Futbol şubesini kim yönetiyor?

Geride bıraktığımız 2015 - 2016 futbol sezonuna dair son resmi maçını 26 Mayıs Perşembe günü ezeli rakibi Fenerbahçe ile Türkiye Kupası finalinde oynayan Galatasaray'da gelecek sezonun planlaması bir kenara dursun; Mart ayında havlu attığımız lig ve Avrupa macerasına rağmen takımın teknik direktörü, teknik heyeti ve kadroda gerçekleştirilecek operasyon bir türlü netlik kazanamadı. Teknik direktör seçimi bilmecesi kapsamında gerçekleşen süreç yaşanırken, 2016 - 2017 futbol sezonunda ilk resmi maçını 11 Ağustos Perşembe günü Konya'da gerçekleşecek olan TFF Süper Kupa organizasyonunda Beşiktaş ile oynayacak olan takımımızın önünde sadece 45 gün kaldı. Bu karşılaşmadan sadece bir hafta sonra ise, ligler resmen başlayacak. Ancak halen bir belirsizlik hakim..

TEKNİK HEYET BİLMECESİ..
Geçtiğimiz sezona Hamza Hamzaoğlu yönetiminde başlayan ve devam eden süreçte Mustafa Denizli ile yola devam etme kararı alan Galatasaray, sezonu altyapı koordinatörü Jan Olde Riekerink yönetiminde tamamlamıştı. Ligdeki iddiasını Mart ayında kaybeden ve sezon sonunda şampiyon olan Beşiktaş'tan 28, takipçisi Fenerbahçe'den ise 23 puan geride sezonu 6.sırada noktalayan takımımız son haftalarda beşincilik mücadelesi vermişti. Türkiye Kupası'nda ezeli rakibi Fenerbahçe karşısında mutlu sona ulaşan Galatasaray'da sezon resmi olarak 26 Mayıs'ta tamamlanmasına karşın, fiiliyatta Mart ayında tamamlanmış ancak o günden bugüne teknik direktör konusunda henüz resmi bir açıklama gelmemesi büyük bir soru işareti yaratıyor. Sportif anlamda başarısız bir sezonu geride bırakan takımın, idari anlamda da bu derece boşlukta olması geçtiğimiz sezon sürekli dile getirdiğimiz "futbol aklı" kavramının ne denli ciddiyetsiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Teknik direktörlük görevi için Euro 2016'da görev yapan Fatih Terim ile sürekli kontak halinde olan Dursun Özbek ve yönetimi, alternatifler arasında Alman teknik direktör Thomas Schaaf ile temas halindeydi. 1 Temmuz'da yeni sezonun ilk çalışmasını gerçekleştirecek olan Galatasaray'da şuan için teknik direktör adaylarından en güçlüsü Jan Olde Riekerink. Yönetimin "cepte" gözüyle baktığı Hollandalı teknik adamın yeni sezonda takımın başında olması en büyük ihtimaller arasında yer alıyor. Hiç kuşkusuz bu tablo Mart ayında sezonu kapatan Galatasaray'ın ne derece vizyonsuz, basiretsiz ve başarısız kimseler tarafından yönetildiğini de ortaya koyuyor.

KAMP DÖNEMİ BELİRSİZLİĞİ..
Teknik direktör karmaşası yaşayan Galatasaray'da bir başka bilmece ise, kamp dönemi. Bir takımın en önemli antrenmanlarını yaptığı, teknik ve taktik formasyonunu yanı sıra sezonun tamamında ihtiyacı olan fizik antrenmanlarının da tamamının bu dönemde yapıldığı göz önüne alındığında sezon öncesi kamp döneminin önemini bir kez daha anlatmaya gerek yok. Hatırlayanlar elbet olacaktır.. İtalyan teknik adam Cesare Prandelli döneminde inanılmaz bir sezon başı geçiren Galatasaray, futbol olarak her ne kadar başarılı bir performans ortaya koyamasa da, kondisyon antrenörlüğü konusunda dünyanın en iyilerinden biri olarak addedilen Giambattista Venturati yönetiminde gerçekleştirilen fiziksel antrenmanlar sayesinde takım sezonun tamamında 70'den sonra fizik olarak ayakta kalmış, şampiyonun belli olduğu 10 maçta (ikinci yarılarda gelen gollerle) 9 galibiyet alarak kupaya uzanmıştı. Teknik ve taktik anlamda başarı Hamzaoğlu'nun gibi görünse de, fizik olarak daha diri - ayakta kalan - mücadeleden kaçmayan ve maçın tamamına bu temposunu yayan bir Galatasaray izlemiştik. Bahsi geçen sezonda kas - adale sakatlığı çok az yaşanmış; oyuncuların sakatlıkları daha çok darbeye bağlı olmuştu. Ancak geride bıraktığımız 2015-16 sezonunda darbeye bağlı olmayan, kas grubu veya adale sakatlığı sayısı 20 civarındaydı. Sezon içinde takımın 70.dakikadan sonra kontak kapattığı, koşamadığı görüntüler hafızalarımızda canlandığında Hamzaoğlu yönetiminde ne denli kötü bir sezon öncesi kamp dönemi geçirdiğimiz bir kez daha tekrarlıyor. 

