona ulaşan Galatasaray daha önce ezeli rakibi ile 4 kez final oynama şansı yakaladı. Daha önce oynanılan 4 finalin 3'ü çit maçlı final sistemi üzerinden oynanırken, kupanın tarihine ve ezeli rekabete damgasını vuracak olan 2005 yılındaki final karşılaşması tek maç üzerinden oynandı. Kupanın ilk sezonu olan 1962-63 sezonunda Fenerbahçe ile kozlarını paylaşan Galatasaray, rakibini 2 maç sonunda (ilk maçta 2-1, ikinci maçta 2-1) toplamda 4-2'lik skorla mağlup ederek kupada ilk şampiyon olan takım ünvanını elde etti.

1964-65 sezonunda kupanın 3. finali yine Galatasaray ve Fenerbahçe'yi buluşturdu. İlk 2 sezon kupada mutlu sona ulaşan Galatasaray, seriyi üçlemek için ezeli rakibini yenmek zorundaydı. 27 Haziran 1965 tarihinde tek maç üzerinden oynanması planlanan final karşılaşmasının ilk maçında golsüz eşitlikle sahadan ayrılan taraflar, Eylül ayında yeniden kozlarını paylaştı. Eylül ayındaki karşılaşmada Metin Oktay'ın golüyle sahadan 1-0 galip ayrılan Galatasaray, üstüste 3.kez mutlu sona ulaşırken; ezeli rakibi karşısında finallerde 2-0 öne geçmeyi başarmıştı.

1995-96 sezonunda, ezeli rakibiyle tam 30 yıl aradan sonra bir kez daha finalde karşılaşan Galatasaray geleneğini sürdürmeye devam etti. Ezeli rakibi karşısına Ali Sami Yen'de oynanılan mücadeleden 1-0 önde ayrılan Galatasaray, rövanş karşılaşmasının normal süresinde rakibine 1-0 mağlup oldu ve şampiyon uzatmalarda belirlenecekti. İlk maçta tek golle galibiyeti getiren Dean Saunders, mücadelenin 116. dakikasında Kadıköy'de eşitliği sağlayan golü bulduğunda Galatasaray ezeli rakibi karşısında 3.kez şampiyonluğa uzanıyordu. Ancak bu karşılaşmanın tek hikayesi bu değildi. Türk futbol literatürüne "Ulubatlı Souness" olarak geçen hadise bu karşılaşmada yaşandı. Şampiyonluk kutlamalarında Tugay Kerimoğlu'nun elinden bayrağı alan dönemin teknik direktörü Graeme Souness ezeli rakibin stadının ortasına Galatasaray bayrağını diktiğinde çoktan tarihe geçmişti bile..

Kupada iki ezeli rakip arasında oynanılan son final 2004-05 sezonunda oynandı. 100.yıl sezonunda ezeli rakibine lig şampiyonluğunu kaptıran Galatasaray, kupanın tarihine geçecek bir karşılaşmaya daha imza attı. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanılan karşılaşmada sahadan 5-1 gibi farklı bir skorla ayrılan Galatasaray, kulüp tarihinin 14. kupa şampiyonluğuna ulaşırken ezeli rakibi karşısında da 4.kez mutlu sona ulaşıyordu. 5-1'lik skor ayrıca Türkiye Kupası finallerinin en farklı 3.skoru olacaktı. Tarihi zaferde Kral Hakan Şükür üç golle ağları sarsarken, Franck Ribery ve Necati Ateş tabelaya adını yazdırmayı başaran diğer isimler olacaktı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0