Analiz | Marina Maljkovic'in Galatasaray'ı..

Geçtiğimiz sezon Ekrem Memnun yönetiminde hedeflediği lig şampiyonluğuna ulaşamayan, Euroleague'de ise Ekaterinburg'a elenerek Avrupa defterini çeyrek finalde kapatan ve sancılı bir sezonu geride bırakan Sarayın Sultanları yeni sezona yeni koçu ve yepyeni bir yapılanma ile girecek. Kötü geçen sezonda forma giyen bütün yabancı oyuncular; Jelena Dubljevic, Nuria Martinez, Jewell Loyd, Lynetta Kizer, Petra Kulichova ve Ann Wauters ile yollar ayrılırken, yerli rotasyonundaki önemli isimlerden Ayşegül Günay AGÜ, Bahar Çağlar YDÜ BGD ile anlaşırken, kadın basketbolunun yaşayan efsanelerinden Nevriye Yılmaz ise basketbol kariyerine nokta koydu.

2016-2017 sezonu için ayrılan oyuncularımız yerine yeni koçumuz Marina Maljkovic'in transfer ettiği isimler ise Moriah Jefferson, Yvonne Anderson, Maryia Papova, Kristine Vitola, Deniz Çolakoğlu ve Pınar Demirok oldu. Yeni sezonda Eurocup, Türkiye Ligi ve Türkiye Kupası'nda mücadele edecek takımımızı ve yeni koçumuz Marina Maljkovic'i mercek altına aldık.

Galatasaray kadın basketbol takımının rotasyonu:

PG: Moriah Jefferson - Işıl Alben 
SG: Yvonne Anderson - Pınar Demirok - Seda Deniz
SF: Cansu Köksal - Deniz Çolakoğlu 
PF: Maryia Papova-Meltem Yıldızhan
C  : Kristine Vitola - İnci Güçlü    

OYUN KURUCU
Geçtiğimiz sezon Nuria Martinez ve Işıl Alben'den oluşan guard rotasyonumuz sezonun büyük bölümünde istenen randımanı tam anlamıyla sağlayamamış, özellikle Nuria Martinez'in istikrarsız oyunu takımımızı bir hayli zorlamıştı. 

Bu sezon ise Rio 2016'da Türkiye Milli Takımı ile çok başarılı bir performans ortaya koyan Işıl Alben'in yanı sıra geçtiğimiz sezon WNBA Draft'ında ikinci sıradan seçilen ve San Antonio Stars formasıyla iyi bir çaylak sezonunu geride bırakan Moriah Jefferson ile oyun kurucu pozisyonumuzu şekillendirdik.

Belirtmek gerekir ki bu sezon Moriah Jefferson ve Işıl Alben ile daha keyif veren bir Galatasaray izleyeceğiz. Moriah Jefferson tam olarak Marina Maljkovic'in sevdiği guard tipinde. Hem takımı oynatabilen hem de kendisine pozisyon hazırlamakta yeteneklerini sergilemekten çekinmeyen Moriah sahadayken tempolu ve koşan bir Galatasaray izleyeceğiz. 22 yaşındaki genç oyun kurucu bu sezon Galatasaray'ın en önemli isimlerinden biri olacak.

KANATLAR
Geçtiğimiz sezon şutör guard pozisyonunda harikalar yaratan Jewell Loyd, takımdan olaylı bir şekilde ayrılmış ve o ayrılıktan sonra Galatasaray AGÜ'ye elenerek sezonu kapatmıştı. Şunu söylemek gerekir ki Yvonne Anderson'dan bir Jewell Loyd performansı beklemek Yvonne'ye haksızlık olur. Yine de Yvonne'nin hazırlık maçlarında ortaya koyduğu performans ümit verici ama bu performansı sezon genelinde ne kadar istikrarlı sürdürecek göreceğiz. Yvonne'nin verim vermediği dakikalarda Işıl Alben ile Moriah Jefferson'ı birlikte kullanmak bir çözüm olabilir. Pınar Demirok ise yerli rotasyonu için gayet yerinde ve olumlu bir hamle olarak göze çarpıyor. Onun da hazırlık maçlarında gösterdiği performans ümit vericiydi, ancak Pınar hakkında dikkat çeken bir nokta ise koçun Pınar ve Yvonne'yi 2 ve 3 numarada denemiş olması. Pozisyonlar konusunda esnek bir kadroya sahip olan takımımızda yer yer Pınar Demirok'un 3 numaradan dakika aldığını görmek sürpriz olmaz. Seda ise geçtiğimiz sezon Ekrem Memnun döneminde yer yer süre almış ve süre aldığı dakikaları iyi değerlendirmişti, uzun geçecek sezonda Seda'ya ihtiyacımız olacağı muhakkak.

