Video Analiz | Nenad Krstic'in saha içi özellikleri..

Galatasaray Odeabank'ın Euroleague oynayacağı 2016-2017 sezonundaki ikinci transferi olan Nenad Krstic, Yugoslav tipi pivotların son temsilcilerinden. Pozisyon bilgisi, fundemantalı, orta mesafe şut özelliği ile hücumda durdurulması güç bir oyuncu olmasına karşın Nenad Krstic, atletizm eksikliği, savunmada olmayan ayak çabukluğu ve geçirdiği ağır sakatlık sonrası resmi maça çıkmadan tamamladığı bir sezon ile de büyük soru işaretleri barındırıyor. Şimdi sizler için Nenad'ın sakatlık hali öncesinde nasıl bir oyuncu olduğunu, sakatlığının onu nasıl etkileyebileceğini ve ne durumda olduğunu inceleyeceğim..


HÜCUMDA ÇOK YÖNLÜ
Nenad Krstic kariyeri boyunca hücum özellikleri ve hücumda yarattığı dominasyon ile tanınan bir oyuncu oldu. Alçak postta sahip oldu pivot hareketleri, iki omzunun üstünden dönerek bitirebilmesi, ikili oyunlar sonrasında doğru açı ve pozisyonla devrilebilmesiyle bir koçun pivotundan isteyebileceği tüm hücum varyasyonlarını bünyesinde barındıran Nenad, ekstra olarak attığı orta mesafe şutlarla da fark yaratıyor.
İnceleyeceğimiz ilk videomuzda alçak postta topla buluşan Nenad, potaya yaklaştıktan sonra kariyeri boyunca belkide binlerce defa yaptığı pivot hareketleriyle şık bir şekilde sayıyı buluyor.
İkinci videomuzda ise yine alçak postta topla buluşan Nenad potaya yaklaştıktan sonra attığı fadeaway ile sayıyı buluyor.
İnceleyeceğimiz son iki videoda ise önce alçak postta topu aldıktan sonra sağ omzunun üstünden dönen ve hücumu sol eliyle bitiren Nenad, ikinci videoda ise sağ omzunun üstünden dönüp hücumu sol eliyle bitiriyor. Alçak post hücumunda bir çok silahı bünyesinde bulunduran Nenad topu potaya yakın aldığında durdurulması zor bir oyuncu.

Nenad Krstic hücumda sadece topu potaya yakın aldığında kendi skorunu yaratan bir oyuncu değil, ikili oyunlar sonrasında da hızlı bir şekilde devrilmese bile doğru pas açısıyla devrilen ve guardına göre doğru pozisyonlarda duran Krstic, iyide bir ikili oyun bitiricisi.
İlk iki videoda göreceğimiz üzere önce forvette ardından tepede oynanan ikili oyunlarda devrildikten sonra guardına göre pas kanalında doğru şekilde kalan Nenad, aldığı paslarla hücumları bitiriyor.
Bu videoda ise Nenad ikili oyun sonrasında potaya gitmek yerine açılıyor ve aldığı pas sonrası atığı orta mesafe şutla basketi buluyor. İkili oyunlarda hem devrilerek hemde açılarak tehdit unsuru yaratan Nenad özellikle açıldığı pozisyonlarda topla oynayan kısasına ve diğer arkadaşlarına açacağı alanla hücumumuzda oldukça önemli bir rol oynayacak. 


Nenad Krstic'in hücumda yaptığı önemli şeylerden bir diğeri ise pota altında her zaman doğru ve potaya en yakın yerde topla buluşacak pozisyonu alması. Oyun içinde topun yönüne ve setin gidişatına göre pota altında doğru pozisyonlar alan Nenad topla buluştuğunda en kolay şekilde sayıya gidebiliyor.
İlk iki videoda Nenad Krstic penetre eden guardına göre doğru pas kanalında kalıp topla buluşurken potaya yakın aldığı topları rahat bir şekilde bitiriyor.
Üçüncü videoda ise alçak postta arkadaşı sırtı dönük oyun oynarken kendi savunmacısı yardıma gidince pas kanalında kalan Krstic kolay bir smaçla sayıyı buluyor.

