STSL | Galatasaray taraftarına kavuşuyor..

Ligin ilk üç haftasına 2 galibiyet 1 beraberlik ile başlayan Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 4. haftasında evinde Rizespor'u konuk edecek. Turkcell Super Kupa maçında yaşanan tribün olaylarından dolayı ligin ilk haftasında seyircisiz oynama cezası alan ve seyirci avantajını kullanamayan sarı-kırmızılı ekibimiz, bu sezon ligde ilk kez kendi seyircisi önünde boy gösterecek. Geçtiğimiz hafta Kayseri deplasmanından 1 puanla dönen Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, Kayseri'deki kısır futbolu unutturup taraftarı önünde 3 puanı almak istiyor. Maç öncesi en büyük soru işaretlerinden biri yine orta saha tandemi olacak.

BİR HAFTA İYİ, BİR HAFTA KÖTÜ
Ligin ilk haftasında oynanan Karabükspor maçında vasat bir görüntü çizen takımımız, ikinci haftadaki Akhisar deplasmanında ise iyi bir oyunla 3 puanı almıştı. Bu sebeple sezon genelindeki umutlarımız arttıran Galatasaray, Kayseri deplasmanının özellikle ikinci yarısında ise kısır bir futbol sergileyerek üçüncü bölgede çoğalmakta zorlanmıştı. 

Akhisar deplasmanından Kayseri deplasmanına kadar ne değişti? Kayseri'de ilk yarıda efektif bir futbol seyretmiştik. İleride çoğalan, hücum silahlarını iyi kullanan, adam eksiltebilen bir Galatasaray sahadaydı. Ancak Wesley Sneijder Akhisar maçında çok istekli bir görüntüde olmasına rağmen Kayseri deplasmanında ligin ilk haftasındaki gibi yokları oynadı. Wesley Sneijder'in hala fiziksel olarak hazır olmadığını görüyoruz. Zayıflamış olabilir ancak 90 dakikalık fizik kondisyonu hala yok. Sneijder, Kayseri maçında toplam 65 pas girişiminde bulunmuş bunların 56'sı isabetli olmuş. Takımın maestrosu olarak gösterilen bir oyuncunun daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. İlk yarıda Samba Sow'un agresif oyunundan etkilenen takıma De Jong ve Josue gibi pas istasyonları yaratmaya çalıştık ancak Sneijder yine istediği yerlerde topları alamadı. Hazır olmamasından dolayı kaçak bir görüntü sergiliyor ama istediğimiz performans seviyesine geldiğinde bu takıma atlatacağı seviye aşikâr. Bu sebeple yarınki maçta da Sneijder'i sahada takımın beyni olarak göreceğiz. Onun eksikliklerini oynayarak kapatacağına inanıyoruz. 

Kayseri deplasmanındaki bir diğer anektod ise Selçuk İnan'ın oyundan çıkması oldu. İkinci yarıda yerini De Jong'a bırakan takım kaptanımız, sezona formsuz başlayan oyuncularımızın başında geliyor. Kaptanın oyundan alınışının ilk yarıdaki Galatasaray'la ikinci yarıdaki Galatasaray arasındaki farkın oluşmasının temellerinden biri olduğuna inanıyorum. Selçuk her ne kadar formsuz da olsa açtığı alan ve oluşturduğu hücumsal hareketlilik ile takımın öne açılabilmesini sağlayan oyuncularımızdan birisi konumunda. Bu sebeple Selçuk her ne kadar kötü de olsa şu anki kadro mühendisliğimizde mutlak oynaması gerektiğini gösterdi. 

Selçuk İnan'ın sahada olması Tolga'yı da olumlu etkiliyor. Selçuk İnan, Tolga Ciğerci sahadayken iç oyuncusu gibi oynuyor. Buna tam olarak bir tandem diyemeyiz. Sneijder sola Selçuk sağa açılıyor ve Tolga'nın önünde deyim yerindeyse tarla gibi alan kalıyor. Dar alanda göstereceği pasif oyun yerine açık alanda meziyetlerini gösterebiliyor. Bu sebeple Rize maçında Selçuk - Tolga ikilisinin sahada olacağına inanıyorum. 

Nigel de Jong ve Tolga oyun stili olarak çok üst üste bindiler. İki tane aynı işi yapan adamı orta sahanın merkezine koyduğumuzda ileriye doğru yaratıcı olmakta zorlandık. Oysa ki iki oyuncuda bu özelliklerini joker olarak kullanırlar, bu görevi onları yüklemek yanlış olur.

