Emir Preldzic resmen Galatasaray Odeabank'ta!

Yeni sezon öncesinde iddialı bir kadro kuran Galatasaray Odeabank'ta transfer rüzgarı esmeye devam ediyor. Daha önce kadrosunu Nenad Krstic, Alex Tyus, John Diebler, Deon Thompson, Russ Smith, Justin Dentmon gibi önemli yabancılarla güçlendiren Yenilmez Armada, yerli rotasyonda da Can Korkmaz ve Orhan Haciyeva takviyeleri yapmıştı. İtalya'da sezonun ilk kampını tamamlayan son Eurocup şampiyonu Galatasaray Odeabank, yerli rotasyona bir takviye daha yaptı ve geçtiğimiz sezon Darüşşafaka Doğuş forması giyen Türk pasaportuna sahip Bosna Hersek doğumlu oyuncu Emir Preldzic ile her konuda anlaşma sağladı. Fenerbahçe ile olan sözleşmesini fesheden 29 yaşındaki oyuncuya kulübümüz tarafından yıllık 300 bin Euro ödenecek.


SLOVENYA'DAN TÜRKİYE'YE UZANAN KARİYER
Bosna Nehri üzerine kurulu olan ve Saraybosna'ya yaklaşık 70 km uzakta olan Zenica'da basketbol antrenörü bir babanın en büyük çocuğu olarak 6 Eylül 1987'de hayata gözlerini açan Emir Preldzic, ülke basketbolunu takip edenlerin yakından tanıdığı bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Bosna Hersek doğumlu olmasına rağmen, çocuk yaşlarda Slovenya'da basketbol oynayan ve bu ülkenin vatandaşlığını da elinde bulunduran Türk pasaportuna sahip oyuncunun basketbol kariyeri, kuşkusuz babasının yönlendirmesiyle çocukluk yaşlarda Bosna Hersek takımı Čelik Zenica'da başladı. 2003-2004 sezonunda kariyerinde ilk kez A takım seviyesinde kırmızı-siyahlı formayı giymeye başlayan Emir Preldzic, sadece bir sezon sonra Sloven ekibi Triglav Kranj'ın yolunu tuttu. Sloven ekibinde bir sezon forma giydikten sonra Adriyatik Ligi'nde mücadele eden bir başka Sloven ekibi  Geoplin Slovan'ın yolunu tutan Preldzic, iki sezon boyunca kırmızı-beyazlı formayı terletti. Genç takım seviyesinde Slovenya adına milli takım formasını giyen Emir Preldzic gösterdiği performanslarla dikkat çekmeye başladı. Takvim yaprakları 2007 yılını gösterdiğinde dönemin Fenerbahçe Ülker ve Milli Takımlar başantrenörü Bogdan Tanjevic'in radarına takılan Emir Preldzic, deneyimli çalıştırıcının ısrarı sonucunda Gasper Vidmar ile birlikte bonservis bedeli ödenerek sarı-lacivertli takım tarafından transfer edildi. 
2007 yılında sarı-lacivertli takımla 4 yıllık sözleşme imzalayan Emir Preldzic, ilk sezonunda ligde normal sezonda 28 maçta forma giyerken maç başına 18.1 dakika sahada kaldı. Maç başına 7.18 sayı - 3.21 ribaund ve 1.68 asist ortalaması ile oynayan genç oyuncu, 2007 yılının son maçında 30 Aralık akşamı Türk Telekom karşısında %80 saha içi isabet bularak 18 sayı üreterek dikkat çekti. Normal sezonun ardından play-off aşamasında 10 maçta forma giyen Preldzic, takımının şampiyonluğa ulaştığı play-off serileri sonunda 10 maçta maç başına 13.8 dakika sahada kalırken, isminin karşısında 4.1 sayı - 2.2 ribaund ve 1.8 asist yazdırdı. Fenerbahçe Ülker forması altında ilk sezonunda Euroleague organizasyonunda çeyrek final tecrübesi yaşayan ve sezon genelinde 20 maçta forma giyen genç oyuncu, bu karşılaşmalarda maç başına 4.8 sayı - 2.2 ribaund ve 1.1 asist ortalamalarını tutturdu. 2008 yazında Pekin'de gerçekleştirilecek olan Olimpiyat Oyunları için Atina'da düzenlenen basketbol elemelerinde Slovenya MT'nin kadrosunda yer alan Emir, eleme maçlarında 3 maçta 15.6 dakika sahada kalırken maç başına 4 sayı - 2.7 ribaund ve 1.3 asist ortalamaları ile oynadı. C Grubu'nu lider bitirerek çeyrek finale yükselen ancak Porto Riko'ya kaybederek olimpiyat biletini kaçıran Slovenlerin kadrosunda Jaka Lakovic, Goran Dragic, Radoslav Nesterovic, Sani Becirovic ve Miha Zupan gibi isimler bulunuyordu. Avrupa adına önemli bir adım attığı 2007 - 2008 sezonu kuşkusuz Emir Preldzic için oldukça başarılı geçmişti; Ligde şampiyonluk, Euroleague'de çeyrek final ve Olimpiyatlar kapsamında oynanılan elemelerde milli takıma davet.. 

