Eflak ve Boğdan'ı da verelim mi?!

Türk basketbol tarihinde ve 111 yıllık kulüp tarihinde tarihi bir başarıya imza atarak Eurocup şampiyonu olan Galatasaray Odeabank erkek basketbol takımının 2016 - 2017 sezonunda iç saha maçlarını kapsayan kombine kartların satış fiyatı bugün yapılan resmi açıklamayla birlikte belli oldu. Erkek basketbol takımının yanı sıra, kadın basketbol takımının da iç saha maçlarını kapsayan kombine kartlar Euroleague dahil ve sadece Lig maçları olmak üzere iki kategoride satışa çıktı. Geçtiğimiz sezonun fiyatları üzerinden yaklaşık olarak %500 zam yapılması tepki çekti. Bizim de bu konuda söyleyeceklerimiz var..

Başlığa uygun bir giriş yapmak gerekirse, Galatasaray erkek ve kadın basketbol takımlarının iç saha maçlarını kapsayan kombinelerin fiyatlarını belirleyen her kim veya kimlerse, Türkiye şartlarından - Abdi İpekçi Arena'ya gelen kitlenin dağılımından pek haberinin olmadığı aşikar. Kendi cam fanusunda yaşayan ve ülkenin %75'nin maaş bordrosunun 5 (beş) haneli olduğunu zanneden lümpenlerden olsa gerek.. Yönettiği şubeye, kendi camiasına ve taraftarına bu kadar uzakta olup ihanet edercesine bu kombine fiyatlarını belirlemek cahilliğin dik alasıdır!
Yukarıda gördüğünüz rakamlar -Euroleague dahil- bir asgari ücretli çalışan personelin aylık maş bordrosu değil; Galatasaray erkek ve kadın basketbol takımının iç saha maçlarını tribünden izlemek isteyen herhangi bir şahsın ödemesi gereken rakamları ifade ediyor. Rakamlara baktığımızda 1.300 - 2.250 TL arasında değişen tribün fiyatlarını görüyoruz. Geçtiğimiz sezon aynı tribünlerin değeri 200 - 350 TL arasında değişiyordu, ki rakamları birbirine oranladığınızda minimum %350 zam yapıldığına şahit oluyoruz. 
Yukarıda görmüş olduğunuz rakamlar ise, takımının en kötü gününde bile yanında olan ve saha içinde rakip takıma, hakeme cehennemi yaşatan saha içi tribünlerin - parke kenarı (courtside) ve protokol tribünlerinin 2 yıllık kombine fiyatları. Rakamları ikiye böldüğünüzde 17.500 TL - 2.500 TL arasında değişen rakamları görüyoruz ki, geçen senelerde bu rakamlar 5.000 - 750 TL arasında değişiyordu. Yani burada da %300 bandında bir zam görüyoruz, ki bunun hiçbir izahı ve mantıklı açıklaması yok. Her ne kadar 35.000 ve 25.000 TL olan bölümlerin yönetici - işadamları ve Galatasaraylı zenginlere şimdiden rezerv edildiği söylense bile bu rakamlar kabul edilebilir, açıklanabilir rakamlar değil. Hem bu peşkeş saha içi tribünlerdeki etkinliği bitirecek, hemde taraftarı camiadan uzaklaştıracaksınız. Eğer amaç şubeye maddi olarak yardım etmek ise, GSYİAD gibi bir dernek başta olmak üzere hepsi 35bin $ vererek saha içi koltuklara sponsor olabilirler.

Avrupa'nın ve hatta dünyanın en büyük basketbol organizasyonlarındaki kombine kart rakamlarına değinmek gerekiyor. Bu sezon dahil olmak üzere, son 5 sezonda Euroleague'deki Final Four organizasyonunun tamamında boy gösteren 30 milyon euro bütçeli Rus devi CSKA Moskova'nın tüm maçlarını kapsayan kombine kart değerini bilen var mı? En pahalı kombine 20bin Ruble değerinde, yani yaklaşık olarak 870 TL. Ayrıca kulüp mağazalarından yapılan her alışverişte %15 gibi bir indirim söz konusu, birde kombine kart sahipleri arasında gerçekleştirilen organizasyonlarla her hafta oyuncularla tanışma - görüşme gibi etkinlikler var. VTB Ligi'ni kasıp kavuran, Avrupa'nın en güçlü takımı olan, Euroleague'de neredeyse her sene F4 yapması beklenen bir takımın en pahalı kombinesi 870 TL. Galatasaray'daki en ucuz kombine biletin 1.300 TL olduğu göz önüne alınırsa %35 daha ucuz!

