Video Analiz | Russ Smith'in saha içi özellikleri..

Geçtiğimiz sezon Eurocup şampiyonu olarak bu sene yeniden Euroleague'de mücadele etmeye hak kazanan Galatasaray Odeabank kadrosunu tamamlamak adına hamlelerine devam ederken bu bağlamda son transfer, Amerikalı oyun kurucu Russ Smith oldu. Geçtiğimiz sezon guard profili olarak Errick McCollum gibi skorer bir oyuncuyu tercih eden Ergin Ataman bu sezon bu tercihini benzer özellikler taşıyan Russ Smith ile yaptı.

SKORER İÇGÜDÜSÜ 
Russ Smith'in oyun karakterini incelemeye başlarken ilk söylememiz gereken şey kesinlikle çok güçlü bir skor motoru olduğu. Oyun içinde topu domine eden, maç başına ortalama 15-20 top kullanabilen, 2-3 dakika içinde çift haneli sayılara ulaşabilen ve ilk opsiyonu daima skor üretmek olan Smith, her şartta ve pozisyonda potayı düşünebilen bir oyuncu. Net ribaund alındığında veya açık saha bulduğu zaman tempoyu arttırmaktan çekinmeyen ve açık sahayı hızla kat eden Smith, bu tip durumlarda direk çembere giderek sayıyı düşünüyor. Oyun içinde de kullandığı topların çoğunluğunu boyalı alandan, çembere kat ederek kullanan Amerikalı guard delicilik konusunda elit seviyede denilebilir. Hızlı hücumların yanı sıra geçiş oyunlarını da çok seven ve çoğu zaman erken şut tercihlerinde bulunan Smith, önümüzdeki sene bizlere bolca geçiş oyunu izlettirebilir.

Penetre konusunda oldukça önemli bir oyuncu olduğunu söylediğimiz Russ şut konusunda ise aynı paralellikte değil. Şut tercihleri zaman zaman sorgulanabilen, kolej koçunun "russdiculous" diye esprili bir dille eleştirdiği şekilde gereksiz ve zorlama atışlar yapabilen Russ Smith, yay gerisinden ve orta mesafeden istikrarlı bir tehdit değil. 

Russ Smith'in skorer bir oyuncu olduğundan bahsetmiştik. Peki bu skoru nasıl ürettiği sorusuna cevap ararsak, Smith'in bir numaralı silahının hızlı ilk adımı ve deliciliği olduğunu söyleyebiliriz. Kısa boylu olmasına rağmen atletik özellikleri ve vücut koordinasyonu iyi durumda olan Russ, hücumda ilk opsiyon olarak potaya atak etmeyi düşünüyor. Darbe almasına rağmen vücut dengesi bozulmayan ve pozisyonları bitirebilen Russ Smith bu özellikleri ile çok önemli bir delici konumunda. 
Videoda ki pozisyonlarda gördüğümüz gibi gerek ikili oyun sonrası gerekse ilk adımını ve çevikliğini kullanarak potaya kadar gidebilen Russ Smith, skor katkısının büyük çoğunluğunu bu şekilde sağlıyor. Potaya penetrelerinde darbe almasına rağmen havada dengesini çok iyi koruyabilen Smith, fizik olarak çok güçlü olmasa bile esnekliğini avantaja dönüştürerek pozisyonları bitirebiliyor veya faul çizgisine gelebiliyor.

Russ Smith'in genel profilini anlatırken geçiş oyunlarını çok sevdiğinden bahsetmiştim. Bunu biraz daha açarsam, günümüzde artan basketbol temposunda ve sertleşen savunmalar karşısında çok önemli bir silah olan bu geçiş oyunları Smith'in en çok sevdiği işlerin başında geliyor. Hücumda çoğu zaman rakip savunmanın tam olarak yerleşmesine izin vermeden, hücumun ilk 7-8 saniyesi içinde pas dahi vermeden topu kullanabilen Russ Smith bu sayede oyunun temposunu arttırırken maç içinde atılan top sayısını da arttırıyor.
Videolarda gördüğümüz gibi geçiş oyunlarında önemli bir silah olan Russ Smith genellikle erken oynadığı bu hücumları pas vermekten ziyade bitirmeyi tercih ediyor. Bu pozisyonlarda çoğu zaman potaya gitmeyi tercih eden Russ zaman zaman orta mesafe şutunu da kullanabiliyor. Dribling üzeri bu hareketli şut tehdidini repertuvarında daha keskin bir şekilde kullanabilirse tahmin edilmesi ve savunulması daha zor bir oyuncu haline gelebilir.

Russ Smith'in geçiş oyunlarında etkili olduğu ve tempoyu arttırdığını söylemişken hızlı hücumlarda ki etkisinden de bahsetmeden geçmeyelim. Her zaman tempoyu arttırıp potaya atak etmeyi düşünce merkezinin ortasına yerleştiren Russ Smith, ribaund net alındığında veya top çalındığı zaman ok gibi potaya fırlıyor. 
Pozisyonlarda gördüğümüz üzere açık sahayı hızla kat eden ve fast break sonunda hücumları bitiren Smith aynı zamanda bolca da faul aldırabiliyor. Savunmacısıyla vücudunu topun arasına iyi koyan ve teması sağlayan Smith geçen sene Errick McCollum'un yaptığı gibi bolca faul çizgisine gelebilir.