2008 - 2009 sezonunda başantrenör Tanjevic'in daha fazla süre verdiği isimlerden birisi olan Emir, normal sezonda ligde 30 maçın tamamında forma şansı buldu ve maç başına 23.4 dakika sahada kalırken 9.7 sayı - 4.4 ribaund ve 3.8 asist ortalamalarını yakaladı. 2008 yılının son maç gününde Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi karşısında ligde 50. maçına çıkan Preldzic, ligin ikinci yarısında 24 Nisan 2009 günü takımımıza karşı oynadığı karşılaşmada 15 sayı üretirken, ligde 500 sayı barajını geçti. Play-off etabında finale yükselen ancak Efes Pilsen karşısında 4-2 kaybeden sarı-lacivertli takım adına play-off etabında 11 maçta forma giyen Emir, maç başına 19.5 dakika sahada kalırken 6.5 sayı - 4.3 ribaund ve 2.5 asist ortalaması ile oynadı. Euroleague'de ise bir sezon önceki çeyrek final başarısının kapısından dönen sarı-lacivertli takımda 16 maçta forma şansı bulan Bosna Hersek asıllı Sloven oyuncu bu karşılaşmalarda maç başına 7.3 sayı - 3.7 ribaund - 2.5 asist ve 1.1 top çalma ortalamalarını tutturdu.