2016-17 sezonunda sadece Spor Toto Süper Lig, Ziraat Türkiye Kupası ve Turkcell Süper Kupa'da mücadele edecek olan ve sezon içerisinde maksimum 47 resmi karşılaşma oynayacak olan Galatasaray'da fizik ve güç antrenmanları hayati önem taşıyor. Ancak teknik direktör belli olmadığı gibi, staff kadrosu da belirsiz olan Galatasaray'da sezon öncesi kamp çalışmaları; kamp programı ve hazırlık maçları gibi en önemli konular belirsizliğini koruyor. Teknik direktör konusunda olduğu gibi, bu tablo Galatasaray'da futbol şubesinin ne kadar işbilmez, vizyonsuz ve bilgisiz kimseler tarafından yönetildiğini tasdikliyor! Sürekli dile getirdiğimiz "futbol aklı" sadece transfer veya kadro mühendisliği kısmında değil, futbol takımının tüm süreciyle alakalı olduğu için ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Otel yapmaya benzemez, futbol şubesini yönetmek.. Takım bir hafta sonra top başı yapacak ancak kim, ne çalıştıracak belli değil.

KADRO MÜHENDİSLİĞİ VE TRANSFERLER..
1 Temmuz günü resmi olarak sezonu açacak olan Galatasaray'da yeni sezonun oyuncu planlaması, transferleri veya kadro mühendisliği kim/kimler tarafından yapılıyor, büyük bir soru işareti. Her ne kadar Serdar Aziz transferinde ve görüşülen bazı oyuncularda Fatih Terim izleri görüyor olsak da, yaklaşık 40 oyuncuyla top başı yapacak olan Galatasaray'da hangi oyuncularla yola devam edilecek, hangi bölgelere hangi takviyeler yapılacak, 25-26 kişi olması gereken oyuncu grubu kadrosunda kimlerle yola devam edilecek veya hangi sisteme uygun oyuncular kadroda bulundurulacak sorularının tamamı yanıtsız kalıyor. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz sezona Hamza Hamzaoğlu yönetiminde başlayan takımımız inanılmaz başarısız bir kadro mühendisliği sonrasında sezon içerisinde oyuncuları farklı pozisyonlarda oynatmak zorunda kalmıştı. Sezona sadece iki forvet ve iki kanat oyuncusu ile başlayan; ideal defans dörtlüsü bir türlü belli olmayan bir yapıyla karşı karşıya kalan Galatasaray sezon içerisinde yaşanan teknik direktör değişiklikleri sonrasında kelimenin tam anlamıyla çorbaya dönmüştü. Stoper diye aldığımız defans oyuncusu sağ bek, sağ bek diye aldığımız oyuncu sağ kanat, orta sahaya aldığımız oyuncu stoper oynamışlığı oldu. 

Tüm bu süreci ele aldığımızda, FFP kapsamında oyuncu kadrosunda kısıtlamaya gitmesi gereken - maaş giderlerini düzenlemek zorunda olan ve kadrodaki fazlalıklardan bir şekilde kurtulması gereken Galatasaray; yeni sezonda mutlak başarı elde ederek bir sezon aranın ardından yeniden kendisini Şampiyonlar Ligi'nde göstermek zorunda. Ekonomik olarak düzlüğe çıkmak istiyorsanız, sportif anlamda başarılı olmak zorundasınız ve rakipleriniz sezon içinde 55-60 bandında maç oynarken, siz maksimum 47 maç oynayacaksanız; kazanmak zorundasınız. Sportif anlamda elde edilen her başının ekonomik anlamda bir bonusu olduğu, reklam gelirleri ve marketing olarak kasaya sıcak para girişi sağlayacağı, maç biletleri ve kombine kartları anlamında da ekonomik katkı sağlayacağı aşikar. Galatasaray geçen sezon transfer döneminde "maliyetinden feda ettiği" oyuncuların eksikliği nedeniyle, ligde inanılmaz kayıplar yaşadı. 

Süper Lig'de maç başı galibiyet bonusu 1.3 milyon TL, beraberlik bonusu ise 650bin TL. Şampiyonlar Ligi'nde ise galibiyet başına 1.5milyon euro alırken, beraberlik için de 500bin euro ödeniyor. Geçtiğimiz sezon bazı maçlara forvetsiz, bazı maçlarda devşirme pozisyondaki oyuncularla çıkan Galatasaray öylesine başarısız bir performans sergiledi ki; performans gelirlerinden de mahrum kaldı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0