Russ Smith'in şu ana kadar hep skor özelliklerinden ve topu potaya nasıl atacağından bahsettik. Birazda oyun kurucu yetenekleri ve tarzından bahsedersek, Smith için ilk olarak topa hükmetmeyi seven bir oyuncu diyebiliriz. Topla oynamayı seven, top hakimiyeti iyi olan, maç içinde bolca şut kullanan - geçtiğimiz sezon D-League'de maç başına 21 top kullanıyordu - ve yüksek tempoda daha rahat eden Smith bunların yanında aslında fena da olmayan bir saha görüşüne ve pas yeteneğine sahip. Pas atarken iki elini de aynı seviyede kullanabilen Smith çoğu zaman pas opsiyonunu ikinci planda tutsa ve zorda kalmadığı anlarda pek düşünmese bile oynadığı takımlarda her zaman sayı atması için sahaya sürüldüğünü ve ondan bunun istendiğini  de unutmayalım. Buna rağmen geçen sene D-League'de 20 küsür maçta 8 asist ortalaması olduğunu da ekleyelim.  
Videolarda gördüğümüz gibi ikili oyunlardan sonra penetre edip savunmayı üzerine topladıktan sonra yardım savunmalarını doğru okuyarak pas tercihlerini yapan Russ Smith, buna rağmen pas özelliğini geliştirmek zorunda. Geçtiğimiz sezon benzer profilde ki Errick McCollum'un sezon içerisinde Ergin Ataman ile geliştirdiği pas yönünü düşünürsek Russ Smith'ten de benzer bir ilerlemeyi görmemiz çok olağan bir durum. 

SAVUNMADA ÇABUK ELLER
Yazının bu kısmına kadar Russ Smith'in hücum yönünden bahsettim. Şimdi de biraz savunma yönüne değineceğim. Kısa boylu ve çelimsiz yapısına rağmen hızlı elleri olan ve ayak çabukluğu ile ön alanda savunmacısını karşılayabilen Russ Smith, kariyeri boyunca maç başına yaklaşık 2 top çalma istatistiği ile oynadı. İstediği ve konsantre olduğu zaman ön alanda topa baskı yapabilen; rakibi bozabilen Smith, ikili oyunları savunurken ise perdelemelerde fiziğinin kurbanı olarak fazlaca takılıp kaybolabiliyor. Yarı saha savunmasında ise pas kanallarını kovalayan, top çalmak için hamle yapmaktan çekinmeyen Smith'in biraz sabırsız olduğunu söyleyebiliriz.
Videolarda gördüğümüz üzere Russ Smith ön alanda topa baskı yapabilecek, savunmayı önde başlatabilecek bir oyuncu. Fiziksel olarakta lateral çabukluğunun olması, hızlı ellere sahip olması onun iyi bir savunma profili oluşturabilmesine olanak sağlıyor. Ancak oynadığı takımlarda ondan bu özelliği çoğu zaman ön planda tutması istenmedi. Bizim oyun planımızda ise konsantrasyonunu buraya yoğunlaştırması oldukça önemli olacak. 

KARAR MEKANİZMASI
Russ Smith'in çoğu zaman ilk opsiyonunun sayıya gitmek olduğundan bahsetmiştim. Bu bağlamda zaman zaman zorlama şutlar yapabilen ve oyunu fazla forse etmeye çalışan Smith takımına zarar verebiliyor. Koçunun onun tercihleri için söylediği "russdiculous" tabiri bu bağlamda oldukça önemli. Bazen oyun içinde kontrolünü kaybeden ve hızlı oyunla aceleci oyunu birbirine karıştırabilen Smith oyun aklını ve karar mekanizmasını mutlaka pozitif yönde geliştirmek zorunda. Oyununun kontrollü şekilde törpülenmesi gerekiyor. Bu evrim tabi ki onun en iyi yaptığı şeyi elinden alacak seviyede olmamalı ancak takıma zarar vermesini de engelleyecek seviyede olmalı.

ŞUT TEHDİDİ
Russ Smith'in oyununu anlatırken hep deliciliğinin üst seviyede olduğunu, oyununda ana silahının potaya gitmek olduğunu ve şut konusunda sorun yaşadığından bahsetmiştim. Şut konusunu biraz daha açmak istiyorum. Smith'in istatistiklerini incelersek geçen iki yılda D-League'de maç başına 2 üçlük isabeti olduğunu görüyoruz. Tek başına bu rakam güzel gibi dursa bile bunu ortalama %30 gibi düşük bir yüzde ile yapıyor. Kullandığı topların 1/3'ünü yay çizgisinin gerisinden kullanan ve burada yüzdesi düşük olan Smith, zaman zamanda zorlama ve uzaktan atışlarda deneyebiliyor. D-League'de atılan fazla top sayısıyla orantılı olarak kullandığı şutların adedi büyük sorun yaşatmayacak olsa bile Avrupa'da kendisine özel önlemlerin alındığı savunmalar karşısında dış şut sorunsalı, onun savunulmasını ve karşı önlem alınmasını kolaylaştırabilir. İkili oyunlarda perdelemenin altından geçen, penetresini savunmak için mesafe bırakan savunmacılarını cezalandırmak için atacağı dış şutların yüzdesi hem bizim hemde Smith'in savunulmasını zorlaştıracaktır. Bu bağlamda sezon içindeki mental gelişimi ve şut istikrarı onun ve takımımızın potansiyelini doğrudan etkileyecektir.

1 yorum:

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0