LİGDE 100. MAÇ
2009 - 2010 sezonunda da sarı-lacivertli formayı giymeye devam eden Emir Preldzic, normal sezonda 28 maçta 23.6 dakika sahada kalırken maç başına 11.8 sayı - 5.2 ribaund - 3.5 asist ortalamalarını yakaladı. 17 Mart 2010 tarihinde ligde Darüşşafaka karşısında 100. maçına çıkma başarısı gösteren Emir, takımının şampiyonluğa ulaştığı play-off serisinde de 12 maçta forma şansı buldu. Sarı-lacivertli takımın final serisinde Efes Pilsen'den bir önceki sezonun rövanşını aldığı final serisi dahil olmak üzere, play-off aşamasında maç başına 21.9 dakika sahada kalan Emir, maç başına 7.4 sayı - 3.7 ribaund ve 2.8 asist ortalamalarını tuttu. Final serisinin 2. maçında ligde 1.000 sayı barajını geçmeyi başaran skorer oyuncu, takımının 73-64 mağlubiyetine engel olamadı ancak 6. maçın sonunda şampiyonluk kupasını havaya kaldıran tarafta oluyordu. Euroleague'de ise grup aşamasından öteye gidemeyen sarı-lacivertli takımda 10 maçta süre bulan Emir, bu karşılaşmalarda maç başına 6.8 sayı - 4.1 ribaund - 2.3 asist ve 0.9 top çalma istatistiklerini elde etti.
2010 - 2011 sezonunda sarı-lacivertli formayı terletmeye devam eden 2 ve 3 numara pozisyonunda oynayabilen forvet oyuncusu, ligde normal sezonda 30 maçta forma şansı buldu ve maç başına ortalama 24.3 dakika sahada kaldı. Bu karşılaşmalarda 9.7 sayı - 4.1 ribaund ve 3 asist ortalamasına ulaşan Emir Preldzic, 17 sayı ürettiği Trabzonspor karşılaşmasında ligde 500 ribaund barajını geçmeyi başarırken, play-off serisinde çeyrek finalde Antalya BŞB karşısında ligdeki 150. maçına çıkma başarısını gösterdi. Ligin 22.haftasında Olin Edirne deplasmanında  10 sayı - 10 asist ve 15 ribaund ile oynayan Emir Preldzic, lig tarihinde triple-double yapan ikinci oyuncu olmayı başardı. Normal sezondaki başarılı performansının ardından, play-off aşamasında 10 maçta forma giyen ve bu karşılaşmalarda 26.1 dakika sahada kalıp, 10.6 sayı - 5.5 ribaund ve 4.2 asist ortalamalarına ulaşan Emir Preldzic sezon sonunda takımıyla şampiyonluk sevinci yaşadı. Oktay Mahmuti önderliğinde mütevazi bir bütçeyle yola çıkan Galatasaray Café Crown, final serisinde ezeli rakibi Fenerbahçe ile karşılaşmış ve 6 maçlık seri sonunda 4-2 mağlup olarak şampiyonluğu kaybetmişti. Emir Preldzic final serisinin ilk 2 maçında 10 sayı barajının altında kalırken, serisinin kaderinin belli olduğu 4 maçta sırasıyla 12 - 18 - 16 ve 12 sayı üretti. Aynı sezon Euroleague'de Top16 yapan sarı-lacivertli takım adına 16 maçta forma şansı bulan ve maç başına 7.3 sayı - 2.4 ribaund ve 2.2 asist ortalamaları ile oynayan Emir, takımının top 16 turunda elenmesine engel olamamıştı. 27 Ocak 2011 tarihinde oynanılan Valencia BC ile oynanan Euroleague karşılaşmasında maçın bitimine son 1 saniye kala Rafa Martínez'e 2 blok birden yaparak takımına maçı kazandıran isim olmuştu. Sloven oyuncu Türkiye Kupası finalinde de olağanüstü bir performansla sarı-lacivertli takıma kupayı getirmeyi başarmıştı. Beşiktaş karşısında 35 sayı - 3 ribaund ve 4 asist performansıyla takımının 82 - 71'lik skorla sahadan galip ayrılmasını sağlayan Preldzic, turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi. Türkiye Kupası'nın ardından sarı-lacivertli takım Emir Preldzic'in sözleşmesini 3 yıl daha uzatıyordu.

TÜRK PASAPORTLU EMİR
2011 yılının yaz aylarında Litvanya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası öncesinde Türk vatandaşlığı verilen Preldzic, milli takım forması altında turnuvada boy gösterdi. Milliler için başarısız geçen bu turnuvayı Emir maç başına 10.8 sayı - 3.4 ribaund ve 2.3 asist ortalamalarıyla noktaladı. İspanya'nın şampiyon olduğu, Navarro'nun en değerli oyuncu olduğu turnuva Preldzic için yepyeni bir kariyerin başlangıcı oldu. 
2011 - 12 sezonu, tecrübeli oyuncu için pek iyi geçmedi. Bir sezon önce Türk pasaportunu alan ve devşirme oyuncu statüsünde forma giymeye başlayan Emir Preldzic, ligde normal sezonda 27 maçta forma giyerken maç başına 25.7 dakika sahada kaldı. Bu süre içerisinde 10.5 sayı - 4.5 ribaund - 3.8 asist ortalamalarını elde eden Preldzic, 11 sayı ürettiği Mersin karşılaşmasında ligde 1.500 sayı barajını geçerken, ligin ilk yarısında oynanılan Olin Edirne karşılaşmasına da 500 asist barajını geride bıraktı. Normal sezonu pek iyi bir noktada tamamlamayan Fenerbahçe, play-off serisinin çeyrek finalinde Beşiktaş ile karşılaştı. Ergin Ataman'ın önderliğindeki siyah-beyazlı takım, sarı-lacivertli rakibini çeyrek finalde 2-0 elemeyi başarırken, Emir Preldzic ve arkadaşları için sezon sona ermişti. Beşiktaş karşısında 2 maçta 28 dakika ortalamayla sahada kalan Emir, bu karşılaşmalarda 8.5 sayı - 5 ribaund ve 4 asist ortalamaları ile oynadı. Euroleague organizasyonunda Top16'da elenen sarı-lacivertli takım adına 16 maçta süre bulan Emir Preldzic bu karşılaşmalarda 6.7 sayı - 3.3 ribaund ve 3 asist ortalamalarını tutturdu.