Nenad Krstic'in hücumda komple bir uzun olduğundan bahsetmiştim yazının ilk bölümlerinde, bu bağlamda da hem pota altında post hücumlarıyla hemde ikili oyunlar sonrasında bulduğu kolay sayıları incelemiştim. Bunlara ek olarak Krstic'i savunulması güç bir oyuncu haline getiren unsurlardan bir diğeri ise orta mesafe şut menzilinin oldukça geniş olması. Pota altında bu kadar etkili olmasının yanı sıra çok net bir orta mesafe şut tehdidi bulunan Krstic hücumlarımızda alan açmak adına oldukça önemli olacak.
İlk iki videoda set hücumları içinde pivotunun pota altında kalmasını iyi değerlendiren Nenad bulduğu boş atış imkanlarını boş geçmiyor. Nenad'ın bu şekilde yüksek posta çıkarak alan açması veya eşleşmesinin onu takip etmemesi sonucu boş kaldığında orta mesafeden cezayı kesmesi hücumumuz için oldukça önemli olacak.

SORU İŞARETLERİYLE DOLU
Yazının şu ana kadar olan bölümünde sağlıklı bir Nenad Krstic'in Avrupa'nın nasıl en önemli pota altı silahlarından biri olduğunu anlatmaya çalıştım. Gerek orta mesafe şut tehdidi gerekse alçak post oyununda sahip olduğu meziyetlerle durdurulması güç olan Nenad tüm bunlara rağmen takımımıza büyük soru işaretleri ile geliyor.

2014-2015 sezonu Play-Off final serisinde çapraz bağ sakatlığı yaşayan ve o zamandan beri yaklaşık olarak 13 aydır resmi karşılaşmalarda forma giymeyen Nenad, yaşının da vermiş olduğu etkiyle maç ritminden ve formundan oldukça uzakta. Sağlıklı olduğu zamanlarda bile atletizm eksikliği ve olmayan ayak çabukluğundan dolayı savunmada sıkıntı yaşayan ve ikili oyunları savunurken sorun yaratan Krstic, sakatlığı sonrasında ne durumda olduğu ile ilgili soru işaretleri barındırıyor. Yaklaşık olarak 2 aydır ülkesinde özel antrenör ve sağlık ekibiyle bireysel olarak çalışmalar yapan ve eski formuna dönmek için oldukça hırslı olan Nenad'ın yapılan sağlık kontrollerinin temiz çıktığı ve fiziksel olarak eski haline yaklaştığı belirtilse bile uzun süredir maç ritminden uzakta ve 33 yaşında olan bir oyuncunun böyle ağır bir sakatlıktan nasıl döneceği çok büyük bir soru işareti barındırıyor.

Nenad Krstic'in sağlıklı dönme ihtimalinde bile savunmada yaratacağı handikap başka bir önemli soru işareti. Boyu ve pozisyon bilgisi ile pota altında yer kaplasa bile Krstic, buna karşın hareket eksikliğinden dolayı hızlanan ve mobilitenin önemli hale geldiği günümüz basketboluna göre çok ideal bir uzun değil. Geçtiğimiz yıl ki zayıf ve kırılgan olan ön alan savunmamızı düşündüğümüz zaman buraya birde Krstic'in eklenmesi ile savunma direncimiz iyiden aşağıya düşecektir. Ayrıca atletizm eksikliğinden dolayı yaşayabileceğimiz pota altı sorunları da savunmamız açısından başka bir soru işareti durumunda.

Nenad Krstic ile ilgili son soru işaretim ise sahada alacağı rolle alakalı. Sezon başı düşünüldüğünde kısıtlı ve spesifik bir rol almasını beklediğim Nenad'ın bu kısıtlı sürede yaratacağı defoların kapatılma ihtimali varken, göstereceği olası bir iyi performanstan sonra rolü ve alacağı süre artmaya başladığı zaman ise yaratacağı defoları kapatmaya uygun savunma rotasyonumuz malesef yok. Bu da bizim kırılgan olmamıza ve savunmada büyük sorunlar yaşamamıza sebep olabilir.


Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0