TAKIMIN EN İYİSİ: TOLGA CİĞERCİ
Sezona en iyi başlayan oyuncumuz tartışmasız Tolga Ciğerci. Top kapmaya, dikine oynamaya, sertliğe ihtiyaç duyan Galatasaray orta sahasına ilaç olan genç oyuncu, ilk maçtan bu yana müthiş bir uyum ve form grafiğe yakaladı. Selçuk İnan'dan kalan boş alanları toplu veya topsuz koşularla fevkalade tamamlayan Tolga, attığı dikine; uzun ve sert paslar ile ilerideki oyuncularımızın hücumsal özelliklerini göstermesine yardımcı oldu. Üç haftadan çıkan istatistikler de bu yönde. Tolga ligin en çok isabetli pas yapan ve en çok top kapan oyuncularından biri. Geçtiğimiz Kayseri maçında da buna şahit olduk. Zorlu deplasmanda 88/98 pas ortalaması yakaladı ve 8 top kaptı. Maç genelinde bu istatistiklerde birinci sıradaydı. İlk iki haftada da buna benzer şekilde istatistikler yakaladığını da göz önüne alırsak, genç oyuncunun orta sahadaki yerinin sağlam olduğunu söyleyebiliriz. Tolga Ciğerci bana göre emektar kalecimiz Fernando Muslera ile birlikte tartışmasız takımın lige en iyi başlayan oyuncusu. 

Savunma yardımı, pas arası özelliği, hücuma derinlik kazandırması, topun yönünü hızla çevirebilmesi, adam geçmesi, hava topu hakimiyeti gibi Türkiye Ligi standartlarında iyi iş yapabilecek bir orta sahaya sahibiz. Yeni transfer Nigel de Jong'u takıma adapte etmeye çalışıp, Tolga'nın veriminden kısmak çok yanlış olacak. Açıkçası MLS'ten gelen 34 yaşındaki de Jong'un Tolga'dan daha iyi oynayabileceğini sanmıyorum. Bu sebeple takımın çoğu alanda istatistik liderinin 4. haftada ilk 11'den kesilmesi hem psikolojik olarak oyuncuyu etkiler, hem de takımın işleyen yapısını bozar. Bu sebeple yarınki maçta Jan Olde Riekerink'in adil bir seçim yapması şart olacak.

LİGİN VASAT TAKIMLARINDAN RİZESPOR
Ligin ilk haftasında evinde Konyaspor ile 1-1 berabere kalan Çaykur Rizespor, ikinci haftada Karabükspor'dan 3 gol yemişti. Geçtiğimiz hafta 10 kişi kalan Akhisarspor'u mağlup etmeyi başaran Hikmet Karaman'ın ekibi, 4. haftada Galatasaray'a konuk olacak. 3 maçta 4 puan alarak ligin 10. sırasında bulunan Karadeniz temsilcisi, aldığı sonuçlardan çok daha kötüsünü alarak İstanbul'a gelebilirdi. 

Atiemwen ve Petrucci dışında vasatın üstünde diyebileceğimiz çok fazla oyuncuya sahip olmayan ve en büyük özellikleri iyi; sert mücadele etmek olan Rizespor, geçtiğimiz maçta %83 ile top kaptı ve %50 ile hava topu kazandı. Üç maçta da ikili mücadele kazanma oranları %45'in üstünde olan bir takım Rizespor. Ancak ne savunmada ne de hücumda çok net bir lidere sahip değiller. Bu sebeple oyunun iki tarafında da oyun şablonu belli olmayan bir takım. Savunmada beklenmedik hatalar yapabilen ekiplerinden biri Rizespor. Geçtiğimiz haftadaki Akhisar galibiyeti bizleri yanıltmasın. Ligin orta seviye takımlarından olan Karabükspor, Rizespor'a 3 attı. Daha da atabilirlerdi ancak hücumda çok net bir bitiricileri yoktu. Bu sebeple evimizdeki ilk seyircili maçımızdan hedef kesinlikle 3 puan olmalı.
Sarı-kırmızılı basketbol takımının başantrenörü Ergin Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dizindeki sakatlığı sonrası Almanya'daki doktoruna kontrole giden Sırp pivotun, basketbolu bırakma kararını kendilerine ilettiğini açıkladı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0