2012 - 13 sezonunda yeni bir yapılanmaya giden Fenerbahçe Ülker'de başantenörlük görevine Zeljko Obradovic gelirken, dünyanın en önemli isminin altına 20 milyon euroluk bir bütçe verildi ve buna uygun bir kadro kuruldu. Ömer Onan'ın basketbolu bırakmasının ardından kaptanlık görevine getirilen Emir, sezon öncesi Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda takımımız karşısında karşısında 14 sayı - 3 ribaund - 3 asist ve 2 top çalma performansının yanı sıra, karşılaşmanın son dakikasında Fenerbahçe Ülker adına üstüste sayılar üreterek sarı-lacivertli takımın sahadan 64-62 galip ayrılarak kupaya uzanmasında başrol oynamıştı. Sarı-lacivertli takım sezona büyük umutlarla başlamasına rağmen, tıpkı bir önceki sezonda olduğu gibi ligde çeyrek finalden öteye gidememişti. Normal sezonda 27 maçta forma şansı bulan Emir Preldzic, bu karşılaşmalarda 21.3 dakika sahada kalırken maç başına 8.1 sayı - 3.2 ribuand ve 4.4 asist ortalaması ile oynadı. 22 Aralık'ta oynanılan Antalya BŞB karşılaşmasında ligde 200. resmi maçına çıkan tecrübeli oyuncu, sezon sonunda çeyrek finalde elenen takımı adına play-off aşamasında 2 maçta 22.5 dakika sahada kalacak ve maç başına 4.5 sayı - 4 ribaund ve 5 asist ortalamalarını elde edecekti. Euroleague'de ise yeni format kapsamında Top16 turuna yükselen sarı-lacivertli takımda Preldzic takımın önemli isimleri arasında yer aldı. Maç başına 8.1 sayı - 3 ribaund ve 3.4 asist ortalaması ile oynayan Emir, sezonun ilk haftasında  BC Khimki maçında kaydettiği 20 sayı - 4 ribaund - 3 asist - 2 top çalmalık performansıyla 31 rating puanı alarak ilk haftanın MVP'si olmayı başarmıştı. Sarı-lacivertli takım için sezonun tek telafisi Türkiye Kupası olmuştu. Galatasaray karşısında sahadan 63-57 galip ayrılan taraf olan sarı-lacivertliler adına Emir Preldzic karşılaşmayı 7 sayı ile tamamlamıştı.
2013 - 14 sezonunda sarı-lacivertli formayı giymeye devam eden Emir Preldzic, takımda kaptanlık görevine devam etti. Başantrenör Zeljko Obradovic'in kadrosunda ilk beş başlayan ve önemli isimler arasında yer alan Preldzic, normal sezonda 30 maçın tamamında forma giydi ve 23.8 dakika sahada kalırken maç başına 7.1 sayı - 3.4 ribaund ve 4.7 asist ortalamalarını elde etti. Ligin 5.haftasında Tofaş deplasmanında 18 sayı üreten Preldzic, ligde 2.000 sayı barajını geçmeyi başardı.  Normal sezonun ardından play-off etabında 11 maçta forma giyen Emir, bu karşılaşmalarda 28.5 dakika sahada kalırken maç başına 8.8 sayı - 5 ribaund ve 4.1 asist ortalamalarıyla takımının şampiyonluğa ulaşmasında, dönemin federasyon yetkilileri ve hakemleriyle birlikte, büyük bir pay sahibi oldu. Türk sporuna damgasını vuran 17 Haziran duruşu kapsamında, Galatasaray'ın haksız düzen nedeniyle final serisinin 7.maçına çıkmama kararı aldığı final serisinde, Galatasaray karşısında 6 maçta forma giyen Emir Preldzic bu karşılaşmalarda sırasıyla 12 - 13 - 4 - 3 - 12 ve 19 sayı üretmişti. Emir Preldzic play-off yarı final serisinde 22 Mayıs'ta oynanılan Pınar Karşıyaka karşılaşmasında ligde 250. maçına çıkarken, 1.000 ribaund barajını da geride bırakıyordu. Euroleague'de çeyrek finale yükselme başarısı gösteren Fenerbahçe Ülker'de sezon genelinde 23 maçta süre bulan Emir Preldzic, bu karşılaşmalarda 10.2 sayı - 4.7 ribaund - 4.6 asist ve 1.1 top çalma ortalamalarını elde etti. Sezon sonunda sarı-lacivertli takım tarafından Emir Preldzic'in sözleşmesi 3 yıllığına uzatılırken, oyuncu yıllık 1.6 milyon dolar gibi önemli bir rakama imza atmıştı.