CSKA eğer uç bir örnek olduysa son 2 sezondur Final Four oynayan ve 20 milyon euro bütçesiyle takımına inanılmaz yatırımlar yapan, tesis olarak Avrupai bir salon moduna geçiş yapan Fenerbahçe Ülker'in basketbol kombine fiyatları bu rakamların daha altında olması apayrı bir ironi. İki senelik bilet uygulamasında 28.500 TL fiyat çeken sarı-lacivertli ezeli rakibimiz, yıllık satışta ise 400 TL - 15.000 TL arasında değişen fiyatlar belirledi. Rakamlar bizim gelecek sezon için belirlediğimiz rakamların yine altında, ki inanılmaz bir farktan bahsediyoruz. Doğruya doğru, adamlar iki senedir Euroleague'de son dört takım arasındalar ve ligde de şampiyonluk hedefiyle yola çıkıyorlar. Harcanan para ve elde edilen başarı dikkate alındığında CSKA Moskova kadar olmasa da son yıllarda gösterdiği performansla başarılı olduklarını söylemek mümkün.

Hepsi bir kenara olsun. Geçtiğimiz sezon 3 kupayla sezonu kapatan, dördüncü yıldızı takan, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde boy gösteren Galatasaray futbol takımının sezon başında sattığı kombine fiyatları bile bu rakamların yanından geçemez. En ucuz kombine geçen sene 800 TL iken, en pahalı kombinenin fiyatı 4.950 TL'ydi ve ayrıca yenileme döneminde indirim söz konusuydu. En pahalı koltukların açık büfe yemekli VIP koltuklar olduğunun da altını çizmek lazım. Futbol takımının kombine biletleri bile önümüzdeki sezon basketbol kombine biletlerinin %40 altındaydı! Süper Ligi domine ettiğimiz, Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadığımız sezon bile, basketbol kombinelerinden katbe kat aşağıdaydı. Bunun adı ayıptır beyler. Ayıptan öte, işbilmezlik.

Uzun uzadıya yazdıkça bu yazı bitmeyecek. Konudan fazla sapmadan, toparlamak lazım.. Bize bu blog sayfasında Fenerbahçe Ülker organizasyonunu övdüren zihniyet ile asgari ücret maaş değerinde basketbol kombinesi satışa koyan zihniyet aynı. Daha gelecek sezonun takım kadrosu belli değilken, Eurocup şampiyonu kadrodan sadece 3 oyuncunun sözleşmesinin devam ettiği bir takım için bahsi geçen uçuk meblağlar ancak 30 milyon euro bütçeyle Euroleague şampiyonluğuna oynayan takıma ait olmalıdır. Evet, taraftar takımına sahip çıkacak ve her şartta destekleyecek ancak bu şekilde kaz gibi yolunarak değil. Eurocup finalindeki arz/talep sizi yanıltmasın. Strasbourg maçını 12.500 kişilik salonda 20bin kişiye oynamış olabilirsiniz veya 5bin bilet için 65bin bilet talebi gelmiş olabilir ancak unutmayın ki, Abdi İpekçi Arena'da oynanılan Büyükçekmece maçında tribünde 200 kişi oluyor.

Kombine biletlerin sezonluk fiyatları az olmuş sevgili yöneticiler.. 12 Adalar ile birlikte Eflak ve Boğdan'ı da isteseydiniz!

2 yorum:

  1. galatasarayda hiçbir başarı cezasız kalmaz.sıkıntı yok. bayanlarda, tekerlekli sandelyede yapılanlar ortada. 2 seneye kalmaz playofları ancak zorlayan takım haline dönüştürürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru tespit, yönetimin şuursuzluğunun başka bir göstergesi bu tutum. Yadırgamıyoruz, dediğiniz gibi takımdan soğuyoruz, satın Araplara şu kulübü kurtulalım bari, beceriksizler!

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0