Cansu Köksal bu sezonun kilit isimlerinden birisi olacak. Rotasyonda her ne kadar 3 numaraya yazsak da Marina Maljkovic'in kısa 5'inde onun 4 numara pozisyonunda yapacağı işler takımın hücum ritmi ve topa baskıda ne denli iyi olacağımızı belirleyecek faktörlerden olacak. Hazırlık maçlarında aldığı süreleri iyi değerlendiren Cansu, hem kısa hem uzun forvet pozisyonları için gerek mental gerekse fiziksel olarak hazır gözüküyor. Beklentimizi Cansu konusunda arttırmakta fayda var diyebilirim. Deniz Çolakoğlu ise ligi tanıyan bilen isimlerden biri, özellikle ligde süre buldukça takıma maksimum seviyede fayda sağlamaya çalışacaktır. 

UZUN ROTASYONU
Kısalar konusunda ne kadar ümitliysek, uzun rotasyonundaki sorunlar bir o kadar can sıkıcı denebilir. Özellikle pivot pozisyonundaki atletizm ve çember savunucu konusundaki eksiklik baş ağrıtabilir. Kristine Vitola Avrupa seviyesi için önemli bir eşikte, ya Maljkovic ile yukarı çıkacak ya da kendisinden beklendiği halde bir türlü yapamadığı patlamayı yine yapamayacak. Uzun forvet pozisyonundaki Maryia Papova'nın performansı ise yine takımın hücumda alan açmasını önemli hale getirecek faktörlerden biri olacak. Papova'nın verim vermediği dakikalarda Cansu hem savunma hem hücumda direnç gösterecektir ama sezon boyunca Maryia Papova'dan istikrarlı bir verim almak zorundayız. 

Yazının başında bahsettiğimiz gibi Vitola'nın performansı çember altındaki sertliğimizi ne denli yukarı çeker tartışılır ama özellikle tempo yaptığımız dönemlerde Vitola'nın çabuk ayakları hücumdaki verimi yukarı çekecektir. Sezon ortasında rotasyona bir çember savunucu eklenecek mi göreceğiz. İnci'den de bahsetmek gerekirse; İnci kadın basketbolundaki uzunlara göre gerçekten büyük bir fizik avantajına sahip ama bir türlü o gereken ivmeyi A takımda yakalayamadı. Pivot rotasyonundaki tek yerli oyuncu olduğunu göz önüne alırsak, İnci'nin dakikalarının artması muhtemel. Bu dakikaları nasıl değerlendireceği ise onun kariyeri için önemli dönüm noktalarından biri olacaktır. Meltem ise potansiyeli çok yüksek, henüz 17 yaşında olmasına rağmen takım içindeki rolünü benimsemesi uzun süre almayacak bir isimdi ancak ciddi bir sakatlık geçirdi ve dönüp takıma adapte olması uzun süre alacak.

MARINA MALJKOVIC VE TAKIMDAN BEKLENTİLER 
Marina Maljkovic, kulüp kariyerinde Galatasaray seviyesine hiç çıkmamıştı ama Sırbistan Milli Takımı'nda ve Sırp kadın basketbolunda başardıkları, yaptıkları onu yerel bir isim olmaktan çıkarıp uluslararası bir isim olmaya götürdü. Gerek bilgisi gerekse yetenek ve vizyonuyla çalıştırdığı kulüplere önemli katkılar verdi. O, Galatasaray'a gelirken, Galatasaray Avrupa'da kadın basketbolunda alınabilecek en önemli iki kupayı da almış, gerek tarihi gerekse ismiyle Avrupa'nın en önemli kulüpleri arasında yer alıyordu. Böyle bir kulüpte çalışmak Maljkovic üzerinde baskıdan çok, ayrı bir motivasyon kaynağı olacaktır. Maljkovic hırslı ve başarıya her daim aç bir koç. Gençlere ve altyapıya verdiği önem ile Galatasaray'ın yeniden yapılanma ve planlarını da düşünürsek, Galatasaray'a gelebilecek en doğru isimdi.

Öncelikle Marina Maljkovic'e ve takıma zaman tanımalı, sabretmeliyiz. Galatasaray tabii ki oynadığı her kulvarda daima şampiyonluğa oynar ancak bu takımın yaş ortalaması 23. Keyifli ve güzel bir basketbol vadediyor, dolayısıyla bu sezon en azından şu anlık beklentileri biraz daha minimize etmekte fayda var. Sezon ortasında gerçek bir çember savunucu transfer edilirse, bu yazıyı daha farklı şekilde ele alabiliriz. Ancak şu an için bizlerin yapması gereken, hem koçun hem de oyuncuların her birinin değerli olduğunu hissettirerek yanında olmak.

Yeniden yapılanmaya gittiğimiz bu dönemde, kadın basketbol şubesinin yalnız olmadığını gösterme zamanı!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0