2014 - 15 sezonunda sarı-lacivertli forma altında 7. sezonunu geçiren Emir Preldzic, normal sezonda 27 karşılaşmada forma giydi. Bu karşılaşmalarda 22 dakika sahada kalan Emir, maç başına 6.6 sayı - 3.4 ribaund - 3.4 asist ortalamalarını elde ederken, play-off aşamasında yarı finalde Pınar Karşıyaka'ya elenen sarı-lacivertli takım adına 7 maçta forma giyerken maç başı 18.4 dakika sahada kaldı ve adının karşısına 5 sayı - 3.4 ribaund ve 1.8 asist yazdırdı. Euroleague'de ise kulüp tarihinde ilk kez Final Four oynama başarısı yakalayan Fenerbahçe Ülker'de, toplamda 29 maçta süre bulan Emir Preldzic bu karşılaşmalarda 5.8 sayı - 2.7 ribaund ve 3.1 asist ortalamalarını elde etti. Türkiye Kupas'nda final oynayan sarı-lacivertli takım, final karşılaşmasında Anadolu Efes karşısında sahadan 70-60 mağlup ayrılırken Emir Preldzic bu karşılaşmada 28 dakika süre buldu ve 6 sayı - 3 ribaund - 2 asist ile takımının mağlubiyetine engel olamadı. Sezon sonunda Pınar Karşıyaka'nın tecrübeli oyuncusu Bobby Dixon'u transfer eden ve federasyon tarafından oyuncunun milli takımda oynaması (!) adına Amerikalı oyuncunun devşirilmesiyle Emir Preldzic oyuncu kontenjanı konusunda gözden düştü. Federasyonun yönetmeliği gereğince, bir takımda sadece bir devşirme oyuncu oynaması kuralı nedeniyle Bobby Dixon ve Emir Preldzic arasında tercih yapmak zorunda kalan Zeljko Obradovic, kararını guard pozisyonunda oynayan Bobby Dixon'dan yana kullanınca Emir Preldzic takımda yabancı oyuncu konumuna düştü.

DARÜŞŞAFAKA DOĞUŞ SERÜVENİ
2015 - 16 sezonu öncesinde lisans krizi yaşayan ve oyuncuyu yerli statüsünde oynatamayan Fenerbahçe Ülker, tecrübeli oyuncunun maaşının yarısını ödemek koşuluyla Darüşşafaka Doğuş'a bir yıllığına kiraladı. Oktay Mahmuti önderliğinde ciddi yatırımlar yapan ve elde ettiği finansal kriterler nedeniyle Euroleague'den wild-card alan Darüşşafaka Doğuş, yaklaşık 15 milyon euro bütçeyle kadro kurdu. Yeşil-beyazlı forma altında ligde normal sezonda 26 maçta forma giyen Emir Preldzic bu karşılamalarda 19.8 dakika sahada kalırken, maç başına 6.8 sayı - 2.4 ribaund ve 2.8 asist ortalamalarıyla oynadı. Ligin 3.haftasında Muratbey Uşak Sportif karşısında 7 sayı üreten Emir Preldzic, ligde 2.500 sayı barajını geçerken, Beşiktaş Sompo Japan karşısında hiç sayı üretemediği karşılaşmada da ligde 300. resmi maçında forma giymiş oldu. Play-off aşamasında yarı finalde Anadolu Efes'e kaybeden yeşil-beyazlı takım adına toplamda 5 maçta forma giyen Emir, bu karşılaşmalarda 13.8 dakika sahada kaldı ve maç başına 3.6 sayı - 1 ribaund ve 1.8 asist ortalamalarını elde etti.

FCN Blog ailesi olarak Emir Preldzic'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray Odeabank forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0